ТУ, СУ- ФМИ или чужбина за програмиране? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121403)
 Любов и изневяра (29759)
 Секс и интимност (14391)
 Тинейджърски (21907)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4707)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18582)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

ТУ, СУ- ФМИ или чужбина за програмиране?
преди: 3 месеца, 1 ден, прочетена 293 пъти
Здравейте, знам, че ситуацията с IT- сферата е доста неблагоприятна, но все пак- какво бихте препоръчали на човек, насочил се категорично на там? Ясно е, че в тази професия, е по- важен опитът, отколкото дипломата, но с настъпването на ИИ, имам чувството, че вече и диплома, и опит ще са важни, за да си още по- конкурентноспособен.
Знам, че ФМИ си е тегаво и по сухо, но за България повечето казват, че е най- ок вариант. Ако инвестираш пари в някой от европейските топ университети, трябва може би веднага да започнеш да работиш, иначе няма да устискване - а дипломата заслужава ли си според вас? Ще се радвам да чуя съвети. Благодаря и успех на всички!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 1 ден
hash: 89198410aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Я върви да караш такси и не се излагай.

 
  ...
преди: 3 месеца, 22 часа
hash: d343068e84
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   И двете са ОК

 
  ...
преди: 3 месеца, 12 часа
hash: 8e9a32ada6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Изобщо няма смисъл да си губиш времето с университет. Даже и IT академиите не са вече много вариант. За това време в което ще си там, ако се самообучаваш ще дръпнеш много повече. Цялата ти нужна информация я има в интернет, при това безплатно. От теб се иска само желание, постоянство, дори не се иска да си толкова умен, най-вече упоритост и постоянство. Но е добре да имаш някакъв ментор, приятел или какъвто и да е човек, който разбира, за да те насочи и най-малкото да ти изгради някаква пътека, да ти каже какво да учиш, а не да се луташ.. Недей да скачаш от един ютюб туториал на друг и да си мислиш, че напредваш. Подхващай някоя технология, която се търси, отваряй документацията, не задълбавай чак толкова в нея, само основите колкото да започнеш, и почни да изграждаш твои проекти за портфолио. Ти така или иначе ще продължиш да учиш технологията, докато си правиш проекта. Това най-много се цени като нямаш професионален опит.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 9 часа
hash: fee4f009f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   "ситуацията с IT- сферата е доста неблагоприятна"

А коя сфера е благоприятно? Гледаш ли какво става с протестите на фермерите? А колко хора изгоряха покрай "ковид мерките"? Повдигам го на въпрос, защото тая сфера е за интелигентни хора, не за коне с капаци... След 2008 западът се намира в сериозна финансова криза която беше "оправена" с печатане на пари и тепърва ще берем ядовете.

Което ме навежда и на отговорът на въпросът ти - да, в големите корпорации помага да имаш диплома. Но повечето (включително и корпорациите) ги интересува главно опит и колко те бива. В който и български университет да отидеш, няма да научиш нищо. Това не е преувеличение, а реалността. И е близко до ума защо. В България преподавателите получават мизерни заплати и на всичкото отгоре не ги уважават (защото в БГ се уважават футболисти и поп фолк звезди, не интелигентни хора). Кой според теб ще остане да преподава за 1000 лева, като дори junior може да вземе 4-5 хиляди заплата? В повечето случаи това са даскали от друг дисциплини, взели някой друг курс в "IT" сферата. Това са хора които по-скоро ще те осъкатят защото нищо не разбират и ще ти втълпят отначало грешно мислене. Ако искаш да научиш нещо, хвани някоя класическа книга и я прочети както трябва. Ще знаеш за няколко месеца в пъти повече от хора прекалали 5 години из български "университети". Ако ще се записваш там - само за дипломата... Ако искаш и да те научат нещо, и най-важното - имаш парите, отиди в Германия, Австрия, някъде където имат истинско образование.

 
  ...
преди: 3 месеца, 7 часа
hash: 718346b8f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Какви глупости чета пак. Не трябвало образование, сам се обучавай с тубата...
Учи каквото ти е интересно диплома трябва винаги ако искаш работа на бюро. Ако искаш IT работа, никога не е имало толкова много технологии. Научи основите - мрежи, алгоритми, операционни системи, програмиране (някакво). След това виж в какво си добър и се ориентирай. Аз баш техничари не съм виждал да ги да кръщават, само онези нищо не правещи кодъри, които получават задание наготово, а те само го превеждат в код и тва е. Но архитект няма как да станеш без опит. Късмет. Гладен с IT знания и умения няма да останеш. Виж гладни икономисти със сигурност има.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker