Според вас законно ли е: - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Според вас законно ли е:
преди: 11 години, 7 месеца, прочетена 3519 пъти
Има неща, свързани с фирмата на мъжа ми, които ме вбесяват, но може да греша, затова искам да се посъветмав с вас. Законно ли е:
1. Работодател да вдигне работното време с половин час (сутрин рано, за цялата фирма, 200 човека) от вече повече от година и да те остави на същите пари?
2. Работодател да реши всички съботи до края на годината да са работни, защото е определил ваканция от бъдни вечер до средата на януари (тогава явно е неговата почивка) и тези съботи били всъщност отработване?

Може ли някой да ме посъветва как да предизвикам проверка и в коя институция, но анонимно, така, че да не се замесва името на мъжа ми? Всички служители (част от които познавам) мълчат и не смеят да се обадят, защото текат съкращения, а в същото време работа има, работния ден им е уплътнен на 100%, работодателят купува нови машини и съоръжения и бави със седмици заплатите под предлог, че не влизали пари във фирмата.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 7 месеца
hash: 4c7a95dadd
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Оф, а вие какво искате... той е частно лице и има право да определя САМ работното време на подчинените си. Не мога да Ви разбера какви хора сте... 30 минути животоспасяващи ли са за вас? За съботите е съвсем нормално даже евала на човека, че се е сетил да ги пусне да починат и да бъдат със семействата си на тези светли празници, ама не пак не доволни. Вие искате да им дават пари без да работят ли, какво е вашето желание. И какви институции, какви приказки, има право да прави почти какво пожелае. Чак законно ли е.... Има хора, които нямат работа, пари, дом, нищо, а вие имате работа и не я оценявате.
Габи 19 години

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 4304ff0924
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Шматка! Естествено, че не е законно! Обади се в инспекцията по труда! А ти сигурна ли си, да не те баламосва мъжът ти?

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: ac8f4bcadf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Частникът може да прави каквото си иска. Приципно по закон всеки един час над нормалната работна седмица би трябвало да е по-скъпо платен - примерно, ако взимаш 5лв на час приципно за всеки час екстра да взимаш 6лв. Лошото е, че в България няма как някой да накара частника да го направи. Ето затова има архитекти, икономисти и др, които в една частна фирма работят за 400лв в друга за 1000лв. Че не е етично и морално не е, но не вярвам да има какво да направиш. Ако питаш един частник, винаги ще ти каже, че като не те удовлетворят условията може да напуснеш и това е - не очаквай той да се промени. Най-добрият вариант за мен е емъжът ти да си търси друга работа и като намери нещо по-добро да напусне.
Ана

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: f6268f24da
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Искренно пожелавам такива фирмички като на мъжа ти, да им дойде не една, а няколко проверки и накрая да преустановят съществуването си!
До кога ще потъпквате правата на бадния и изстрадал българин? Питам Ви до кога? Кога в България ще има закони и теще се спазват?

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 687ad79e10
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Да има телефон за оплаквания, но не знам дали ще дойдат на проверка от анонимно обаждане. Има и друго. Зависи от къде си. В малките градове например работодателите ги познават във всички институции и нали разбираш , че няма как да ги санкционират.

 
  ...


...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 46104c32c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Първо - прецакваш собствения си мъж заради личния си кеф, щото половин час трябва да поработиш... Второ - 5-6 съботи няма да умреш, след като после ще си изкараш празниците на спокойствие, при това с 2 седмици бонус! Аз лично бих работил съботите, но после половин месец яка почивка. Толкова ли са ти скъпоценни, че не мислиш за огромната почивка, която ще имаш? Супер много хора им се налага да работят по всички празници и не знаеш колко е кофти чувството,

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 794dd1b65c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   4, и аз това им пожелавам на фирмичките.
Само това заслужават.
А правата ще ги потъпкват дотогава, докато им го позволяваме. Докато всеки си трае, спасява се поединично и си търси друга работа от трън на глог, че е по-висок, дотогава и частника ще си прави каквото си иска.

А иначе - не е законно! Има кодекс на труда, ако вие, служителите не си държите за правата и не изисквате от тях да спазват КОДЕКСА НА ТРУДА, те доброволно няма да го направят. А там е записано, че работния ден е 8 часа 5 дни в седмицата! И всичко, което е над това регламентирано време, е само ПО ЖЕЛАНИЕ на служителя и се заплаща двойно, а не 6 лева.

Те правели каквото си искат:((... правят го с наше съгласие. Като с лудия и баницата... :(((( всеки го е страх и си трепери за мястото... обединете се, това е решението.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: d722ef7c12
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Ако питаш законно ли е? Да законно е. Ако питаш морално ли е? Не, не е морално да заповядва нещо без съгласието на работниците. Но реално погледнато той е шеф и има право да увеличи работното време също има право да отработва предварително решени от него работни дни. Така, че който и да извикаш нищо няма да му направят, той има право и да намали заплатите. А за порвинението за закъснение на надниците просто ще го предупредят.
В кодекса на труда няма точка с точно определено работно време. Ако имаше точно определено "8 часа 5 дни в седмицата" замисли се за нощните смени за магазините работищи в неделя те всички щяха да са извън закона.
Ако ти искаш мъжът ти да си запази работата стой си на д-то. Ако не да напуска и да търси другаде.
Мисля че работодателят съвсем честно заменя работни дни за почивка след коледа и нова година. Аз бих бил съгласен на това.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 8049ddb8cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Според мен е доста вероятно мъжът ти да си е удължил сам работното време, в смисъл не ходи на работа, а някъде другаде... Де да знам. Има ли начин да провериш?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 794dd1b65c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   8, не искам да споря, но не е нито законно, нито морално. Чела съм /преди години/ извадка от кодекса, и там точно така беше записано: 8 часа 5 дни седмично. Да, всичко това в магазини и фирми, което се прави, е незаконно, освен че е неморално. Да, инспекцията по труда нищо няма да им направи, защото, както всички знаем, в България няма работещи институции. Подпират столовете и си клатят краката, и вземат рушвети от въпросните фирмички, седят там на "държавна заплата" от нашия гръб, но не защитават нашия интерес и не си вършат работата, за която са там и пак казвам, за която получават заплати от нас. А ние си траем и лижем задника на шефа, за да не останем без работа. Ех... всички те са на принципа "разделяй и владей", който все повече си отживява времето. Взаимно зависим един от друг - нито работодателя може без тебе, нито ти без него. Трябва да се спазва закона и морала и от ДВЕТЕ страни, иначе нищо добро не ни очаква. Ако няма взаимно зачитане и уважение, няма да прокопсат нито те, нито ние.

 
  ...

...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: d9091ab7df
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   10, може би само за държавни предприятия и институции. Все пак не може да твърдиш, че всички частници с различно работно време са незаконни - магазини, хотели, дискотеки, молове и прочие - АБСУРДНО Е!??

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: c3f24075d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Няма никакво значение дали фирмата е частна или държавна- кодексът на труда важи за всички, работното време, трудовите договори, правата и задълженията на работниците и работодателите се определят според него. Можеш да се обадиш в Инспекцията по труда и да подадеш жалба. Но не съм сигурна дали можеш да го направиш анонимно, май не.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: d722ef7c12
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   №10 и 12 да прочетат това: "Кодекс на труда - гл. 7" "Удължаване на работното време". Там е обяснено че работодателят има право да увеличи работното време.

Авторката не е писала от колко до колко работи мъжа й и работодателя може да е в правото си допреди година да е приемал обедната почивка от половин час или другите две полагаеми почивки от по 15мин за работно време а сега да се е усетил и да не ги приема.
Също авторката не е писала колко точно съботи ще отработва мъжа й, за сметка на колко почивки, затова също можем да приемем, че работодателя е уведомил ИТ.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 794dd1b65c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   12, аз съм 10.
Защо анонимно да подава жалба?
Трябва ли да се крием зад анонимност, когато сме в правото си?
Лично аз съм подавала 2 пъти жалби до инспекцията, за различни фирми преди години, тогава не можеше анонимно и излязох с името си, но вярно е, че вече не работех във въпросните фирми, когато подадох сигнала.
И ми отговориха, че да, в нарушение са и имам право да заведа дело по член еди кой си.

Това мен не ме устройва. Те за какво са там? Ако трябва ние да вършим тяхната работа?

Сега не знам как стои въпроса, вероятно може и анонимно да се пусне жалба. Но СЕГА, ако е за мене и работя в подобна фирма, бих пуснала жалба от свое име, както тогава. :) Нека посмеят да ме уволнят неправомерно. :)
Ще се боря, ще ги съдя до дупка.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 65c4fe53f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   14, писала съм анонимно, не защото съм привърженик на това да се крием, а защото самата авторка пита дали може анонимно. Аз самата съм опирала да Инспекцията по труда и не съм подавала анонимни сигнали за некоректни работодател и, а съм се подписвала. Така че, по-леко с възмущението...

№14

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker