Обучение в Германия. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Обучение в Германия.
преди: 8 години, 4 месеца, прочетена 2750 пъти
Здравейте, вмомента съм ученик в 11 клас в техникум, т. нар пеофесионална гимназия и уча "Автомобилна Мехатроника". Догодина ми предстои кандидатстване в университет и смятах да следвам в Технически университет София, но леля ми живее от 6 години в Германия(Карлсруе) и ми отправи предложение да следвам там, каза ми, че се търсели много автомобилни специалисти и инженери като цяло, нормално все пак най-хубавите автомобили са именно немските, но нека не се задълбочавам в тази тема, защото е малко както с футбола и всеки има различни виждания. Семейството ми има възможност да подпомага и плаща издръжките ми докато си стъпя на краката там, но не знам езика. Знам перфектен английски, имам и сертификат, но не е от голяма полза. Все още имам възможност да започна да уча езика им с интензивно изучаване в някоя школа смятам, че за година к половина мога да науча много, въпреки че първата година ако си чужденец се изучава само език по цял ден. Има вариянт да правиш изпит по немски и ако го покриеш да пропуснеш годината обучение по немски.. Проблема е, че мога да се нарека родолюбец, може би е така защото още съм ученик и не съм се сблъскал с "реалността" за която всички говорят. Семейството ми не е богато, не е и бедно, може да се нарече средната класа. Консултирах се с приятели и роднини, всички ме подкрепят и искат да замина, но наистина ще ми липсват много неща тук, дори и София.. да не говорим за приятели, семейсто и тн. Април месец ще ходя при нея за 2 седмици и смятам тогава да взема окончателно решение, но много ще се радвам ако можете да ме насочите, или просто да изкажете мнението си? Много по-добре ли е там, няма ли надежда за реализация тук... Особено от както държавата им се напълни с емигранти благодарение на Меркел наистина нещата са на кантар, а се нуждая от бързо вземане на решение за да започна изучаването на езика тук. Благодаря :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 4 месеца
hash: 2396a5f908
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Здрасти, ако леля ти каже да скочиш от моста ще го сториш ли?
Обучението в Германия е сериозна работа - първо като изисквания, после културния шок, след това раздялата с близки, приятели, начин на живот - много подценявано нещо без изобщо да засягам разходите за живот, учебници и така нататък - минимум 650-800 евро месечно ти трябват дори да живееш при леля си, а ако си на квартира или общежитие слагаш наема отгоре.
Отделно ти за 1 година е невъзможно да научиш език на ниво С1 освен ако не си вундеркинд някакъв.

Нека не се заблуждаваме - с бг. професионална гимназия (техникум демек) не си подготвен за цедката в Германия!
Ти можеш веднага да отидеш да работиш там като мехатроник с малко немски - това ще успееш, но да учиш там е съвсем друга лига.
Първо не ти признават дипломата за учене на всичко - ти се водиш с Fachabitur - тоест ще можеш да учиш само и единствено неща, близки до средното ти - технически специалности, но това значи МАТЕМАТИКА на много високо ниво, което у нас се учи само в МАТЕМАТИЧЕСКИТЕ ГИМНАЗИИ!!! Значи не само немски, английски ще трябва да научиш на В2-С1 ниво до догодина, но и да си набавиш учебниците по математика на немските математически гимназии или на нашите поне и да наваксаш математиката поне 10, 11, 12 клас.
Успех в това!
Има едни Fachhochschule-та, които са ВУЗ-ове, но без да са истински университети, а с практическа насоченост - там може и да завършиш пак с много зор, но това образование не е признато интернационално, включително в България не е признато, освен в немските, австрийските фирми, които ценят такова образование.
В чужбина като цяло да учи трябва човек сам да пожелае, защото е много трудно и има много неучаквани препядствия, които изискват големи жертви - това ти го казвам като човек, който е учил, живял и работил в Германия - ако не съм го желала сама с цялото си същество нямаше да се справя, а покрай мен всички българи се отказваха, прехвърляха, връщаха без диплома, пропадаха с дрога, алкохол, а момичетата хващаха анорексия и да не говорим за чисто битови проблеми като как да си намериш жилище или общежитие, как да си платиш всеки месец фикс разходите (към 500 евро минимум без да си сложил хляб в устата си) и така нататък.

Българският ТУ СОФИЯ е много добър университет, включително имат пряка кооперация с Мерцедес, където те пращат на практика. Дори си имат проекти за строене на автомобили и традиции в това. Познавам лично проф. Лешке, който е немец, създателят на първата А-Класа и преподава в ТУ, прави проекти там. Има доста бивши мениджъри от Германия, които имат различни проекти в ТУ София след пенсиониране примерно и студентите получават и немска диплома ако се постараят и покрият определени неща.
С две думи е съвсем възможно да отидеш да се блъскаш в Германия нахаос да се върнеш без диплома (ако изобщо те приемат) и да си загубиш не само годините, но и желанието за учене.
Но в крайна сметка твоя работа. Ти решаваш такива неща за живота си, но поне в едно нещо ме послушай - следваи СВОИТЕ мечти, не тези на близките си. Освен това не знаеш до колко сериозно може изобщо да ти помогне леля ти - да не се окаже после, че си се натресъл някъде нежелан и при една женица, която нито знае как стоят нещата, нито може да ти помогне с нещо или да те ориентира.

Иначе ето ти страница към университета в Карлсруе
http://www. ia. uni-stuttgart. de/internat/bewerber/info_bawue_unis/baWueUnis/karlsruhe. html

Действително имат подходящ факултет за теб Department of Mechanical Engineering и ти трябват двата езика - Английски и немски, защото част от обучението е на английски език.
И аз като учих беше така - 80% някъде беше на немски, и 20% за белята на английски като и литературата ти е на английски, а самите професори често не владеят добре езика да ги разбереш - пишеш изпити на немски, а литературата ти е на английски - тоест ти трябват два езика - немски на ниво C1 (БЛИЗКО ДО МАЙЧИН! ) и английски на ниво B2 - това е работно ниво, но към С1 да отива, защото научната литаратура, терминология е доста сложничка - с две думи перфектно английски и немски ти трябват, за да учиш в Университета Карлсруе
Имат и Fachhochschule, но пак те предупреждавам да не се записваш там - ще го завършиш, но ще се закрепостиш в Германия и не можеш да мръднеш, защото примерно в САЩ не е признато и така нататък, а в България не можеш да си вземеш точките от изпитите ако прекъснеш! Поне в истински университет като учиш си взимаш ECTS точките и ако прекъснеш можеш в ТУ да продължиш обучението си и ще ти признаят изпитите, защото и ТУ са по ECTS.
Друго решение би било у нас да учиш Бакалавър, а там да продължиш с магистър, но не знам как точно стоят нещата при техническите специалности и дали не се учи направо Магистър.

Успех каквото и да решиш! Важното е да направиш своя избор и не слушай Сульо и Пульо, защото не те ще учат, а ти и не техния живот зависи от това, а твоят!

П.П. Намрих обучение само на английски в близко до Мерцедес училище http://carlbenz.idschools.kit.edu/, но пак ти казвам, че това обикновенно не са истински реномирани университети . Ако си добър никой няма да ти гледа един ден дипломата де - изборът е твой, но като цяло в Германия без немски език не можеш да се оправиш така или иначе и не можеш да си намериш работа в „Мерцедес“. Работила съм в Мерцедес и то в София - дори там ти искат немски, SAP-то им е на немски език и езикът на комуникация е немски, презентации, системи и всичко е на немски. Прави си сметката - дори да завършиш на английски, ти реално работа без немски няма да можеш да почнеш.
И още нещо да знаеш - като всяка развита икономика и немската е циклична. Не ги гледай сега, че са много добре - след 5 години докато завършиш може да ги удари криза, което е много жестоко там, защото са на високо ниво. Аз като учих там тъкмо се беше сринала борсата след 2001 г. (т.н. New Economy балон се беше спукал) и в бюрото по труда имаше опашки, които обхващаха цялата улица отвън и то в истински богати градове като Мюнхен, Хамбург, където действително има много различна работа. Теглеха се томбули кой изобщо да се види със служител в бюрото по труда и останалите пращат към вкъщи - толкова беше огромна опашката, че хората се биеха и така гледаха да се оттърват. Проблемът е, че ако нямаш късмет цял месец може да ходиш всеки ден и да не се падне номерчето ти.
И не е нужно да казвам, че хората не купуват коли по време на кризи - затварят цели заводи в това време или те пускат на половин работен ден - тоест това, което Е В МОМЕНТА не те засяга, защото ти няма В МОМЕНТА да ходиш да работиш там, а ти трябват 5-6 години да завършиш магистър практика., а до тогава може и Мерцедес да не съществува и това пак го казвам от собствен опит - работила съм в много голяма фирма, която произвеждаше навремето много именити мобилни телефони и за 2-3 години я разсипаха и затвориха и само в нашия град 10 000 души загубиха своята работа. Смятай!
Имаше в целия концерн уволнения от по 100 000 души накуп!
Помниш ли си Испания? Само преди 5-7 години куцо и сакато се беше юрнало да работи в Испания :)

Днес действително има работа за куцо и сакато в Германия, хранят разни хора с помощи, но до кога?
В последната седмица борсата DAX загуби 1500 точки, само днес 3% - задава се не криза, а ураган - Китай се препъна (гледали сме го филма вече с така наречените Тигър държави), а Германия е напълно зависима от износа, защото тяхното потребление е мижаво (спестовници са) - с две думи със забавяне, но очаквай пак да тръгне надолу и пазара на труда и като завършиш да няма работа за теб!!!
Аз като завърших беше така - всички записаха Магистър, защото нямаше работа. Професорите ни включително не знаеха какво да ни посъветват за специализация, защото нямаше ребота! НИКАКВА РАБОТА. Хора с висше образование бяха принудени от бюрото по труда да разхождат кучета, да продават в Лидл или да чистят и пак нямаше работа - масово имаше борба за места в армия, полиция, държавна работа на ниска заплата....
И отделно те имат и сега нужда не от добри инж. - техници, а им липсват хиляди информатици и изобщо хора със софт специалности, включително и в автомобилната индустрия
И в Германия хора с Машиностроене са безработни примерно, защото университетите по традиция бълват такива специалисти и то перфектни, но работа няма за всички - така че е и важно ако учиш нещо хард техническо да гледаш да ти е интернационално призната дипломата, защото вероятността да ходиш да си търсиш работа с немската инж. диплома в САЩ, Азия и дори в България е много-много голяма и сега.
Сещаш се, че като уни Карлсруе изплюе в една година 500 човека с твоята специалност вероятността да си намериш работа в Карлсруе като българин е...нищожна - дори сега при ТОП икономически ръст за тях....Има и много по-големи университети - в моя с моята специалност бяхме 1100 човека в ТУ в града ни с подобна специалност още толкова.
Немската диплома нищо не ти гарантира..., но вероятността да завършиш дори да те приемат, да си добър по езиците и математиката е 35% до 50% ...и това леля ти каза ли ти го?
Ти лично да познаваш някого с истинска немска диплома?
20 българи имаше в моята специалност в 1 семестър. Завършихме 2.!

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: dc8f937607
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей!
Обучението в Германия е наистина трудно, но ако се справиш си заслужава. Аз уча в университет тук в момента - без да съм вундеркинд(според н1) за една година стигнах от ниво А2 до С1, така че те уверявам че е възможно, но процеса наистина беше доста интензивен, с почти ежедневно посещение на езиков курс. Тук само интеграционните курсове (до б1) ти ги покриват отчасти, а вече заради бежанците може би и затова няма възможност, всичко останало си плащаш сам и за съжаление не излиза евтино. Курса за всяко от нивата ми струваше около 600 евро, отделно разходите за транспорт до училището. Ако имаш късмет и при добра организация можеш да започнеш курсовете веднага един след друг и да не чакаш (но това означава още в началото на първия курс да си планирал и да си се регистрирал за следващия итн - тук всичко трябва да се прави отрано) Иначе ти се получават няколко месечни дупки между курсовете и губиш време.
Така или иначе и в рамките на 2 години да се разточат нещата с изучаването на езика, не е фатално - даже ще се подготвиш и ориентираш още по-добре, а можеш и успоредно да поработваш нещо.
Иначе като студент имаш много повече възможности да се самоиздържаш. Имаш право на Bafög стипендия, която е около 500 еур на месец и при положение, че живееш при леля си и нямаш други разходи, ще ти е повече от достатъчна. Стая в студентско общежитие иначе излиза между 250-350-450 еур в зависимост от града. Можеш и да работиш по време на следването почасово, има много предложения за студенти, а семестриалната такса, която е около 300 евро ти покрива изцяло транспортните разходи по време на семестъра - един вид транспорта ти излиза безплатен, а храната в университетските столове е качествена, разнообразна и в същото време доста евтина.
Качеството на образованието определено е по-добро и обучението е много по-ориентирано към практиката отколкото в България. Квалифицираният труд е съответно по-добре заплатен - независимо дали ще решиш след завършването да останеш в Германия или ще се върнеш в България - и в двата случая ще си търсен и ценен кадър.
Ако си адаптивен и отворен към новото, ще се приспособиш сравнително лесно. Ако не - шокът ще е голям.
Относно емигрантите - най-добре постой няколко седмици при леля си и виж сам, какво е положението и дали те устройва, вместо да се влияеш от новини и сензации.
Аз съм с диплома от гимназия и нямах проблеми при кандидатстването, признаха ми всичко, но в твоя случай номер 1 е права - по-добре от сега да изпратиш превод на дипломата си до съответните университети (ако обработват директно документите на кандидатстудентите) или до униасист, ако минаваш през тях и да попиташ, дали изобщо биха я признали, за да можеш да кандидатстваш по избраната от теб специалност.
За Фаххохшулетата не съм съгласен с номер 1 - нямат нищо общо с нашите техникуми, водят се Университети за приложни науки и в Германия ги ценят наравно с, а в някой случаи заради добрата практическа подготовка и по-високо от стандартните университети. Много често завършили Фаххохшуле тук започват с по-висока стартова заплата именно защото са по-добре практически подготвени и много работодатели предпочитат да наемат с приоритет такива кадри.
Но така или иначе, всичко се свежда до твоите амбиции, мотивация и възможност да усвояваш бързо нова информация и да се адаптираш. Ако очакваш от студентския живот купони и партита и да си поживееш добре - по-добре се насочи към студентски град. Германски университет в началото ще ти се види адски трудно и определено ще има и период на социална изолация. Ако не си свикнал да си далеч от приятели и семейство и да се оправяш сам, то предизвикателството може да се окаже прекалено голямо.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: fb6a8d7d41
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Приятел, просто забрави за коментара на номер 1! Това е една болна жена, която си пише километричните небивалици от време на време в този сайт. Наистина, забавни са, но си остават пълни глупости. След малко ще започне да ти говори за мъжа си, за уикендите в Дубай на приятелите си и за образованието и кариерата си в Германия. Как хвърляла неудобните договори в кошчето и още куп откровени тъпизми.
Лично моят съвет е да отидеш и да пробваш. Човек винаги трябва да си пробва късмета. Няма да ти е лесно, но все пак не отиваш и на почивка. Имаш ли желание, нещата се случват. Германия си е спокойна и уредена държава. На мен лично ми харесва, но и аз като теб предпочитам да съм си в България. Реализация има навсякъде, стига да си упорит.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 6ad70e7d05
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 1, благодаря ти за изчерпателния отговор, отвори ми очите за доста неща! Относно езика-това лято взех ниво В1 със сертификат, проблема ми е немския, но се надявах ако взема окончателно решение да започна да го уча в София и до заминаването ми да съм с поне А2/B1 и първата година в университета да го науча. Поинтересувахме се относно немската диплома - важи ми в цяла Европа, но не и САЩ.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 5b0af0d27b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Според мен щом искаш да следваш в Германия пробвай се... Аз лично живея и уча в Германия, но все още съм в гимназия и смятам по нататък да си следвам тук. Тук има по голяма вероятност да се развиеш добре с това, което си учил до сега. Според мен няма до съжаляваш :)))

 
  ...


...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 727ef64c47
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Не чакай нищо ме като са ме довели родителите ми не ме записаха първо в Бг да упа езика и т. н просто отивай и учи и аз уча сега в Германия съм от 8-месеца германия е добро място за образование и въобще за всичко а страхът от провал е най големият враг на успеха.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker