Обучение - Дания - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Обучение - Дания
преди: 8 години, 3 месеца, прочетена 2504 пъти
Здравейте,

Уча първа година в Дания и вече си взех 3-4 изпита, но напоследък нямам желание да чета материала, който ни е за лекции и от друга страна част от него ми е трудно да разбирам. Като цяло, първоначалното желание за усвояване на нов материал вече го нямам и не съм сигурна как ще се справя с другите два изпита, които ни остават. Започнах да се отчайвам от цялото това образование и да се чудя дали си заслужава да се прекарат тези три години в Дания. Друг проблем ми е и общуването с хора (в универитета, който съм повечето изпити и проекти се работят в групи) и организацията на времето за подготовка за изпити. Попринцип си чета нещата за лекциите, но после почти не помня нищо, а за този изпит, който имам се налага да съм усвоила доста материал. (Запомнила съм някои неща, но вероятно недостатъчно за изпита). Ще бъда благодарна ако някой сподели опит, мнение или съвет как се справя с изпити и също дали е доволен от обучение в чужбина като цяло. Също, нормално ли е да е толкова трудно в началото и заслужават ли си всички трудности?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 3 месеца
hash: b69a96804b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз съм учила в Германия и наблюдавах подобни на твоите проблеми при повечето българи. Проблемът е, че ви липсва основа и нашата образователна система не те подготвя изобщо ама изобщо сам да се готвиш и да обработваш огромно количество материал, но без да учиш наизуст. Тоест не си научен да мислиш самостоятелно, да си критичен и да различаваш важното от неважното, да сравняваш и да извличаш материал по темата самостоятелно.
Не знам какво учиш точно, но специално в подготовката по Алгебра има доста големи разлики и като материал. Като цяло обаче има проблем и с преминаването от гимназиална към академична форма на обучение - вече го няма учителят да ти каже какво да си научкаш, ти да си назубриш и да си готов за контролно и никой не ти организира деня, а ти трябва да си отговорен и да учиш самостоятелно.
Освен това не само в Германия, но и в Дания, Швеция, Австрия и ред други подобни държави със силна обществена образователна система (държавни унита са по-добри от частните) принципът е да се даде възможно най-широк достъп до университета, за да имат много хора шанс и после се отсява житото от просото. Ти като си получила място там изобщо не ти гарантира, че ще завършиш с две думи, а просто хората са ти дали възможност. Трябва силно ТИ да го искаш и не вашите!
В България принципът е обратен - ситото е в началото на приемния изпит и който влезне си завършва. В моя университет и в моята специалност над 50% отпадат до 3. семестър, а от българите 80% или се преместиха, или се върнаха. Аз завърших преди 6-7 годинки, но имам позната, която учи архитектура... от 2002 г. насам! Тоест тя учи нещо друго, прехвърли се и от тогава е студентка и всичко това, за да угоди на родителите си и дори ги излъга вече, че е завършила, а не е. Не може да се прибере
Не завършвай така!
Не троши парите на вашите и не си съсипвай младостта, а навреме си дай сметката ти дали изобщо имаш качествата да завършиш там - ама съвсем честна бъди към себе си. Ако унито е сертифицирано по ECTS поне можеш да си вземеш точките ако се прехвърлиш някъде другъде, включително в България, така че нищо не губиш, но трябва бързо да решиш.

Питаш дали е нормално да е толкова трудно в началото. Не искам да те плаша, но в началото е най-лесно. Учите само обща теория, но като почне по-тясната специализация и важните проекти, отчасти в кооперация с други унита или с индустрията става напечено. Вече няма да искат от теб да научиш един-два хилави учебници, а ще има огромни списъци с школи, литератури, професори и да си учиш сам като може да ти се случи да имаш да търсиш 20 учебника, научни публикации за изпит и никой не го... дали ще учиш или не. Ще отпадат все повече хора и конкуренцията става още по-жестока. Дипломната работа не е виши-ваши като у нас, а става дума за научен труд с твоя теза, която трябва да защитиш!
Ти не знам дали знаеш местния език, но ако учиш на английски е още по-тъпо, защото не можеш да общуваш с колегите ти. Те се събират след университет, говорят си на датски, всичко, а ти си изолиран. Може по време на взаимна работа да говорят на английски заради теб, но това ще е само за часовете на работата, а след това ти отпадаш каквото и да правят.

Дали си заслужава?
За мен си заслужаваше, но аз посещавах един от най-добрите университети в света, най-добрият по всички рейтинги в Германия и без хляб не оставаш след това - има огромни немски фирми в цял свят, направил си си връзки чрез проектите с индустрията, с консултанти - проблем никакъв. Датски университет? 2 милиона калпака? Никакви мултинационални концерни, а в България бизнес нямат никакъв - освен ако не учиш корабостроене или нещо такова... не познавам честно човек с датска диплома да е шеф на някаква голяма фирма на световно ниво, но можеш да направиш кариера или да работиш по специалността си. Ако пък учиш хуманитарна специалност не знам просто какво правиш там.
Според зависи с две думи и в какъв университет учиш, но и какво учиш - медицина, инж. науки, природни науки и така нататък е супер, икономика (датска школа? Забрави! ), право - надявам се да не учиш това! , какво учиш ако не е тайна?

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: b9b579a507
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   От авторката: Благодаря за информацията, уча Information Management в Copenhagen Business School, не сме много студенти в специалността, но именно работата с датчаните е трудна.. Специалността е обща, зависи накъде искаме да се насочим, но точно това е, че не искам тези инвестиции от страна на родителите ми да отидат напразно..

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 809b92332f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Има един период на адаптация. В родното гимназиално образование е важно да научиш (назубриш), кажеш (изрецитираш) и да забравиш, защото с подобен процес на учене, се води основно до забравяне. На изпитите по литература имах 5, защото просто се падна тема, която бях заучил. Преподавателите ми казваха - Не пиши нещата, които мислиш и виждаш, а пиши тези, описани в учебниците. Това си бе отвратително и макара да ми изкара високи оценки, в края имах чувствата, че ме нарани, а не ми помогна.
Време е да забравиш за този тертип на учене. Време е да учиш, да усещаш и разбираш, а не просто да наизустяваш. Да, ще четеп много, но целта е да изградиш предства за дадената материя в съзнанието си, а не просот да си една база от данни, която дори и не помни всичко. В началото учиш по-малко от всичко, което е доста дразнещо, защото повечето от нас искат да се специализират в дадена област, но това ти дава по-широк кръгозор, като ти отваря и нови врати. Малко по-късно, започваш да се специализираш и там е вече хубавата част, в която учиш точно това, което те интересува. За сега, просто устискай зъби и се опитвай да учиш, без да зубриш.
Номер едно е силно критичен към датското образование и икономика, но истината е, че всички университети са сертифицирани по ECTS, а другото важно нещо е, че много от големите компании имат собствени филиали в Копенхаген. Да, цялото скандинавие има едва 30 компании в топ 1000, но не е за подценяване, че цялото скандинавие е колкото два големи немски града, ако говорим за население. Освен това, с датска диплома и съответния стаж си добре дошла в Англия, Германия, САЩ, Австралия и още няколко богати страни, но ако успееш да изградиш добра кариера, с местните работни условия и заплати, може и да не ти се мърда другаде. Разбира се, има и глупави специалности (пр - цирково изкувство), които няма да те докарат до никъде.
Образованието в Дания има своите добри и лоши страни. Не очаквай да видиш и половината от състудентите след две години. Съветвам те, да учиш датски и да търсиш стаж от ранно, в датска компания, или поне голяма международна такава. Ориентирай се и бъди в крак с тенденциите. Създай голяма мрежа от приятели, учители и професионалисти. Повечето изглеждат затворени, но веднъж намерите ли общи теми, бързо ставате добри познати. Това е най-лесния начин да си намериш добра работа в Дания, което в твоя случай няма да стане по рано от 2020 (учене, стаж, още учене, още стаж). И те съветвам, да коригираш българския си акцент, защото доста често, е една от причините, да не те вземат на работа (това е мнение, споделяно от мои приятели датчани, които са работодатели и предприемачи - източно европейския акцент и характерно славянско Р, просто не се нравят нито на британци, датчани и немци. Ако ще работиш и живееш в тези страни, се налага да се пригодиш). Учи датски, запознавай се с нови хора, излизай по-често, внимавай с българите там.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: b69a96804b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ами Авторке, ти решаваш. Университетът иначе е доста добър - по рейтинг е сред първите 100 в света
Виж тук
http://www.shanghairanking.com/World-University-Rankings/Copenhagen-Business-School.html
И все пак ти решаваш. Не ти помага и най-доброто уни ако не го завършиш. Ти решаваш, но не се бави прекалено дълго, защото действително рискуваш инвестицията на вашите да изгори напразно
За разлика от 3 обаче ще те посъветвам да не оставаш в Дания дори да завършиш - това е малка страна с малки възможности, а езикът го говорят 2 мил. - има смисъл да го учиш ако ще оставаш там, но честно - искаш ли да оставаш там?
Съвет номер 2 - отиди в САЩ или друга голяма държава за Магистър
Съвет номер 3 - върни се в България и прави кариера, защото в Дания и на Запад си една от много, а у нас ще имаш доста повече умения и знания от масата народ, но няма да те лъжа - университетът ти е действително чудесен, но се иска повече за кариера, а мениджмънти учили-недоучили куп хора. Кой ще стане мениджър? Тов не се учи в уни.
Надграждаш гимназия, университет като знания, но в реалния живот ще покажеш какво умееш и там предизвикателството е още по-голямо - да направиш връзката между теория и практика.

И за твоето решение -не се бави и не отлагай до последно. Ако видиш, че просто не е за теб се прибери с достойство, вместо да киснеш там до край и да потрошиш парите на вашите, но да се върнеш без диплома....все още не е късно! До 3. семестър трябва ти да си взела това решение или унито ще го вземе вместо теб, защото няма датския данакоплатец да плаща за твоето образование ако няма шанс. Поне при нас така беше - до 3. семестър си изхвърлен и още по-лошо - нямаш право да учиш никога повече в Германия в твоя случай икономически и хуманитарни специалности!
Шанс се дава, но веднъж. Всяка твоя година в унито струва пари.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 3db1224a44
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Ако не ти хареса от първия момент, с времето ще става все по-зле. Щом не се чувстваш на място, или се прибери в България или търси друга държава. Ние българите сме топли хора, южняци и не сме създадени да "виреем" в подобна обстановка. Аз бях в Германия и въпреки, че не никога не съм бил в Дания, мога да се обзаложа, че начина на живот е сходен. Имам обаче приятели в Швеция, които са ми разказвали за "живота" там и общо взето е почти същото като в Германия. Хората са роботи - не работят за да живеят, а живеят са да работят. Социален живот - нула. Държат си много на семействата и почти няма приятелства в истинския смисъл на думата. Няма такова нещо като забавление - само работа и пари са им в главата. Забавлението за цялата година е през 2-те седмици отпуска лятото и това е. Догодина пак. И ако това не му е достатъчно на човек за да поиска да се гръмне, идва и климата. Слава Богу, има 1-2 месеца пролет/лято през годината. През другото време дъжд, студ и вятър. Парите са нещо свещено. Човешките взаимоотношения и чувства не съществуват. Ти нямаш право на емоции, нямаш право да чувстваш и да бъдеш човек. Ти просто работиш, работиш и пак работиш. Само парите имат значение, нищо друго. Ти ми кажи дали това е живот и дали си заслужава да загубиш себе си и да станеш роб за пари? Аз за това се махнах от Германия общо взето и няма сила, която да ме върне там, дори на екскурзия. Така че слушай сърцето си! Ако си нещастна, не се измъчвай. В такъв случай, щастието ти е другаде и трябва да го намериш. Успех!

 
  ...


...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: b9b579a507
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   От авторката: Да, точно този начин на живот не ми харесва и това заради, което си заслужава да се остане е само начина по който преподават учителите.. Именно тази "студенина" на датчаните тук не ми харесва и сякаш всичко друго демотивира за развитие и възприемане на новия материал, а когато говоря със съучениците все повече ми става неприятно, въпреки че се работи с групи..

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 9e313966a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 2 пишеш пълни глупости?? Какво като Дания е малка държава и нямала толкова международни компании като Германия? Кой е казал, че трябва да работи в датска компания в чужбина? Ти знаеш ли, че Дания е една от най-богатите и развити държави в света изобщо? А образованието е едно от най-доброто в Европа.. Германия като гледам как се напълни с милиони бежанци, отива все по на зле, а германците са много студени и неприятни хора в по-голямата си част.
Аз учех в Швеция по Еразъм и да знанието на местния език е от голямо значение за приятели, въпреки, че говорят английски. Северните народни изглеждат малко студени, но веднъж спечелиш ли приятели, те стават различни! Имай търпение! И не е вярно, че е скучно.. Поне шведите когато се отпуснат стават много готини... Авторе, разкажи малко повече впечатлението ти от датчаните, моля?

ПП Иначе университета ти е много добър, а Копенхаген е уникален град.. Стискай зъби и давай! Отварят се големи възможности, особено в столицата!

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 3db1224a44
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Наистина Скандинавските държави са много депресиращи, главно заради климата. През зимата е възможно буквално да има 2-3 слънчеви дни за цял месец. Неслучайно Швеция е държавата с най-много самоубийства в СВЕТА...

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: b9b579a507
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   От авторката: Групата, с която работя проекта в момента са само датчани и е доста трудно да се работи с тях, не учат много и са свикнали да не влагат много труд, в това което правят. Иначе изглежда, че могат да бъдат приятни хора, има някои, които наистина си работят. За пример ми беше първата група, в която работих пак с датчани, но за разлика от другите един от датчаните работеше и написа повече от половината проект. Студени са и въпреки че им повтарям да говорят на английски, в следващия момент най-спокойно си сменят на датски. Като цяло, има свестни, които работят, но повечето предпочитат по-лесния начин. И още, основната мисъл тук е "Достатъчно е да си взема изпита" без значение оценката или развитието на отделния индивид. Трябва да си наравно с другите и в никакъв случай по-знаещ или по-можещ иначе те гледат странно и не те приемат.
Днешната ми работа с тях направо ме изуми, защото нямаха представа за какво говорим и дори не направиха усилие да погледнат и разберат поне малко от материала. А за обсъждане и споделяне на мнения да не говорим...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: a2a094fb21
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Към 9 коментар Аз пък съм останал с точно обратното впечатление, но за шведите! Те учат много повече от българите, имат мнения, обсъждат, подготвят се и т. н..

 
  ...

...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 30a219a63f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До №1, много по-голяма логика има ситото да е на входа. Така че системата на прием в България е много по-удачна. Сега може и да завършва всеки, но това е защото едва ли не всеки град си има висше училище, а прирастът е отрицателен. Преди 25 години съвсем не завършваше всеки, уверявам те, а ситото пак си беше на входа и то много сериозно!
До авторката - ти си избрала да учиш в скандинавска страна и сигурно си имала предварителна информация за климат, хора и т. н. След като си в добро висше училище, стискаш зъби докато завършиш, а след това никой не е казал, че ще се устройваш там до края на живота си. Кураж!

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: b69a96804b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   от 1 до 11 - съгласна съм с твоята теза, но нали знаеш, че всяка система има добри страни, които водят до своите лоши страни. У нас университетите се нароиха още през Комунизма - проблемът е не в броя, а в качеството им или липсата на такова, така както и с липсата на научна дейност в университетите, защото тя е изтеглена в БАН - сякаш не можеше да има наука и на двете места. За мен нашите университети са ВУЗ-ове, но не и академични университети - тоест те се продължение на гимназията и целта им е да се назубри някакъв материал, който някой казва, че трябва за определена въздухарска специалност, но защото не се прави наука няма как и да излиза научно познание от тях, а след като се срути и цялата система се загуби и всякаква връзка с практиката под формата на реални стажове по специалността - така се изгубиха и предимствата на системата, но без да се доближим до западния модел - с две думи пълен хаос и затова у нас липсват високо образовани кадри със способности във всички сфери като най-голям е недостигът на КАЧЕСТВЕНИ мениджъри и инж.
Имаме прекрасни физици, химици, медици, информатици, филолози, биолози, математици, но сме много зле по „новите“ науки като социология, статистика, ИКОНОМИКА и загубихме позиции в инж. науки. -това ни яде в момента отвътре, но спокойно - много от хората, които сме завършили в чужбина сме се върнали или възнамеряват доста да се върнат.
Аз се прибрах в края на 2009 г., а с мен се прибраха поне 5 мои познати и заехме веднага отговорни длъжности

На мен лично не ми харесва и отсяването да е на входа, защото при толкова много места на практика отсяване пак няма, но липсва после и подбор по-нататък. Субсидията за университетите не бива да е на калпак, а да е според качеството им, защото ролята на университетите е да генерират ново знание и научни постижения, а правейки това да формират кадри - ролята не университета не е да печатат дипломи и дори не е ролята им да правят специалисти - специалистите трябва да се раждат в професионалните гимназии и чрез практики. Университетите са за хората с академичен интерес, които могат да мислят абстрактно, креативно и са най-добрите 30% от един випуск. Ролята на университета не е масовото образование - то е до 12 клас. и реално човек няма нужда от университетска диплома, за да е касиер в банка или да набира елементарни данни някъде. У нас имаме инфлация на висшето образование, защото никой не направи реформа - просто определени кръгове имат интерес да няма реформа във висшето образование, за да точат пари и да печелят пари от родителите и държавата, но без да произвеждат кадри. Ей затова и отидох да уча в чужбина - за да се НАуча, не само за да уча-недоуча нещо. И тази болест не е от днес, не е от демокрацията, а още от много по-отдавна, когато на държавата ѝ хрумва да национализира университетите и да строи ВУЗ-ове по паланките без качествени преподаватели и наука и също откакто агенти на ДС управляват цялата система на образованието и са обсадили и окупирали БАН до живот. Докато не се изчистят тези хора, у нас наука няма да има.
Приемните изпити освен това създават условия за корупция и паралална платена система на курсове, която просто руинира равния шанс на децата.

Моят извод е - учете в чужбина и се реализирайте в България.
За датското образоание не мога да кажа нищо лошо, но който има възможност нека учи в САЩ, Великобритания в добър университет!!!, в Швейцария, в Германия, Сингапур, Хонг Конг, Франция, в Холандия (Утрехт примерно), където човек може и връзки да си направи, и практики, и всичко.
Дания на мен лично като страна и общество не ми харесва и затова може би не съм обективна, но в страна с 2-3 мил. души възможностите са ограничени. Стандартът на живот може да е висок, но това какво ви грее, освен че ще ви е скъпо? Гледа се какви възможности има за човека в страната, а в една развиваща се страна са просто по-големи. България е достатачно дребна страна, но да отидеш в миниатюрна държава...едва ли ще е голям напредък.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: cb50fdf81d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Номер 11, няма абсолютно никаква логика и смисъл "цедката" да е в началото. Целта е всеки да има достъп до качествено образование. Да може да опита, пък след това да реши дали е за него или не. В това отношение, Дания е на светлинни години пред нас - качествено БЕЗПЛАТНО образование в световно признати университети. Просто няма база за сравнение. Ако нашия модел беше правилния, датчаните щяха да учат у нас, а не обратното. Иначе съм съгласен за хората, климата и скучният живот. Аз лично не мога да живея в подобна среда, но пък има хора, на които им харесва.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 9e313966a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   12 престани с тия 2 млн, Дания е почти 6 млн, вземи се образовай малко, преди да пишеш!! Дания е една от най-развитите държави в света!!

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: b69a96804b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   н 14, 5, 5 мил. души са датчаните, не 6 мил. - като поправяш гледай да е правилно
Но както и да е - дали ще са 2 милиона или 5 - във всеки случай са миниатурна държава. Развита? Просто имат висок стандарт и заради корабостроението и търговията от миналото са развити сега, но къде се развиват е въпроса? На 33 място по развитие са в света, а България е на 65 място някъде, но България расте 0, 8 % на тримесечие, а Данъя накъде може да расте. За тази година България ще има 4,4% ръст тази година. Това е важното за един млад човек. В развитите държави подобен ръст е невъзможен, а Дания просто профитира от съседството си с големи пазари като немския, шведски и норвежки с паричките от петрол, но отдавна не са фактор и не са в Евро зоната - тоест образованието ви ще е скъпо ако го плащат родителите.
Да познавате иначе някой мениджър на голям световен концерн с датско образование? С датско образование? Виц.
Нека бъдем реалисти. Да отидеш от България в Дания е глупаво. Ако така или иначе ще ходиш в чужбина си избери поне държава, която предлага перспектива

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 7dfb5d4e83
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   "Да познавате иначе някой мениджър на голям световен концерн с датско образование? С датско образование? Виц."

Ти като човек с топ образование от топ университет на кой световен концерн си мениджър???

Ако целта на университета е да захранва само висшите кадри на топ световните концерни, то един университет със 50 човека завършващи на година ще е пре-достатъчен. А ако ще се развива като специалист по всичко като теб, то може и без образование и само с телевизора да се образова.

Очевидно след като университета на момичето е в топ 100 на СВЕТА, то това е един много добър университет. Точка!

А за големината на държавата няма да коментирам - Швейцария, много ли е голяма?? А Бангладеш като са десетки милиони прокопсали ли са?

Направо си се ядосвам, че ти отговарям на откровените наивизми с претенция за голяма мъдрост. Не си заслужаваш отделеното време.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: b69a96804b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   н. 16 - аз съм само на 30 г. и няма как да съм CEO на световен концерн, но съпругът ми е и... не е учил в... Дания, за Бога, а е учил в Германия и после в САЩ, работил е в Ню Йорк дълго време, в Силиконовата долина и днес е сред висшия мениджмънт (едно ниво под CEO!) в огромна руска компания, занимаваща се с високи технологии. Няма никой колега на неговото ниво, който да не е учил или във Великобритания, или в САЩ, или в Швейцария или поне в Германия или Франция, в Москва - шефът му е с благородническа титла и там работят хора от 50 страни, но образованието им е сходно.
Имате интернет - отворете класациите с 10-те най-скъпи АД-та в света или марки, каквото и да е било - отворете автобиографиите на CEO-тата и ще намерите - САЩ Columbia, London Business Shool, Санкт Гален (Швейцария), Сорбоната в Париш, немските банки и компании съответно с хора от техните университети - Мюнхен, Берлин, Ханофер, ХАЙДЕЛБЕРГ, Виена, руските компании се управляват от хора от Московския университет Ломоносов или от университета на КГБ МGIMO Mосква, разбира се разните му Оксфорд и Харвърд, както и по принцип най-добрите 10 унита в САЩ и от Великобритания, но хора - ДАНИЯ?
Да сравнявате Дания с Швейцария е просто смях
В Швейцария се концентрират огромни капитали заради банките им, а Дания е просто държава, която някога е имала колонии, корабостроителници, търговия... сега просто печели от това някога.
Не казвам, че университетът е лош, напротив, но това не е достатачно, освен ако не се стремиш към академична кариера. Ако обаче искаш да си изкарваш стабилно хляба, учейки Икономически науки, ще ти трябват много връзки, но и практика в индустрията, в големите концерни, консултантски компании, банки.
Учи за лекар, философ, физик в Дания като ти е кеф, но не и Икономика.
Ако си датчанин е ОК да учиш в Дания, но да напуснеш България и да отидеш в Дания е напразна саможертва. Като ще напускаш България за образование в чужбина си избери поне място с перспективи и развитие - не някаква тромава стара страна с надут стандарт на живот (скъпо и прескъпо без покрити надута валута) и застаряващо миниатурно население.. Та това е половин китайски град!
И освен това масово се закрива там всякакво производство заради свръхеманципацията - мъжете вече трява да се прибират от работа в 16 ч., за да си взимат децата от училище и градина, взимат болничен като им се разболее дете и майчинство взимат. Затвориха фабрика за турбини (австрийски инвеститор) само заради тези неща, защото не само са твърде скъпи, но и не могат да произведат в срок, а Полша е много наблизо...

Дори в София в момента се случват по-интересни неща и можеш да си направиш по-големи връзки, учейки в СУ, УНСС или ТУ - най-вече в ТУ можеш да правиш веднага практика в Мерцедес в централата и то и взимаш диплома от университета в Щутгарт. В София е start up сцена-та и то на информационните технологии в Европа, има креативни хора на изкуството, сцена и предлага интересе нощен живот, и много консултантски компании, информационни технологии са у нас заради данъците, климатът е чудесен, евтино е да живееш добре в София, а това привлича млади артисти от цяла Европа, има атмосфера и флеър...в Копенхаген ти трябва изкуствена светлина да не се самоубиеш зимата, един хляб струва 5 евро - кой е луд да се засели доброволно там, a при тези жестоки данъци кой е луд да почва бизнес там?
Замини за Сингапур, за Лондон, Берлин, Виена, Мюнхен, Ню Йорк, Бостън, Л.А.(!!!), Хонг Конг, Пекин, Париж, Милано, Рим, Сеул, Токио, Москва....абе замини за някоя от горещите точки на земята, но от София да се забиеш в ...Дания??? Ще потрошиш само парите на вашите...
В София поне е весело и евтино и имаш качество на живот. В Копенхаген си на практика извън континентална Европа и най-близкият голям град е ...Malmö. Ха, честито, а зимата слънчице няма да видиш докато в София имаш 4 добре изразени сезона, на Континента си - не ти трябва кораб или самолет да стигнеш до Виена да кажем, а най-близкият гръцки плаж ти е на 1 ръка разстояние - кеф ти Средиземно море, кеф ти Черноморието, имаш директно лифт за ски зимата, сума ти почивни дни и национални празници и дълги съботи и недели, 10% данък, 0% данък върху капиталови приходи, дълги почивни дни - то само около Великден имаме 1 седмица почивчица, което го няма никъде в Европа, освен може би в Австрия и Швейцария - на Север тръцки. Бачкаш като роб при 45% ДОД докато не ти прищрака да се хвърлиш пред някой влак или си купуваш лампа с изкуствена светлина и гълташ таблетки витамин Д, за да не ти окапят зъбите.
То не е само да гледаш стандарта на живот, надут изкуствено чрез прескъпа валута и славно минало, а да гледаш КАЧЕСТВОТО на живот, каквото просто в Копенхаген не можеш да имаш - климатът е без коментар, местоположението също - хората от хилядолетия гледат да избягат от там с кораби и всевъзможни други начини, вие отивате да си търсите бъдещето в страна, която има само минало.

Хора, какво си причинявате само и за какво - ще се върнете с гола диплома без практика в някоя именита фирма и без връзки в София. У нас няма големи датски инвеститори - всеки гледа да вземе човек с немски, руски английски работил в големи компании или като консултант или с връзки, разбира се, каквито няма да имате като си стоите на Острови някакви на Север - то там няма дори консултантски централи, няма банкови централи, борса няма, няма застрахователни огромни компании като в Мюнхен да кажем, а последните заводи затварят врати и се изнасят в Полша. Най-много да направите практика във Wasa - най-големият производител на ....сухари в света или в някоя търговска компания, но дори корабостроителството вече е в Азия. Що дирите вие в тази Дания да учите точно Икономика не знам...
Аз като се върнах в София имах човек, който познавах точно от държавата, в която бях учила - звъннах 1 телефон и имах 15 интервюта за работа в София и 1 в Пловдив в EVN и то най-ниската позиция беше за проект-мениджър, а най-високата беше направо да оглавя маркетинговия отдел на голяма логистична компания - най-голямата в Европа специално за логистика с камиони и централата е в ...София, ABB на практика има централа в София, макар че се води в Румъния, но CEO-то за източна Европа е женен за българка и е наел голяма офис сграда до летището и всички пътуват до София, за да го видят, няма да изброявам - IBM, разбира се за цяла Европа, call center, аутсорсинг компанииите всички вече са в София - хайде, да кажем, че не ви е достатачно - ми отидете в Лондон тогава, но не се жертвайте за Копенхаген!
Може да няма такси, но разходите за живот са двойни и тройни на тези в Берлин и Виена, четворни на тези в Рим - ами отидете най-добре в Швейцария или Лондон като имате пари, за Бога. В Женева е тъпо, но поне ще направите връзки, където трябва....в Париж дори кипи от живот, защото има качество на живот. Хората искат да живеят и работят там, където можеш да живееш добре. Така се решава и къде ще е централата на компанията - ниски данъци качество на живот, а последното изобщо няма общо със стандарта.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 2667c3df4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   номер 15 и 17 Тоооолкова си незапозната, че няма на къде..Ти не знаеш нищо за Дания и със сигурност не си била!! Първо каза, че имала 2 млн население, а сега, че не била в ЕС? ТИ изобщо имаш ли някакви познания? Къде си тръгнала да коментираш? Естествено, че Дания е в ЕС. Хората били бягали от там с кораби? ХАХАХА Дори няма да го коментирам. Бях в Копенхаген преди 2-3 месеца и дори зимата е прекрасен, подреден, космополитен град. Адски красив. Ако имаш работа-няма проблем с парите там. Копенхаген е пълен с международни фирми и дори само с английски има работа.
Даваш ми пример с Лондон? А знаеш ли, че там има 12 млн население и цялата сган на света? Пълно с пакистанки и индийци, а града е най-скъпия в Европа! Лондон, Париж, Берлин отдавна се превзети от всякакви емигранти и въобще не са места за емиграция вече! Копенхаген е уж столица, а в същото време спокоен и не толкова голям град. А шведския град Малмьо е само на 30 минути път. Един град-две държави!
Дори не знаеш нищо за датското образование, което е много практическо насочено и работят с големи световни фирми и хора от бизнеса.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: daa31231a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   19, остави я, изобщо идеята ѝ не е да е полезна, а само да се похвали колко е "богата". Във всяка втора тема го прави. Преди време имаше "Падналото ангелче", което се хвалеше, че през вечер вечеряло с Путин и всякви такива, може и същата да е.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 82dd7c7c60
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Номер 15/17, говориш си наизуст.
Имаше големи датски проекти в България, става дума за няколко датски банки, които искаха да правят сериозни инвестиции, но по ред причини се отказаха.
Дори в момента на нашето Черноморие има няколко огромни ДАТСКИ комплекси от затворен тип, които обаче не се посещават от българи. Да, датските инвестиции не са толкова големи, колкото например немските у нас, но все пак ги има. И между другото, един учил-недоучил индивид, който е изкарал точно 1 г. в Копенхаген, но знае езика и е спечелил доверието на хората, е на много висока мениджърска позиция. Не искам да уточнявам конкретика, за да не се разбере кой стои зад коментара, но тези неща ги знам, защото по един или друг начин съм във връзка с проекти на датчани.
Има само една преводачка по цялото ни крайбрежие, която знае датски на достатъчно добро ниво, за да превежда - викаме я на всякакви срещи и момичето е буквално изтощено, когато има много работа, защото е трудно да съчетава и да пътува. Тя е завършила скандинавистика, изкарала е 1 г. специализация в Дания. Говори датски и норвежки.

В днешно време всеки знае английски и/или немски език, завършилите в чужбина са много, а контакти дори в Лондон не се знае какви ще направиш.
Познавам много хора, завършили в Дания, които са се реализирали отлично. Всичко зависи и от човешкия фактор, не става просто да завършиш някъде на конвейер като всички останали. Има много интелигентни хора, които са на ръководни длъжности, но не са завършили университет в никоя от изброените от теб държави.
А за това, че София била център... ХАХА!
Център на какво? Просто евтина аутсорсинг територия и сме по-изгодни от индийците, защото акцентът ни е по-приятен и лесен за разбиране. Ако за теб е невероятно това, че хиляди млади хора работят по кол центровете, за мен не е, а ни причислява към държавите на почти еднакво ниво с банановите републики.
Нашият растеж е изкуствена статистика, докато в държава като Дания има реално работеща икономика.

Започвам да се чудя дали изобщо имаш понятие от икономика, защото същите "компетентни" изказвания като теб правеха мои съученици в 6-7 клас. :)

Авторе, Дания е добър избор. Имаш моята подкрепа.

 
  ...

...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: b69a96804b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   до 19 - не казвам, че Дания не е в ЕС, а не е от Евро-зоната (ПРАВЕТЕ РАЗЛИКА, ЗА БОГА) и валутата им е надута, което прави ученето там не много евтино.
Освен това казвам, че Копенхаген не е чисто географски в континентална Европа, което е вярно. Хората живеят на остров!

до 20 Благодаря за мнението ти, но тук дискутираме по тема, не по моята личност. Аз ако искам да се изтъкна, няма да го правя като Анинимка, а ще се кандидатирам за кмет или пък ще си поканя нашите платени журналисти да напишат 2 страници за мен със снимки от имотите ми. Приеми просто, че за хората с пари това вече не е тема. Само хората без пари по цял ден се гърчите от завист, мислите, че някой парадирал или се изтъквал, но в момента, в който ви паднат 1000 лв. първи си купувате iPhone, може и на изплащане. Лицемерно!

до 21 - Не казвам, че в Дания не можеш да работиш или да се реализираш, а просто не можеш да направиш кой-знае каква кариера, а и не предлага особено качество на живота. И 10 града като Malmö да имаше от другата страна, пак си на гъза на географията, в страна без слънце зимата и, където всичко е скъпо без покритие. Избирай Рим или Копенхаген? И какво ме топли Швеция от другата страна? Същата пустош, но по-голяма и с повече дървета и лосове може би :)
Каква кариера можеш да направиш като мултинационалните компании са с централи в Лондон, ПариЖ, Виена, Амстердам , Брюксел, Женева, Мюнхен, Франкфурт, Москва, в Ирландия заради данъци и така нататък - не в ...Копенхаген.
София поне предлага ниски данъци, високо качество на живота при ниски разходи за живот и много достъпен персонал. У нас идват тепърва производителите на части за коли и какво ли не, образуват се разпределителни логистични центрове- в Дания затварят производствата и се деиндустриализира страната, но няма финансов сектор като в Англия, нямат природни богатства като в Норвегия - нищо нямат. Един Копенхаген на един остров и толкоз - да кацнеш, да свършиш нещо бързо и да гледаш да си ходиш преди да те е хванала депресията.

Колкото до датските „инвестиции“ в България - разсмиваш ме. Имаше някакви спекуланти по времето, когато англичаните се бяха юрнали да купуват имоти, но просто датчаните нямат капиталите и големината, за да инвестират където и да е било. Имат инвестиции в Азия в корабостроене и бизнеси, които разбират, в инфраструктура, енергетика, търговийка и съседните държави, но България им е през .......
България е страна, в която винаги са се заселвали хората, защото може да ги храни почвата, климат и местоположение - Дания е страна, от която са гледали хората да се махнат, за да оцелеят, която е грабила и с войни и разбойничество е успявала да заграби нещичко, но днес тези способности просто не са от значение.
Обичам скандинавските хора, не ме разбирайте погрешно, но да живееш там е наказание.
Финландия имаха една Нокиа и я разсипаха. Сега паднаха цените на петрола и Норвегия потъва, 200% задлъжнялост на домакинствата, Швеция се задушава от бежанци и собствените си нереалистични социални политики, които не могат да плащат повече. ...Дания е скачен съд - каквото се случи с големите държави около нея, това се случва и с датчаните ако Германия тръгне назад, което ще се случи в следващите 2-3 г. просто загиват, а ще се случи това потъване, защото икономическите цикли просто си вървят и не питат дали е удобно в момента да тръгнат нещата назад.
Но да - развита държава са, няма тук две мнения, но какво ви боли и сърби това? Просто разходите за живот и данъци са огромни - бачкаш по 12 часа на ден, 4 месеца работиш само за държавата,3 месеца не виждаш слънчев лъч на практика и за какво всичко това? Хората те гледат високомерно, защото си българин и не говориш езика им или имаш акцент, яденето не ти допада, нямаш социален живот и семейство. Заслужава ли си това за голямата заплата, която си ходи по големите разходи?
Стандартът на живот не е определящ за щастието - иначе нямаше да се самоубиват финландците като номер 1 в света. Важно е какво качество на живота имаш.
Не казвам също, че образованието е зле в Дания - аз точно изнамерих дори и рейтинга на конкретното уни, НО специално за икономическите специалности не е достатачно да завършиш някъде нещо. И на Запад много икономисти са гладни. Трябва практика и връзки.
Колкото до езика - той е лесен като знаеш английски и немски, но за какво ти е такъв език? По-добре научи шведски да си праташ с повече хора и във Финландия го говорят.

За call center в Бълария мога да кажа, че не са в пряка конкуренция с Индия, защото
А. ЧАСОВАТА ЗОНА!
б. В Индия говорят само английски със сори, но смешен акцент, а в Европа се говорят десетки езици и нашите кол центрове са специализирани точно върху това - като се обади някой от Брюксел иска да му се говори на френски или холандски, на немеца на немски, на испанеца на испански. Успех в Индия да намериш такива кадри.
Аз съм се обаждала на call center на английска компания и като си казах името почна човекът направо на български да ми говори, не на индийски.


И пак казвам - хляб ще си намерите и в Дания, но на каква цена?
Не това е целта на занятието, според мен, а да живеем по-добре. Много хора се юрнаха по такива държави, защото нямало такси и приемат, но подценяват просто цената на живота там, така както и културните, езикови различия, климата!. Да се гърчиш, само за да си в чужбина няма никакъв смисъл. В Копенхаген няма и без това да искаш да останеш, но с твоята диплома и липса на практики и връзки да видим кой в Лондон или Милано ще те назначи, а в София пак мама и тати ще ходатайстват, защото се напълни с хора с чуждестранни дипломи и вече нищо интересно не представляваш и пак казвам - има у нас големи немски инвеститори, дори от Испания, от Великобритания, Русия, САЩ - хайде да видим ако кандидатствате в Банка Сантандер дали вас ще вземат или местен човек с УНСС, работил 4 г. в ПИБ. Ако кандидатствате в Метро или Лидл ще ви искат немски, защото SAP им е на немски, същото в EVN-a, в Мерцедес, Болканкар, Гебрюдер Ваисс. Английски пък всеки знае да кажем - търсят се икономисти, но с опит на мениджърска позиция за 5 г. и да видим как такъв ще натрупате в ...Копенхаген
Консултантските фирми същото горе-долу. Ще питат какви проекти сте правили като практика

И пак на историята на Авторката - вероятността изобщо да не завърши е огромна. Ами тогава какво правим?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 27e00e0dab
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Кол центровете ни не работят с нормално работно време, някои от тях са си почти денонощни - работи се до 4 сутринта, така че часовата разлика с Индия въобще не стои на дневен ред. Нашият акцент е по-разбираем - сама казваш, че индийците говорят по-зле. Ние предлагаме повече езици, да, но ако става въпрос за френски например - в Алжир има по-добре говорещи френски, има и кол центрове, които дават работа на тях. Ние за момента сме по-евтини. Ако спрем да бъдем, ще се прехвърлят другаде. В Чехия също има доста кол центрове, но заплащането там е много по-добро отколкото у нас. У нас търсят и телефонни оператори с арабски. Дали не биха си намерили по-добре подготвени от някоя друга държава? Да, със сигурност, но дори в арабските държави ще трябва да им плащат повече. В София се считаш за много успял, ако си си намерил работа в кол център и получаваш 1000 лв. заплата чисто. В повечето европейски държави даже чистачката получава повече.
Нашата държава не предлага продукция, основно развива търговия със стоки, внесени от някъде другаде, а дори тези центрове, където много млади хора работят, са, за да се обслужва поддръжката на софтуерни продукти, създадени навън и ползвани навън.

Ако претеглим плюсовете и минусите на ваденето на хляба в Дания и в България, пак не съм на мнение, че реализацията тук е по-лесна и осигурява по-хубав живот. Познавам доста млади хора, които заминаха за Дания и след това не се върнаха. Едното момиче работи за глобална неправителствена организация, пътува до много държави, последно гледах снимки във фейсбука й от Виетнам. Не всеки копнее да стане CEO, кариера може да се гради в много направления. Успехът за различните хора има различни измерения - за някой е да станеш CEO или CFO, за други - да имат хубаво, сплотено семейство, за трети - да помага на хората. Реално погледнао броят на CEO на големите фирми в целия свят е не повече от няколко стотици, а от тях са само няколко тези, които са тръгнали почти от нулата, каквито са условията в България, и са успели да се реализират на толкова високо ниво. Ако предишната коментаторка наистина е толкова навътре в нещата, както казва, вероятно е наясно, че заплащането в мултинационалните корпорации до голяма степен зависи от националността, а не от това къде и какво си завършил. За една и съща длъжност, ако се назначи българин, ще взима 1/2 от заплатата на някой германец например, а германецът може да е завършил по-лош университет. Това е неофициално правило навсякъде, независимо от всички лозунги срещу дискриминацията в ЕС.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: cb50fdf81d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Живял съм в Скандинавия и мисля, че мога да обобщя накратко:

Плюсове:

- "Уреден" живот във всеки един смисъл на думата. Добро здравеопазване, както и образование (в определени университети) и т. н. Толкова спокоен и уреден живот, че в един момент става страшно скучен. На човек направо започват да му липсват неуредиците. Както се казва, няма за какво да се ядосаш. :D
- Много добре развит и същевременно страшно скъп транспорт
- Държавите са много "bike-friendly" и човек може спокойно да се придвижва с колело
- 95% от хората владеят Английски на много високо ниво! Така че като студент, човек може да се оправя без да владее езика. Работа обаче се намира изключително трудно, ако не владееш местния език.
- Прекрасна природа и много зеленина
- Уникално е, (когато времето е хубаво)! Лятото има много дълги дни. Не е рядкост например в полунощ да е светло, колкото и странно да звучи.

Минуси:

- С изключение на лятото, климата е ОТВРАТИТЕЛЕН! От Октомври чак до Април/Май е страшно тъмно, сиво и студено. Зимата е сурова със големи студове и пронизващи ветрове. Липсата на слънце води до това голяма част от населението да страда от депресия и самоубийствата не са никак рядко срещано явление през зимата. Дъщерята на мой познат се самоуби на 16 години...
- Може би в следствие на климата, хората са много студени и затворени. Обикновено имат тесен кръг от приятели, с които контактуват и не обичат да комуникират с чужденци. Да, възможно е да се сприятелите с тях, но просто ВИНАГИ вие ще трябва да правите първата крачка, което писва след определено време.
- Има много "българи" (цигани и турци), които се занимават с просия/проституция/наркотици и т. н. Можете да си представите защо местните имат предубеждения относно нас и обикновено като българин човек трябва да работи в пъти повече, за да се докаже.

Има и много други неща, но не искам да задълбавам. На мен лично живота там не ми допадна и се преместих. В момента съм много по-щастлив и се чувствам пълноценен. Но всеки трябва да отиде и да прецени сам за себе си. :)

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 5b0eb1aa40
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

25.   Охх спирам да споря с тебе!!! "Хляб ще си намерите и в Дания но на каква цена? " Само като те види човек какви ги пишеш и му става ясно. Изобщо не познаваш Дания, така че не коментирай. Дания има огромни данъци и цени и с това ОГРОМНИ доходи. Там бедни, които работят няма. Какво ми сравняваш България с Дания. Ако тук хляба е 1 лев, а в Дания 5 и тук минималната е 420 лв, а в Дания 2-3000 евро, означавали, че в България е по-евтино? !!! Мисли малко!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker