Преди да замина мразех България, сега я обичам - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Преди да замина мразех България, сега я обичам
преди: 6 години, 8 месеца, прочетена 3287 пъти
Всички искащи да заминете, прочетете това! Има два типа хора - такива, които лесно се приспособяват към живота в чужбина и такива, които колкото и да опитват не успяват да се почувстват у дома си на чуждо място. Започвам да си мисля, че съм от вторите. Като дете през ваканциито, колкото и прекрасно да е Черноморието ни на втората седмица ме налягаше невероятна носталгия по родния град и дом. Няколко години следвах в друг, по-малък град в БГ и беше мъчение. После 2 години карах магистър в Холандия и от носталгия и стрес от непознатата среда получих анорексия. Понеже в България мога да си намеря само кофти работа по моята диплома сега работя в Братислава, че да трупам стаж. Ами 6 месеца съм тук, езикът е близък, но... страшна носталгия ме тресе, живея за ваканциите когато се прибирам в моя роден град София. Тя е дори по-голям град и има същите неща. Но родителите ми постоянно ми натякват как синът на еди кой си бил в Дания, друг бил в Германия и взимали големи заплати. С мнооого условности бих се пробвал да живея на някое топло, екзотично и морско място като Тенерифе, но как не могат да разберат, колко мъка ми причинява животът надалеч? Не могат да разберат, че има по-важни неща от парите. И за капак майка ми ходи по врачки и астроложки и те всички я навиват как късметът ми бил в чужбина. Често се чудя струва ли си да търпя този стрес и мазохизъм заради стажа? Скоро ще ида да ми изпишат антидепресант. Тръгнах сам, без семейство и гадже тук. Сам като куче. Работя в доставките на американска фирма за 900 евро. Осъзнах и колко по-красиви са ни жените от разни европейски пр*дли. Заради лоши неща в гимназията мразех България, но осъзнах, че е най-доброто за мен и започвам да я заобичвам. Е, все още не понасям много от пътуващите в самолета, но като се има предвид че ме гледат като извънземно като им кажа, че не ми харесва в чужбина просто не са моя тип хора. Моля публикувайте това, за да видят другите които мислят да избят.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 8 месеца
hash: b92ee067fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Така се получава, когато човек емигрира заради родителите едва ли не и тяхните кухи фантазии и внушения или пък с неоправдани очаквания. Аз самата съм отишла още на 19 г. да уча, самоиздържайки се, но сама съм го желаела и съм била сама нахъсана. Също не си правих илюзии за живота в Чужбина, а просто исках да уча Икономически науки, което у нас до ден днешен е невъзможно заради комунистическите професори, окопирали УНСС и всички университети като цяло, но това е специфична ситуация. За друго може би щях да си уча у нас. И още - от моите колеги в университата също много хора се скапаха като теб. Едното момиче хвана анорексия и вече не ставаше дума за завършване, а за оцеляване, така че темата с анорексията от стрес не засяга само теб.
Определено не си заслужава да се съспиваш заради стаж. В София има в момента достатачно западни фирми, при които да трупаш стаж. Не е нужно да работиш дори по специалността, а чуждата диплома ще ти отвори много врати. Аз самата се върнах 2009 г. и си бях организирала някъде 19 интервюта само в западни фирми в София. Пълно е и ако знаеш освен английски да кажем още един език е от голямо предимство, но като цяло има много работа и стажове в момента точно у нас в интернационалните фирми. Също покрай откриването на разните му фабрики винаги им трябват консултанти на място. Има и чисто консултантски фирми в София, които нарочно търсят хора с различни профили, така че дори да си учил нещо хуманитарно, ще можеш с холандската магистратура да работиш и нещо друго.
Само се върни!
Дай си също време за релаксация. Аз 1 година у нас живях на практика от спестявания и без да работя, за да се възстановя. Лесно е само от страни да си емигрант, но поне нямах родители, които да ме натискат. Моите родители са скромни, селски хора и се зарадваха повече като им казах, че ще стават баба и дядо, отколкото като им занесох гръмките дипломи. Твоите родители да отидат те сами на Запад като емигранти. На чужд гръб и 100 тояги са малко. Не се прибирай обаче при тях - наеми си стая някъде в София с млади хора в едно жилище и поне 6 месеца релакс или отиди на село да кажем и стой там докато не се оправиш психически.
Сабатикум се казва дори такъв релакс и не е дупка в биографията. Аз се занимавах с обществена дейност тогава Успех

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 34e767c4dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не слушай родителите си. Прави това, с което ще си щастлив. Ако те много искат, те да емигрират. Ти си гледай своя живот.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 39045ab320
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   "Зa другите, които мислят дa избягaт"...зaгуби ме с товa изречение. Не всички "бягaме" някои искaме дa сме в еди иоя си чужбинa, ок?! Недей дa генерaлизирaш товa говори зa нисък интелект.
Зa Кaнaрите...хaххaххa, телевизия където си нямaш ли, новини не гледaш или език не знaеш, тaкa не бих се учудилa нa толковa простотия изписaнa в един крaтък пост. Живял 6 месецa някъде си и ще решaвa зa всички нa принципa "щом aз не могa, слушaйте ме сегa и не зaминaвaйте никъде" тц, тц.
Aз пък обичaх и обичaм Бългaрия, но не държaвaтa, държaвaтa ми е крaйно противнa, мрaзя всичко в тaзи държaвa. Но, оох, кaк си обичaм стрaнaтa Бългaрия, ще рaзбереш ли товa, aвторче?! Не вярвaм! Дъълги години живея нaвън, в моятa вторa родинa, но Бългaрия си ми е нa сърце. И не, нямa дa вържa нa прословутaтa елементaрнa мaнипулaция "елa в Бг и променяй" хaххaх, преводa е "елa в Бг и нaливaй колкото може, после изчезвaй зa още, че имa много глaдни още нa нужните постове". Отписaлa съм тaзи държaвицa...но ме боли зa Бългaрия, обичaм я, нямa дa го рaзбереш пъзльо глупaв! Не се прaви нa родолюбец, a пиши истинaтa, пиши зaщо предпочитaш дa се върнеш в Бългaрия (зa сегa поне) че си толковa прозрaчен зa мен, че нямa къде повече!
И родителите ти сa прaви, знaят, че зa ТЕБ е по-добре нaвън, че поне щеш, не-щеш, ще трябвa дa се оргaнизирaш и контролирaш поне собственият си живот!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 9bbec228ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Старото поколение има роля за провалянето на България. И моите родители ме караха да ходя в Германия да работя, но аз отидох в София. Вече 10 години съм тук и се развивам добре. Старите си мислят, че човек като "избяга" от Българията и вече е оправен, цветя и рози ще му е всичко... Ами не.

Иначе, въобще не ги слушай тея астроложки и врачки. И на мен една преди вече почти 12 години ми каза, че късметът ми бил на севроизток и там съм щял да отида след 2-3 години. Ами всъщност спрямо родния ми град отидох на югозапад.. хахахах. А на севроизток къде да ходя не ми стана ясно, в Румъния или Украйна ли да ходя (най-вероятно е имала предвид северните нации, те там обичат да пращат.. може и Полша или нещо си там, еба ли го кво е).

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 32ca99f2c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Но не знам дали е защото все живея в чужбина сам. Като дойдоха нашите да ме видят изведнъж грейнах и на новото място. Та се чудя мястото ли ми липсва или по-скоро родата, как мислите вие?

От автора

 
  ...


...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 4833e56b25
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Всеки да върви по пътя си. И да съветваш и да не съветваш с много труд се махнах от България. Не ми е мъчно. Напротив, чувствах се не добре в тази негативна енергия. Ти просто винаги си живял живота на някой друг. Прави това което ти харесва.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 2b07ef6735
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Чувал съм, че има такъв вид хора като теб, но не съм ги виждал наживо. Изглежда, че нямаш особен избор освен да си стоиш в България. Кажи на ваште, че е за да ги гледаш и няма да се оплакват :)

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 47e2c55ede
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Аз пък уча в Дания за втора година и ми е кеф. Но аз никога не съм имала като твоя проблем. Даже не се прибрах за Коледа, а направо лятото, за да не харча пари и, за да си остана за Нова година да гледам какво ще има. Това май си зависи от човека. Тези които имат такава носталгия май е по-добре изобщо да не заминават. Аз във всяка точка на света съм си добре.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 0c24d22d03
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Поредната тема, която настройва българи срещу българи. Как един поляк не обвини тези 8 милиона поляци, които работят извън пределите на Полша. Как един румънец не го направи за свойте 3 милиона сънародници работещи в Западна Европа. Как един сърбин не упрекна сръбските общности в Австрия, Швейцария и Германия, че живеят там. Само ние българите се плюем един друг и за това сме на това дередже. И тези теми ги пускат младежи, които нито семейство са създали в България, нито са отгледали едно - две деца, а вече имат капацитета да бъдат съдници на другите. Жалка работа сме!
Моля да публикувате коментара ми!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 95b96a4509
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Авторе аз виждам нещата също като теб. Изкарах две години в Холандия, но накрая се прибрах обратно в България. В чужбина винаги си оставаме чужденци и то НЕЖЕЛАНИ. Когато някои кажат, че са се интегрирали и местните се отнаяли добре с тях, направо ме напушва на смях, защото бях там и знам какво е истинското положение. Това обикновенно го твърдят в началото, тези които са биле там само няколко месеца още не са разбрали манталитета на местните. Най-много след година, дори и най-тъпите започват да проумяват истината. Интеграцията е нещо двупосочно. Да се интегрираш, означава че хората там са те приели като един от тях, а това никога няма да стане. Това че те поздравяват сутрин на работното място, не значи нищо, просто така са възпитани. В градът в кото живях там имаше много, не само българи, но и други източно европейци и знам как, къде живеят и как се отнасят хората там с тях. За това ми става смешно, като чуя някой който си е дошъл в отпуска в България и приказва глупости от рода на, колко пари вземал, в каква хубава къща живеел, какво имал и колко успял и щастлив е там. Истинта е нещо съвсем различно, и в същото време тъжно. Докато живях там, се запзнах с един българин, който е от 16 години в Холандия, женен е за холандка и имат две деца. Нещастен е като натирено куче, гони го носталгията, адски му тежи оношението на холадците към него, но стои там само заради децата си.
Много хора поемат пътя на мигранта, само защото си мслят, че в друга държава, ще вземат повече пари и ще са щастливи. Но уви, парите щастие не дават. Те са само средство за преживяване. Хората около теб могат да ти дадат истинско щастие, а не вещите. За съжаление, на някои хора им отнема много дълго време да го проумеят това и едва тогава осъзнават, че живота си е заминал(или по-голмата част от него, тази която е от истинско значение) и те са забравили да живеят. Както се казва, много хора умират 25 годишни, но ги погребват когато станат на 75.
Хубав ден на всички, особенно на имирантите.

 
  ...

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 9adad35b06
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   до 10: ти да не би да си сърбин, поляк или румънец, че да имаш вътрешна информация как другите осъждали или не осъждали? Моите наблюдения са, че другите народности се осъждат не по-малко от нас, някои даже повече. А ти защо съдиш... осъждащите?

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 35fd1098d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Щом не се чувстваш добре се върни в родния си град. Глупаво е да се мъчиш всеки ден само за да може майка ти да се фука пред приятелки. А и тази представа че Западна Европа е рай и всички там са образовани, успели и богати я имат само българите, които никога не са ходили там. Аз самата живях във Германия няколко години (учих) и честно да ти кажа Германия има и друга страна, различна от тази която ни налагат медиите и филмите. Летата гледах възрастни хора за да събирам пари - не знаеш на каква мръсотия и мизерия съм била свидетел - тези хора не се къпят, не си чистят домовете. Имах една позната, която също учеше икономика като мен но в треторазряден университет- ами тя не знаеше 1/3 от нещата, които аз знаех.
Та авторе изобщо не се мъчи повече а си събери багажа и се върни в България.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: c0ac5f5cdb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   10 Имат приятели и поляци и ромънци, и мога да ти кажа, че имат еквивалентни на нашите проблеми. Не сме толкова различни, колкото си мислим.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: c0ac5f5cdb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Аз мисля, че не можеш да си намериш среда и затова страдаш. Трябва да си малко по-социално активен. Да се живее сам, е без приятели и семейство, без хора, с които да споделяш и обменяш опит и чувства, си е наказание, без значение, защо го правиш.
В България са ти семейството и приятелите, така че е напълно нормално, да си щастлив, само при мисълта, че ще си близо до тях.
Ако семейството ти живееше с теб, ако имаше добри приятели, нямаше да е толкова тежко. Повярвай ми, знам ! Намери си приятели и всичко ще се почувстваш далеч по-добре.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: c5e5d23e4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Добре, значи бил си в България и си я мразел. После отиваш в чужбина, намразваш и нея. Не искам да се заяждам, но ако намразваш всяко място, на което отиваш, е много вероятно проблемът да е в теб. Имам усещането, че ако се върнеш в България, пак ще я намразиш, както и си я обикнал.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 95b96a4509
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

19.   Н. 17
Това че автора е намразил България, е резлтат от интензивното промиване на мозъците на българте от медиите, които непрекснато ги подтикват, да се изселват от родината ни. Същото с случи и с мен. Слушайки тях, аз също заминах за чужбина, но само след две и половина години, се прибрах обратно в Бг. Вече трета година от както съм се върнал, и не само че не съм намрзил отново България, но и със всеки изминал ден я обичам повече. Преди не осъзнавах какво съм имал, но сега съм благодарен на Господ, че съм се родил в страна като нашата.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 47e2c55ede
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Номер 10 е прав. Никой няма право да осъжда българин, който не познава, за това че е решил да живее в чужбина. Всеки има един живот да живее и има право да го живее където си иска. Това, че на вас не ви харесва това си е ваш проблем. Някой ще каже ли какъв му е проблема, че хората отиват в чужбина. Това не засяга вас, а само тях.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 25f4b5827c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

21.   19, никой на никого мозъка не е промивал, просто хората са неинформирани и идеализират това, което нямат. Не виждам кой и защо би гонил българите и какво би спечелил от това. Напротив бг политиците имат интерес да има повече балъци тук, защото иначе няма кого да доят. А на чуждите политици последното, което им трябва са българи. А ти според мен не си успял в чужбина и затова я мразиш. Хората трудно си признават вината и обикновено неуспелите винят Сорос, "промивачите" на мозъци и тем подобни. Тези в чужбина пък особено неуспелите често идеализират България от носталгия и от липса на реализация. Ти щом я идеализираш, може и още да не си се врънал, но да ти е писнало от чужбина.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: c0ac5f5cdb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   12 - Не разбирам за какво говориш, до 25 години, човек учи и се подготвя за реалния живот ....

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 4b8de39bc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Проблоема авторе е от една страна в родителите ти, от друга в самия теб. Първо ти трябва да живееш за себе си и за това което ти искаш, не да изживяваш чужди фантазии. Второ е явно че трудно се приспособяваш към чужда среда и дори да се върнеш в България не е гаранция че ще намериш подходящата за теб такава. Най-много да се окажеш чужд сред свои. За последното вече е добра идея да помислиш за терапевт или нещо подобно.

 
  ...

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 95b96a4509
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Не отдавна, една чуждестранна журалистка каза;
България умира бавничко, защото българите я напускат.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: ca7bd14dbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Явно не си в подходящата държава. Аз учих 2 години в университет в Германия, но не издържах. Прибрах се и си изкарах останалите 2 години в България и в момента работя в немска компания в София. Честно казано, и в двете държави има доста неща, които ме дразнят, но в България поне съм си в родината и мога да си виждам семейството и приятелите когато поискам.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 4f1773d4a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Аз в момента живея в София и се чудя дали да не се връщам в провинцията. Много ми е самотно тук. А ако бях в чужбина не ми се мисли.
Щом не ти понася, а си родом от София - връщай се. Само си вземи дипломата. Прилична работа за прилични пари има колкото искаш. В началото ще живееш при родителите си, после може да се изнесеш на квартира. Или пък да поспестиш пари и да си вземеш апартамент. Ако моите родители бяха в София щях да се чуствам изключително добре в БГ.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 84df71f40b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   Напоследък, все по често го чувам това "Преди да замина мразех България, сега я обичам". Мразели са я, защото това са им наблъскали в главите. Трябваше да отидат в чужбина и сами да видят истината със собствените си очи. Накрая разбраха, че всичко което медиите са им казали, е било само една дебелашка лъжа и че от България по-хубаво няма.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 043a9350d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Съгласна съм с н. 27.
Аз за един строителен проект изкарах наши строителни работници за проект в чужбина. Предупредих ги, те не ми вярваха. Първо, масово се забъркаха в разни проблеми, защото не спазваха правилата - почна се с пътуване без билет и се свърши с каране в пияно състояние с пострадал човек. Също осъзнаха, че нямат социален живот, че навън вечер улиците са празни. Взехме им квартира в центъра, всеки със самостоятелна стая, близо до метро да пътуват, карти за транспорт и всичко, но им беше доста тежко от работа вкъщи. Някои пропиляха всичките си пари по хазарт и проститутки. Ходили някои да се скитат в нощния живот и ги гонили хора с ножове и общо взето се вкарваха във всякакви филми. През деня на работа се опъваха на началника си, не слушаха, дискутираха и не умееха да изпълняват заповеди и съм била нещо като отдел „човешки ресурс“, за да изглаждам такива културни различия. Единият се хвана с омъжена българка с 2 деца - драми!
3-4 години някъде идваха и си отиваха моите хора, много хора сменихме, но чак в последните 1-2 години влезнаха в час, разбраха, че като са на Запад трябва да правят просто пари и да пестят, а у дома да ги харчат. Това за мен е най-добрият вариант - отиваш за 3-4 месеца като майстори примерно, изкарваш пари, връщаш се и харчиш. Последно им плащахме 2700 евро чисти месечно - тоест храна, подслон, транспорт, самолети и осигуровки са отгоре. Също имаше бонуси. Прибират се хората с по 7-10 бона в евро и бяха доволни и те, и ние бяхме доволни. Реално им плащахме като на местните хора, но предимството ни беше, че като имаме наша бригада можем да разчитаме и да ги контролираме. На Запад майсторите много-много не ги бива и често имат паралелни проекти и не спазват срокове, изчезват и така нататък, но ние им плащахме на хората и толкова добре чак накрая, след като се бяха доказали и сме българска фирма с хора, които после в България си ни трябваха и искахме да си ги задържим така че и отношението е много добро. Правили сме им банкети дори и сме ги развеждали на забележителности като туристи събота и неделя.
Повечето българи на Запад работят при много лоши условия - живеят по много в стая (при нас всеки имаше своя стая или най-много по двама в голяма стая), живеят при лоши условия, не ги осигуряват, не им плащат, отдържат им пари извън уговореното и ги карат да работят извън договореното.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker