Защо ни мачкат? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121530)
 Любов и изневяра (29799)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9621)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18607)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Защо ни мачкат?
преди: 10 години, 3 месеца, прочетена 3430 пъти
Работила съм. Много. По 12 часа на ден. Никога не съм се оплаквала от работата. Работих като една проста сервитьорка, никой не ми търсеше сметка за нищо, въпреки това си вършех работата добре и живеех спокойно. Изкарвах си по 1000 лв. минимум на месец. После прекъснах за да уча. С това образование сега взимам чисти по 520 - 530 лв. на месец. И не съм по - добре. Не върша само едно нещо. Работя две длъжности едновременно. По договор съм на минимална заплата и ме осигуряват върху нея. Имам служебни телефони, които съм длъжна да вдигам нон - стоп. Постоянно ми се търсят грешките и ме изкарват неспособна, а аз много добре виждам колко съвестно си върша работата. И да, грешки се случват, особено когато насилиш служителя да поема все повече и повече работа и все повече извънреден труд - без почивка. На официални празници ме карат да работя. Това не се заплаща по реда, по който би следвало. Извънредната работа и часове остават в миналото. Аз нямам време за себе си. Започнах да търся друга работа, която е подобна на сегашната, но се работи от понеделник - петък. Не е нормално да не ми оставят почивка и да ми обсебват и личния живот. Постоянно ми намират работа и ме карат да я върша и в извънработно време. За неща, за които трябва да ме помолят, защото не съм им длъжна, идват и ми ги сипват така заповеднически... Къде си мислят, че се намират? Защо частниците мачкат народа? Защо??? До кога ще ги търпим?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 3 месеца
hash: c33f76d068
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Мила, не става дума за „частниците“, а за конкретните работодатели. Ти като сервитьорка държавна служителка ли беше?
Иначе решението го знаеш - напускаш и ако трябва като сервитьорка ще работиш, какъв ти е проблемът? Никой не те кара на сила да работиш за тези като като сервитьорка можеш да взимаш двойно повече пари. Не е виновно кучето, което гриза кокала, а този, който му го дава.
Друго решение е да си търсиш държавна работа, но нали знаеш кой плаща и държавните служители - ПАК ЧАСТНИКА, който си внася данъците и осигуровките.
Ако искаш иначе всички да сме държавни служители - в Северна Корея мечтата ти е реалност, не ти трябва виза дори.
Като „частниците“ са толкова добре, защо не си направиш своя фирма, назначи си хора, плащай им и им търпи грешките и им плащай осигуровките.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 8e565b0a91
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Така е в частния сектор. Стани държавен служител и ще работиш понеделник-петък от 9:00 до 17:30. Даже и заплатата ти ще скочи с някой друг лев. А и при държавните служители с пълна сила важи принципа, че, ако можеш да свършиш нещо днес, трябва да го оставиш за утре.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 10bc590913
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   №1 е прав донякъде. Мачкат ни, защото сме си събули панталона и сме се навели, да им връзваме обувките с гръб към тях.
Теб например кой те насили да подпишеш договор на минимална заплата? Кой ти стой с пушка в слепоочието да не си тръгнеш навреме или да искаш да имаш права? Кой ти пречи да се възпротивиш, да работиш на национални празници или да търсиш преговори за по високо заплащане за извънреден труд?
Сама си се навела наголо и питаш, защо ме таковат /да не използвам нецензурни думи/.
Работодателите търсят работна ръка, ти предлагаш такава, като не си съгласна с условията не подписваш. Обаче ти си решила, че с твоето образование заслужаваш минимална заплата. Съгласила си се, да имаш денонощен надзор по служебен телефон. Съгласяваш се да работиш през почивни дни, национални празници и след работно време срещу подписаната от теб сума. Е кой ти е виновен?
Както работодателят ти има права, така и ти, това че ти не си ги търсиш или се правиш, че не ги знаеш, съвсем не те защитава. Ти си тази която продава труда си, не виждам защо очакваш от работодателя /купувача на труда ти/ да повиши цената му, като ти не търсиш по висока цена? На пазара на труда има доста купувачи на труд ти избираш къде и за колко пари да продадеш труда си!
Високото ти образование само по себе си гарантира, че ти си в състояние да си знаеш правата, ако ти с лекота подписваш да работиш за минимална запплата, какво да правят тези без образование. Какво да прави чистачката в офиса ви? Ти си се принизила на нейното ниво, на толкова ли оценяш труда си в образоването?
Целта ми не е да те нагрубя авторке, а да те накарам да мислиш за себе си. Ако ти днес помислиш за себе си и потърсиш адекватно заплащане на труда си така не защитаваш само себе си, а и вашата чистачка. Така тя ще има кураж да си търси поне цяла минимална заплата.
Пример: сега ако отидеш заедно с чистачката в ИТ да си търсите правата за неизплатена заплата се оказва /по документи/, че и двете работите на една и съща заплата и търсите една и съща сума за труда си. Сама си се приравнила със чистачката, кой да ти защитава правта, като ти ги потъпкваш сама? Или някой да дойде да те защитава от самата теб?

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: ed82269f6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   № 1, решението изобщо не е да напусне!!!
Сега към авторката-отговора на въпроса ти е -защото се оставяш да те мачкат. За да работиш на официален празник, трябва да има писмена заповед за това. Увеличението за празничната работа е разписано в КТ, както и извънредната работа. След като някой не го спазва, отиваш в инспекция по труда и пускаш сигнал, и така всеки път, докато не се оправят нещата. Инспекторите са длъжни да запазят анонимността ти, така че действай!

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: c33f76d068
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Подкрепям н. 3, а на 4 ще кажа, че тези номера не вървят, когато безработицата гони 15%, а 40% от младежите до 30 г. у нас са без работа и не учат. Тези театри не се правят, когато държавните служители са корумпирани, а утре ще трябва да си търсиш пак работа в същия град. Освен София, останалите градове са достатачно малко, за да се знаят работодателите и Авторката да не може да си намери после работа в града.
Пак съветвам Авторката да напусне, всякакви дискусии ще се излишни с този работодател. Най-лошото, което може да ? се случи е да почне като сервитьорка временно, но бързо ще си намери работа, ако има вече стаж по специалността си. Съветвам я да помоли работодателя си да я сакрати, тогава мисля, че има право на някакви пари по безработица, които няма да са много де, но все някакви. Лятото по-лесно ще си намериш работа, но имай предвид, че ситуацията в страната е много по-трудна от преди 2-3 години. Всеки месец излизат 5000 души на пазара на труда.

 
  ...


...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 56163be614
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Не си попадната на малката част от разбраните работодатели. Или раздухваш проблема по медии и институции, които да защитят правата ти и се приготви да напуснеш след това. Повечето работодатели са такива. Умишлено искат да им се работи повече, техният живот да върви, да лапат от нас, от времето ни, заплатите ни и нервите ни. Почти никога не е това, което фигурира в договора ни. Аз съм от малък град и ще ти кажа-тук се наемат на работа глупави, неангажирани хора, избягват умишлено майки с деца, пътуващи хора и т. н. Махай се от тази работа колкото може по-бързо и дано някога намериш по-добра, която да те удовлетворява.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 10bc590913
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От №3 до № 5 Е тук вече няма как да се съглася с вас, безработните в голямата си част са ниско квалифицирани и те няма как да застрашат квалифицираната авторка.
40% от младежите у нас са без работа, само защото са ниско квалифицирани или взели диплом между капките, нямат нужните знания и умения.
Ще става по зле, само за нискоквалифицираните, защото в момента расте поколение, което е съмнително откъм желание за квалификация. Провери тези факти, в момента в бг 43% от учениците са с различен от българския майчин език. 25% от седмокласниците сричат, ако въобще могат да четат, говорим на държавно ниво. Всяка година спада точките за оценка на външното оценяване след 7 клас, говори се че така ще е в бъдеще и за матурите 12клас. Има и други застрашаващи факти, но няма да изброявам всичко. Просто си представи, че само след няколко години тези хора ще са на пазара на труда. А като ученици процентът ще расте, защото българките не раждат.
На мнение съм, че авторката трябва да си търси правата било то в същата или друга фирма, тя трябва да държи да бъде оценен труда й. Разбира се първо да говори с работодателя, не е редно направо в инспекциата. В никакъв случай да не подписва договор за заплата, която не я удовлетворява. В чужбина е нормално да правиш преговори за заплатата си, и в България е така само трябва да си ценен кадър. А авторката има самочувствие за това, че е работна и квалифицирана, време е да си търси правата, доказала се е като работник. От страна на работодадетя й той си търси правата, той предлага нови длъжности и задължения, топката е в ръцете на авторката дали ще приеме безропотно или ще поиска нещо насреща изборът нейн. Това че й съобщанат новите задължения "заповеднически" е без значение, защото ако не искат да си платят за труда ще трябва сами да си ги свършат. Нека поиска длъжностна характеристика за задълженията си или поне писменна заповед.
Нека първо опита с длъжностната характеристика, после, да прати писменно искане за увеличение на заплатата, с изброени в него новите задължения, като причини и споменаване на ползите от нея, като работник, с искане за писмен отговор и нов договор със записана пълната сума на заплатата.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: c33f76d068
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Номер 7, съгласна съм с теб, но Авторката не е споделила каква ? е точн квалификацията и не мога да гадая.
За останалото не си съвсем прав. Гледай репрезентативните статистики на ООН, поне от 1990 г. насам нивото не се е понижило, а за нивото преди това не можем да имаме статистики, защото сме били диктатура и не сме били член на ОЕЦД и други международни организации, но ако поколенията преди са били кой-знае колко квалифицирани и образовани едва ли щеше държавата ни да е на този хал и да има един доста голям процент хора над 50 г., които да избират БСП и ДПС от чиста проба глупост и етнически предубеждения някакви, да не говорим, че сред 50 годишните само 20% могат изобщо да работят с компютър.
У нас образованието е на много ниско ниво, което съответства и на най-ниските разходи за образование като дял от БВП. България дава само 3% за образование. Явно пенсионерите и малцинствата са ни по-важни, защото са гласоподаватели и не бива да се чудим. България е имала и има калпаво образование. Никога сме нямали университет в ТОП 500 на света. В международен план формално се признава образованието, но само с българска диплома си намират работа в чужбина лекари и информатици и то защото има много голям недостиг на Запад за първите, а вторите са единствените на добро ниво.
Имам поглед върху образованието по Икономическите науки в страната - ЛЕШ. Архитектите ни са добри както и хората в строителството като цяло, защото имаха и поле за изява. При повечето специалности липсва просто връзка с практиката. Инжинерите са ни много зле, освен завършилите ТУ София и то някои специалности.
Но по принцип си прав, ако Авторката има висше образование. Само 30% от българите имат висше образование, а безработицата сред висшистите е много по-малка все пак.
Не виждам, защо Авторката да не напусне работа, което я посъветвах още в началото.
Тя обаче пита, защо мачкали работодателите - ами мачкат ТЕЗИ работодатели и мачкат по принцип някои работодатели, защото както и да го въртим, поне в момента предлагането на работна ръка е много по-голямо от търсенето и това важи за всички специалности, квалификации, но в различна степен. Най-зле е положението при ниско и неквалифицираните, но не съм съгласна, че това били изключително младите хора. Просто те са нямали възмжност да имат практика по специалността и им е по-трудно, но у нас образованието и квалификацията са проблем за 70-80% от населението, а поне според OECD дори сред възрастните разликата в сравнение с индустриалните държави е още по-голяма!
Не е нужно обаче международни организации да ни го казват това - достатачно е да си видим до къде сме докарали държавата, после да съдим младото поколение. Ако бяха по-възрастните образовани и квалифицирани нямаше лидерите им да са Пеевски и тем подобни и да оставят държавата ни да бъде на този хал.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 3e27b5b0a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   При теб лошото е, че и парите са малко и личното време е никакво. Вариантите са два:
- напускаш работа, защото условията не те удовлетворяват
- искаш увеличение на заплатата, на основание на това, че работиш извънредно и извършваш много на брой дейности. Ако ти кажат, че нямат пари ги контрираш, че няма как да има толкова много работа, а те да не печелят пари. Надали те работят и следователно ти дават неща, върху които и ти да работиш, ако не печелят пари от това.
Трябва да има някакъв що-годе баланс между заплатата и работата. Познавам хора, които работят за малко пари, но не се преработват. Познатите ми на по-горни позиции се скъсват от работа, защото естеството на работата изисква да знаят във всеки един момент какво се случва с проектите, но и заплатата им отговаря на отговорностите, които поемат и времето, което влагат.
Идеалната работа - нормирано работно време висока заплата трудно се намира в днешно време. Но и да работиш извънредно ниска работна заплата не е нормално. Поне като работиш за малко пари е нормално да почиваш повече.
Ана

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 10bc590913
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   №8 Без значение каква й е квалификацията, щом авторката мисли че е достатъчно квалифицирана и работи в повече от нормалното, заслужава повече и трябва да си търси повишение на заплатата така както работодателят й си търси повишение на изпълнените от нея задължения.
Със статистиките на ООН какво имаш предвид, те какво оценят? Къде има статистика ООН за % ученици в БГ с различен от българския майчин език или за намалянето на точките за външно оценяване 7 клас или за % български седмокласници които не могат да четат гладко? Това не късае ООН и го няма там като статистика. Аз ти говоря за национална ниво, ти ми пишеш за световно, може да обсъдим и галактиката, ако извадиш данни.
Никога сме нямали университет в ТОП 500 на света, но не съм и очаквала да имаме. Каква ни е площта, колко сме големи на тая карта, че да искаш да имаме нещо ТОП в света. За да имаме нещо ТОП в света трябва да имаме достатъчно умно население, което да има достатъчен % умни деца, че да им направим ТОП университет. Нашите 7 мил души, 2 мил от които с различен от българския майчин език искаш от 5 милиона народ да се роди достатъчно на брой "качествен материал", че да го сравним по брой с качествения материал на 85 милона германци? Съвсем нормално е да имаме 17 пъти по малко добри университети. Та ние дори да имахме ТОП университет, дори да искаме няма как да го напълним с достатъчно умни българчета? В този ред на мисли не можем да настигнем германците и по брой шизофреници в лудниците, точно защото населението ни е 17 пъти по малко на брой.
Нормално е от родилите се в една държава деца да има по малък % генийчета и по голям % нормални деца, под нормални нямам предвид не можещи да четът седмокласници.
Ще дойде ден да родиш, вероятността точно ти да имаш дете достойно за ТОП университет е много малка и с това ти мислене може и да се разочароваш, че не си родила гений.
"Не виждам, защо Авторката да не напусне работа, което я посъветвах още в началото. " Точно защото не се тръгва с рогата напред, работодателя не знае факта, защо тя е недоволна или защо въобще ще напуска, той дори не знае, че тя е недоволна. Не е добре да нападаш, че не ти е дадено нещо след като не си го поискал, ако поискаш и ти откажат категорично, кажат ти, че не заслужаваш повече пари и вършиш прекалено малко задължения тогава напускай. но да напуснеш без да си искал повишение, без да си говорил какви искания имаш, направо да му кажеш "напускам защото заплатата малко а задълженията много" не мотивира работодателя да ти даде повече. Трябва работодателя да има време да вземе решение, а като му го сервираш така изведнъж просто ще се ядоса и няма да мисли колко си му нужен като кадър, а как в онзи неподходящ за него момент си му казал горното. Тъй като не можеш да знаеш кога за работодателя ти е подходящ момент можеш да му пратиш писменно искане да помисли в подходящо за него време и ако до 2-3 седмици не ти отговори или ти отговори неодобрително тогава да напуснеш.
Ако ти №8 си производител на картофи и си ги изкарала на пазара стока с картонче 50ст/кг, дойда аз като ползвател на твоя труд /работодател/ и питам торбичката безплатна ли е? Ти какво ще ми отговориш? Ще откажеш да ми продадеш картофи, само защото може би искам да ми дадеш безплатна торбичка ли, или ще поговориш с мен, че тобрбичките се заплащат? Аз разбира се няма да ти предложа по висока цена на картофите, ако ти сама не си увеличиш цената на труда няма кой да ти я увеличи особенно пък да очакваш купувача да иска да купи стоката ти по скъпо от колкото си я обявила. Никой няма обаче да ти се расърди, ако утре сложиш картонче на картофа си 1лв/кг.
Трудът, квалификацията и уменията на работника са неговата стока, която той продава на работодателите!!!
Работникът е в парвото си да иска по висока цена на труда си, ако предлага по високо качество, работи повече часове, задълженията му са се повишили или стойността на парите се е променила /инфлация/.

 
  ...

...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: c33f76d068
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Номер 10, аз не познавам човек, който не се счита за по-квалифициран и по-работещ от останалите. Това е субективно усещане. Дори познавам учител, който работи до 12 ч. през седмицата и пак се оплаква, че работата му е много. Колкото до заплащането - ами човешките потребности по определение са неограничени, аз не познавам човек, който твърди, че е достатачно добре платен. Тези аргументи отпадат.
Колкото до останалото, цените са пазарни и са функция от предлагане и търсене. Не е справедливо и морално да е такава цената на картофите, но когато турци, немци и др. народи ползват машини и високопроизводителни сортове и могат да предлагат големи количества картоф на ниска цена, такава ще бъде цената, но това не е в темата май, а относно торбичките те съветвам да си носиш платнена. Аз от 2 г. поне не ползвам пластмасови торбички и съм много доволна.
„Трудът, квалификацията и уменията на работника са неговата стока, която той продава на работодателите!!!
Работникът е в парвото си да иска по висока цена на труда си, ако предлага по високо качество, работи повече часове, задълженията му са се повишили или стойността на парите се е променила /инфлация/.“
Съгласна съм с това, но нали знаеш, че има разлика между права и практика. Единствената възмжност работникът да иска повече пари е
1. Да се организира в синдикати и да стачкува
Решението е на пръв поглед добро, но през 80-те години борбата между работодатели и синдикати във Великобритания доведоха практически до деиндустриализиране на страната до ден днешен. Синдикатите в страни като Гърция успяват да наложат дори заплати над производителността и виждаме резултатите. Във всички страни със силни синдикати го имаме този проблем средносрочно и дългосрочно, а краткосрочното вдигане на заплатите с темп, надвишаващ повишаването на производителността на труда води само до инфлация. И в момента у нас работната заплата средно нараства с 30% по-бързо от производителността, което е ефект от това, че фирмите освободиха в кризата непродуктивните и по-слабо квалифицираните, а техните задачи се поеха от по-малък брой работници, който са по-добре платени.
2. Да си повиси производителността на труда, работейки или в друг бранш, или преквалифицирайки се
3. Да емигрира в по-развита страна
Колкото до качеството на образованието - то не е функция на големината на страната или на % от население, чиито майчин език не е местният. И Люксембург, и Швейцария, и Дания имат университети в ТОП 500. В Швейцария 30% от населението не са швейцарци, а в столицата на Холандия над 50% от жителите са чужденци. Няма оправдание за това да не инвестираш в образованието на децата си. Всеки, роден в България е български гражданин и е наша отговорност да го образоваме и ограмотим. Не може да даваш 3% от БВП за образование, а 30% за пенсии и социални помощи и да търсиш оправдание в етническия състав на населението. Ами и Швейцарците, ако инвестираха толкова малко в образование, и те щяха рано или късно да затънат.
Пример е Ирландия, която до преди 30 г. е била най-бедната страна в ЕС, но след значително увеличаване на инвестициите в образование само за 10 г. успяват да достигнат средно ниво, а преди кризата бяха и сред отличниците.
Никой иначе не е длъжен да търпи издевателства като описаните от Автора. Всеки е свободен да напусне работното си място, не живеем в робовладелчески строй все пак.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 10bc590913
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   №11 Аз пък не познавам работодател, който да не иска колкото може повече, за колкото може по малко пари. Или пък такъв който да е на мнение, че плаща прекалено малко на свой работник.
А учителя които работи 12 часа през седмицата не знаеш колко други задължения има. Надали е в училището само два часа и се прибира у дома без котролни за проверяване. Освен това не знаеш какво друго работи този човек, че да не иска да поема още часове. Ако на един инжинер му сметнеш само часовете в офиса те също ще са два часа дневно.
Не ми пука за цената на картофите или торбичките, аз ти описвам ситуация ти ми говориш за измислената от мен в момента цифра като цена. Ако ти бях писала домат, вместо картоф коментара същия ли щеше да е? За мен бе важна ситуацията не цената, която измислих. Питах ще ми откажеш ли сделка, само защото питам за нещо безплатно като бонус да свършиш за мен? Не питах в каква торбичка пазариш и колко струват картофите на световната борса!
Ти №11 основно образование имаш ли? Смисъл в написаното търсиш ли?

1. Синдикат в малка фирма с двама работника няма как да се осъществи. При липса на големи предприятия, и при това че авторката работи в малка фирма няма как да увеличи заплатата си чрез стачка.
2. Да напусне и да се преквалифицира е шанс, но тя точно това е направила, от сервитьор се е преквалифицирала и не е видяла ползи, а само минуси.
3. Да пращаш в чужбина кадър, който ние сме образовали, само говори, че въобще не ти пука за бъдещето на държавата.

Сериозно ли искаш да сравняваш България с най най държавите в света, със основателката на евро съюза Люксембург или пък Швейцарците дето не са в евросъюза защото са достатъчно богати. Казваш няма разлика в % чужденци, а аз за чужденци не говоря, говоря за хора с българско гражданство, които имат специален манталитет и традиции.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 7d15459af2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Ми това е новият комунизъм и положението е такова. За тях са си прави, никой не мисли за служителите, които би следвало да бъдат защитавани от синдикати, които поради безброй причини изпълняват фиктивни функции.
Накратко защо е така: Когато постоянно мачкаш някой, когато му показваш че това е реалното положение, когато постоянно му показваш че той трябва да ти е длъжен едва ли не за това че взима някакви пари, било то и малки, хората се пречупват, започват да живеят в страх, да се страхуват и за малкото пари, които изкарват. Това е в голяма част от фирмите, защото е всеизвестна тайна, че дефакто в България има не повече от 3-4-ма работодателя и всичко друга са техни сателити, разбира се говоря за по големите фирми в страната.
И така се създава усещането на човек, че той е безмозъчен, некадърен, неграмотен и трябва да приветства всяка една подхвърлена стотинка.
Само че да ти кажа, че реално работодателят не е виновен за така създалата се ситуация. Виновни са такива като теб, които са съгласни на всички техни условия, като се започне от изпълняването на 2 длъжности, до малката заплата. Когато всички откажат тази работа, а само некадърниците които нищо не вършат се съгласяват с нея, ще се промени и възнаграждението и отношението.
За пример мога да ти дам себе си. Преди повече от 5 години напуснах много голяма фирма, в която бях точно като теб, само че изпълнявах много повече функции, не спирах да пия успокоителни, защото постоянно им бях виновен за нещо и на края на месеца ако вземех някой лев се чувствах много доволен. Само че ми преля и напуснах. Установих че след напускането мога да работя за 300 лева в спокойна среда и да съм по-добре, от колкото да взимам 700, от които повечето давах за лекарства, път, кафета и ядене, защото като теб работех по 18 часа на ден.
Разбира имах голям ценз и след време попаднах на много коректна фирма, в която използват знанията и уменията ми срещу много добро, да не кажа отлично възнаграждение.
Всичко това стана, защото осъзнах че е много по добре докато се появи такава работа да се задоволявам с малкото, но не някой да ми тъпче самочувствието и да ми подхранва страховете.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: c33f76d068
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Номер 12, благодаря за отговора.
Прав си за работодателите, така е във всяка система, в която имаме свободно пазарно стопанство (капитализъм). Ако се интересуваш чети за т. н. Минимакс и Максимин принципи в икономиката. Иначе и ние като потребители се държим по подобен начин и от тук идва „проблемът“ - искаме или максимално стоки и услуги за определена цена или да добием определена стока или услуга за най-ниската възможна цена. Ти утре като отидеш да си купиш хляб не вярвам да си готов да платиш 5 лв. заради зелените очи на продавачката.
Човекът е рационален. Дори в комунизма тези принципи не са загубили значението си. Гледай филма „Баш Майстора“, където по забавен начин е представено точно това.

За примера с картофи и домати не мога да говоря повече, защото не ти разбирам тук мисълта. Аз просто исках да кажа, че хората винаги ще купуват една хомогенна стока, каквато е картофът, на най-ниската пазарна цена, която е възможна. Изясни си мисълтта.

Имам висше образование иначе, но не виждам връзката с темата.

1. Синдикати в малки предприятия са възможни и ги има дори в момента - в Германия например има синдикат Верди, който обединява всички работници в сферата на услугите и често вдига я всички продавачки в страната на стачка, я всички шофьори в градския транспорт, я всички стюардеси. Подписват се т. н. тарифни договори за минимално заплащане в съответния бранш, които важат преди всичко за големите предприятия и държавните служители. И у нас синдикатите, колкото и да са бутафорни, представляват не отделни предприятия, а работници от цели браншове.
Проблемът на българина е в това, че той не може да се организира заради манталитета си.
Има го у нас това „Направи, за да направим“ - идеи много на маса, ама действия малки да не говорим, че на този етап подобно обединение би било и вредно, защото би отнело единственото предимство на страната ни в международен аспект - ниската цена на труда.
Всички икономики са минали през такива етапи. Чети за т. н. „Манчестерски капитализъм“ и си помисли при какви условия работят китайците, за да може ти да пазаруваш стоки за 1 лв. Не знам дали си спомняш, но преди Китай да стане фабрика за света за 1 лв. подобни стоки бяха много скъпи и дори българите ги ползвахме за чеиз, защото беше непосилно за едно семейство да си вземе тези неща. Днес има тенджери за по 3 лв., да може да са некачествени, но ги има. Ти, купувайки неща за такива цени също практически експлатираш някой китаец някъде, който работи за 1 лв. НА ДЕН. Да не говорим за дрехите от Бангладеж, където шивачите взимат 30 долара на МЕСЕЦ.
Преди да съдиш работодателите ти сам си задай въпроса дали си готов да плащаш за същите стоки със същото качество десет пъти повече, за да няма експлатация в света.

2. Не ? знам квалификацията, но според мен просто минусите идват от избора на работодател, което тя може да промени

3. Ние сме граждани на ЕС и сме свободни да си работим където си искаме. Не смятам, че Авторката е длъжна на държавата с нещо, а образованието отдавна си го е платила с нейните данъци и вноски както и с вноски и данъци на родителите ?.

Аз сравнявам България с други европейски страни със същата големина, защото твоят аргумент беше, че сме прекалено малка страна, за да имаме ТОП университет. Аз ти дадох примери, че не големината на една държава е определяща. Чужденците, които се въртят из Швейцария, Холандия и другите европейски държави (особено Франция) не са по-нормални от нашите роми или турци. След няколко години ще ги видиш и у нас по улиците - разни африканци, араби и тем подобни, ако влезнем в Шенген, защото тогава се задължаваме да приемаме такива люде и да ги „интегрираме“.
Аз дори се радвам, че имаме роми, защото са заели нисшите и няма практически място за африканците у нас. Ромите не са цвете, но в сравнение с африканците са за предпочитане. От нас зависи какво ще правим с тях, но те се показаха като добър трудов резерв, когато имаше бум в строителството. Просто икономиката ни е още много недоразвита, а заради корупцията в страната и съдебната система не можем да тръгнем напред като държава и не са ни ромите виновни. В момента, когато почнем пак да строим и да произвеждаме, тези хора ще са ни нужни. Алтернативата е да почнем сами да раждаме деца и да ги образоваме, но като гледам българите и в размножаването много-много не сме много добри.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 10bc590913
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   №14 чакай малко в тема за работното място на авторката сме пак, като в една друга тема ме заравяш в основите на икономиката.
Питах за образованието, точно защото не можеш да намериш смисъла в въпрос зададен два пъти. Все пак съм упорита и ще го задам трети път. "Би ли развалила почти сключена сделка, ако купувачът попита дали има бонус /опаковка/ към предлагания от теб продукт? "
"Подписват се т. н. тарифни договори за минимално заплащане в съответния бранш" - в темата "работещи бедни" точно ти твърдеше, че в Германия минимално заплащане няма.

1. За такива синдикати не можем да мечтаем, както и за политиците им, това ти е ясно. Мисля си за какви заплати работят китайците, за да мога аз, да пазаря стоки за 1лв и се оказва, че в Китай минималната заплата е по висока от българската. Но да сравняваш веднъж даржавата ни с Дания и после да сравняваш с Бангладеж, какво искаш, да имаме датско образование и да се радваме, че заплатите на нашите шивачки са по високи от тези в Бангладеж? А заплатите няма как да сравняваш толкова лесно като знаеш сравнението не отчита равнището на цените, което в България е значително по-високо от Азия и значително приравнено с Европа. След като най-купуваните продукти, горивата и хранителните продукти, са на същите цени в Европа и България, трябва да сравняваш нашите заплати с европейски, все пак сме в Европейски съюз и трябва да се радваш, че сме по образовани от хората в Бангладеж.
Практически никой не ескполатираме, Бангладеж шият за толкова скъпи фирми като "Уолмарт" и H&M, които българката с минимална заплата не може да си позволи, дори не си позволява да влиза да разгледа магазин за нови дрехи! позволява си китайски стоки, но китайците имат по високи заплати от българите.
Ако питаш лично мен, да бих си купувала тенджера за 30лв ако заплатата ми я приравнят с европейска, макар че сега също си кепевам тенджери над 30лв, не мога да си позволя тези от 3лв, защото нямат никакво качество.
2. При всеки друг работодател положението ще е такова докато авторката не се научи да си защитава правата.
3. Казваш авторката е платила образованието си, но за един човек държавата влага над 22 000лв от 1 клас до завършване на бакалавър. С на авторката данъците от минималната заплата не виждам как е платила толкова пари данъци? разбира се тя е свободна да работи където си поиска, но сещаш ли се, че където работи там ще плаща данъци, а България ще продължава да няма пари за образование на подрастващите?
България е прекалено малка и прекалено бедна държава за да има ТОП университет, сега доволна ли си! Ти знаеш ли критериите за оценяване на университетите че искаш български университет да е в ТОП листа? Първо не можем да покрием изискванията за качеството на общежитията, после няма как да подпомогнем студентите да стажуват, защото няма къде, няма как да покрием и високият брой Нобелови лауреати и т. н. и това не се дължи че децата ни са глупави или преподавателите във висшите заведения не стават.
Сравняваш чужденци които нямат нищо общо с нашите български граждани с различен от българския майчин език. Кажи моля с какво негрите са по лоши от циганите, защото аз съм на друго мнение, но може би познавам по малък брой негри?
И като тръгне нашата икономика ще те видя как ще намериш 2 милиона работни места с нискаквалификация и да видим как ще ги накараш да работят. Те работните роми избягаха и те са граждани на ЕС и като имат желание да работят и да си плащат сметките не ги връщат, само ако построят катун и крадат ги качват на самолета за бГ тоест връщат ни само най некачествените.
Защо ли българите не са добри в размножаването? Сигурно защото виждат цените на храната и стойнотстта на заплатите си. Виждат че няма да могат дори на едно дете да осигурят нормален живот. Не създават деца, защото са отчаяни и не искат децата им да живеят на помощи под чужд покрив. Едно време са създавали по 10 деца но са имали за всяко от тях комат хляб, а в 21 век не е достатъчен комат хлаб пък и работниците на 500лв и 10 комата не могат да си позволят.

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 7955490e43
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Извинявам се много, но изброените магазини на номер 16 са евтини боклуци... Дрехите са долнокачествени и много мои познати с ниски заплати пазаруват от там и им се чудя...
Вие вместо да давате съвет на авторката започнахте чат...

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: c33f76d068
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Ще отговоря на въпросите Ти, номер 16, макар че не виждам връзка с темата за 1 въпрос. Все пак стана интересно.

„"Би ли развалила почти сключена сделка, ако купувачът попита дали има бонус /опаковка/ към предлагания от теб продукт? "
Не бих развалила сделката, а бих измислила някакъв „бонус“, който нищо да не ми струва на мен и да даде на купувача чувството за „бонос“. Често се случва това в супермаркетите с т.н. БОНУС опаковки, в които уж получаваш повече съдържание за по-добра цена, обаче ако вземеш да изчисляваш по-точно ще разбереш, че малката опаковка ти идва по-евтино за мл. шампоан да кажем. Друг по-елементарен способ е да повишиш цената и после да кажеш - бонус 10% за тебе само. Така действаха продавачите на първите „руски“ пазари през 90-те, когато рускоговорящи бежанци от Армения внасяха от някъде китайски стоки и ги продаваха на „специални“ цени за приятели. -) Чувстваш се действително приятел и специален, когато ютията от 20 лв. стане 5 само за теб, разбира се -) Всички печелят и никой не губи - и той прави 200% печалба, и ти се мислиш за специален, а и ютия имаш, каквато иначе не се намираше в магазините. (ох, носталгия по дефицитните годинки!)

„"Подписват се т. н. тарифни договори за минимално заплащане в съответния бранш" - в темата "работещи бедни" точно ти твърдеше, че в Германия минимално заплащане няма. “
В Германия минимално заплащане все още няма за държавата като цяло. Това, че ОПРЕДЕЛЕНИ работодатели в ОПРЕДЕЛЕНИ браншове са се споразумяли с ОПРЕДЕЛЕНИ синдикати нищо не значи за останалите работници. Това споразумение е „препоръчително“ и НЕ Е задължително, НЕ идва от правителството, а си е споразумение синдикат - работодател/и.
Затова и в Германия са добре в момента, правителството не ти се бърка, системата е гъвкава и много по-малко бюрократична от у нас. У нас да назначиш работник значи 300 парцала бюрокрация. Работодателите гледат да не назначават дори да има нужда, защото уволнението е страшно трудно, ако работата намалее да. Само в строителния бранш в Германия има дадени от държавата минимални възнаграждения заради гастарбайтерите (и от България) през 90-те години, но тези ставки са достатачно ниски, за да няма проблеми.
В момента новото правителство дискутира за приемане на минимална работна заплата от 2015 г. от 8, 5 Евро БРУТО на месец (някъде 5-6 евро НЕТО ще дойдат в зависими от това колко часа си работил на месец), но още сега говорят за големи изключения - не важи за сезонни работници, за трайно безработни, за практиканти и така нататък - с две думи дупки огромни за работодателя. Освен това в Германия има едно нещо, което се нарича „Договор за изпълнение“, в което може работодателя да се споразумее със самоосигуряващи се или подизпълнител за определена цена за определено свършена работа. Заплащането тогава не е на час, а за свършена работа, а там минимални ставки няма как да има. Така работят повечето българи, пратени от български фирми там - фирмата сключва договор за свършена работа (изпълнение) с българската, работниците получават жълти стотинки и не биват осигурявани, после българската фирма се закрива и се открива нова. Така не се плащат никакви данъци и осигуровки. Схемата е възможна благодарение на корупционни практики в НАП, със съдействие на немската фирма на място. Немските власти не са подкупни, но също има там връзки-мъзки и интереси да се наемат източноевропейци при полуробски условия, за да има евтино месо и храна в немските магазини например, а това не са и гласоподаватели, за да ги защитават законите в чуждата държава.... и немското население да се радва, така че и да въведат въпросните минимални работни заплати, то законът е като Швейцарско сирене и практически нищо няма да се промени. Много зле платени са и камериерките например - при тях пак ще се премине на договор за свършена работа, например ще се плаща по 3 евро на стая, вместо на час.
Това е пример Германия, но за Великобритания и Скандинавските държави мога да ви дам подобни примери, да не говорим за масовата работа на черно в Южна Европа и неплащането на осигуровки, данъци и работна заплата.
Българските работодатели не са вид извънземни. Човекът е рационален, той действа по минимакс или максимакс принципа като икономически субект и използва всички възможности за получаване на едно нещо на минимална цена или за определена цена максимално много. И вие така се държите, когато пазарувате плод и зеленчук на Женския пазар например - имате 2 лв. гледате да купите за тях максимално много картофи (минимакс принцип) или искате да купите 4 кг. картофи и гледате как да ги купите за минимална цена. (максимин принцип).

В крайна сметка вашето поведение като купувач определя всичко - вие сте на края на веригата. Когато купувате най-евтиния хляб вие определяте най-ниско възможната заплата за пекаря, когато спите в най-евтиния хотел, вие определяте възможно най-ниската възможна заплата за камериерката....това важи за ВСИЧКИ държави с пазарно стопанство (капитализъм).
Заплащане според нуждите и на калпак има само в плановото стопанство, което в момента съществува в чист вид само в две държави в света - Северна Корея и Куба. България също има опит с плановото стопанство и излезна от него с 10 мил. дилара външен дълг (повече от БВП за 1 г. тогава) и с над 25 мил. лв. вътрешен дълг, дефицит на стоки за жизнена употреба (ориз, олио, дори оцет, четки за зъби, всичко!), режим на тока, водата и последвалото пълно разграбване на държавата и деградация на обществото (Преход), които бяха следствие от тази система.
Капитализмът е несправедлив строи, но не виждам алтернатива. Опитахме на свои гръб експерименти всякакви и сега сме на хала, на които сме. Ако нашите баби и майки не бяха градили комунизма, днес щяхме да сме просто една нормална европейска страна със среден стандарт на живот. Е, няма никога да станем Германия, но поне като стандарт щяхме да сме на нивото на Гърция, дори Италия или Испания, които са ни много близки като манталитет и култура, но хайде - пак ще се случат тези неща, но ни трябват още едни 20 годинки лутане в пустинята. И в Библията Моисей е трябвало да се лута 40 г. в пустинята за път, който иначе е няколко месеци, но просто е трябвало да се изчистят по естествен път всички, родени по време на робство, за да стъпят на обетованата земя само свободни по дух хора. И нашето е подобно - трябва да се изчистим като общество от робското и комунистическото, за да сме една свободна, просперираща държава и общество и да не ни мачкат не само работодателите, но и никой изобщо никой да не ни мачка. Докато търпим ще е така, докато нямаме друг избор ще е така, докато ни управлява старата вихрушка на ДС ще сме така. Младите плащаме с къртовски труд и скитаме като роби из Европа за грешките на родителите си. Проблемът не е, защо ни мачкали работодателите, а защо им позволяваме да ни мачкат.
Замислете се - аз ви пиша само как функционира системата, не пиша, че системата не може да бъде насочвана в определена посока. Предимството на капитализма е, че винаги значи и демокрация, т.е. НАРОДО УПРАВЛЕНИЕ. От нас зависи всичко и от нас зависи да преодолеем несъвършенствата на системата и да я променим. Капитализмът подлежи на реформа. В Северна и Средна Европа говорим вече за „социално пазарно стопанство“, но за съжаление ние сме много недоразвита страна за него, а и не виждам кога българинът ще се навие да дава на българското правителство до 50% ДОО, 20% пенсионно, 17% здравно и още до 30% социални осигуровки или повече от 50% от дохода си, за да се разпределят тези пари от ДЪРЖАВАТА (българската!) за бедните, пенсионерите, нуждаещите се и изобщо хората с ниски доходи. Днес работят у нас 1, 5 мил. души и издържат цялото население с данъци (преки и непреки) и осигуровки, пробвайте да им увеличите данъците и осигуровките и се подгответе за ВОЙНА....може би след 20 г., но сега е невъзможно да сме социална държава и това е положението.

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 10bc590913
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   1 ми въпрос №18 е много свързан с темата и отговаря на този твой въпрос, в който питаше защо авторката да не напусне на момента. Е точно за това да не разваля сделката с купувача на труда й /работодателя/, а да се помъчи да предложи „бонус“, който нищо да не й струва на нея и да даде на купувача чувството за „бонус“. Да се позамисли нейния работодател, че такъв квалифициран и навътре в бизнеса му работник, ще му отнеме време да намери и обучи, а времето е пари. По добре за него е той да увеличи нейната заплата от колкото да търси нов човек.
Дано разбра вече, доста трудно се оказа да обясниш на вишист от Немски ТОП университет това. А аз с една проста гимназия вече роман изписах и все не ме разбираш.
Говориш за мен като, че ли все едно от мен зависи икономиката на държавата, но ти какво правиш за родината си? Работиш навън плащаш данъци навън, в Германия? Изчакваш аз и другите, които стоим в България да излутаме сами тези 40 години и после, да се тупаш в гърдите, че си българка и че обичаш България.
Всъщност не съм толкова убедена, че комунизмът е бил толкова голямо зло, ако прочетеш нещо за историята на законодателството промените в него и каква е била причината да променят закони или за населението на държавата тогава, не само на България, но и на Германия ще разбереш /предполагам/ за какво иде реч. Разбира се всичко си има лоши и добри страни просто ти не виждаш добрата, а аз виждам и двете страни на комунизма. Историите които си чела дасе информираш са художествени пройзведения и не могат да ти дадът точен и реален поглед.
Ако прочетеш историята поставяйки се на мястото на обикновен български гражданин от тогавашното време, а не на далечен наблюдател, ще видиш, че в България преди комунизма 95% от населението е било бедни селяни и строежат с безплатна работна ръка е започнал не през комунизма, а през 1920г /закон за Трудовата повинност/. Същото каквото е направил Хитлер през 1931г. И така нататък ако ти е интересно прочети.
Ако пък прочетеш историята на древна Елада можеш да научиш какво точно е Демокрация или Народо управление и да прецениш сама, има ли го това в момента в България!? Тогава в древна Елада е нямало как да се допусне корупция, защото е намало как над 20 години накой да работи депутат, сега това нашето е, хванат ли се един път за властта държат с нокти и зъби, надали се борят за работно място с 2000лв заплата, като са толкова умни, квалифицирани и работни, май заслужават повече!?
За социална държава не съм и мечтала и ще съм на първа линия в битката против нея. Не мисля, че някой заслужава пари даром било то многодетна майка, инвалид или соц слаб. Не съм против инвалидите, но ако се въведе ред, сега съм против, защото няма ред. Цяла циганска махала взеха пенсии за децата си уж били асматици, да не говорим, че познавам жена с телк която работи по 12 часа дневно продавач- консултант и си взема и 500 заплата и 250лв пенсийка, живее сама, стара мома и ни коте, ни дете, а майките с деца работещи, като продавачки отглеждат и деца само с тези 500лв. не завиждам за 750лв НО Заради такива, като тази жена майките са принудени, да продават труда си за 500лв и да работят по 12 часа, а на всичкото отгоре тя заема работното място на някоя млада майка. Просто мисля, че щом тази жена можа да работи по 12ч значи не й е нужна пенсия. На мнение съм всички идвалиди в домове, щом не може да се грижи сам за себе си финансово, държавата да предлага, но само дом и храна, нещо като старческите домове, но да им се взимат собствените жилища и тези домове да си имат собствено животновъдно- растениевъдно стопанство. Имаш близък или дете инвалид, не можеш да се грижиш за него, даваш го на държавата в дом, да видиш тогава колко хора ще се откажат да водят близките си на ТЕЛК, като няма доживотна пенсийка. Колко пъргави ще станат ревящите за помощи? Като знаят, че държавата прадляга само дом и храна срещу работа в стопанството.
За това съм също ако една млада жена реве, че няма пари, да си гледа децата, да ги вземат, да няма детски и помощи, ако някой ревне, че му е трудно да си гледа децата прибират детето и го хранят. На здрави прави и работоспособни нищо.
Мислиш че коминизма е предлагал много и без труд са яли, затова са натрупали този дълг? Всъщност дългът не са го изяли народа /нормалините българи/. А и дали е имало, колко е бил и от кога е този дълг е много спорен въпрос. Живков казваше няма дълг, управниците на новото време казваха има дълг, кой прав кой крив историята в бъдеще ще каже, ако въобще излезе наяве.
Ако въобще предположим, че е имало дълг как са го изяли бабите ни? Какво са получили даром? Жилищата са ги строяли самите българи трудът е бил безплатен Трудова повинност или стройтелни войски няма значение, важно е че държавата е плащала само материалите, които после народът, като си купува жилището ги плаща на добра цена. Аз също бих дори в момента ти продала 60кв апартамент, в краен квартал срещу 17 000лв ако си го построиш сама, реално бетонът в един апартамент панелка на днешни цени струва 1800лв, да дам още 500лв за да си изработиш дограма, врати и за балатум, да дам и за банята 200лв за плочки и кранчета, да си ги поставиш и ето срещу дадените от мен 2500лв ще получа 17 000лв, а синът ти за две години ще го направи докато е в строителни войски.
Айде друг път че много дълго стана.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: c33f76d068
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Съжалявам, но номер 19 не мога да следя много добре аргументацията Ти.
Добра е идеята Авторката да се опита да предложи „бонус“ на работодателя си, но забравяш, че този работодател я познава вече много добре като качества, продуктивност и квалификация. То е същото като да си купиш една ютия, да не си доволен от нея и да ти предложат след 1 год. бонус - нова опаковка, а и както ги виждам нещата, тези работодатели искат да получат не 100% от нея, а 300% от нея и да я изстискат като лимон - каквото и да предложиш не можеш да компенсираш тези 200% насилствено изсмукване.
Личността ми не виждам, защо ти е толкова интересна, но аз съм се прибрала в Родината си още преди 5 години, от тогава плащам максимални осигуровки. От скоро имам и самостоятелен бизнес с 5 работника, които осигурявам също много добре и заплащам още по-добре - те имат 2 почивни дни в седмицата и работят от 8:30 до 17:30 всеки ден като имат и обедна почивка, и закуска, и кафета и са свободни да пушат, колкото си искат, да не говорм, колко им помагам по институции и с глупостите, които вършат от незрялост и немърливост - единият си поряза пръста - хайде в Спешното да го шият, другият си загубил протмонето - хайде по институциите в работно време и му застопорихме сметките, защото не се беше сетил, че могат да му източат парите с намерената карта, третият нямаше здравно осигурителни права - хайде и тук се рови как да му ги възстановиш да не говорим за всякакви лични проблеми - дал под наем жилище, не му се плаща наема, хайда да му оправям и това да му гоня наемателя с фирмения адвокат. Станала съм им майчица на тези хора, водя ги по обяди, по лекари, по адвокати, по институции, КАТ (взета книжка заради алкохол в ИЗВЪНРАБОТНО време) и изобщо - пълен цирк. Аз изисквам много от тях, но и много давам. Едното без другото не може и затова съветвам Авторката да напусне. Сама съм работила за такива работодатели и ? влизам много добре в положението и съзнавам, че има само един изход.
Какво съм била правила за Страната си? Ами не правя много действително, защото съм просто една проста част от веригата, наречена общество и съм проста икономическа единица. Гледам що-годе да спазвам правилата, гледам да съм коректна и да оправдавам доверието на клиентите си, на партньорите си, на работниците си. В момента обаче, в който не си заслужава начинанието ми, аз също бих затворила всичко и готово, не бих работила нахаос за този, който духа. Страната тук няма нищо общо. Аз от държавата две неща искам - сигурни правила и закони както и тяхното спазване, което още го нямаме де, но е и по-добре от много други държави.

„За социална държава не съм и мечтала и ще съм на първа линия в битката против нея. Не мисля, че някой заслужава пари даром било то многодетна майка, инвалид или соц слаб.“
Не мога да споря обаче с човек с толкова крайно мнение, съжалявам. Не мога и да разбера как хем можеш да подкрепяш комунизма (теоретично най-социалната система), хем да имаш толкова крайно дясни разбирания? Според мен обществото е за това, за да бъдем солидарни с най-слабите и да можем да разчитаме на тази солидарност. Говориш така, сякаш ти никога не е възможно да станеш инвалид или самотна майка, безработен социално слаб?
Не знам, но аз съм на друго мнение. Вярно, че ме е яд на много неща, но осигуровките и данъците у нас са достатачно ниски, за да ги плащаме. Хиляда пъти предпочитам социално слабият да вземе някакви пари от тези, отколкото озверял от глад да нахлуе в дома ми и да трепе заради един салам и един хляб.
Имала съм възможност да пътувам много. Има страни в света, където положението е точно такова. Моя позната е живяла в Южна Афтика в затворен комплек със страшна охрана и въпреки това двама черни успяват да влезнат в дома ? посред бял ден, а тя е носила в пристилката си в СОБСТВЕНИЯ СИ ДОМ пистолет и е успяла да ги застреля, за да защити децата си.
Когато човек няма какво да губи, той става животно, да знаеш.
Никой циганин не е забогатял от 50 лв. социални помощи, но има какво да губи и два пъти ще си помисли. Вече и у нас ги има тези страхотии в най-затънтените места и е направо светотатство да говорим за по-малко социална държава.
Бабите ни иначе не са живяли добре, определено, те не са откраднали нещо, но единственият им грях е, че са търпяли да ги мачкат комунистите. Глупаво е да сравняваме България с България след две Балкански и една световна война, една държава кажи-речи излезнала директно от 500 г. робство. Въпросът е не какво са били направили комунистите, а какво НЕ са направили комунистите. Особено големи са грешките им през 70-те и 80-те години както и в нарушаването на човешките права през целия период на управление.
Никой не отрича успешните парични реформи в началото, успешното използване на ресурсите от Русия и индистриализирането на страната, но за съжаление като теория едно нещо може да е добро, като практика не е добро.
Не казвам дори, че някой бил откраднал пари някакви. Дори комунистическата вихрушка не е крала 10 мил.долара, най-много да са задигнали няколко милиончета. Това са били просто парите, които са трябвали в последните 5 г. от режима, за да може да се покрият разликите между жизнено необходимото и произведеното, след като СССР ни отрязва всякакви помощи и безплатни доставки на ресурси.
Но както и да е, виновни няма, важното е да се разберат грешките от миналото и да не се повтарят, да се видят добрите неща и да се доразвият.
За жилищата проблемът е бил, че колкото и „качествени“ панелки да са се строили, търсенето е било къде-къде по-голямо и малцина са се добрали до тези жилища. Майка ми е чакала 15 г. за панелка в града и нищо, макар че всеки месец е давала 20% от заплатата си за тази утопия, а реално са се добрали само връзкарите, особено след 85та година
Ти самата обаче казваш, че за трудови войски не се било плащало. Ами, извинявай, ти как мислиш, че тези хора са били щастливи две години без заплащане, без елементарни условия за живот и храна да строят ТВОЯТА панелка?
Това не само е мачкане, а си е чиста проба робовладелчество. Не е тайна, кой е работил в трудови войски - само малцинствата. И, какво се постигна? Станаха ли те по-трудолюбиви? Дадоха ли им на тях жилищата, които построиха? Как се работи без заплащане, насила, без дори условия на живот като добра храна и легло, знаейки че строиш за поробителя си ? НЕКАЧЕСТВЕНО И НЕЕФЕКТИВНО. Така, както работи всеки роб, затова робовладелческият строй не е много успял. Ако си навита, ела да работиш при мен без пари 2 г., какво ще кажеш - ела да ми построиш къщата, аз ще си платя материалите. Същото е било и за тези хора, но те не са го правили доброволно или от глупост, а НАСИЛА и с насочен автомат в главата. Да живее безплатният труд!
Колкото до това, че държавата била плащала „само“ материалите, как държавата ще плати на самата себе си материали? В една комунистическа държава БЕЗ частна собственост всичко си е държавно. Проблемът е не, че държавата трябвало да плати материалите, а че държавата е трябвало да накара хора да ПРОИЗВЕЖДАТ материали за 173 лв. месечна заплата на месец БЕЗ да могат да си купят с нея нищо, освен основното за живот. Затова и материали е нямало или поне не достатачно, материали са се крали или добивали тайно или са се купували на черния пазар, разбира се - откраднати, защото същите тези работници, които не са произвеждали достатачно за държавата след работно време са произвеждали достатачно за себе си.
Едно жилище струвало 17 000 лв. - ами изчислявай, колко време е трябвало да работиш за това жилище. Днес жилищата така погледнато са дори по-евтини, да не говорим, че са и по качествени и НЕ СЕ ЧАКА 15 Г. За 3-4 г. цяло метро се построи. През последните 10 г. в България са се построили повече жилища от всичките години на комунизма, взети заедно и то БЕЗ строителни воиски и с много добре платени работници и материали.
Трудът иначе никога не може да бъде безплатен. В най-лошият случай цената я плаща просто трудещият се безплатно.
Нашето време на Земята е ограничено, имаме един живот и всяка минутка е безценна. Работи безплатно, но не разбирам, с какво помагаш на Авторката, освен с това, че даваш пример, че може и по-лошо - в трудови войски и безплатно да буха, за да има за отбрани, „наши“ хора жилища?

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 10bc590913
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   №20 Кой и къде каза, че работодателят не е доволен от авторката, аз такова нещо не намерих? Човека просто си купува евтин труд, защото има кой да му го предложи.

А безплатното бухане беше пример за това, че не бабите ни и майките ни са ни оставили този прословут дълг /ако го е имало/. Дадох пример, че нашите предци са бъхтили през комунизма и безплатно, и нископлатено и не те са натрупали дълга. Надали са бачкали чак пък толкова неефективно, като и сега се виждат панелките, язовирите които са построили, асфалтовите пътища, които са положили, все още караш върху основит екоито те са положили, помним и заводите, които бяха построили и медалите за "труженик" във всеки цех. Знаеш ли че след 1970 няма нов положен път освен магистрала тракия, дето я строихме 35 години?
Оглеждам се и виждам, знаеш ли какво? Виждам че през последните 25 години ние не сме построили ново и 1/4 от това, което те са построили за 30-45 години тоест уж младите /хората на новото време/ се мислим за по работни и уж не кръшкаме от работа, а не можем да достигнем тяхното ниво, а те са го постигнали с много по малка възможност за механизация. Къде видя повече строителство за последните 10год от наследеното от комунизма неразбрах? Я погледни гугъл мап и преброй колко нови и колко стари от комунизма сгради виждаш в цяла България, не говоря за някакъв нов квартал някъде или може би имаш предвид само София. Само броя на панелните апартаменти не можем да надхвърлим, а да не говорим за заводите и казармите, които съборихме през последните 20, тоест не ги съборихме, а оставихме ромите да ги съборят за да извадят арматурното желязо, че тогава повече желязо слагаха в бетона.
Некачестевно било тяхното строителство говориш, само защото не си видяла качеството на новото строителство, "паживьом увидим" казват руснаците. Ако си спомниш темата след 30 годинки ще видиш, че панелни блокове още може да съществуват, а тези нови строителства отдавна ще са паднали от самосебеси, поради вложения в тях евтин некачестевен материал и пестенето на арматурно желязо.
Друг път ще ти пиша за ромите и трудолюбието им

 
  ...

...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: c33f76d068
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Номер 21 - както и да го въртиш, решението за Авторката е или да напусне, или да търпи. Просто в момента е в по-слабата позиция, а и не си заслужава заради едно работно място (и то с такова заплащане) човек да си разбие психика и физика.
Колкото до комунизма - не е по темата. Вземи да прочетеш малко за периода. Трудови войски са били съставени единствено и само от хора от малцинствата или хора с криминално минало. Не смятам, че ти идваш от такова семейство и твоите предци са бухали без пари за държавата.
Колкото до това, че били работили хората - разбира се, че са работили, но работа е нямало за всички практически, а по закон държавата е трябвало да я осигури. Представи си един мебелен цех с работа за 10 човека да го напълниш с 50-100 човека как и колко ще работят. После си представи, че всеки взима еднаква заплата и, че дори да си мързелив и неточен, пак взимаш тази заплата. Ами хората не са глупави. Това е и причината да няма достатачно стоки и услуги за левчетата. Който и да питаш, живял в този период, дори най-върлите носталгици, ще ти каже, че е имал много големи спестявания в банката. Защо? Ами нямало е какво да се купи с тези пари. Ти това не можеш да си го представиш, но магазини за дрехи е имало 2 в град с 30 хил. души и в него 2-3 модела дрехи за пол. Купуваш си тези модели и какво?
Ще кажеш - ами да ши шият. Да, ама и платове нямаше, само басма еднаква (нискокачествен памучен плат) и нещо подобно на коприна, и двете пак с една-две разцветки - шиеш си 1-2 дрешки и после какво правим?
И така се продължава и с хранителни и други стоки - самите управляващи, самият Тодор Живков казват „Комунизмът е едно недоностче“.
Гледай интервюта на хора с министърски постове в края на режима. Има ги в Тюба - „Преходът, който не се състоя“, „Ран-Ът-преходът по план за разорение на Б-я“ - така се казват клипчетата в Тюба.
Интересни са интервютата с икономическия министър от онова време за опитите им да спасят страната ни. Не са виновни нито управляващите от онзи период, нито народът, а самата система е била действително недоностче. И да са откраднали комунистите някой мильон за децата си, то големите милярди заеми от 80-те години са отишли да не умре населението от глад, без ток и вода в последните 5 г. от режима. И преди сме имали заеми, но СССР ни ги е покривал.
Неефективна икономика просто.
Имахме земетресение край Перник и нищо не се случи. Не съм съгласна с това, че сега строителството било некачествено точно в тази област. Специално за земетръсна сигурност контролът е драконовски. Има други липси и проблеми в качеството, но те не са важни за статиката.
Нашите панелки без саниране за милярди няма как да издържат. Те са направени за 50 г. и това го пише в договорите на закупилите ги.
Това ще бъде голяма тема след 10-15 г. и действително е възможно да ги има и след 30 г., но само ако държавата ги ремонтира (собствениците не виждам как) и санира до основи. И днес има много панелки, в които има огромни луфтове между панелите.
Има и различни видове панелно строителство, затова не можем да обобщаваме. По-старите панели не могат да бъдат санирани, но тези от 80-те години са си сравнително ОК, защото по друг начин са правени, след като в Лондон цял панелен блок от стария вид се срутва, след като една бутилка с газ на една бабичка се взривява - 2 литра газ взривяват цял блок, защото е паднала 1 важна стена, която повлича всичко. След този случай във Великобритания панелното строителство се забранява, а останалите блокове от този вид се унищожават.
В другите части на Европа не се забранява панелното строителство, но се реформира и се променя разпределението на тежестта. Заради правоъгълната си форма панелките действително са ОК при земетресение, но внимавай с газовите бутилки, ако готвиш на терасата - падне ли една от външните стени.... пардон - панели, край, ако блокчето е преди 80-та година строено.
Новите блокчета няма иначе как да са паднали дори да били пестили желязо, което не виждам как ще стане - при частна къща е възможно, но при кооперациите имаш
1. Технически контрол от независим контрольор
2. Инвеститорски контрол от инвеститора
3. Техническият отдел на общината виси всеки ден на строежа.
Ако се случи земетресение и кооперация падне, тези всичките хора отиват в дранголника.
Случи се земетресение край Перник, леко по-слабо от това в Италия по същото време - в Перник и София нищо, в Италия цели градове се срутиха. Сигурно си го спомняш това, защото беше 2012 г. СЛЕД посления строителен бум у нас.
Но най-добрата новина за теб като фен на панела е, че днес си свободна да си купуваш панели, колкото си искаш и няма да чакаш 15 г. Пазарът е много добър към панела, а панелките имат едно голямо предимство - в тези квартали имаш инфраструктура, училища, детски градини, каквито в новите тепърва се правят. Радвам се, че си доволна от панелните жилища. След ремонт и саниране те действително имат бъдеща, а понеже са социално значими, държавата тук ще вземе кредити, ако трябва и ще ги санира, защото ще стане война, ако почнат да се събарят.
след 20 г., когато им изтича срока на годност.
Гадно е, ако ни управлява тогава дясно правителство, то може да реши да си вземе панелките и да ги събори, защото чисто формално навремето държавата нито парцела е продала пред панела, нито панела за вечни времена, а само за 50 г. След тяхното изтичане поне теоретично панелът става на държавата и тя може да си го бута. Виждаш, комунистите не са били прости хора - нищо даром няма, помислили са и как да изчистят временните постройки след 50 г. Достатачно е една панелка да си падне, което ще се случи все някога, и или ще се вземат милярди кредити да се ремонтират, или ще се бутат. Средно няма, ама както е казал един баш комунист „Ще поживеем и ще видим“.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 10bc590913
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   №22 аз мисля, че авторката има и трети вариант да говори с работодателя, да изкаже мнение, да поиска повишение, да откаже извънреден труд и т. н. зависи какъв е работодателя й за да кажа как точно може да се говори с него.
Плюс това ти №22 зачеса и в тази тема комунизма, ти първа писа за него. А за периода съм чела много и съм била жив свидетел, на 41г съм и бях на 16г през 1989г имам добри спомени, както от добрите така и от лошите страни на режима. Спомням си магазините и не е вярно за двата вида дрехи, не е вярно и за двата вида платове и аз съм си шила собственоръчно полички и знам, колко вида платове имаше и няма как да ме убедиш за нещо, което съм видяла с очите си. Втълпяваш ми че 16г съм виждала миражи?
Ти си доста по млада и имаш мнение само от разкази на роднини и избрани клипове в мрежата, което не е обективно.
Не забравяй, че помня и лошите неща на режима, но ти пък изкара, че всички тогава сме ходили с два вида дрехи. А истината бе, че имаше много повече и че преди комунизма и два вида дрехи нямало и голяма част от хората видяха в комунизма повече от това което са имали преди него. Хората събираха пари не защото са нямали какво да купят, а за да купят нещо голямо и нещо нововъведено, като техника, мебели или автомобил, апартамент. Преди комунизма нямало човек с мотоциклет в бг, точно през периода на комунизма доста хора са си накупили, собствени и то българско производство.
Ако както казваш работните били само 10% а другите 90% се водили на работа и мързелували, то на 9 мил души са работили само 900 хил. и е невъзможно физически да посторят и произведът това, което виждаме и знаем, икономист си, знаеш да смяташ. Сега на 7 мил души, работят 1, 5 милиона и не могат да достигнат нивото, дори и с днешната механизация, значи съм права.
Нали си наясно, че да пуснеш 100 човека да копат с мотики царевица, не е като да пуснеш 1 човек с трактор, ако не слагаме торове и хим препарати, пройзводителността от декар ще е същата, но това не означава, че 99 човека от копачите са мързеливи.
Сега си представи че в твоя мебелен цех през 1970г има 100 работника, но няма механизация, защото още не са измислени лентови шлайфове и кантиращи машини с компютърна команда и всичко се върши на ръка, за същата пройзводителност на цеха през 2014 ще са нужни 10 човека, но работата ще е механизирана, размерите, рязовете и всичко ще се командва от компютри.

Е кажи сега комунизмът ли е виновен за липсата на компютърни машини през 1970г????

Ако тогавашната система приемем, че е била недоносче, то сегашната каква е или го няма Живков да ти го каже по ТВ?
Моля да изредиш точни факти за заеми, които СССР ни е покрил безвъзмездно!? ! за да твърдиш такова нещо трябва да говориш с факти и дати.
За Пернишкото земетресение с магнитут 5, 8 ли говориш? А какво знаеш за земетресенията? Под 6 по рихтер въобще не го пишат, като силно земетресение, виж в укипедия "земетресение" изброени са само земетръси над 6 и единствено, защото е на български превод е споменато и това 5, 8 в Перник. То не се смята за силно, а колко хора останаха без жилища или с напукани такива! Дано не ни раздруса силно земетресение над 8 по рихтер, тогава да видиш за какво става въпрос. А в Италия не паднаха панелни блокове, нито такива строени през комунистическия им строй, те такъв са нямали ако се сещаш.
Нашите панелки са на по 40 години и са си дали тяхното, били са строени да бъдат използвани 50 години и никой не иска повече от тях, без да ги санира няма как да иска удължение на живота им. Както няма как да имаш перфектно работещ 50 годишен автомобил без никога да му е правен ремонт така и няма как да се надяваш панелки строени за да издържат 50 г да издържат повече без основен ремонт. Важното е само едно, че българските панелки доказано издържат срока си на годност.
За Лондон и бабичката с газовата бутилка не знаех, но не ми се вярва с 2 литра газ да срутиш блок. Скоро българско ТВ в сутрешен блок, правиха експеримент да съборят стара полу порутена къща в едно село с газова бутилка и не успяха. Така че докато не ми дадеш линк към преведено инфо за Лондон невярвам, съжалавам но не съм много добре с английския, знам други езици.
Всички изброени от теб контрольори само подписват и то със солидна почерпка. Имам познат стоител и знам, че технически няма по строежите, а камо ли от три институции. Ти общински виждала ли си на строеж на кооперация, аз дори не съм чувала? От достоверни източници знам, че такова нещо като технически на живо на строежа няма, говоря за външен надзор а не от самата фирма строител. Собственикът на строителна фирма ходи търси техническите за подпис в общината те подписват без дори да са видели сградата. Иди с оформени строителни книжа и със солидна почерпка и ще видиш как се слага подпис дори за несъществуващ строителен обект, техническите въобще не знаят къде е строежа.
Наложи ми се да оправям документите, на познати, за едно жилище в нова кооперация, е, отидох и инжинера ми показва скицата на ЕСГРАОН, да се ориентирам да намеря жилището, защото са сбъркали, писали, че апартамента е ляв а не десен, а десния е тристаен, левия гарсонера и с други съседи описани в акта и на етажа има 5 апартамента. Нямаше съответствие с нотариалния акт, че оправяхме скиците им, направили една каша, че после всички комший на познатие ми ходиха да докажат с нотариалните актове на кой точно апартамнт от сградата са собственици.
А ако сградата падне всички подписали се ще подкупят вещото лице /той така или иначе ще е техен колега/ и готово, при липса на доказателства няма дрънголник!!!
Защо от всичко това реши, че съм фен на панела? Всъщност разговорът беше колко са били работни майките и бабите ни. Сега да не кажеш, че съм фен и на мебелните цехове и на отглеждането на царевица и картоф или на всичко, което обсъжаме тук? Ти стартираш тема за панелки после казваш аз съм им фен? Първо твърдиш, че комунистите давали на хората даром затова имало дълг, после твърдиш, че за комунистите нищо даром няма? Очебийно си противоречиш №22!

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: db51437c1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Или съм малоумен или @22 си живее в една криворазбрана нейна си действителност?
Започнаха се едни яки изхвърляници и градене на едни пясъчни небостъргачи върху нейните си разбирания.
Отначало ми беше смешно, но вече е безмислено - чета бисер сдед бисер и се чудя как може така тенденциозно да се коментира - защо 22, защо го правиш??
Имаш цел или нямаш изходна точка?
Обсъди с твои познати и чак тогава се изказвай как всеки имал "много големи спестявания в банките"
Или просто дерзай - с начина по който успяваш да представиш мислите ти имаш бъдеще на политик в България.

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: c33f76d068
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Много ми стана интересно, номер 23.
Права си, че може Авторката да се опита да говори с работодателя си, тя няма какво да губи, но нека предварително се настрои, че могат да я уволнят и да си го има предвид. Повечето подобни работодатели като почнеш да им изразяваш претенции ти показват вратата. Казвам го от собствен опит и затова не виждам смисъл Авторката да си губи времето и да се унижава с подобни безсмислени разговори. Много просто е - работодателят ти е поставил условия и ти до сега си му играла по свирката, освен това има още 100 човека на опашка за това място, мислиш ли, че такъв работодател, който до сега не е проявил никаква съвст и грижа към работника си, ще клекне?

„Преди комунизма нямало човек с мотоциклет в бг, точно през периода на комунизма доста хора са си накупили, собствени и то българско производство.“
За моторите не си спомням да съм писала, но аз също съм живяла през кома, макар и малко, но мотори много не си спомням да е имало, помня, че имаше Полски Фиатчета, което беше нещо подобно - гонехме ги и обикновенно ги надминавахме с тичане и викахме като деца
- „Чичка, хич не ме е яд за твоя полски Фиат“.
Ох, носталгия, ох и аз имам добри спомени от Кома, защото съм била дете, а това е както и да го въртим супер време.
Помня си за дъвките Идеал как лепяха по зъбите и как падаха пломбите от нея. После от някъде „Турбо“ нелегално внасяха от Турция и разбрахме, че имало и друг вид автомобили, не само Трабант, Лада (любимата ми тогава кола), Жигули, Вартбург, Полско Фиатче (към моторите го слагам), Волга за величията и май се изчерпва това...а и Москвич. Москвича на татко стана готов 1994 г., но той го отказа, защото имаше Пежо вече, а и беше забравил за Москвича след 20 г. чакане.
Не съм права, че е имало 2 вида плат и дрехи, преувеличих малко, но в сравнение със сегашното предлагане точно така ми се виждат. Спомням си продуктите на Модна къща „Рила“ и, че майките ни всичките с едно и също палто ходеха. Имаше в целия град към 5 вида палта и често от далеч си мислиш, че идва майка ти, което беше особено непрактично, когато си дете и обираш в този момент дървото на съседката -)
Колело „Балканче“ доро имахме с брат ми, за което татко си взе отпуска да чака пред завода 2 дни на опашка, но само по едно колело са давали и така се карахме за това колело, докато падна режима и пуснаха БМХ, а Балканчетата станаха евтиния и изведнъж много имаше.
Освен това имахме печка „Раховец“, която винаги изкарваше всичко от едната страна изгоряло, а от другата сурово и майка на всеки 10 мин. скачашем да обръща тавата в нея - ). Печката беше сравнително нова, между другото.
Същото беше и качеството на телевизорите „Велико Търново“. Имахме два един върху друг, защото единият винаги беше развален - един резервен с две думи. Така бяха много семейства - долу черно бял „Рубин“, горе „Велико Търново“ та дано един да работи. Телевизорът „Велико Търново“ също беше сравнително нов, но това не му пречеше да се разваля на всеки 2 месеца. След промените нашите събраха пари и си взеха Самсунд Био Вижън, който работи без грешка 15 г. и го подариха, когато си взеха плазма и още си работи.
Нямахме пералня си спомням, защото „Перла“ не се намираше без връзки, а нашите връзки явно нямаха. Сега не мога да си представя и не познавам домакинство без пералня. Мотор също нямахме, не знам защо, ако е имало толкова много, но баща ми си взе Сузуки 1992 г., което веднага и продаде, защото майка ми му забрани да го кара от страх. После си взе Пежо-то и имаше възможност и Москвич дори да притежава след 20 г. чакане!
За разлика от него, майка била събирала лихвоточки за панелка от 1978 г. и панелка така и не получи, а парите от лихвоточки изгоряха практически. Аз съм фен на панела, между другото, но моето семейство не успя да намаже за съжаление, защото нямахме връзки и явно режимът падна преди да минат тези 20-30 години чакане иначе панелката на мака някъде 2000-та година да бяха я построили комунистите, но найсе - виновни са Западняците и СССР, че са спряли да ни субсидират и да ни дават кредити!!!

Колкото до грешки в документите, много от къщите, построени през Комунизма нямат нотариален акт, а баща ми дори откри, че няма Акт за Раждане в общината, в която е роден, когато сменяха документите - загубени били всичките актове за раждане! За сгрешени ЕГН-та да не говорим. Тези проблеми са пряко следствие от немърливостта на държавните служители и на некомпентността на инжинери и проектанти в твоя случай, защото такъв ни е работния морал и образование до ден днешен, особено в институциите.
„Първо твърдиш, че комунистите давали на хората даром затова имало дълг, после твърдиш, че за комунистите нищо даром няма? Очебийно си противоречиш №22! “
Къде съм писала, че даром давали комунистите? Те просто са взимали дългове, за да изхранят населението, а това е бил техен дълг. Разбира се, че на всяка цена трябва да се осигурят най-елементарните нужди на населението!
Даром иначе няма, защото тези дългове ни накараха да платим с лихвите до 1997 г., а през 1900-1992 г. сме взимали и още ВЪНШНИ дългове, през 1997 бяхме обявени в държавен фалит заради тези дългове и до 2005 г. ги платихме. Вътрешните дългове държавата никога не е плащала и са отписани. Виденов дори си позволи да печата парички без покритие, което преля чашата. В момента целият държавен дълг - ВЪНШЕН И ВЪТРЕШЕН е 15-16% от БВП, което е много ниско ниво, макар че абсолютно погледнато е повече от някакви си въшливи 10 милярда долара, но тогава това е било над 100% от БВП - днес БВП е поне 3 пъти по-висок (дори в една Уикипедия ако отвори човек да види), не ми се занимава, но в НСИ можете да видите всички статистики от 1985 г. насам, ето ви една графика - http://bg.wikipedia.org/wiki/Файл:GDP_BRIC_Bulgaria_1984-2009.png

На глава от населението днес имаме 3 пъти по-висок БВП в сравнение с 1984 г.!
Това, че икономиката ни е била неефективна през кома не съм го измислила аз, а дори самият Тодор Живков в много интервюта го е признавал. Честно казано държавата е тръгнала нанадолнище и спасението не е успяло. Виновни не знам да има, освен търпението на нашия народ, заради което малко или много имаме право да искаме сметка на възрастните поколения, които ни завещаха една разграбена държава меко казано. Не намирам, че има отговорни отделни лица, дори самият Тодор Живков не намирам, че е виновен, а режимът по принцип и идеология е бил сгрешен.
В момента БСП пак по стар навих буха кредити, които раздава на социално слабите, а тези пари ще се връщат от хора като Авторката, които са достатачно будали да работят за подобни работодатели от сутрин до вечер, за да има за „социално слабите“ и пенсионерите, които под строй пак ще ни изберат правителството. Не съм против кредитите, но нека да са за образование и инфраструктура, за да образоваме хора като Авторката, за да има градски транспорт и улици за тези млади и работливи хора да ходят на работа, както и да има някакъв контрол върху подобни работодатели - пак въпрос на закони и ИНСТИТУЦИИ. Срамота!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 10bc590913
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   №25 И да я уволнят тя няма да загуби много, при уволнението й работодателят ще загуби повече. Тя просто ще си намери друго работно място, казвам го имайки предвид, че тя твърди че е квалифицирана. Работодателят ще загуби евтината си работна ръка, която е наясно с работата на фирмата, мисля че работодателя ще си даде сметка, че намирането и обучението на нов персонал ще му излбезе по скъпо от едно повишение на заплатата на авторката, разбира се ако нещата му се представят според характера му. Ако се тръгне с рогата напред, както ти предлагаш, авторката нищо няма да се постигне, а с моето предложение има някъкви шансове.
Да си търсиш правата не е унижение!!! никой не кара авторката да проси! А да иска така като работодателят иска от нея.

За мотоциклети не си писала, примерът с мотоциклетите е свързан със събирането на пари от хората да си купят нововъведенията през кома. Точно със събиране са си купили и полски фиатчета, при липса на автомобили до тогава и възможността обикновенните хора да си позволят полските фиатчета е голямо постижение. Да смениш ходенето пеш и возенето на волска каруца с полско фиатче си е сравнимо с това от опел да се качиш на ракета. Бащите на тези с полските фиатчета са били щастливи, ако въобще имат волска каруца.
Не преувеличавай и за москвича на баща ти, надали го е поръчал през 1974г, посмали малко. В интерес на истината през 1986 сегашният ми свекър си е купил москвич на старо за 1500лева имам запазен документ. Нито за колелото мога да ти повярвам, защото в къщи имахме три колелета и всичките купени от нормален магазин, реално аз съм имала нужда от колело по рано от теб, така че... Ако предположа, че си на възраст около 27-28г /нещо такова беше писала в други теми/ мога да констатирам, че по време на комунизма въобще не ти е трябвало да имаш колело "балканче", защото си била под 5г възраст. От там пък вадя извод, че баща ти е купил едно колело за по големия ти брат, може би, и въобще не е искал да купува второ, а ти си останала с впечатление че баща ти не е купил за теб, защото нямало на магазина. А ние през 1983 отидохме с дядо в обикновен селски магазин, на затънтеното наше село, което е отдалечено от най-близкия град на 47км и купихме две колелета "Балканче" наведнъж, за мен и за братовчедката. Идеята дядо да купи колелета е да имаме и на село при него и в града при родителите си отделни колелета.
Вашата печка раховец казваш била некачаствена, но защо я купихте? Защото ако не купите печка раховец /нововъведението/ ще трябва мама да продължи да готви на тази с дърва! Питай било ли й е по добре на майка ти с печка раховец от колкото без нея? Пълно гърло ще ти отговори ДА!
Същото важи и за телевизорите Велико Търново.
Техниката се развива и това не се дължи на комунизма, винаги по новия модел е съобразен с по новото време. Раховеца е бил съобразен с това да замени паленето на печка на дърва в града с цел готвене и си е свършил работата. Първият български телевизор също е създаден, въобще да виждаш в къщи телевизионна програма.
И най-тъпия човек може да се сети, че няма как да сравняваш техниката от 2014 с техниката от 1980г. Няма как да искаш първият телевизор да има дистанционно, няма как да искаш москвича да върви като кайен и да харчи малко гориво като автомобил от 2013г.
Да се оплакваш, че не всеки в дома си имал автоматична пералня е все едно аз да ти се оплача, че аз през 1992 нямах персонален компютър у дома. Звучи тъпо нали?
Грешките в документите са свързани с това, че няма технически от общината на строежите, както ти твърдиш. Сега работният морал на работещите е такъв, през комунизма не е бил такъв, всяка панелка е сложена пред зоркия поглед на технически.
Дългът, които плащаш вече казах, че е съмнителен от кога е натрупан и колко е бил. А всяко задоволяване на нужди от храна без да е положен труд от страна на населенитето си е даром, без значение дали следващото поколение ще плаща сметката. Даром нашите предци не са получили нищо с пот и кръв са си платили всяка троха хляб, доказах по горе колко са се трудили. Ти си тази, която твърди, че те получили нещо без да се трудят и 90% от тах били мързеливи и затова имало длъг.
Възрастните поколения ти завещаха една държава, много по развита от това, което те са получили, като завещание от техните родители. Те са ти дали през 1989г държава с вече построени жилища, пътища, жп линий, мостове, язовири, водопроводи, достатъчно на брой общински сгради, детски градини и училища и т. н /цял ден няма да ми стигне да ги изборя/, всичко това го е нямало преди кома, те са го посторили без кой знае колко механизация, аз им се възхищавам на трудолюбието. Живков, беше казал "Това, което ние построихме, за 45 год, вие за същото време не можете и да го боядисате" и моля като твърдиш, че някой е казал нещо ЦИТИРАЙ. Човека правилно е казал "комунизма е едно недоносче", но ако сега беше жив щеше да ти каже "българската Демокрация и капитализъм са една зигота /или нещо по низшо, един сперматозоид/"
Ние получихме достатъчно от предците си, проблема е че не само не продължаваме да градим държавата България, а и не можахме дори да стопанисваме добре наследеното.

 
  ...

...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: c33f76d068
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Съгласна съм, номер 26, нека се пробва, но обикновенно такива работодатели не разбират от такива разговори. Нека има план Б, ако я изгонят.


Колкото до спам-темичката ни - дългът не съм си го измислила аз, в официалния отчет на БНБ от 1990 г. е споменато, че външният е при 10, 3 милярда долара - тайните отчети на БНБ към правителството на Луканов можеш да четеш в оригинал тук http://desebg.com
Информацията е обществено достъпна и разсекретена. Вътрешният дълг от 25 мил. лв. пък е отписан, което си е правилно - държавата е дължала тези пари на държавните предприятия.

Не съм казала, че хората са били мързеливи, а просто неефективни и немотивирани. Не са били мързеливи, щом в извънработно време се е работило на черно масово, строили са се частни къщи и черният пазар е процъфтявал. Гледай „Баш Майсторът“ - аз се чудя как не са го и забранили този филм тогава - само за далаверки и за „на частно“ става дума.
Определено през 1989 г. държавата ни е била по-развита от през 1944 г - след 4 последователни войни, но за съжаление в същото време държавите без комунизъм са се развили на светлинни години от нас.
Една Гърция почва едва през 70-те години да се развива, до тогава е имало диктатура и полу-гражданска война- хаос, само за 30 г. Гърция достатачно се е развила, че дори фалирала днес пак е по-добре от нас.
Да не говорим за държави като Турция и тем подобните ?, които са се индустриализирали много в това време.
Ние практически от фалита през 1973 г. сме спряли да се развиваме. Тогава и за последно СССР ни е бил огромна финансова инджекциика. Всяка година иначе СССР са ни пращали към 1 мил. долара безвъзмездно, ресурси и какви ли не дарове, които са крепили режима у нас, който не е бил в състояние просто да се самоизхранва.
И не, че хората са били мързеливи, просто производството е било неефективно, машините стари и неефективни. След като СССР ни спират помощите знаем какво става.
Преходът не може да бъде сравняван с комунизма, защото той е негово следствие - без комунизъм нямаше да имаме и Преход с всичката му уродливост.
Ако ще сравняваме, то трябва да сравняваме развитието на комунистическа България с развитието на некомунистическите (капиталистически) страни. Ако комунизмът беше по-ефективната система, тогава днес щяха Западните страни да са в СИВ, а светът да се управлява не от САЩ, а от Русия и нямаше хората да бягат с риск за живота си на Запад по онова време, а обратното - гърците щяха да ни наводняват през границата да се насладят на хубавия живот в НРБ, не нашите хора да киснат по бежанските лагери в Турция и Гърция.

ЖП линиите обаче не са построени от комунистите, просто са били модернизирани и поддържани тогава, ЖП-трасетата са построени от Царска България с помощ на немски и австрийски инжинери. Затова и има влак, а магистрала „Тракия“ няма -)
Щом един Бойко Борисов, пожарникар и тем подобни, успя да построи повече км. магистрали от 45 г. комунизъм си правим сметката, колко се е строяло. ТОВА СА 45 ГОДИНИ! Разбира се, че нещо се е строяло, но в моето село през 1998 г. пуснаха ток, а селото е сравнително голямо и е на Черноморието.
Пак един пожарникар и една кметица-УЧИТЕЛКА успяха да построят метро в София, което комунистите не успяха.
И за водопроводите не можеш да ме убедиш. В моя окръжен град от ЕС ни строят обратната вода и на много места до ден днешен у нас няма вода, да не говорим за канализация, а по морето от скоро пак с ЕС пари има пречиствателни станции, преди се е изхвърляло всичко в морето!
Да не говорим за Централна Гара в София какъв цигански катун беше.
Определено, по-добре от след 4 войни е било през 89-та, но това ли заслужаваше българският народ след 45 г. комунизъм - сиви, разпадащи се панелки, зле направени пътища, 100 км. магистрали, ЖП-линии от царско време, на много места режим на водата (аз така съм живяла до 1992, след което ни дариха от някакъв побратимен немски град помпа!), липса на канализация дори в големите градове....изобщо - да, построено НЕЩИЧКО, но къде е в сравнение с една мижава Гърция, която бабами си спомня като просешка и изостанала страна? България е била 10 пъти по-развита от Гърция преди Войната!!!

Това ли заслужава като наследство поколението на Авторката - да бухти от сутрин до вечер или заслужаваше като връсниците си в развитите страни да има нормален живот, сигурност, спокойствие, образование? Голям е дългът на миналите поколения, не защото са били мързеливи - те на частно са си работили, а защото са били търпеливи и сме нямали своята „Солидарност“, не сме почнали още през 1980 г. с реформите, както е станало в Полша, Унгария и Балтийските страни да не говорим за Китай.
Експериментът е бил ясно провален и колкото и да имаме носталгия към младостта и детството си не бива да пълним главите на младите с глупости, когато си има документи, има си литература по темата и всеки сам може да чете досиетата на времето.
Комунизмът е едно недоностче, едно уродливо такова. Българския Преход е посткомунизъм, а българска демокрация няма, защото не сме я измислили ние демокрацията, а гърците.
По-добър стопанин от частния собственик няма и не виждам какво има да се стопанисва толкова в заграбената ни и опоскана държава. Вземи една кола и се разходи по „магистрала“ „Хемус“ от София до Варна да видиш за какво става дума в индистриалните зони - до ком. халето направо ново са направили хората, защото е по-евтино ново да го построиш от това да оправиш нескопосано построеното старо. Дори с влак да пътуваш ще ги видиш тези неща - чисто нови халета, хранилища и инфраструктура, а тази от кома се разлага съвсем наблизо, защото е толкоз „хубаво“. От царско време има гари и са си хубави, но от кома сгради на 30 г. и се разпадат.

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 10bc590913
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Виж №27 знам че дълга не си го измислила, по горе ти обясних, че не вярвам на политиците, които казаха, че има дълг и за неговата сума невярвам. Затова мисля дълга от кома за спорен, защото съм на мнение че веднага след кома новите политици от 1990 са теглили държавен заем прибрали са си го и ни казват, че той е наследство от кома.
Защо питам се държавата е дължала пари на предприятията? Защото е взела произведена стока без да плати и я е подарила някъде, предполагам в чужбина, мисля че бях чула нещо, че Русия карала нашето правителство да дава стоки за подпомагане на други ком държави.
Вече казах, че неефективността се дължи на липсата на механизация, просто е нямало по нови модели машини, щом имаше нов вид механизация тя се прилагаше, дори внасяхме машини от Европа и ни пращаха инжинер да научи нашите работници да работят с новия вид машина, така на 12г се запознах с Французин /в училище учих френски и ни го доведоха инжинера, да чуем неговия акцент/ или и това е мой мираж. За мотивацията отваряш нова тема, мотивирани са били за наградата на цеха, за похвала пред строя, никой не е бил демотивиран заради парите, ти на тяхно място би била, но те не бяха, те вярваха, че строят светлото бъдеще и им се е показвало, че е така. Например погледни растежът на заплатите им за последните 40г от кома и на инфлацията, те са виждали също, че животът им се променя на добро, почнали са да имат мотоциклети, полски фиатчета, карали са ги по асфалт, почнали са да ходят на почивка на море, това за което родителите им не можели да мечтаят.
А филмът е художественна творба не е исторически дори, това е филм, нечия фантазия. Не че нямаше на частно, но при квалифицираните майстори и сега има и винаги е имало частно. Аз също си викам сега у дома, ел майстор ми трябваше скоро, викнах го на частно, има три неудобства, ако викна фирмата в която той работи.
1. Фирмата няма да прати майстор веднага, а ще ме протака поне 10 дни.
2. Фирмата ще ми вземе по скъпо, да има и за всички шефове и секретарките им.
3. Тъй като майсторът няма да получи кеш бонус ще ми отработи работата през пръсти, или калпаво.
Е има и ползи, фирмата ще ми издаде фактура и ще даде, може би, писменна гаранция, но гаранцията, ако се наложи няма да изпълни, а фактурата за мен като краен потребител е безполезна.
Гърците казваш са се развили за 30 години, ние през последните 25г, какво направихме? Надали проблема е бил, че сме закъсняли с 19 години от тяхното начало. Гърците са един огромен балон от заеми и леко развит туризъм. И аз мога да живея като тях, но не задълго, банките ще почнат да ме притискат. А Турция се разви през последните 10-15 години.

По горе те питах, ти се правиш, че не виждаш, но както вече знаеш съм упорита, особенно като продължаваш да твърдиш, че СССР ни е дала нещо безвъзмезно. "Моля да изредиш точни факти за заеми, които СССР ни е покрил безвъзмездно!? " Точна дата или линк за преведени пари, които са били безвъзмезно. Не даваш точни факти, за помощите, които твърдиш сме получавали ежегодно. А лично аз през 1987 ходих на бригада 1 месец от училище да правим компоти за СССР да им ги дараваме, че народът им гладувал, мои близки са ми казвали, че за СССР се изпраща най добрата стока, на най-евтината цена, защото те са "братушки" с мерак правихме консерви за горките по големи братя. За продажба в България прасковите не се белеха и се пълниха в буркани, за СССР се избираха едрите, белеха се и се пълнеха в еднолитрови консервни кутий, нас децата ни връзваха да белим.
Нали разбра, че не съм за комунизма няма какво да ме агитираш. Единственото което ти твърдя е, че предците ни са били работни и комунизмът си е имал и свой добри черти.
Нямам намерение тук и сега да захващам темата, защо САЩ управлява света, но ако искаш мога утре или в неделя, да отделя време, да ти разясня, защо некумунистическите европейски държави са се развили и дали ние ако го нямаше комунизма щяхме да сме на тяхното ниво /пак нямаше да сме/.
Шокира ме с електрификацията на вашето село, да не обърка цифрите 1998, кое е селото за да проверя, възможно ли е да е имало село и допреди 16 години да е нямало ток, при условие че е по черноморието при най-богатите общини?
За пожарникаря дето построил магистрала и учителката дето построила метро, мисля, че допреди тях не е имало фрапираща нужда от метро, а магистралата е един обикновен малко по широк път, не е кой знае какво постижение. Последните години София се разрастна и преди няколко години имаше вече фрапираща нужда от метро, същите тези "софиянци" пък често пътуваха до южното черноморие нуждата им от така наречената магистрала стана фрапираща. Така че браво на пожарникаря, че си е свършил част от задълженията, но това беше само малка част от многото му задължения, повечето от които той не свърши. На държавно ниво фрапиращия проблем е безработицата и ниското заплащане, управниците са длъжни да осигурят правата на всеки гражданин, а едно от най важните права е правото му да се труди.
Дължи ли се на комунизма това, че 25 години след него някъде има недостиг на вода? Не разибра се, поради увеличението на градското население след кома, се наложило и са отбили водата от някой малък град или село за големия. Ако сега Бургас се разрастне до 500 хил души е ясно, че селата по пътя на водопродода "камчия-бургас", ще имат режим на водата, за да има за града.
Градовете по черноморието се разрастнаха сега преди 15-20 години селата станаха градове като "Черноморец". По време на кома не е имало нужда да се прави пречисвателна станция за населено място с 200 души, сега същтото населено място има 5 000 бр леглова база и вече има нужда от пречиствателна станция. Разбираш ли не е финансово изгодно да се строй пречиствателна за всяко рибарско селище с по 20 рибаря и да тяхната мръсна канализация се излива в морето, но те произвеждат 40 куб мръсна вода на месец.
Ще обърна по подробно внимание на това: "това ли заслужаваше българският народ след 45 г. комунизъм - сиви, разпадащи се панелки, зле направени пътища, 100 км. магистрали, ЖП-линии от царско време.
Цветът на панелките на някой им харесва, а някой мразят сивия цвят, може ти да си от вторите, какъв цвят би предпочела да бъдат, защото и на запад през 80-те панелките им са били сиви.
За разпадането на панелките говорихме и уж се разбрахме, сама каза че панелките строени след 1980 били здрави, а другите вече 25 години след комунизма още не е паднала нито една самостоятелно. Сега вече след 25 години може да има някоя разпадаща се но на нея и е минала годносттта и не е санирана и потдържана.
100 км. магистрали, мииии не са им били нужни спешно повече, колко на брой са били автомобилите, че да искаш 2 000км магистрали? Все едно да си недоволна че в всяко село имало само по една детска градина, ми не им е било нужно да имат три, иначе щяха да построят.
ЖП линии- от царско време, но посторени още и старите подържани доста добре и електрифицирани, все още 25 години след това се ползват същите наличности останали от кома, ако бяха останали от царско до сега 90г...
Те Гърция и сега са си просешка страна толкова заеми са натрупали, че ако наистина се наложи да ги плащат и 10 поколения гърци не могат ги плати. Надяват се заради евро съюза някой да им ги опрости пък и нали има клаузи за спасение на евро членки в евро законите, на това се надяват гърците.
Всяко покорление, всеки човек заслужава да бъхти, това не е наказание, а израстване /от маймуна в човек/, нима връстниците на авторката не бъхтят още от началото на пълнолетието си, нима евро връсниците на авторката имат уредено собствено жилище, като повечето техни български връстници. Българчетата се сърдят, ако мама не е уредила личен апартамент за младото семейство, сърдят се ако мама не помага с пари и подаръци и т. н. На младите хора като теб все някой им е виновен, че трябва да работят, това възпита новото време у българите, на мен не ми тежи, защото съм живяла 16 години през кома и съм работила по бригадите не ме мързи и сега да работя, учеха тогава на труд, още от училище. Яд ме е само на това, че ви издържаме да учите висше, а не можете да си защитавате правата, сами се съгласяват да работят за малки суми /не оценят труда си/ и послесе сърдят че не били оцененни. Аз съм с една проста гимназия, но договор за минимална не подписвам, ако не се наложи да работя хигиенист някой ден, винаги търся в договора да пише реалната ми заплата, защото знам, че при писане на по ниска сума работодателят само печели, а аз само губя.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 05584215c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

29.   Нарича се експлоатация и ешироко разпространена в България. "Кой те кара да работиш" - ами глада, бездомието, липсата на нови чорапи... Те ме карат.
Мачкат хората, защото хората им дават. Истината е, че ако в България имахме подобни закони, като в Германия и скандинавието (няма минимална заплата), щяхме да сме щастливи, че на новата работа взимаме цял, вместо половин хляб.

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 2cc4dab62a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   Еми да докато си на работа докато работиш за някого си длъжен да се съобразяваш с него. Шефа ти го интересува колко оборот ще му донесеш. Време е да си замислиш един начин да изкараваш пари за себе си да не си зависим от никой да имаш някаква мечта и да знаеш какво искаш.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker