Само аз ли смятам така? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Само аз ли смятам така?
преди: 7 години, 11 месеца, прочетена 8321 пъти
Само според мен ли няма "далавера" в прословутата чужбина?

Прави ми впечаление, че всеки втори около мен говори как мисли да емигрира, как там едва ли не парите растат по дърветата и живееш като цар. Не знам защо, но ми се струва от чисто финансова гл. т., че не си заслужава. За другата страна на нещата не говорим в момента - само за финанси става въпрос.

Направих си една проста сметка за едно средностатистическо 3-членно семейство от Русе (понеже съм от Русе и имам представа) за това колко пари биха изкарвали и колко биха харчили в сравнение със същото семейство, но английско, в Англия - да речем в Лондон. Англия - понеже съм бил там на студенстска бригада и горе-долу имам представа за цените и заплатите.

Значи в Русе средната заплата е между 500 и 600 лв нето (казвам го от лични наблюдения, а и професионални, тъй като работата ми е такава, знам, че повечето фирми дават пари на ръка, но и това съм го калкулирал). Т. е. при двама работещи - 1000-1200 лв доход. С тези пари от личен опит ви казвам, че ще живеете почти нормално предвид цените в града. Да, ако пушите ще ви е проблем, да, няма да можете да си позволявате почивки, да, няма да ходите по дискотеки и ресторанти, но въпреки всичко ако харчите разумно, си е една достатъчна сума за относително нормален живот.

В Лондон например двамата биха изкарвали общо 4000 паунда, но една сравнително свястна квартира за трима е 1500 паунда, сметките са 150 + 260 за транспорт за двамата + поне 100 паунда за интернет, тв, телефони. За храна за трима 600 паунда, а детската градина доколкото знам е около 1000 паунда на месец, понеже има недостиг на държавни. Отделно излизания, лекарства, извънредни разходи. И като теглим чертата, пак излизаме горе-долу на нула.

И това говоря за английско семейство, а българите поне в началото няма да получават тези пари. Т. е. те реално даже ще си снижат стандарта в началото. Друг е въпроса ако се набутаме с още 100 пакистанеца в 1 къща - да, тогава ще пестим, но това не е ли понижаване на стандарта, а ние все пак отиваме уж да живеем по-добре.

С две думи искам да кажа, че там изкарваме повече като абсолютна стойност, но съотнощението между разходи и приходи си остава същото.

И в крайна не мога разбера къде е далаверата в цялата работа? Аз ли бъркам сметките или? Това ми е основния въпрос към вас. Да, може би там има възможности за израстване след време, но кой би ви го гарантирал и нима в България няма предвид, че тук все пак си говорите езика перфектно, образованието ви важи в пълна степен и сте си на мястото в своята си среда, култура и т. н.

Направих подобна сметка за малко по-квалифицирани хора и резултата е същия - различни цифри, еднакво съотношение. Съгласен съм, че не е лесно в България, но не смятам, че в чужбина е много по-лесно особено за емигранти.

Според мен има смисъл от емиграция само ако:
- не можете да си намерите работа в България
- паднало ви е наистина добро предложение за чужбина
- искате да си обогатите мирогледа
- професията ви е по-специфична и има приложение основно в чужбина

Просто си разсъждавам, може и да не съм прав.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 118

преди: 7 години, 11 месеца
hash: d74ff9ee0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Съгласна съм на 99% с Автора. Завършила съм висшето си образование в Западна Европа, живяла съм в 4 различни страни и сметките на Автора са повече от точни за повечето българи, а и има вече статистики поне за Германия, че над 70% от нашите емигранти там взимат някакви социални плащания, защото иначе имат доход под жизнения за страната от около 350 евро нето за член на семейството. Правете си сметката как живеят тези хора там щом нямат като семейство едни 1500 евро доход при наеми от 7-12 евро на кв.м. и цени на тока от 28-33 цента на киловат, 2,5-4 евро е водата на кубик и картата за градски транспорт гони 90 евро в големите градове.

Мога само да добавя, че колкото по-ниско квалифициран е човек - примерно няма никаква професия, никакъв стаж, толкова по-много си заслужава да емигрира. За образованите хора, за хората със стаж и професии (майстори, готвачи и така нататък) разликите са нищожни в стандарта на живот, защото разходите на Запад ти изяждат по-високата заплата. Също е мит, че храната била по-евтина от при нас. Там гадната храна е по-скъпа с поне 30% от у нас, а висококачествената, на която без да знаем сме навикнали (зрели плодове, хубаво месо без хормони, зеленчуци) струва двойно, понякога тройно и четворно без да преувеличавам. Килограм хубави ябълки без да са био е 3 евро примерно, един хубав хляб ти е в някои държави 3 евро, месото 25 евро килото и стига 110 за био качество, което у нас го имаш във всяка месарница за 6-10 лв. кг..Евтина е отвратителната храна, разбира се, но и такава ядат нашите емигранти - фрашкано с хормони свинско за 6 евро килото, синтетично „сирене“, пържени картофи и полуфабрикати.
Сравнително по-достъпна е елекетрониката само, но много хора не смятат, че на Запад има много разходи, които у нас просто нямат - примерно разходите за застраховки, много от които задължителни, разни такси, , ДАНЪЦИ, колата е почти непосилно удоволствие, защото застраховките гражданска са около 350 евро на тримесечие данъци отгоре идват поддръжката е скъпа. Образованието в много държави не е безплатно, поне доброто такова.
Във Великобритания 1000-1500 паунда на месец е най-евтиното частно училище и нивото е като у нас в по-добрите БЕЗПЛАТНИ държавни училища. В Испания е същото и в още много други държави, включително в САЩ и 1/3 от ЕС държавите е така. Ние не ценим безплатното си образование и възможностите изобщо у нас. Не ценим това, че имаме собствени жилища масово или възможност да си закупим на изплащане, не ценим нищожните данъци, ниските (да не кажа нищожно ниски) здравни осигуровки за все пак доста добро обслужване (не се чака за лекар никога примерно, безплатно раждане с цял екип, което го няма никъде), зъболекарските услуги са сравнително достъпни и така нататък и като цяло услугите у нас са много достъпни и с по-добро качество. У нас дори имаме неща като детска кухня, а отскоро и храна за пенсионери до дома, което просто никъде го няма или струва непосилно скъпо. Не оценяваме много удобства, включително хубавия климат, градската среда, южняшкия начин на живот, ниската концентрация на работно натоварване, многото почивни дни, възможностите за бизнес и така нататък. Дори бюрокрацията не е кой знае каква в сравнение с тази в индустриалните държави.
И да, струва си емиграцията, но внимание - само за хора без никаква професия, без стаж, без никаква работа у нас.
Не си струва за висшистите, защото не могат да работят реално на Запад по специалността си, но и за хората с професии, защото винаги ще бъдат дискреминирани и в пъти по-ниско платени от местните със същата професия и длъжност, а данъците и глобите са огромни понякога и особено семейства много лесно могат да затънат ако решат и да осигурят образование на децата си, а за жилище собствено просто няма смисъл изобщо да говорим.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 95d4a5e016
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Автора до 1. Да, това за данъци, климат, манталитет и много др. също са част от предимствата, които щях да изтъкна, но все пак темата е предимно за финансите. Сега, разбирам, че и България си има своите недостатъци - примерно някои черти на народопсихологията, масовите грозни гледки със стари панелки, дупките, мръсотията и т. н., но главната ми идея ми беше, че ние отивайки в чужбина, реално не решаваме никакъв проблем, а просто заместваме едни проблеми с други.

Мога и да изброя кои са хубавите и лошите страни на емиграцията, но ще стане дълго. Мисля, че схванахте идеята ми.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: a4646b8044
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Съгласна съм донякъде с теб. Но примерно аз не живея в северна/северозападна страна, работя в сферата на изкуството в Италия и получавам добри пари, поддържам един добър стандарт на живот. В България нямаше как да се реализирам в сферата, която исках. Има значение професията, която желаеш да следваш.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 2188d00276
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Мисля, че при сметките за българското семейство пропускаш доста неща. И нека някой ми обясни как тричленно семейство живее нормално с 1200лв. без помощ от баби, дядовци и т. н.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 5fc68da362
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Номер 1, "Не си струва за висшистите, защото не могат да работят реално на Запад по специалността си, " това е абсолютно невярно твърдение!

 
  ...


...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: a4646b8044
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

6.   А това, че България има нулево здравеопазване и правосъдие къде го слагаш? Някои хора искаме да живеем, не да съществуваме, и искаме да живеем СИГУРНО И СПОКОЙНО, а не да се чудим утре, ако ни убият детето кой ще е виновен!!!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 7b23ced959
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Aми ти много удобно си пропуснaл вaжни рaзходи зa Бългaрия, пък си ги посочил зa в чужбинa :)
Не, не си прaв естествено. Кaзвaм го кaто човек живеещ 15 години в зaпaднa Европa и знaм много по- добре от теб. A н 1 си ти пее тези песни винaги щом може, дори в постове нямaщи нищо общо с темaтa.
Aко излезеш и поживееш поне 2 години нaвън кaто възрaстен- зaплaтa- рaзходи, ще рaзбереш ясно всички рaзлики. A те сa във всичко, което можеш дa си помислиш- от хрaнa до институции.
Aбе мине не мине ден и се чудите вече кaк дa убеждaвaте хорaтa дa не вярвaт ни нa глaдa, ни нa очите си.
Последните години изпитвaм сaмо ужaс при мисълтa зa евентуaлно зaвръщaне в Бългaрия. Решили сме кaтегорично, че тaкъв вaриaнт не съществувa и си се устроихме тук.
И не, специaлно към н 1, че познaвaм вече мaнтрите ти- НЯМAМЕ кредити, но имaме собствен дом, a и собственa рaботa/ бизнес.
Aз могa дa кaжa сaмо товa нa млaдите- БЯГAЙТЕ!

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 20edc80e74
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Не можете да се спирате само на финансовата страна на въпроса. Съгласен съм, че парите са може би най-важния момент, но я си представете колко пари трябват на БГ за да измени изцяло инфраструктурата, старите сгради, старите комуникации, мостове и т. н. Пет живота няма да ви стигнат да го видите направено. Да не говорим за вече застроените или крайно неподдържани междублокови пространства... и много други неща които външно са невидими, но са там и искат много време и пари да се поправят. А това страшно дразни хората, които са го видели вече по друг начин.
Авторът е прав за първоначалните сметки, но след няколко години нещата се променят, НО само за работливите и находчивите. Не ви говоря за унижението да си пенсионер в БГ или да ти искат пари на входа на лекарския кабинет. Човек трябва да живее достойно и това не може (все още) да стане в БГ без да си част от група с не много честен подход към закона. Докато на запад можеш да поддържаш стандарт без да си полу-или цял престъпник.
Аз лично смятам да си харча пенсията в БГ защото там се чувствам добре със заплата от друга държава. Не карам никого да емигрира. Това е въпрос на личен избор и то много труден. Но въпросът е в избора и възможностите- правото да кажеш не и да отидеш където искаш.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 453fb7a079
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

9.   4, какво да пропускам? Ние сме тричленно семейство и живеем точно с 1200 лв, понякога дори и по-малко. Подчертавам, че никоя баба не ми помага и държа да не ми помага, докато сме живи и здрави с жена ми. На вълка нали знаеш защо му е дебел врата?

Но ще повторя, че не пушим, не пием, не ходим по ресторанти, нито по почивки, както и не купуваме най-скъпите храни и дрехи, но харчим разумно и има за всичко, макар и не от най-качественото. Освен това плащам и по 190 лв за ипотечен кредит, за да не плащам по 250 за наем.

Така че абсолютно си е възможно, поне за мен. За вас не знам, защото нито ви знам потребностите, нито възможностите, нито колко качествени неща държите да си купувате.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: d74ff9ee0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   н. 5 от 1 - до някъде си прав, но освен бг. лекари, някой и друг физик, химик, информатик аз не знам някой друг с българска диплома да работи по специалността си на Запад. Винаги има изключения примерно за много висши и опитни кадри, за хора с връзки и позиции, но нека гледаме реалистично - нашето висше образование реално на Запад просто не се признава за такова като цяло и да - с малки изключения. Особено бг. икономист, но и хора с хуманитарни и дори инж. специалности е почти невъзможно да работят на Запад това, което са учили и дори да стане това, то разликата в стандарта ще е нищожна. Разлката в стандарта само на хората без всякаква квалификация е много голяма - тук включивам и „висшистите“, които плюят нашите „университети“ със съмнителна легитимност и име по села и паланки и нито имат професия, нито стаж, а дипломата... - тези хора чистят, работят като общи работници и във фабрики и също са в графа „неквалифицирани“
Чове може да е образован и неквалифициран! За тези хора е по-добре да мият чинии на Запад, защото у нас и такава работа няма за тях - факт помощи като социално слаби ще преживяват.

н. 7 - Събират ми се 10 години някъде в различни страни на Запад, в различни градове и знам за какво говоря. Ти си напуснал страната в едно съвсем различно време и си загубил всякаква връзка вече и знание как се развива България в последните години. Аз също напуснах по същото време като теб, но не да мия чинии, а да се образовам. Това за мен е единствената причина да напусне човек, която си заслужава и все пак ако човек има начини да получи качествено образование у нас, има връзки и позиции, идва от добро семейство и от голям град - защо да напуска?
Днес нещата са съвсем други в сравнение с преди 15 г. и не смятам, че реално можеш да говориш. Сигурна съм, че четеш някакви бг. новини, които разбира се съобщават само лошото, но реално животът си тече и в България - хората си гледаме деца, семейство, бизнес, купуваме си жилища и така нататък и не работим 6 месеца за някоя чужда държава...

Видяла съм и на Запад какво представлява Здравеопазването специално за масата случаи - превенцията е 0-ва, не се ваксинират дори вече децата, чака се с месеци за специалист и дори за среща с личен лекар се чака и масово хората киснат по спешните кабинети и си плащат. Да не говорим за зъболечението - плащаш си като попче и лечението на 1 зъб може да ти глътне 2 месечни заплати. Единствено ако човек има рядка болест или тумор в мозъка може би там има по-добри специалисти и възможности, но за 99% от случаите си е все едно къде ще се лекуваш вече - и лекарставата са същите, и уредите, и лекарите ни са специализирали на Запад, а с тези пари, които на Запад плащаш за осигуровки, тук можеш да си позволиш 5 звезди болница така или иначе. Танто за кукуригу. Просто емигрантите ни са млади още и не са пропищяли по тамошните болници, но който е бил интегриран и има контакт с местните знае и за тези проблеми - фалшивите пътеки в болницата, злоупотребата с имплантанти и точенето на касите масово на Запад за процедури, които не са необходими, за бактериите-убийци особено във Великобритания, които убиват вече масово родилки и недоносени деца там и вече в Холандия има карантина за пациенти от Острова. И да - малко по-добро е здравеопазването, но пък ти струва четвърт от заплатата. У нас ако заделяш 1/4 от заплатата си за здраве, също ще пулучиш топ здравеопазване.
Проблемите там са големи, защото става дума за огромни и сложни системи, които не са се реформирали, а са си като преди 100 години. Законите са същите - стари, негъвкави и абсурдни понякога, сложни.
Престъпниците си ги пускат на свобода и изобщо проблемите са сходни, но по-дълбоки, защото става дума за големи държави с големи проблеми, големи криминални организации, голяма престъпност, но на Запад не бягаш от проблемите, а те намират повече. Достатачно е да влезнеш в една произволна гурпа на наши емигранти и ще видиш, че маса народ вече имат проблем там с институциите заради неспазване на срокове, сваляне на филми от интернет, каране на кола с бг. регистрация (защото кола иначе не могат да си позволят) и куп още други дребни и не толкова дребни нарушения и нарушенийца. Често нашите хора пътуват и на черно и като ги хванат не си плащат глобите - хайде съдя изпълнители, тормози и трупат дългове с хиляди, защото на Запад с още по-голяма сила важи правилото „За кокошка няма прошка, за милиони няма закони“. Там или имаш пари за добър адвокат и счетоводител, или си жертва. Поне у нас и кокошките се измъкват и никой не те тормози за глупости. Масово българи, които не си плащат здравните застраховки и после им идват огромни сметки в държавите, в които е задължително. Във Великобритания пък покрай референдума който следи техните медии ще знае, че нашите хора за тях са паразити и използвачи на здравната система, какви ли не неща говорят за тях и са меко казано нежелани и говоря за неквалифицираните и необразованите - масата народ там.
Имам наблюдение от моя набор, които завършихме университета - прибрахме се 2/3 - едни по-рано, други по-късно. Аз дори по-късно се прибрах, защото трупах стаж и бях по проекти, но има хора, които се прибраха веднага след следването и веднага направиха кариера - директори са в момента на големи мултинационални компании в София и взимат петцифрена заплата. Да видим лошо ли им е. Други пък направихме бизнес в България и също сме доволни на 10% данък и без всякакви данъци при реинвестиция без изобщо да изтъквам ниските разходи за труд и осигуровки. На Запад втора заплата отива само за данъци и осигуровки примерно. В повечето държави се работи за държавата 5-6 месеца в годината, жените изкарват 30-50% по-малко пари за същата длъжност и има стъпаловидно данъчно облагане, което често води до несправедливостта да ти вземе държавата цялото увеличение на заплатата и дори да изкарваш по-малко като ти увеличат заплатата и минеш в друга данъчна категория, но това са все чужди проблеми на повечето емигранти, защото те нямат шанс да минат някога в по-висока данъчна категория и да се откъснат от социалния минимум.

 
  ...

...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 453fb7a079
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   6, за правосъдието съм съгласен и това е голям недостатък. НО за сигурността не съм съгласен. Индекса на престъпност за Англия е 43, за България 41. А за държави като Италия и Испания дори няма да коментирам. На Манчестър неслучайно му викат Гънчестър заради множеството улични банди. В някои квартали на Лондон е страшно, в Бирмингам също.

За здравеопазването на запад е по-дорбе от гл. т. на апаратура и специалисти, но е по-зле от гл. т. на това, че чакаш с месеци за 1 преглед освен ако не си за спешното. Не е като тук - отиваш при ГП-то, хоп направление и хоп на специалист. Там се чака с месеци. Поне за Испания и Англия гарантирам, че е така.

Да, нашето здравеопазване е скапано, но пък си има предимства. И другото, което е, то е най-евтиното в Европа. Ако в Англия отидеш на зъболекар, за една коронка например ще искат поне 3 цифрена сума в паунди. Така че колкото съм съгласен, толкова и не съм съгласен с теб.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 453fb7a079
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   7, виж, аз не убеждавам никого. Радвам се, че си се устроил, но ще се радвам още повече на конкретни цифри - колко изкарваш и колко харчиш и при същите условия в България колко би изкарвал и колко би харчил. Иска ми се да говорим с реални факти и цифри, а не само някакви теории. Да, аз не съм наясно със запада, но ти ако не си живял скоро в България, също нямаш представа. Ти аи мислиш, че нещата са като едно време тук. Това дето си дваш лятото не се бори за живеене. И пак ще повторя - чужбина си има своите предимства, но и България също. Против съм да се оябснява какв чужбина всичко е 6 и от чешмите тече мед, а в България всичко е скапано по дефолт. Нека бъдем по-реалисти и обективни, а не да говорим само лични преподчитания.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 7b23ced959
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Н 1/10 жaлко човече си ей! Кой е кaзaл, че мия чинии примерно, a? Писaно е излишно в коментaрa ми (7) СОБСТВЕНA РAБОТA/ бизнес.
Просто нямaм желaние дa се зaнимaвaм с мaлкото ти мозъче... честно.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 453fb7a079
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   7, забравих да кажа, че не крия никакви разходи за Бг, понеже аз не съм посочил поотделно. Казвам ти какво харчим ние като тричленно семейство. И смятам, че живеем почти добре с дребни лишения, без които спокойно може, но в никакъв случай не мизерстваме. Можеш да ме упрекнеш за разходите в чужбина, защото ги говоря малко наизуст и може и да не съм прав з атам, но не и за България.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: a4646b8044
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

15.   Абе мен ли ще ме учите, от 2003 година живея в Ню Йорк, вярно, че американците си имат доста недостатъци - като механизирани са някои хора, но са ангели в сравнение с повечето останали българи. Тук при самозащита, ако убиеш някого - ще те оправдаят, лично знам за такива случаи. А в България какво, иконописецът, дето уби мръсен циганин, влязъл да краде в дома му - лежа в затвора човекът, при положение, че не е виновен реално. Хайде, този и онзи чули отнякъде и ставате големите патриоти. Народът ни се превърна в племе, някои хора искаме по-добър живот, ако не за себе си, то за децата си. И ако важи това, че богаташите били облагодетелствани - то това може да се случи само в щат като Тексас, Айдахо, Аризона или някой от другите по-неразвити. Богатият американски футболист О Джей Симпсън дали милионите му го спасиха от всички дела и присъдата му? Осъзнайте най-накрая положението в България!!! Да, веднага ще кажете, че тук стават престрелки и ще дадете най-скорошния пример (Орландо, Флорида)... но има виновник, който ще бъде наказан, нали? На сестрите Белнейски дали се намери виновникът? А убиецът на Мирослава? Къде са братя Галеви, бе? А убиецът от Соло?

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 9a7cd89776
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

16.   От гр. Русе съм и веднага казвам на автора, че с 1200 лв. няма как да живее нормално четричленно семейство в нашия град, говоря за съпрузи с две деца. Само едно ще кажа, абсолютния минимум за храна на ден на четири човека е 20 лв (по 5 на човек), това прави 600 лв. на месец и това е колкото да не умрат от глад. Само си представете как с 5 лв ще нахраните едно момче или момиче тинейджър за цял ден. Само боб ли ще яде. Моля ви се нека да гледаме реално на нещата. Ако трябва да бъдем точни, за да се храни нормално един човек на ден му трябват 10 лв., особено подрастващ или малко дете. Или нези 1200 лв, за които пише автора отиват само за храна. А иначе казано, за да живеят нормално четири човека, без да се изхвърлят нужни са поне 2000 лв. Е, колко семейства имат такива доходи?

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 9a7cd89776
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

17.   Каквото и да пишите, както и да го пишите в Гърция, Западна Европа и САЩ има 1500000 българи. Ако всичко им беше наред в България нямаше да заминат. Така, че по - полека.
Нека всеки да си прави сметка от своя позиция, не е необходимо на генерализира нещата и да прави категорични изводи.
Когато българката започне да ражда по три деца, тогава ще си говорим за положителни промени...

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 31476b0181
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

18.   Всичко е възможно навсякъде!Както в България човек може да живее с 500лв,така и в чужбина може да живее с €1000.Разликата е там,авторе,че ако спестяваш в чужбина пари,то те ще са в пъти в повече.Ако заделяш например €200,то обърнато в нашата валута тава са 400лв,а в България колко би могъл да заделиш със заплата 500лв?На мен ми се отвори една възможност преди 2г. да замина за Англия за 3м,за тези три месеца се върнах с 6000лв(работих в един хотел в Лондон).Сам може да прецениш каква е разликата...В България щях да ги събирам тези 6000лв за 2-3г.,ако не и повече,а там за 3 месеца.Имам познати във Франция и Англия-всяка година се връщат в България на почивка,ходят и по Гърция и Турция на море,карат коли на по 5-6г.Децата им учат в някой от най-престижните училища и университети в Европа,знаят по 2-3 езика почти перфектно.Някои от тях си купиха жилища там.А от тези мои познати само 2 имат висше и то на единия не му върши никаква работа там-българска филология.Това е разликата.В България,ако нямаш връзки не става нищо..Имам познати учили по 6-7г висше образование,а работят в супермаркети или работят за по 500-600лв в някоя институция

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: c251f81c15
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

19.   "Ще живеете почти нормално предвид цените в града. Да, ако пушите ще ви е проблем, да, няма да можете да си позволявате почивки, да, няма да ходите по дискотеки и ресторанти, но въпреки всичко ако харчите разумно, си е една достатъчна сума за относително нормален живот".
Искам отново и внимателно да прочетеш това, което сам си написал, и ще си отговориш на въпроса дали искаш такъв живот за себе си. Защото аз лично-не! Не искам да живея почти нормално, а съвсем нормално. Не искам относително нормален живот, а истински пълноценен живот. Което включва театър, концерт, опера, хубави книги, да изляза понякога сред природата, на ресторант или на кафе да речем. Да се запиша на интересен курс.
И представи си, дори искам да ходя на почивка! Смятам, че след като цяла година съм работила, имам право на това. Да посетя Виена, Венеция, любимия ми остров Тасос. Животът не се състои само в това да ядеш и да работиш. Всеки прави своя избор, в зависимост от представите си за живот. Няма правилен и неправилен избор. Има направен избор и неговите последствия. Така че, няма защо да ангажираш другите с последствията от избора си, които само ти ще понесеш.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 46d8aa2e2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

20.   Най после и младите хора разбраха, че до сега с лъжи и с изопачаване на истината са им биле промивали мозъците през всичкото това време и са ги подтиквали да се изселват доброволно от родината си. Слава богу, в България все още има здравомислещи интелигентни хора, които най накрая проумяха, че всичките тези глупости за "прекрасния и чуден" живот в държавите от западна Европа, е било нищо друго а една гояма лъжа, защото отидоха и го видяха със собствените си очи. Живота никъде не е лесен и е това, което ти направиш от него, без значение къде и в коя държава живееш. Най важното нещо в този живот е да си щастлив, а ЩАСТЛВ можеш да си само в собствената си родина.
В момента в който аз проумях че парите могат да направят живота ми само по-лесен, но не и да ми дадат щастие, се промени целия ми мироглед. Осъзнах че обикновенните неща като здраве и щстие са най-важните в живота и които докато имаме не ги збелязвме и оценяваме. Вещите са си вещи - купуваме ги, ползвме ги, развалят се и ги хвърляме. Парите заблуждават хората и ги правят алчни - колкото повече някои хора имат, искат повече и повече. За тях никога нищо не е дстатъчно и без да се усетят са се хванали в така нареченото НАДБЯГВАНЕ НА ПЛЪХОВЕТЕ (Rat race) - купуваш неща от които не се нуждаеш, с пари които може и да си взел в заем, само за да покажеш колко си "голям". С пари можеш да впечатлиш само глупаците, но не и един здравомислещ човек. Много хора отидоха да работят на запад като луди, за да печелят големи пари и да станат богаташи. Познавам доста хора които без да мислят, слепешката се хванаха на това хоро и сега лапат хапчета с шепите наведнъж и най после им стна ясно че здравето е като една ваза, счупиш ли го, без значение колко ще го кърпиш и лепиш, си остава счупено за винаги. Едва сега разбраха, че живота им е протекал от квартирата до работното място и обратно и докто са се блъскали са забравили да живеят, като междувременно е трябвало да търпят дежурните подигравки и обиди от местните хора. На края като спестят малко пари и се върнат обратно в България, повечето от тях са с разбито здраве, ако не физическо, психическо. Човек се нуждае от много малко за да е щастлив и ако си прави добре сметката, нищо не е невъзможно. Аз също поработих в чужбина, но се осъзнах навреме и се прибрах обратно в България. Сега съм по-щастлив от всякога.

 
  ...

...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 726b40a405
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

21.   100% за. Тричленно семейство в софия - общо нетна заплата 3200 лв. От наеми още 1200, станаха 4400. Собствено жилище, собствен транспорт. До работа с кола, служебен паркинг, т. е. зона не се плаща. Детска градина - държавна 60 лв. /мес. 35 лв. /мес. плуване = 95 лв. /мес., храна и др. през работни дни за 2 души * 20 лв. /ден * 22 раб. дни в мес. = 880 лв. /мес., храна в къщи 30 дни * 20 лв. /ден = 600 лв., моб. телефони 2*60 лв. /мес = 120 лв. /мес., СОТ - 20 лв. /мес, нет тв- 35 лв. /мес., вх. такси и т. н. 30 лв. /мес., режиини - 150 лв. /мес, гориво - 300 лв. /мес., други - 300 лв. /мес. Т. е всички месечни разходи възлизат на 2530 лв. /мес, а приходите са 4400. Т. е се получава една разлика от 1870 лв. /мес, която се спестява (горе-долу).
Е, какво да правя в чужбина, като и тук мога да си живея като бял човек и да спестявам се пита в задачата???

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: de030468fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

22.   Моите родители постоянно ми казват да ходя в чужбина, но не са само те, като се замисля... Не мога да си обясня защо хората бягат от това, което са и от държавата си! Не е редно! България струва, тя е по напред от много други държави, не знам защо всеки говори за други страни при положение, че е роден в една прекрасна страна! Най-лошото е, че американците, французите и всички останали показват, колко са горди с държавата си, носят знамената на чантите си, по дрехите си, а ние все не виждаме преспиктиви... И аз съм била разочарова от нещата, които се случват, НО не съм бягала, останала съм си тук и съм доволна от живота, които водя.... Дано повече хора осъзнаят какво богатство е да си българин...

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 7ca5c011e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

23.   Не мога да разбера, защо някои хора си мислят, че всички в чужбина са много зле. Ако беше така, никой нямаше да напуска България. Едва ли някой е отишъл навън просто така за удоволствие, оставяйки семейство и приятели. Ясно е, че от родното място по-хубаво няма, но ако не можеш да преживяваш си принуден да си търсиш късмета другаде. Хубаво се правят сметки с 1 200 лева, ама я добавете към уравнението едни 300-350 лева наем. Даже не е необходимо да продължавам нататък, защото става страшно. Да, човек няма да умре от глад, но със сигурност ще се лишава от храна. Доста хора познавам, които живеят в чужбина, и в материално отношение са много по-добре. Да поясня, че става въпрос за такива, полагащи нискоквалифициран труд. 600 лева са достатъчни само, при положение, че родителите помагат и то доста. Има много такива семейства.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 95d4a5e016
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   Автора до 15

"Абе мен ли ще учите". По повод на този израз ще повторя и потретя, че моята цел не е да убедя, когото и да било да емигрира или да не емигрира. Нито смятам, че в чужбина е по-добре или по-зле. Идеята ми е просто да обсъдим дали наистина си струва да емигрираш или не. Като подчертавам, че е добре да го направим обективно, а не просто по някакви ирационални убеждения.

Аз се радвам за теб, ако там се чувстваш щастлив. Иначе относно коментара ти смятам, че си прав, но и не си. Да, вярно е, че тук убиваш и не те осъждат, а това за самозащитата и мен ме дразни адски много и смятам, че трябва ад се промени.

Но не разбирам какво точно те топли теб конкретно това, че ако те убият ще намерят убиеца. Според мен е по-важно каква е вероятността да те убият, а не после дали ще намерят убиеца. Щото и да го намерят, ти няма да се върнеш от онзи свят.

Да, в България има много убийства, но статистически в САЩ престъпността е по-висока, което означава, че вероятността да те очистят там е по-висока, а това, че после ще опандизят убиеца, не те прави по-защитен. Отделно вероятността в България някой да разтреля 50 души, понеже е откачен или да стане терористичен акт е в пъти по-малка. А това в САЩ е ежедневие. Вярно е, че САЩ е голяма страна и това увеличава вероятността, но там се случва почти всеки ден, а тук подобен масов инцидент не помня някога да се е случвал изобщо.

А ако пък отидеш в някои квартали на Ню Йорк например ще си късметлия, ако само те оберат.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 95d4a5e016
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   16, моля те, чети, преди да пишеш, тъй като не ми се влиза в излишни дискусии, защото някой е чел-недочел. Къде видя, че пиша за четиричленно семейство? И второ тук въпроса не е дали ще живееш нормално или ненормално, а дали със среден доход ще живееш по-добре чужбина от колкото със среден доход в България. И това за 10-те лв на ден не е вярно. Освен ако не държиш да ядеш скъпи храни. Ти за един ден не ядеш по кило и половина месо предполагам. Ще изядеш примерно за закусна 3 филии хляб с малко салам и кашкавал. Това е около левче. За обяд ще изядеш салата с домати и сирене примерно. Два домата са 1 лв, 100 гр. сирене са 50 ст. За вечеря може да ядеш манджа да речем. 1 кило картофи е под лев, с другите продукти ти излиза 3 лв макс. мандажата, с която могат да се наядат трима и то по 2 пъти. Ако искаш месо - едно пиле на грил струва 5 лв, готово направено и стига за трима. Ако искаш риба едно кило скумрия струва 5-6 лв и стига за трима. 3-4 лв на ден на човек са достатъчни, освен ако не ядеш сьомга, риба тон и скариди или трюфели примерно.

За нас тримата около 350 лв са достатъчни за храна. За сметки даваме дори и зимата максимум 200 лв, понеже съм на икономичен инверторен климатик и тока ми е 120 лв зимата и вкъщи е баня нон стоп. За заема давам 190 лв, транспорт не давам, защото имам служебен транспорт. Ако 1200 лв ти се струват малко, значи не знаеш да харчиш. Има хора, които и с 200 лв живеят, така че е възможно. Да, тогава ще мизерстваш, ако има хора, които живеят с 200 лв мизерно, защо да няма такива, които живеят с 1200 лв нормално?

Ти предполагам пушиш, пиеш и често излизаш, както и купуваш скъпи стоки. Е, аз излизам също по барчета, но веднъж в седмицата примерно, не всяка вечер, не пия и не пуша, не заради пари, а просто не ми харесва и не смятам, че е полезно. Да не говорим, че дъщеря ми постоянно боледува и давам сума ти и пари за лекарства.

 
  ...

...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 95d4a5e016
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   19, съгласен съм, че не живея в лукс и има неща, които ми се искаше да можех да си позволя като почивка например. Но въпроса е ако бях в чужбина, щях ли да мога. Кой знае, можеше и да мога, а може би не. Ей това е въпроса. Иначе съм абсолютно съгласен с теб. Две мнения няма.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 95d4a5e016
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

27.   23, аз наема съм го добавил в уравнението. Първо, в Русе наемите не са 350 лв освен ако не искаш да живееш в луксозно жилище и второ в тези 1200 лв ми влиза не наем, но вноската по ипотечния кредит 190 лв. Иначе нормален наем е около 250 лв. И пак подчертавам, не ми помага никой освен моите 2 ръце. Жена ми дори не работи, само аз работя, но това е временно, защото в момента се занимава с други неща. После като започне и тя да работи, ще е още по-добре, защото това си е още една заплата отгоре.

Аз лично съм бил в Испания много пъти на гости на българи и честно казано не съм забелязал да живеят много по-добре от българите в България. Преди години имаше разлика наистина, но последните 6-7 г. там много падна стандарта, а тук има леко подобрение. И нещата горе-долу се изравниха. В момента възможността да си намериш работа в Испания клони към нула. Безработицата в някои райони е 40%, а младежката е над 50%. Говоря най-вече за южна и югоизточна Испания. А българите, които работят по полетата и строителството масово са експлоатирани да работят по 12 часа на ден 6 дни в седмицата, а получават по 1000 евро, което не е никак много за там. Някои се върнаха, но и тук не могат да си намерят място, защото тепърва трябва пак да почват от нулата, а те не щат. Но тези, които някога са почнали от нулата тук, днес си живеят, ако не добре, поне сносно както и там впрочем. Така че в момента специално за емигрантите нещата в Бългрия и Испания са си направо същите. Да не кажа, че в Испания е малко по-зле.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 46d8aa2e2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

28.   Много българи напунаха България, само защото успешно им промиха мозъците, че в други държаи ще печелят повече пари и ще са по-щстливи. Това за парите е вярно, но също е вярно че и разходите им там са в пъти по-големи. Колкото за щастието, трябва попитате хора които лично ВИЕ познавате и работят в западните държави и те ще ви кажат истината. Не вярвайте на всичко което четете в сайтовете, защото много от това е написано от същите тези промивачи на мозъци, които с лъжи и измамни доводи ви навиват да се изселите от Бългаия. Целта им е вие да се махнете от България и на ваше място да вкарат тука негри, араби и всякакви други отрепки. Всички знаете, че няколко млиона от тази сган са се струпали на нашите граници и само чакат сигнала и да нахлуят.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: d562b8124a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

29.   Живота в чужбина не е за всеки. Жалко е че много хора виждат 'успех' и 'по-добър' живот в чужбина в лицето на минималната заплата.

Работата е там че нещата не опират само до пари а опират и до начин на живот. В момента продължавам да уча в чужбина, но от опита ми в САЩ и UK мога да кажа че ако човек търси щастие в чужбина - няма да го намери.

Причина? Начина на живот и културата в развитите ултра-капиталистически държави на Запад и Север се различават от битието и културата на Източно и Южно европейците.

Мигрантите на Запад ги разделям на два вида:

Едните нямат квалификации или са ниско квалифицирани. в много случаи не знаят езика и работят на минимално заплащане, (ниско стъпало), като обикновено главна цел е материално подсигуряване. Това материално подсигуряване се постига чрез тежък, физически труд и обикновено с дълги часове работа, като нормално явление е съжителстването с още 3-4-5 а понякога и повече човека на едно място. В много случаи непознати. ***Това освен в материална насока, друг вид прогресивно щастие не носи. ***

Другият вид хора са успелите хора. Хора които са с квалификации и добит опит в това което работят. Тези хора са успели да развият кариера не само защото са по-интелигентни и начетени, а защото са и по-адаптивни. Всеки който е бил в Западна и Северна Европа знае какво качество на услугите се предлага. Причина? Всичко е една голяма маска. Причина? Класова система. Такава система в България отдавна няма. Обикновено системата изисква не само умения но и контакти. Тези контакти се създават с така наречената маска и изкуствено поведение. Тези хора не могат да си позволят да бъдат себе си, в противен случай ще бъдат съдени и ще загубят контактите си, които могат да им доведат ползи в бъдеще. Главна цел на тази група хора е отново - финанси, съпроводено от кариерно развитие. Тази група хора също се крепи към материализма.

И в двата случая хората в развитият капитализъм и в Европа и в Северна Америка, Австралия и Азия, за пример Япония, хората живеят на този принцип.

Статистиките които изтичат за това 'къде живеят най-щастливите хора в света' и посочвайки най-развитите държави, са измерени изцяло в материално и кариерно отношение. Никъде не пише процента на хора на антидепресанти????

Както й да е. Живота е труден навсякъде и човек никага не може да получи напълно това което иска. Само искам да кажа, че Запада не дава щастието което търсите, освен ако не го търсите в материална насока.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 09dcdcfe7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

30.   @20-"Едва сега разбраха, че живота им е протекал от квартирата до работното място и обратно и докто са се блъскали са забравили да живеят" Нима в България е по-различно? Здраве? Ела го кажи на майка ми, която повече от 5 години ходи по лекари и те с великото си образование и знание, стигнаха до извода, че нищо и няма. И как след време ще живее с една мизерна пенсия от 200 лв.
@22- Когато децата ти кажат "гладни сме" им кажи им, че поне са българи и трябва да се гордеят. Когато бъде извършено престъпление срещу твой познат, гледай как виновникът си остава безнаказан и кажи на потърпевшия, че поне е българин и трябва да се гордее. Гледай как лекарите не могат да те диагностицират, понеже тук остават само некадърници, а останалите са по чужбина. Ама нищо поне си българин. Имаш красиви дървета и хора населявали земите ни преди 10 века са били печелили войни. Интересно ми е с какво си толкова горда.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: f2cb6e7dcb
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

31.   Финансите не са главната причина. Не понасям тъпия балкански просташки манталитет, величието на простаците, чалгата навсякъде, факта, че к*рви и к*рвари като Николета, Божинов и Михайлов са нашият елит, а един лекар е по-малко уважаван от Ивана! Не понасям псевдопатриотизма, хомофобията, циганизацията и това, че народът са мишки, които нищо не правят по въпроса!!! Това бяха повече от достатъчни причини за мен да си събера куфарите от тази пропаднала държава, намираща се върху красива земя! Не казвам, че в чужбина няма простотия, но там тя е дефицит, тук да си нормален е дефицит!!!

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: c251f81c15
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

32.   За праг на бедността в България за 2016 година, е определена сумата от 300 лева на човек в семейството. Вие сте трима души с доход от 1200лв. Като извадим от тях 190 лв. които плащате за ипотека, остават 1010лв.
Като разделим тази сума на 3, колкото са членовете на семейството ти, се падат по 336лв. на човек на месец. Т. е. само с 36 лв. повече от прага на бедността. Ако решите със съпругата си да имате още едно дете, направо ще изпаднете под прага на бедността. Колко добре и нормално живеете с тези пари, ти си знаеш. Но според статистиката вашето семейство е бедно, по критериите определени от специалистите. Сега, разбира се, че човек знае две и двеста, и щом се налага, ще се издържи. Но да твърдиш, че живота ти е прекрасен, значи да лъжеш себе си. Не знам доколко обаче е доволна жена ти, че не може и тя като другите жени да отиде на фризьор, на козметик, да се поглези по женски. Тя може и привидно да се съгласява, но в нея да се натрупа недоволство, кето не се знае накъде ще избие. На детето също няма как да кажеш-няма да отидеш с класа на екскурзия, защото ние живеем почти нормално, но не съвсем. И докога смяташ да я карате така?

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 453fb7a079
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

33.   32, аз не казвам, че живеем супер, а и не това е темата. Казвам, че дори и да сме в чужбина нямаше да живеем по-добре като емигранти особено в началото. Това ми беше идеята.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 453fb7a079
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

34.   До тук всички, които ме критикувате, се хванахте за въпросните 1200 лв и как те ме обричат на мизерия. Да, може и така да е, но защо нито един не посочи конкретни цифри за чужбина - приходи, разходи, съпоставка с България? Хем казвате, че не съм прав, хем не посочвате нищо конкретно. Редно е, когато подлагаш на съмнение да посочиш другата страна конкретно. Иначе става някаква говорилня и едни безпочвени коментари без доводи. Все едно искате да ме убедите в нещо, ама и вие не знаете защо вашата теза е по-добра.

Аз съм достатътчно оективн и съм готов да си променя мнението, стига да ме убедите с реално доводи.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 8ba08e16aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

35.   27, Хайде да започнем да смятаме тогава. Приемаме, че общият доход е 1 200 лева месечно. Имаме наем 250 лева ( ще взема твоята цифра, въпреки, че много ми е съмнително в Русе да се намери нещо читаво за тези пари ). Продължаваме, имаме ток 100 лева ( пак вземам минимума ), вода 20 лева, интернет и телевизия 25 лева, мобилни телефони 20 лева. До тук се събраха 165 лева, т. е. останаха 785 лева. Приемаме, че семейството няма кола, понеже е непосилно. За транспорт слагам още около 60 лева на месец и стигаме до 725 лева. Това прави около 242 лева на човек месечно, което изобщо не е много. Само килограм хубаво сирене и хубав кашкавал са около 35 лева. Вярно, има и по-евтини, но повярвай, вътре има повече химия, отколкото в лаборатория и са откровено казано вредни за здравето. Освен това от тия пари трябва да се обличаш, трябва да си купуваш домакински уреди, мебели, да подготвиш детето си за училище и т. н.
Колкото до чужбина, ще ти дам два примера с мои близки приятели, които са в Англия, а другият беше в Испания, върна се, защото се ожени. Този, който е в Англия, замина преди 2 години да бере ягоди. След няма и година обаче си намери работа във фабрика и в момента си е много добре. Живее си самостоятелно и може да си позволи почивки в Тайланд, Филипини, Малайзия и т. н. Другият, който беше в Испания, работеше в почистваща фирма. Работеше на 5 дневна седмица, с работно време от 9 до 3 след обед, имаше си договор с всички осигуровки. За това получаваше около 800 евро месечно, а наемът на апартаментът, в който живееше беше 500 евро. Деляха го заедно с баща си. Сам можеш да си направиш сметка от тук нататък. Освен това да не забравяме, че тук говорим за най-нископлатената работа. Няма как да вържеш млади хора с подобна заплата в България. Те искат да отидат и на море, да излизат от време на време с приятели, да имат кола и т. н. Ако родителите помагат, нещата донякъде се наместват, ако не, чужбина е единственият вариант за голяма част.

 
  ...

...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 453fb7a079
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

36.   35, сиренето било 35 лв. Да, ако си купуваш Рокфор има и за 100 лв килото, ама има и за 4-5 лв, нали? Да, може и да е химия, но не си мисли, че това за 35 лв е 100% мляко. Нима в чужбина всеки българин яде Рокфор? Нима в чужбина, всичко е органик. Да, има органик, ама колко емигранта го ядат според теб?

А това "мой познат" работел, изкарвал не са доводи. Искам от първо лице, защото знаете ли колко хора има, които на думи изкарват, спестяват и са бохеми, а реално ги е срам да си признаят, че живеят с още 20 пакистанци, араби и негри в къща и си броят стотинките, децата им ходят на градина с индийци и най-ниските прослойки, не могат да си позволят кола, защото там само застраховката ти е 800 паунда? Лично съм виждал такива, докато бях на бригада - 6 мес. ядат консерви, за да си купят кола и после в България са видите ли големите бохеми и разпряват как в чужбина всеки може да си купи хубава кола за 3 мес. Така че говорете от първо лице.

А това, че на номер 34 някой ми е сложил 1, е достатъчно показателно. Защо точно ми слагате единичка, след като аз не съм констатирал нищо и не съм казал никакво конкретно мнение, а само съм призовал към конкретика, за да не стане голословие.

Вие реално нямате аргументи, а само слагате единички. Защо?

Пак ще повторя - готов съм да приема всякакво мнение, стига да е обосновано.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: c86d30c2bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

37.   Не бъркаш сметките.
Лондон е скъп град за живеене. Няма как да сравняваш Русе и Лондон. Оттам ти е грешката.

А иначе... човек може и с две, и с двеста. Въпросът не е до "далаверата" Въпреки че ние сме си Ганьовци и все още търсим единствено келепира.

Мен други неща не ми харесват в България. Не се чувствам пълноценен човек тук - навсякъде мутри, картели и селски пръчки. Бюрократщина, тромава образователна система, силен сив сектор. Пълна нархия, полицейщина, некомпетентност по болници.

Не е за парите.
Имаше един лаф:
"Който е решил да емигрира от България, това не е емиграция, а евакуация"

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: c86d30c2bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

38.   Между другото брат ми е в Обединеното кралство (не в Лондон). Взима минималната ставка (7, 20 паунда на час) Там е от три месеца, чужденец - намери си работа и си бачка. Не се оплаква.
На ден взима по 72 паунда. Тоест за една седмица изкарва за наема и тока си. За два дни изкарва, за да си напазарува храна за две седмици. Тоест по груби сметки средно на месец му остават половината, за да си ги харчи, където си поиска.

Аз взимам 450лв. С 225 не мога да си покрия ток, кварира и храна. Не живея на квартира и не съм сама - затова се справяме, но иначе не бих могла.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 46d8aa2e2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

39.   Напълно съм съгласен и подкрепям № 36, защото това е самата истина. Живях там пет години и всичко това ми е до болка познато. Живееш сред всякакъв вид цигани и измет, защото само там можеш да си позволиш да вземеш квартира. Това там не е живот а едно мизерно съществуване. На който му харесва да се отнасят с него като с буклук, нека да заминава.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 453fb7a079
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

40.   37, напълно съм съгласен за ганьовщината и другите там особености на народопсихологията и ако някой емигрира заради това го разбирам напълно. Честно казано и на мен ми се е искало много пъти да емигрирам заради това. Макар че в чужбина не знам дали ще е по-добре - да, ганьовщината няма да я има, но ще има лошо отношение и дискриминация. Не знам кое е по-малкото зло, всеки си решава за себе си.

А иначе защо да не сравнявам Лондон и Русе? Напротив Лондон уж трябва да бие Русе по всички параграфи като голям, космополитен и развит град, но аз не съм убеден, че е така. За местни и за емигранти, които са там отдавна, може и да е така, но определено за скорошни емигранти не е, макар че със сигурност си има изключения. Не казвам, че 100% е така.

Автора

 
  ...

...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 9a4284c2a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

41.   36 - Пффф, ако нямаш 800 паунда за една застраховка, изобщо какво правиш с живота си ?

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 453fb7a079
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

42.   41, и аз това питам? Ако не можеш да спестиш 800 пандура за застраховка, за чий ти е чужбина?

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 8ba08e16aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

43.   Авторе, по-горе съм ти направил сметка в цифри, какъв по-голям аргумент искаш от това? И не, не един килограм сирене е 35 лева, а кашкавал и сирене заедно! Да, има по 4-5 лева сирене, има и по 3 лева даже, но там мляко няма и никога не е имало! Работя в този бизнес и ще ти споделя някои факти. За килограм сирене са нужни 5-6 литра мляко. В момента изкупната цена на млякото е около 50 стотинки за литър без ДДС. Така само млякото ти струва 3-3. 60 с ДДС. Има обаче опаковка, има заплати на работници, има амортизации на машини и оборудване, има транспорт на продукта. Има печалба на търговеца, която никак не е малка и т. н. И да, има продукти на пазара, които са си направени от мляко, и то проверено преди това. По-горе са ти го казали, с 600 лева заплата се преживява. Това означава да нямаш кола, да не ходиш дори и за няколко дена на почивка, да не можеш едно кафе да изпиеш. Какво му е хубавото на това? ! Ако беше толкова хубаво тук, тези негри и араби, които виждате в Западна Европа щяха да са в България, да си бачкат за по 600 лева и да си свиркат. Да, ама нещо никой не иска да идва. Даже бежанците минават само транзит от тук и дори не си помислят да останат. Манталитетът, както някои казах по-горе, също изобщо не е за подценяване. Не може елитът да са ти Ивана и Николета. Не може единствената ти цел в живота да е да припаднеш от препиване с нискокачествен алкохол в някоя чалга дупка, като преди това си въртял кючеци, развявайки българският флаг. Не може да теглиш заеми, за да купиш на детето си iphone и като навърши 18 някое "чисто ново" 15 годишно BMW, само и само да се покажеш. Все повече се чудя един ден като имам деца, как ще им обясня колко лошо нещо е чалгата и целият този манталитет, след като обкръжението им ще е такова.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 453fb7a079
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

44.   43, какви цифри си посочил - онзи бачкал, този бачкал в чужбина, чувал съм. Това ли са ти цифрите? Посочил си за България някакви цифри, които нито са верни, нито си ги съпоставил с тези в чужбина и със съответните приходи. И въпроса не е дали в сиренето за 5 лв има мляко, а дали ако си в чужбина можеш да си позволиш по-добро качество. Не се прави, че не разбираш какво питам. Да, хубаво, може и да няма мляко в това, ама дали в чужбина ще можеш да си позволяваш такова за 100 евро, в което наистина мляко?

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 41b3bf985b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

45.   Много отдавна бях в чужбина, и може би мнението ми за навън няма да е актуално, но ми стана смешно с това сирене и кашкавал за 35 лева. Кой е луд да яде на ден по едно кило солено сирене и солен кашкавал. Това не е правилно хранене. Това са дажби за месец. Има по-евтини и полезни храни, но трябва да се готви. Няма далавера да си напълниш чантите с полуфабрикати и готова храна, поне два-три пъти по-скъпо е.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 8ba08e16aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

46.   Авторе, хайде да вземеш, да ме осветлиш кое точно не е вярно за цифрите в България, а??? Даже съм ти сложил минимум разходи, защото със 100 лева за ток на месец през зимата ще стоиш с две якета в апартамента! Не виждам и какво му е толкова хубавото да не можеш да излезеш навън с приятели, да отидеш на кино или театър, да нямаш кола и т. н. Ами, жилището си с какво ще го обзаведеш? По-горе са ти дали и конкретни цифри за Англия или сигурно и там те лъжат! Нали това питаш. Храната в голяма част от Западна Европа е на същите цени или дори по-евтина отколкото в България. Свинското месо в Германия беше около 5 евро килото, тук е около 8-9 лева. Има една лека подробност обаче, в България вземаш 600 лева, а там поне 1 200 евро. Няма как в България, която е на последно място в ЕС, стандартът на живот дори да се доближава до този в развитите държави! Да, никой не те чака с хляб и сол там, но ако си коректен и работлив, и говориш езика, спокойно си работиш наравно с местните. Казвам ти го от първа ръка, защото работата ми е свързана с чужденци и пътувания. Не ми е ясно обаче теб какво те бърка как живеят хората навън, след като си убеден, че тук живееш чудесно. Стой си в България и остави милионите балъци да бъхтят за жълти стотинки в Западна Европа и САЩ.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 08cb50f4b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

47.   Живея в Обединеното кралство/ колко смешно звучи/, когато си видял селянията и простотията на тази нация. Но както и да е, живея тук от 3 години вече, за да съм по-конкретна- Лондон. Тук разбира се, наличието на българи е най-голямо. Първо искам да споделя, че мисленето "най-ценните кадри заминаха' е лъжа и измама, тук идват основно хора без образование, без език какъвто и да е, без умения, без култура и направо ме е срам и съм и сигурна, че ще ме линчуват, но съм виждала и хора буквално без мозък. Той не знае защо е тук, не знае какво ще работи, ама дошъл понеже е чул, че се изкарват пари, без да е наясно поне малко за живота тук.
Видях по-горе някой беше написал, че имал роднина работещ за минималното, радвам се, че човекът не живее в Лондон, защото тук с тези пари едва ли можеш да спестиш дори 1/3 от заплатата си. Все пак 7, 20 на час е преди данъци. Разбира се, сега ще кажат Англия не е само Лондон, да, съществуват и Манчестър, Бирмингам и още едно две по-големи градчета, но пак се плаща за транспорт, квартирите пак не са евтини. А ако си в някое малко село няма много работа и развитие към по-добра заплата.
Та, работя с българи и всеки ден виждам хора, които идват, пази Боже, чудя се по-добре за България, че ги няма там или зле, че ни излагат пред хората. Той не само, че не знае английски, той няма култура, поведение, логика, не знае какво ще работи като дойде, ама някой го извикал и идва. После работата не е за него, много се пътува, ама тука има само черни и какво става работи няколко месеца и после се прибира да изхарчи всичко в България.

Да оставим тези хора на една страна, нека ви представя живеещите тук от години, да те са малко по-добре, имат контакти, някои си купуват къща/ в гетото/, защото за друго място няма пари, естествено са по обектите или чистят къщи от години, живеят в Източен Лондон или Кройдън, няма лошо, доволни са от живота си, но са се взели толкова на сериозно, че ще помислиш той държи 5 магазина и има 3 къщи в Лондон. Като се прибере разказва колко е зле в България, а в Лондон колко е яко, но забравя да каже, че пътува по няколко часа до и от работа, с хора не се вижда дори през почивните дни, забравя да каже, че тук не са по-малко озлобени хората, ако ви кажа какви съм виждала... толкова злоба и от най-бедния в България не съм усетила и най-важното, че колкото и да плюе, ако утре някой му се обади и му предложи средна заплата пеша ще си дойде в България, ако трябва.

Какво да кажа, да тук е място за хора, които нямат квалификация, нямат умения, поне според мен, защото има много неквалифициран труд, за които се търсят хора. Примерно по обекти, чистене на къщи, градинарство, детегледачки, сервитьори. Да, тук има много такава работа. Ако в България си бил безработен години наред и така или иначе си на квартира тук пак може би е мястото за теб.
Но ако си мислиш отивам, след година си купувам къща и после имам пари си в грешка. Неквалифицирания труд е ниско платен, което значи, че или ще делиш къща с 5-6-7 души, или живееш в кофти квартал или направо извън Лондон. Познавам хора от по 10-12 години семейства и едвам са си купили апартамент в 5 зона, нямат деца, защото са нямали пари или възможност да ги гледат. Е има и такива, които имат по 2-3 деца, за да им се даде общинско жилище в някой краен квартал.

С други думи, по мое мнение, които си е зле в България тук няма да стане по-добре, да ще спестява малко, но за сметка на това ще дели баня и тоалетна и кухня с 5-6 души, защото ако иска да е с по-малко, ще плаща повече и няма да пести нищо. Ще се лиши от удобства, които в началото ти се струват не толкова зле и си мислиш, че са временни, но се превръщат в постоянни. Защото дори и да започнеш да работиш за малко повече пари, разходите скачат -всяка година картата за метрото се вдига с по 2-3 паунда, цените на квартирите също, храната не бих казала, но тя е боклук, освен ако не си купуваш био продукти и пак няма гаранция.

Разбира се, ако си дошъл тук, за да издържаш и помагаш на семейството си в България, тук е напълно възможно. С лишения и малко мизерия ще успява да помогне на близките си. Тези хора ги разбирам, разбирам и хората, които години наред са гладували дето се казва и нямат избор. Не разбирам какво правят хора тук, които са имали що годе добре платена работа, да не можеш да купиш на детето си най- скъпата играчка и да отидете на най- скъпите почивки, ама те повечето и тук не си го позволяват. Да, купуват му малко по скъпи играчки, но за сметка на това децата нямат социални контакти с други деца доо детската градина или училище, не ги водят на по-скъпи почивки и не ядът по- качествена храна. Тук няма детски площадки пълни с деца, няма майки събрани в парка с колички.

Има и успели българи- повечето имат магазини, имоти, но те не са дошли голи като пушки, има ли са начален капитал, образовани са и са културни. Но не са масата от хора такива! Масата са буквално диви селяни, не защото са от село, а защото такъв им е характера.

Колкото до това колко са зле лекарите и съдебната система в България, как карали като луди и убивали. Мога да кажа само това, повечето не четат и не гледат английски новини, но аз редовно хвърлям по едно око. И само мога да кажа, че си нямате представа какво се случва тук, колко хиляди катастрофи има на ден, колко ненаказани пияни шофьори, неразрешени убийства и зверства. Да не говорим, че е пълно с мюсюлмани, които буквално вървят все едно държавата е тяхна, нашите цигани пасти могат да ядът. Блъскат се, не правят път, нападат хора, полицаи, забулени да искаш-навсякъде са, то бели не останаха. И направо ме разбиват като как можело забулени в България, а аз питам как може той да си изкара броеничката или Корана и да си чете молитвата в метрото? Да и извади килимчето и колите да го чакат?
Лекарите внимание не обръщат, трябва да си на смъртен одър, чака се с часове пред спешния център, линейка може да ти бъде отказана по телефона, забавят се много. Онзи ден четох за дете починало след забавяне на линейка с 30 минути и родителите протестираха, че живеят на 5 минути от спешния център, а линейката не е дошла 30 минути.
Тези неща навсякъде могат да се случат, не е само тук или в България.

Бих искала да отправя призив към всички българи и в България и в чужбина!
Мили българи, живейте както и където искате, но моля не лъжете другите, защото лъжете само себе си! Истината рано или късно излиза наяве! Моля отворете ги тези очи, не само да си гледате новия телефон, а да си обогатите малко културата, поведението и мисленето. Идвайте, работете, но и се учете, учете се да виждате хубавото и лошото, да признавате истината пред себе си и другите, да помагате на другите и да бъдете хора. Това ни липсва на нас! Много сме на принципа - Лисицата като не стигала гроздето и казала, че било кисело! Няма българин, които дори и да казва, че не заради парите е тук, а заради хората, когато му кажа-Добре де, предлагат ти добра заплата в България, би ли се върнал да ми каже - Не! Задавала съм този въпрос на всеки един познат, винаги отговора е - Да! Правете си сметката сами дали за вас ще е добре тук или в България.
Колкото до това как чалгата ни разваля, бих посъветвала отидете в петък вечер по центъра на Лондон между 10-12 вечерта, е няма такава простотия. Пияни, повръщат, натискат се, къси поли, задници навън, мъже с рокли, пияни по кенефите, жени се лижат с извинение в тоалетната/ това съм го виждала/, а не излизам често! Тях дали чалгата ги разваля?

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 8a70a1ff68
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

48.   Могa дa. дaм ориентировъчни цифри зa Гермaния, Aвстрия и Испaния. Обaче съвсем умишлено ще говоря сaмо зa Испaния, тъй- кaто се изкaрвa кaто беднa държaвицa в дълбокa кризa, тa...
Ще посочa средни зaплaти в евро нa обикновени рaботяги
- бaрмaн- 1200-1300 евро ( по курорти до 2500)
- водопроводчим- 1600-1800
- домaшнa прислужницa- 800-1200
Нaй- скъпите грaдове сa Мaдрид, Бaрселонa, Билбaо.
Ще говоря зa Мaдрид
Нaем 3 стaен aпaртaмент в приличен квaртaл- 550 евро, от който обикновеният рaботник често дaвa еднaтa стaя под нaем зa м/у 200-250 и му остaвaт дa плaщa дa речем 350.
Хрaнa и консумaтиви зa целият месец зa 4 души сa средно 400 евро.
Трaнспортнa кaртa- 55 евро.
По нaмaлениятa буквaлно зa 2-3 евро можеш дa си купувaш мaркови дрехи, a aбувки зa 5-10.
Aко двaмaтa рaботят обикновено еднaтa зaплaтa остaвa непокътнaтa и се спестявa или пък я помзвaт зa зaбaвления в крaя нa седмицaтa, почивки по други държaви и т. н.
Един готвaч дa речем из курортите вземa минимум 2500 евро, в 5 звезден хотел стигa до 5000.
Товa ориентировъчно. Зa други професии се сещaй aвторе.
Истинaтa е, че имa повече рaботещи извън Бългaрия, отколкото в стрaнaтa, нaли тaкa? ! Хaйде обясни ми ти тогaвa този "феномен". Обясни ми и милиaрдите приток от емигрaнтски пaри йa които толковa рaзчитaт в Бг, a? !
Нямa лошо, вие си съществувaйте щом тaкa си ви е добре- без излизaния, без почивки, без зaбaвления, сaмо. оцелявaне.
Но повечето искaме всичко товa и повече дори. Искaме дa живеем, не просто дa съществувaме.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 95d4a5e016
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

49.   46, за н-ти път ти казвам - не е важно какви са цифрите в България, а съпоставени с чужбина. Да, не е хубаво да не можеш да ходиш на почивки, но за 180-ти път ти казвам - нима ако бачкаш в чужбина ще можеш.

Ще се пробвам по друг начин да ти го обясня. На твоя език. Да, в България е ад, направо умираш от глад, цифрите ти са перфектни. И какво от това, като нямаш съпоставка? Ако и в чужбина е същото, чий да диря там? Сети ли се вече най-после на къде бия? Или за 181-и път да ти обясня? Дали ще мизерстваш в България, в Занзибар или в Испания примерно каква е разликата? Да, стандарта там е по-висок, но за местни, а ти ако отидеш ще си емигрант и ще ти плащат наполовина в сравнение с местния за същата работа, дори за повече работа.

Първо това, че храната е била като в България е мит. Бил съм в Англия и в Испания и ти казвам, че има само отделни храни, които са почти като в България. Второ, ти само храна ли пазаруваш? А детската градина - там ти е 1000 паунда, тук 50 лв. Наема там ти е 1500 паунда, тук 250 лв. Застарховката на колата там ти е 800 паунда, тук ти е 180 лв. Отделно в Лондон застраховката не е за колата, а за човека. Ако я карат трима, за всеки по 800 паунда. Отделно за да паркираш пред вас се плаща някаква годишна такса за паркомясто, която не е никак малка. АКо ти дойде някой на гости с кола, плащаш и за него. За да парикираш пред работата си пак плащаш и цените не са като в София. Ако ставаше само с храна, щях да съм първия емигрирал.

Ако е толкова хубаво там, защо не заминеш, ами правиш сирене в България?

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 46d8aa2e2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

50.   №26, не трябва да живееш в лукс за да си щастлив, за това хората казват "Господ да дава здраве и щастие, всичко друго се опавя".

 
  ...

1-50 от 118
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker