Северна Европа? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121305)
 Любов и изневяра (29736)
 Секс и интимност (14376)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Северна Европа?
преди: 2 години, 3 месеца, прочетена 1470 пъти
Здравейте, имам желание да следвам висше в България и след това да замина за някоя от страните в Северна Европа. Много ги харесвам, мисля че там ще се чувствам добре и ще си намеря работа.
Видях, че сред държавите там са: Швеция, Финландия, Литва, Латвия, Естония. Някой от вас, посещавал ли е тези страни и какво ви е мнението за тях? Ще мога ли да си намеря работа там, ако завърша висшето си образование в България? Има ли опасност да се затворят границите и да не може да се пътува никъде?
Това са нещата, които ме вълнуват, ще се радвам ако някой успее да отговори на въпросите ми.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 3 месеца
hash: 6d1eb0a76b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Преди да се преместиш някъде, особено пък в чужбина ти трябва план. Какво ще учиш? Търсена ли е тази специалност там? Има ли липса на кадри? С какво ще можеш да допринесеш повече от колкото някой местен, за да те наемат?
Ще ти трябва стаж малко или много свързан с професията, която искаш да работиш.
Едно е да мислиш, че ще ти е много по-хубаво там, а друго е какво е реално на практика. Друга важна подробност е, че културата в страните, които си изброил/а е доста затворена и по-студена от тази в България. Хората са по-затворени и са далеч по-малко склонни да завръзват нови запознанства особено с чужденци. И най-вече, ако искаш да се интегрираш по какъвто и да е начин с местните, трябва да научиш местния език. Повечето хора там владеят много добър английски и нямат проблем да го говорят, но ако ти не знаеш езикът им, това създава една допълнителна голяма бариера. Но ако нямаш проблем с това и имаш намерение да търсиш имигрантски групи, с които да завържеш някакви познанства, то тогава английският е подходящ. Ако търсиш кариера в Tech индустрията, английският сам по себе си често е достатъчно, но във всички други сфери ти трябва и местния език.
Била съм в Естония и Финландия от изброените, но живея в Северна Англия, която не е твърде далеч от тях културно.
Естония е много красива, но е много малка (милион и половина души). Около 1/3 от населението живее в Талин (столицата), където са и като цяло животът и възможностите за работа. Ако си Web Deveper/Computer Science graduate, няма да имаш особени проблеми да намериш работа там, за други професии... няма гаранция. Естония е малка и животът там е доста спокоен и тих, но за млад човек би бил твърде тих в дългосрочен план (по мое мнение), но си струва да се посети определено.
Във Финландия стандартът на живот е доста скъп и освен ако нямаш спестени пари и финансова подкрепа от някого поне за началото докато се установиш, би ти било трудно.
И двете държави са МНОГО студени (както и цяла Скандинавия), особено зимата, стават изключително мрачни през студените месеци, което на много хора им действа депресивно. Зависи дали ли си човек, на когото това му пречи.
Ако никога не си ходил/а в тези страни, най-добре е да посетиш тези, които искаш за поне няколко дни, за да усетиш от личен опит какъв е животът там и тогава да вземеш осведомено решение. Докато следваш висше в България, виж какви програми има за студенти , чрез които да пътуваш в чужбина (Еразъм мисля, сигурно има други). Това е съветът ми - винаги отивай на чуждо място само с план, много проучена информация и план Б, ако нещата не се получат както очакваш.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 1e45292f43
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Ще мога ли да си намеря работа там, ако завърша висшето си образование в България?

По специалността трудно.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: c3f5152d6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Посещавал съм ги по работа повечето изброени, даже по няколко пъти.
На никой не препоръчвам тази част от света заради супер отвратителния климат. Не си заслужава. За никакви пари. Просто е гадно и по-голямата част от хората са с откровено гаден, типично северняшки манталитет. Бизнесът ми е свързан с туризма и разликата с южняците е направо крещяща. Във всичко. Мерси за реализацията ако трябва да ги търпя тия 24/7. И в БГ като дойдат, предимно проблеми с тях.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 2b8267cd79
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Какво значи "видях" кои са държавите там? Погледна картата и ги видя? Между Норвегия, Швеция и Латвия има голяма разлика.
Ако ти харесва просто по-хладен климат - такъв има и в България - в планинските села над 900метра н. в. В снимките, които се качват във ФБ, дори може да се види небе с цветове като че ли е Северното сияние.
Просто звучиш все едно ей така, просто си решила да "мигрираш" специално на север, ама къде точно на север...
ПС: В Литва и Латвия манталитета е подобен на нашия, нищо общо с пословичния скандинавски "оптимизъм", тъкмо обратното.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 50dba6fbf4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Уж "много ги харесвам" , а "видях че сред тях са Швеция, Финландия...." . Няма как много да ги харесваш а да не можеш даже да ги изброиш (пропусна Норвегия) . Събери много , много , много информация, отиди , разгледай, опитай , и чак тогава си прецени къде ще ти е добре да живееш.
.
Живеем във Великобритания , познавам добре Скандинавия и фаворити са ми 1во Норвегия и след това Финландия. Другите не стават за живеене ...

 
  ...


...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 49fbc9a174
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   До 4 - Не знам. Пробрай за суми от по 10000 лева чисто, за 3-4 години и послед дистанционна работа в БГ и ще си поговорим пак.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 0edeac64ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   До 4 а как са чехи, словаци, унгарци и австрийци?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker