Запазване на дистанция в отношенията - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18516)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Запазване на дистанция в отношенията
преди: 8 години, 5 месеца, прочетена 2268 пъти
Здравейте. Искам да споделя моята история и да получа вашето безпристрастно мнение. Харесвам много този сайт и друг път съм писал и получих мн адекватни отговори.
От година съм на ново работно място. Позицията ми е ръководител и имам подчинени, които са все по-големи от мен на възраст. Това по принцип не ме притеснява. Проблемът ми е, че хората, с които работя някакси ме приеха като техен приятел. Това не е никак лошо ще кажете... да, но до момента, когато реша да повиша тон и да се скарам, а аз не го правя без причина. При последен случай, един от подчинените ми реши да ми опонира и никак не ми стана приятно.
Как да направя така, че хем, да ме чувстват близка, хем да ме слушат като им говоря?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 5 месеца
hash: 6efd301425
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не им се карай, а намери друг подход - с аргументи ли, с диалог ли, не знам - намери друг подход. Аз по начало съм твърдо против този подход с карането, защото дори и да има резултат за момента, в дългосрочен план влошава атмосферата необратимо.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: e4bf2da77a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Опитай се да бъдеш безпристрастна към абсолютно всички и се дръж така, че да бъдеш уважавана. Хората много прекаляват и скъсяват дистанцята, самозабравяйки се. След време не само един ще ти опонира, а всички и ще ти се качват на главата.

Има литература по този въпрос, ако ти се занимава. В големите и онлайн книжарниците.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: ca5874a26b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Съветвам те да потърсиш информация за мениджмънт и отношение към персонала. Много е важно - с какви хора работиш? Ако са нови във фирмата и бранша, можеш да си позволиш да им се караш. Но в случай, че са опитни професионалисти, още повече са по-възрастни от теб, повишаването на тона само е изостри ситуацията. В такъв случай като че ли си избрал по-правилната тактика - да ги третираш като колеги, не толкова като подчинени. Бил съм в подобно положение - първо важно е правилата а се прилагат еднакво за всички. Покажи им, че приятелството си е приятелство, но правилата са си правила. И друго - критикувай ги насаме. Старите кучета не бива да бъдат излагани пред колектива, освен ако умишлено не целиш да подриеш нечий авторитет (на някой "синдикален лидер" например). Относно това, че са ти опонирали - отиваш на емоционална реакция - издразнило те, наранило ти егото. А трябва да си професионалист. Знам, че е трудно, но опитай. По какъв начин точно ти опонираха? Понеже идеята на екипа е точно да се обменят мнения. В крайна сметка решението е твое, но не виждам лошо някой да ти даде различна гледна точка. Вече друа тема е, че си има начини това да стане. Началник е добре да се опонира насаме също.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: ac93d0a69a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Трябва да изградиш нещо което нямаш в момента - авторитет. Не става за месец или два.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: a3e9dcff5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Интересна смяна на женски и мъжки род в един толкова кратък текст. Не се разбра мъж ли си, жена ли си, но това не е важно. Лично според мен не на всеки му идва отвътре да е "шеф". Някои хора без да правят НИЩО, получават респект от подчинените си, други - напъват се и пак нищо не става. Ти явно си от вторите, в което няма нищо лошо, но приеми, че си такъв типаж. Иначе не виждам и лошо в това някой да ти опонира - това, че ти е подчинен, не означава, че не може да има мнение.

 
  ...


...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 5d55a25908
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Ами не може да си споделяш с тях. Никога не си споделяй с тях. Когато казваш на служител да направи нещо никога не му казвай по следния начин "отиди и ми намери фактурата на... ", ами по-добрия вариянт е "искаш ли да намериме фактурата на.... ", той ще разбере, че става дума за него. Дръж се малко по-резервирано, по-отдръпнато, но и изслушвай хората. НИКОГА не прекалявай с хумора. Незнам дали си се доказала още. Аз с моите подчинени преди години бях и като приятел, но много добре си разбирах от работата и бях спечелил тяхното доверие. Много е важно да знаят, че без теб не могат нищо. Успех мила!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 26f2a631db
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ми няма да повишаваш тон и да се караш, ами ще говориш спокойно, аргументирано, овладяно. А в моментите когато не спорите, няма да се бъзикате като приятели, ами ще стоиш на разстояние. Няма как да сте приятели, няма и нужда. А в това някой да ти опонира няма лошо. Приятелството в този формат не е възможно, няма и нужда хората да се заблуждават, че си им близка, нито ти, че те са ти близки - не са. Приятелското отношение води след себе си очаквания за приятелски компромиси и отстъпвания, изслушване и приемане. Ако не можеш да предложиш такива, за какви отношения, повече от чисто работни, става дума. Те са се подвели от младостта ти, не ги подвеждай и ти.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: b70c98b21a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Скъпа, ти си явно на някаква позиция, в която носиш отговорност за реализиране на проекти, т.е ако нещо не се получи, ти ще го отнесеш от шефовете. Подчинените ти сигурно са техническите лица, които нямат организационни отговорности. Така си го представям като единственият опит който имам е в софтуерна фирма като техническо лице. И знаеш ли какво - такива като теб, т.е проект-мениджърите въобще не ги считам за лица, на които не мога да опонирам. Напротив, когато и както може, ако считам нещо за практически неефективно или имам друго виждане по въпроса, въобще не им го спестявам. Не съм само аз така, а всички на моята длъжност. Изисква се голямо търпение, тактичност, настойчивост и някаква вътрешна мотивация за да координираш хора, които да изготвят заедно някакъв проект навреме. Това, че мрънкат не е проблем. Главното е да не почнат да те саботират. Аз лично не виждам никакви предимства да заемам подобна длъжност, където съм между чука и наковалнята, никой не ме счита за авторитет, защото практически нищо не мога да му направя, и на всичкото отгоре трябва да утешавам и любезнича с клиентите, а шефовете не смятат това да заслужава значително по-голямо заплащане. Това естествено е отнесено към моята ситуация. Твоята може и да е малко по-различна, но като цяло явно не си на истинска ръководна длъжност, а си междинно звено.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 27aafbfce2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Шефката ми харесва.! Изкам да я опраскам поне един път.. Аз съм на 29 а тя е на 42 години..!! Как да постъпя..!??

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 78ec13f7a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ами няма нужда да се караш. Даже и да е станал някъде фал, запази спокойствие и със спокоен тон обясни на сгрешилият какво се е объркало (най-добре на 4 очи, че да не го накараш да се чувства засрамен от останалите). Нека хората разберат, че е човешко да се греши, но грешките трябва да се коригират. Освен това ако ти сгафиш нещо, си признай. Моята шефка е така, имаме страхотни отношения, никога не се караме, но когато някоя от нас сгреши си признава и измисляме решение спокойно и без повишаване на тон. И точно за това я уважавам толкова много. Едно, че няма да ми се разкрещи за някоя дреболия, второ, че самата тя също си признава когато е направила грешка.
Разбери крещенето, опонирането и разправиите не са в интерес на никого, напротив, хората се стресират и правят още повече грешки. Знам, че е трудно и понякога ти иде да се разкрещиш заради някоя феноменална простотия, но опитай да запазиш спокойствие и ще видиш, че всъщност не е станало нищо фатално. А и гарантирано така хората ще те уважават повече, защото ще знаят, че могат да разчитат на теб и няма да ги е страх да си признават ако нещо се е объркало.

 
  ...

...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: ed568526fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Кажи и го на лек тон но не така че да не те чуят кажи им го без да викаш това домълнително ще нагорещи ситуацията.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 4588649263
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ми извинявай много ама като си ръководител би трябвало да знаеш, че да повишаваш тон, било то на подчинените си е малоумно и просташко. Много мразя такива "работодатели".
Говори с тях с нормален човешки тон, за да разберат грешката си. Няма по-добро и креативно от съзидателния диалог, в който човека вместо да се почувства атакуван и обвиняван се чувства достатъчно комфортно в разговора, за да види грешката си.
А и ще обясниш 2-3 пъти на служителя какво те притеснява. Ако не си доволна след това си имаш правото да уволняваш, нали!?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker