Защо българите не се образоват? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Защо българите не се образоват?
преди: 5 години, 10 месеца, прочетена 3358 пъти
Срещал съм много сънародници в чужбина. Повечето работят ниско квалифицирана работа. Защо хората не учат?

Прави ми впечатление че българите в чужбина са ромите у нас. Българите са ромите в чужбината. Не са адаптивни, стоят си в българските гета, с българската телевизия и не се опитват да се интегрират учейки езика и културата. Не карат курсове и не добиват квалификации. Стоят си във затвореното общество. Много са на помощи, много работат на минималната заплата и са чисто икономически мигранти които се възползват от западните системи. Много и бягат от България заради корупция, а носят бай Ганьовщината и селяндурщината със себе си. (юнаричат се деморализирани). Вижте само групити във фейсбук на българите в чужбина. Няма култура, а корупцията и далаверите крещят та гърмят. Нещо нормално са за хора които винат 'елита'.

Срам ме е че ме асоциират със такива хора и че лицето ни, национално е свързано с това, поради това което масово се излъчва и показва. И не, оставети ромите. Говора за българите.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 10 месеца
hash: a78b105245
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Глупости!

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 17efa6723d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Това,че работят нискоквалифицирана работа не означава,че са необразовани.Просто в чужбина всеки се хваща на каквата работа намери, достатъчно да е работа.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: d7d4c4f2dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   И аз съм в чужбина, единици учат езикът дори, а ти казваш да се квалифицират, без език как да стане.
Забелязвам как са със самочувствие, че владеят езикът перфектно, но да ги придружиш, заради езикът.
Спорят без да са прочели нещо, има вече формуляри дори и на български език и трябва да попълнят само данните си. Нета е залят от информация, но не им се чете. Ако може друг да свърши всичко.
Държат се неприлично, викат, крещят....
Гледа се само българска телевизия. Не се общува с други поради незнанието на език.
Първият въпрос е колко взимаш?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: cffe230383
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Защо си мислиш, че българите сме най-умните и най-работливите на света. Ми, не сме. И това не бива да те притеснява. Имаме си други достойнства. На тези умните негрите им оправят жените.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 13aa623871
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

7.   Ами въпроа ти би трябвало да е формулиран "Защо необразованите българи са толкова често срещани в чужбина".

Има една масова нагласа, че кадърните българи бягали на Запад и тук оставали само простите. Не знам каква част от кадърните бягат и каква остават, но със сигурност, както сам си забелязал, простите поголовно бягат на Запад. Обяснението е лесно: като всеки прост човек, те нямат притеснения от това, че не знаят езика, че не познават културата, че не познават законите, че може да не се справят спрямо тамошните изисквания и т. н. Нито мислят какво би се случило ако някой ги излъже, ако стане злополука и т. н. В очите им са големите пари и какво ще правят с тях. Простият човек е алчен, първосигнален и импулсивен.

Един образован и културен човек би се притеснил как ще го гледат ако не говори езика добре, ще се притесни как ще го приемат там, ще се замисли какво трябва да си осигури за всеки случай и т. н., и няма толкова лесно да се хвърли там. А висококвалифицирани хора като лекарите, примерно, се чувстват добре и тук, защото имат висок доход и са уважавани. Отделно, тях не ги блазни толкова лесно идеала за лесен живот - много от тях са пътували, видели са какво е тук, какво е там, какво е на трети места и имат трезва представа за плюсовете и минусите навсякъде. При програмистите е различно - тяхната професия в момента е балон, ужасно надценена и ги вземат лесно навсякъде. Те също не блестят с особена култура, примерно не си дават зор да научат езика в новата държава, но така или иначе работодателите ги глезят както никой друг, за какво им е...

А най-лошия пример са т. н. "бежанци", дето идват от Африка и Азия. Доста наивни европейци си мислят, че това са някакви страдащи хора, търсещи спасение на живот и смърт. Ако погледнем голите факти ще видим, че като сложим настрана терористите и всякакви други престъпни елементи, които се представят за бежанци, като махнем и мизерната шепа хора наистина бягащи от война, останалото е аналог на простите българи - алчни хора готови да рискуват живота си, в търсене на лесен живот в европейския социален рай...

 
  ...


...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: c92511e5ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Ами ти сам си си отговорил!
Това, което наричаш "българи" са всъщност цигани.
Освен това явно контактуваш с някакви много нисши слоеве на населението...
Погледни нещата от другата страна - компютърни специалисти, научни работници, хора с работни визи, със зелени карти, с покана от фирми, университети и научни екипи - дали те "не учат", не се квалифицират и т. н.? Точно обратното, и между другото са отлични специалисти, служители, учени и преподаватели.

Съжалявам: ако вървиш по една улица със затворени очи и запушен нос, и си ги отваряш само около контейнерите за боклук, а през всичкото останало време са ти затворени, накрая на улицата с какво впечатление ще останеш от нея? А на нея може да има сгради със страхотна архитектура, чудесни градники с цветни лехи и фонтанчета... Нали ме разбираш?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 2d48a47d24
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Эащото първо идват финансовите причини, да се вържат двата края, сметки и наем. Най- често се помагат членове на семейството в България, ЭАЩО се налага да се пращат пари в БЪЛГАРИЯ? ЭАЩО? Родителите остаряват и се раэболяват. Времето лети, трябва да се иэплати ипотека эа някакво жилище.

КУРСОВЕТЕ искат време. Работодателите обикновенно търсят човек на когото да раэчитат. Евентуално обучение, автоматично эначи по - малки доходи. Мога ли да си поэволя? Не. Не съм на 21. Имам семейство и раэходи.

КАКВО ДА СЕ УЧИ? Не всеки е эа медицина и право и инжинерство. Бих ли намерил работа с публична администрация? Момент, колежката ми е эавършила математика в местен университет. Шевката ми е със средно. Шевът ми е с профил боилогия, но работи в биэнеса на услугите. ХМММ те местните, срам ли ги е от техните сънародници беэ университет? Не. Все пак трябват хора эа работа с ОПИТ. Да в чужбина се гледа опита. България щото е цъфнала и эавърэала от вишисти.

Бих ли лиэал эадници в някой офис. Колегата чужденец след години тормоэ в офис с местни в ИТ индустрията, напусна и стана търговец. Покрай мен е пълно с вишисти, но эавършили в техните страни. Но животът на първо поколение икономически имигранти е нещо което ти не раэбираш. ТРябват компромиси в името на семейството и децата.

Эа протокола, от еэикова съм, напуснах университет в София и иэбягах в чужбина. ЭАЩО ЛИ?
Оправих всички документи, даже не съм българин по документи. От мен няма да те е срам. Ако искам да уча всичко би ми иэлеэнало беэ пари, даже и раэходите эа живот. Но таэи привилегия си имаше цена. Шест години лишения и работа нелегално, эа да вържеш двата края.
Ходя на курсове от скука. Компанията ги плаща.
Ще ходя и на курсове по втори еэик, пак от скука, пак компанията ги плаща.
Страня от българи, не от срам, а эаради негативната енергия, и единствено эа което те търсят е да те иэполэват эа услуги.
Големи скотове сме.
Евала на поляците какъв народ са, эадружни и си помагат.

10 години в странство,
пребиваващ в космополитатант сити

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 1f7d1f67fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ам кат та гледам и ти не си се образовал и май май нямаш такова намерение... Говориш за деморализация и всякакви други термини, които не разбираш. Плюеш по нещо, което дори и ти правиш, но не гледаш себе си, а чуждата паничка и накрая ги критикуваш, сравнявайки ги с герой, описващ класическия ни сънародник, но не си даваш сметка, че и ти си същият, дори и малко по- зле, по простата причина, че обсъждаш нещо, което дори не разбираш. Май та забатачих с толко запетайки, ама виж че и аз си пиша махленската, ама не се правя на остроумен кат тебе. Накратко- стой си мирен, интелектуалецо!

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 4b5d5b7f98
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Мисля, че трябва да смениш името на темата на "Защо ромите не се образоват ". В чужбина си има много будни и интелигентни българи не слагай тези хора под общ знаменател с циганите!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 1926814922
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   А за какво друго мислиш, че ходят в чужбина тези хора? ! Ако всичко им е наред в България, имат достойно заплащане и сигурност за семействата си, щяха ли да заминават на майната си? ! Икономически мигранти били, ами какви да са - културни ли? И, ако обичаш, не закачай темата с образованието, образоването, образоваността и грамотността - не ти е силната страна, ама хич!

 
  ...

...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: df1ed4d056
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Явно такава ти е средата, има хора и хора. Българите в чужбина, които аз познавам, са доктор по физика от Кеймбридж, инжинер в БМВ, служител в Мудис, програмист във Франкфурт, биотехнолог в САЩ и други. Изброявам ти мои съученици, най-вече от там са ми контактите.
Не виждам обаче какъв е проблемът с нискоквалифицираната работа. Ако не са хората, които чистят улиците и хвърлят боклука, било то в България или на запад, ще се заравяме в мръсотия. Ако ми се наложи, не бих се срамувал да работя на строеж или да мия тоалетни.
Виж, здрав работоспособен човек да чака на помощи, е срамно, било тук или навън. Но погледни статистиката - повечето български емигранти работят. Дори българските цигани в чужбина повечето бачкат.
За ненаучаването на езика и интеграцията, не ми харесва. Смятам, че като си в Рим, трябва да правиш като римляните. Моите познати говорят перфектно езика на държавата, в която са. Някои са женени са българи, други за чужденци, но човек не избира в кого да се влюби. Децата на единия, женен за германка, са с български имена и ги учат и на двата езика. Не виждам нищо лошо да се поддържат връзки с българската общност някъде, но това не бива да спира интеграцията. Може би хората, които познаваш, са повече нискоквалифицирани работници и са толкова уморени от бачкане, че нямат време да учат език.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: c598353d20
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Коя си ти че казваш кой как да си живее живота не разбрах само??? Като не ти харесва да попълваш чужди документи казваш че не знаеш и ти и толкоз.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: f61791a93f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Моето момче, първо се научи да пишеш грамотно и да се изразяваш ясно на родния си език, после ни обяснявай какви са българите. Аман

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: f546b4716e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   Защото тея, дето с навън, са си същите боклуци, който пълнят чалготеките и "хаус клубове". Мързеливо, нагли, неморални, алкохолизирани наркомани, с претенции, че са богоизбрани, само защото са се родили. Все някой трябва да агитират храни, да ги пои, а те, ако работят, да еедвам едвам. Ако не става номера, почват с далаверите к се оправдават с това, че ги мразели, че другите били радости и прочие... И се чудя, дали не е истина, защото и аз бих мразиш такава сган.

Ами това е, ако имаш други въпроси, питай :)

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 126c9b278d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Толкова неграмотно написан текст. А Вие, авторе, защо не се образовате. Почнете с родния език. Имате много за учене. А на въпроса - българите, с които аз общувам, са лекари, преподаватели в местнния университет, инженери и др. такива. Явно авторът познава други среди.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 86e1063c26
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Въпросът ти е поставен неуместно. Първо трябва да се образоваш в България, а след това в чужбина. Не искам да си мисля, че това е поредната партенка, която има за цел да унижава българите в чужбина.
Какво обаче наблюдавам в България:
1. Учтивата форма "вие" почти изчезна. Навсякъде говорят на "ти", вкл. и в държавни, и финансови институции;
2. Дори и грамотни някои български младежи, а и повъзрастни, не могат да разберат и асимилират прочетеното от тях, т. е. налице е функционална неграмотност;
3. Хората спряха да четат книги, като в повечето случаи ги интересува слюкарска и по пикантна информация, която със сигурност няма да им послужи за обогатяване на знанията.
Всичко започва от семейството и училището, останалото е следствие.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: f1fb493570
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   От автора.

Извинявам се за грешките. Пуснах темата пишейки от телефон, както и този коментар.

Не живея в България от години, както и говоря на други езици във всекидневието.

Образовах се извън България, като се интегрирах към друга култура. Не ми се случваше да общувам с българи докато не заминахме делегация в Лондон, тъй като ще имат брекзит и компанията ни има оглед преструктуриране към континентална Европа. Направи ми впечатление обаче че отивайки там се запознах за няколко седмици със маса сънародници. Хората в хотела ни и те бяха предимно от България. Та пуснах темата на база разговори и наблюдение от вижданията на хората. Ясно е че има образовани и аз познавам такива, но те са в 10-те процента. Иначе гледам статистики.

Съжалявам ако съм обидил някого. Бях любопитен да прочета виждания. Аз че живея в лимита на собствените си ограничения - живея си. Исках да чуя мнения.

Мерси

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: df1ed4d056
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Авторе, за 10-те процента може би си прав. А колко са образованите американци, англичани, руснаци, китайци? В техните си страни. По принцип масата хора не са образовани.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: dd37a6540f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   Ами и аз съм с такова впечатление. Познавам и образовани хора естествено. Ама има много от които направо ме е срам. Една фраза не могат да кажат на чужд език. Държат се като селяндури на улицата. Събират се събота и неделя в някой апартамент да пият, шумни са. Провикват се силно като говорят... Точно го каза, като циганите в Бг.
Останала съм с впечатлението че нормалните възпитани българи просто не се събират с българи в чужбина. Имат двама-трима познати от Бг и дружат с чужденци. Тия които се събират в българска компания са меко казано прости. Пък групите им във фейсбук са просто противни. Тъжно

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker