Как да поискам увеличение на заплатата? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Как да поискам увеличение на заплатата?
преди: 8 години, 5 месеца, прочетена 2254 пъти
Здравейте,
Пиша по хубав повод, но не знам как да си изиграя добре картите. Работя на настоящата си длъжност от почти година. Харесвам работата си, колектива, приятно ми е и мисля, че съм добър в това, което правя. Преди време подадох документи в друга фирма, по-скоро на шега, реално не мислех, че ще ме вземат. Но ме извикаха на интервю, мина добре и ми предложиха работа. Заплатата е с 50% по-висока от настоящата ми. Имам малко повече от две седмици за отговор.
Както казах, чувствам се добре на настоящата ми работа, но парите са прекалено примамливи. Мисля все пак да обясня ситуацията на началниците си и ако се навият да ми предложат същата или близка заплата като другата фирма, да остана. Въпросът е как да подходя? 50% увеличение е нереално много в който и да било бранш. Още повече, че фирмата е чужда, има си политики и българският управител едва ли може да взема такива решения самосиндикално. Ако директно кажа "Шефе, имам оферта за Х лева заплата, дай ми и ти толкова или напускам", може да се приеме като изнудване и да породи по-скоро негативна реакция и съпротива. Аз лично бих се издразнил на такъв подход, дори това да е истина. Мога да започна по-отдалеч, колко ми харесва работата, но имам и друга оферта, над която мисля. Да питам дали може да помислим за някакво развитие и получаване на повече отговорности (съответно повече пари). Но наистина не съм се сблъсквал с нещо подобно. Някой бил ли е в подобна ситуация?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 5 месеца
hash: 8f5b459a3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   От една страна това е японското общество където служителите в една фирма се развиват издигат и с опита заплата и позиция растат и така до пенсионирането на служителя с почести. Но това е едно много високо развито общество което от гледна точка на БТ тъпунгера изглежда утопично. Баща мила татковина предлага точно обратното а именно черна робия на служителя една и съща работа за която той глупака се е цанил и за каквито пари той глупака се е съгласил. А сега видиш ли неблагодарника нестига че го научихме а сега и заплата му се прищяло. Ей това е мисленето драги зрители. Итака в Бг и гаргите знаят заплата и длъжност за служителя има в следващата фирма това е положението уважаеми тарикати работополучатели.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 46ace3ea62
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   За 50% увеличение аз бих си вдигнал партакешите веднага без въобще да му мисля. Никаква сантименталност не е нужна, да не си мислиш, че на работодателя ти му пука за теб ?! Вярно, сработил си се добре с хората на това място, но просто приеми, че това не е някаква екстра, а навсякъде трябва да бъде така. Вярно, някъде може и да не се получи, но в този случай рискът определено си заслужава. Помисли си само, как след няколко месеца вече ще си свикнал на новото място и въобще няма да гледаш назад.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 88b648c799
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Да ти имам проблема, съжалявам те.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: fdf2e90a7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   По интернет на английски има много съвети по този въпрос.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: ea2c56e351
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   " но имам и друга оферта, над която мисля. ", - това е равносилно на, "Шефе, имам оферта за Х лева заплата, дай ми и ти толкова или напускам", - и едното и другото е изнудване. Ако аз съм шефа, бих те освободил да си мислиш по дълго време. По добре, без да споменаваш за другата фирма, да попиташ шефа си, какво допълнително може да те натовари, че и да получаваш повече. Помисли дали имаш капацитета да го сториш, после да не започнеш да хленчиш, че си много натоварен.

 
  ...


...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: b3c0a4344a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Какво работиш?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: a9a6c70e76
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От автора: Благодаря ви за коментарите. Номер 6 - програмист съм. За мое щастие имам късмета това да е търсена професия в момента.
Номер 1 - в Япония и аз съм чувал, че е така, но в Европа и САЩ е нормално човек да си сменя работата. Не се чувствам като роб. Напротив, заплатата ми беше много добра в началото, за човек без опит. Условията и отношението също. Но както знаем, пазарът определя цената на един продукт (в случая работна сила).
Номер 2, тук не е въпросът пука или не. Шефът не ми е роднина или приятел. Говорим за чист интерес - ако прецени, че създавам повече стойност от заплатата, която искам, да ми я плати и да е изгодно и за двете страни. Искам просто да представя нещата така, че наистина да си вземе решението на база релни критерии, не някой да се чувства изнуден и прецакан.
До номер 3 - не виждам защо е този хейт. Не съм казал, че е проблем. Но защо някой като сподели нещо хубаво, трябва да има негативно отношение? Погледни от тази гледна точка - щом аз го мога, можеш го и ти. Нито съм кой знае колко умен, нито изхождам от богато семейство. Не съм даже и млад. На 29 изкарах една година курсове и почнах работа като програмист. С повече старание и желание всеки що-годе интелигентен човек може да го постигне. Както и в други сфери.
Номер 5, предполагам, че не си ръководител на нещо повече от шивашки цех в малко градче. В България има кодекс на труда и много трудно можеш да освободиш служител след изпитателния срок. Особено пък задето си е поискал увеличение на заплатата. Че то ако не си поискаш, малко фирми ще ти дадат доброволно. А и не виждам какъв интерес има работодателят да освобождава един полезен кадър.
Както и да е, попрочетох това, онова. Тази седмица ще говоря с шефа си и ще видим какво ще се случи.
Поздрави и всичко хубаво през новата година!

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 25a18c0362
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Младежо, отиваш и казваш в прав текст следното:
"Шефе, имам много изгодна оферта за работа с 50% повече заплащане от сегашната. Много ми харесва да работя тук, но искам да се развивам все повече и повече и нагоре, както професионално, така и финансово. Мисля, че е коректно да ви уведомя, защото наистина е удоволствие да работя с вас и колектива! "
И е негов ход.
Ж41 (с доста професионален опит)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker