На училище в Германия. Моля за съвет, относно образованието ми! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

На училище в Германия. Моля за съвет, относно образованието ми!
преди: 7 години, 8 месеца, прочетена 3375 пъти
Здравейте! Аз съм на 15 и преди два месеца се преместих в Германия. Днес започнах училище, супер странно ми е. Още на първия ден започнахме да учим.. Искам да попитам някой по запознат с това да ми каже, понеже съм в интеграционно училище и ме върнаха една година назад, за да уча език искам да ми кажете ако напредна с езика повече ще ме преместят ли в нормално училище? И ако може да ми кажете по колко минути траят часовете? Но повече ме интересува дали ако напредна с езика ще ме преместят в нормален клас и нормално училище, тъй като сега от четвъртък започвам и курсове мисля, че ще напредна. Ако може да ми кажете всичко което знаете, защото съм супер объркана, но моля само хора който знаят какво се случва тук!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 8 месеца
hash: dcd6deeb7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

1.   Първо, преместила си се в много неблагоприятен етап на живота си. Проблемът няма да ти е само езикът. Език ще научиш, но проблемът е, че просто нашата система и тяхната не са съвсем съвместими - акцентите са различни и в математиката дори, но и неща като немска литература, история, география няма как да си научила. Тоест вероятността ти да минеш в гимназия, което е единственият начин да учиш в университет после е малка. Дори да те сложат в гимназия (което едва ли ще се случи), няма да изкараш и 1 година ако си в провинциите Баден Вюртемберг или Бавария, където е доста тежка програмата
В Германията образованието не е федерална задача, а всяка провинция има различия. Кажи в коя провинция живееш, защото различията са огромни
В някои има 3 вида училища - Hauptschule, Realschule, Gymnasium, а в други първите две са обединени в Gesamtschule.
Само гимназията с взета Абитура ти дава право да учиш в университет.
Така, че какво за теб е „нормално училище“
Hauptschule значи, че в 10 клас си готова и почваш да учиш професия Ausbildung.
Realschule е до 11, понякога дори до 12 клас и пак или учиш професия, или се записваш в някои от ВУЗ-овете с практическа насоченост Fachhochschule, което НЕ Е УНИВЕРСИТЕТ. В САЩ не е признато това образование, но дори у нас ако решиш да се върнеш не е съвсем признато за университетско образование
Gymnasium е до 12-13 клас и е общо образователно училище.

Колко траят часовете?
45 мин., но почват по-късно от в България. Различно е. Питай в училището.

Вярвай ми, като видиш новите си съученици (емигрантите, от вида, които гоним по границите) ще ти е това най-малкият проблем.
Виж как ще се развиват нещата и настоявайте да те сложат в гимназия, заяждайте се и дори със съд заплашвайте, защото е по преценка на учителя къде ще те пусне и ако не се заяждате няма да отидеш в гимназия, защото местата са ограничени и само за най-добрите ученици, а българите са за по-долните училища да запълват места. Така че се борете до край и правете много големи циркове, за да имаш поне шанс за гимназия
Ако те сложат в гимназия и не се справиш ,най-добре се прибирай в България с първия полет, защото това ще да е единственият ти шанс за 12 клас образование, но това има време да го решиш.
Преди 20 г. няма да завършиш средно обаче ако учиш в Гимназия и у нас, и там. Ще загубиш поне 2 г. - 1 г. за език, 1 година ще повтаряш или ще чакаш прием, бюрокрации...
Успех

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: a5805bac5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

2.   Ще те преместят спокойно. Тук няма букети и официалности. Ти просто учи, гледай да си повече с германци и гледай само немска тв. Иначе от училище вкъщи, само на български и ще напредне трудно. Попитай и за допълнителните инициативи и занимания, също ще са ти от полза. Моето дете ходи в пожарната, показвали им много интересни неща, после имали нещо като обучение. Такива неща имаше цяло лято. Спокойно. Това не е България, в по-горните класове често децата са на различна възраст. В един клас има и на 15 и на 17 г.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: a5805bac5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

3.   Към N 1недей така да платиш детето. Гимназум не е края на света. С реал шиле имаш също възможности за нормална работа, според БГ разбиранията т. е. да работиш в офис примерно, някаква административна работа. Малко са децата, които устискват в гимназиум, защото натоварването е голямо. Дори на шефа ми децата са в реал шуле, хора на доста високо ниво и със сериозен бизнес. Според тях стреса в гимназиум е излишен. От моето обкръжени, визирам германци, работят на добри места без да с гимназиум и университет. Мен също в началото всички, визирам българи настояваха, че ако не е гимназиум край, но това въобще не е така. В България като всички почти са с висше образование, какво от това. Тук е много различно и висшето не е цел номер 1, просто за идеята за диплома. Възможностите за обучение и след това добра реализация са постоянни, освен ако не искаш да станеш инж., лекар или юрист.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 36f4193bdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

4.   Там няма ли учители? Ако са сте почнали да учите, как така не знаеш по колко са часовете? Инвестирай в часовник. Иначе се радвай на часовете по пребиване на евреи. Германия е приказна страна. Още ги тепат масово.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: e7d5de4e44
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Авторката:
Знам, че е много неблагоприятен етап на живота ми, но нямах друго мнение. Баща ми работи тук и иска да сме всички заедно. Казаха ми, че ако напредна с езика ме местят в нормално училище. Аз искам да уча професия, влече ме предприемачество и бизнес. В България го учех, нашите ме оставиха частнна ученичка в училището в което учех. Всяка година на края ще се прибирам, за да правя изпити. Но братовчедка ми ми каза, че ако науча езика ще ме преместят поне в нормален клас, няма да съм в интеграционнен клас. В Бавария съм. За сега нещата са добре и преди да почна училище ходих на курсове, понякога хващам какво говорят, но понякога не. Знам, че ще е трудно, но се надявам да се справя.

 
  ...


...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: d35520e00e
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

6.   Родителите ти нямат акъл да те замъкнат там на 15. Общо взето са провалили образованието ти.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: f3af1bf353
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Леле защо говориш така на момичето бе? Какви са тези глупости? Тя не ти е виновна, че ти си някъв бот.
Аз съм на 15, преди две години се преместих в Берлин. За година бях в интеграционно у-ще и след това в обикновено. Сега отново започна и супер много се кефя!!!

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: dcd6deeb7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

8.   От н. 1 към Авторката - ти пишиш, че си нямала друго мнение - тоест си искала да заминеш за Германия. ОК, тогава се бори, но в Бавария шансът да завършиш успешно гимназия е 0.
Там е най-строгото образование, най-строгата Абитура.
И не слушай полуграмотни като 3. С „реал шиле“ нямаш никакъв шанс за университет след това. Говоря за нормален университет, който е академичен, а ще трябва да правиш Ausbildung в някоя пекарница.
Интересувала се от бизнес и предприемачество? Ок, но това не се учи, а си е нюх и все пак у нас с 12 клас образование най-вероятно щеше да имаш държавен изпит по Счетоводство и финанси и щеше да си дипломиран счетоводител, а после можеше задочно да завършиш нещо и щеше да имаш професия.
Много емигранти, които не знаят езика, си мислят, че това им е единствената пречка, но това не е така. Език се учи, и в бг. можеш да научиш немски, но проблемите ти ще са други, много по-сериозни.
Химера е също идеята, че нормални немци ще дружат с теб. Къде?
В квартала, пълен с чужденци и социално слаби или в подготвителния клас, пълен на 100% с чужденци?
Никой нормален немец няма да дружи с теб дори да отидеш в гимназия, където 90% са немци.
Ти там си това, което мислиш за циганите у нас. Без да преувеличавам. Така както ти се събираш с цигани, така и немците ще се събират с теб. Не е справедливо, но така функционират нещата. Ако някой вземе да дружи с теб и идва от добро семейство, родителите веднага ще го принудят да скъса контакт с теб. Такъв е животът.
Но не ме слушай. Отиди, виж как ще се развият нещата, но само едно запомни от мен - без гимназия и Абитура си за никъде! Проваляш си живота и изгледите за висше образование, цял живот ще правиш хлебчета в пекарница или нещо подобно заради глупавото си решение сега. И да, може временно да имаш повече пари от връстниците си като работиш нещо в Германия като баща си, но след 10 г. ще си пак на същото дередже, а хората ще са дипломирани инженери, учители, архитекти, юристи, лекари и заплатите в България ще са се изравнили вече почти с немските. Ти си на 15 г. След 10 г. си на 25 г. и ще ти предстои 40 г. стаж до пенсия.

Смятай дали си заслужава ти да следваш пътя на родителите си, след като ще живееш в съвсем различен свят ако щеш и условия, а конкуренцията е жестока - хлебчетата се правят в Полша и се доизпичат в Германия и днес. Никой няма да има нужда от прости работници като родителите ти и нека си повтарят полуграмотните, че с „реал шиле“ щяло да имаш същите шансове като с Гимназия. Не случайно масово се закриват и Hauptschule, и Realschule навсякъде, защото хората със съдебни решения се борят децата им да са в гимназия. Затова има много празни места в тези училища и там задължително набутват българите и другите деца на емигранти дори да си супер умен.
В Бавария съм учила висше образование и нито един турчин от Германия нямахме в нашата специалост от над 500 човека, нито 1 дете на емигранти от България. Отделно синът на моя близка -българка не беше допуснат до Гимназия, прибра се в България, завърши си и днес е пилот. В Германия го бяха обявили едва ли не за бавно развиващ се, за да си запълнят бройките в училищтните форми, където никой вече не иска да пуска детето си.
Смятай!
И да, какво те топли сега, че ще имаш пълен хладилник, защото родителите ти имат някаква работа там, когато ти ще бъдеш откъсната от образователната система и скед 10 г., когато реално ще започне живота ти на възрастен и на пазара на труда, ще се окажеш в същото положение като родителите си, но с 40 г. пред теб да бачкаш и ще гледаш как хората карат хубави коли, ходят на почивки, купуват си къщи с дворове, а ти си под наем и едвам свързваш двата края....но както и да е - внимавай в картинката.
1 г. не е трагично да загубиш - ще научиш език и ще бъдеш със семейството си, но след това ако не те допуснат до Гимназия си събирай багажа

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 655ae4c289
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

9.   На 15 не е трябвало да те местят обаче станалото станало. Езикът ще го научиш и ще те преместят в нормален клас. Ако не си в гиманзия е кофти, но може да наваксаш и после. Познавам няколко човека, взеха абитур чак на 22-23 и после почнаха да следват. Не е края на света, само трябва да си достатъчно упорита и амбициозна. Животът не е права линия, че ако кривнеш малко и край. Понякога трябва да вземаш заобиколен път, да паднеш, да се изправиш, да продължиш... Номер 8, по-полека! Твърде много преувеличаваш, хайде няма нужда чак толкова. С "реал шУле" и малко повече хъс може да се изучи и адекватна професия като счетоводител, мед. сестра, лаборант... Освен това трябват и добри готвачи на този свят и пекари и монтьори и техници, не може само лекари и адвокати. Аз познавам един информатик, на 25 реши, че не го кефи това и се записа Аусбилдунг за рехабилитатор. Вярно няма да си купи къща с двор, но е щастлив и прави каквото му доставя удоволствие. И изобщо такъв грозен тон и размахване на пръсти само от българи може да се чуе дето си мислят, че всичко занят по-добре от другите. И комплексът "университет на всяка цена" май и той си е български патент. По мой наблюдения хората с Аусбилдунг са достатъчно ценени в Германия. И аз съм учила тук в универистет, имахме си и турци и сърби и от целия свят хора и със всякакви съдби. Осен това, номер 8, обърни внимание и на своя правопис- още в първото изречение "пишиш", после се подигравай и иронизирай другите и обяснявай кой какво и как да си стяга!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: b74ea74147
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ще се справиш, момиче. Българският ти е на много добро ниво, а това е много важна предпоставка за научаване на нов език. Немският е много логичен, ти си в хубава възраст за учене и усвояване. Още другата година ще имаш и приятели и всичко. Не бързай да решаваш всичко наведнъж. Понаучи езика и се информирай какви възможности има от първа ръка, не от разбрали-неразбрали. Аз бях на 24 и го научих за една година на такова ниво, че започнах да следвам. За теб ще е още по-лесно, ти си и на училище, и на курсове, и не се налага и да работиш засега. Следвай си плана, щом това ти се учи. Гимназията винаги можеш да я наваксаш като вечерно училище, но ако можеш още другата година да влезеш и да си вземеш абитурата на млади години е още по-добре. Учителите дават препоръка дали "детето" е готово за гимназия или не. Независимо от тази препоръка, може да говориш за другата година с директорите на местните гимназии - в последна сметка те решават. Ще напишеш едно хубаво мотивационно писмо и ще помолиш да ти дадат шанс за развитие, за да дадеш след това и ти своя принос към страната, която ви е приела. Поне пробно да те вземат за една година, пък ако не върви, можеш да се преместиш или да получиш диплома за реалшуле. Гледай да вземеш гимназия, с нея имаш МНОГО повече шансове за добра професия и съответно за добър стандарт. Всичко ще ти се получи. Използвай момента да учиш, докато има кой да готви, пере и плаща наема. Ако трябва и това да правиш, ученето ще върви много по-бавно. Използвай умно следващите години, не казвам да не се забавляваш, защото и младостта е една, но комбинирай с това да си постелеш за един добър живот и след младостта ;).

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker