Къде смятате да емигрирате след завършване - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121281)
 Любов и изневяра (29732)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9603)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18551)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Къде смятате да емигрирате след завършване
преди: 1 месец, 16 дни, прочетена 1002 пъти
Гледам вече си е напълно нормално година-две преди завършване на висше/средно всеки да се хвали накъде му се е отворила възможност в Европа - Германия/Белгия/Швейцария/Франция/УК. Само най-отчаяните и/или неамбициозните с уредени животи от мама/тати остават в България.
Та, споделете накъде мислите да заминете, каква специалност завършвате и има ли перспектива за 5-10 години напред.
Моля, псевдопатриотите да не се месят - темата е за помощ на хора, които искат по-добър живот и реализация от това, което може да се намери в БГ. Мерси.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 15 дни
hash: 338cea3835
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Аз лично в Белгия. Имам план за там, в момента уча висше тук всъщност, но магистратура и работа там.

 
  ...
преди: 1 месец, 15 дни
hash: 35e281e248
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

2.   Само да припомня на автора, че според официалната статистика на НСИ за последните две години повече българи са се прибрали тук, отколкото са се преместили в чужбина.

Т. е. не знам откъде са му впечатленията, но определено не са от реалния живот.

 
  ...
преди: 1 месец, 15 дни
hash: 841cadf9f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Абсолютно е така. Аз за съжаление, още съм но нямам търпение да се махна от тази помия. Много харесвам скандинавските страни! Норвегия, Швеция.. Навреме си разбрал, ако искаш някакво развитие, при първа възможност се махай от тая корумпирана мутренска гняс, тая пародия на държава..

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 15 дни
hash: 17030c8f30
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Аз завърших гимназия още 2007-ма, бакалавър 2011, а магистър 2017, защото имах прекъсване да работя. Две години работих и в чужбина. Върнах се в България заради семейството ми, но ми се ще да си ги бях изтеглил в чужбина. За къде точно - вече и аз не знам. Всяка страна си има своя енергия, съвсем различно се чувстваш в нея. Не искам да повторям страни, тоест ако вече съм учил или работил някъде сега искам нещо ново. Мислих за Германия или дори Гърция, но не ми харесаха и като турист.

 
  ...
преди: 1 месец, 15 дни
hash: 96c274de50
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Струва ми се, че е желателно да завършиш висшето си образование в страната, в която искаш да останеш, иначе рискуваш да не ти признаят квалификацията и да започнеш неквалифицирана работа. Аз съм от хората, които навремето намериха реализация в България, но напълно разбирам хората, които намериха препитание в чужбина. Но тези, които наистина се справиха добре, завършиха в чужбина и после просто започнаха работа. Все пак говоря за неща отпреди 15-20 години, сега може и по-различно да е, вие ще кажете.

 
  ...


...
преди: 1 месец, 15 дни
hash: a953120ff9
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

7.   UK-United Kingdom
ОК-Обединено Кралство

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 17030c8f30
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   2 те казваха и че ваксината Астра Зенека е безопасна...

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: fc61a94a68
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

9.   В Русия ще емигрирам! Далеч от евроатлантическата кочина!

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: befe5fdbf8
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

10.   Политическата обстановка в цяла Европа се променя, и моят съвет е да пречупиш мисленето си тип: България е дупка, навсякъде другаде е рай. Донякъде разбирам наивността ти, щом питаш тези въпроси, сигурно си на 16-17 някъде, но ще ти нахвърлям няколко неща върху които да помислиш.

Това, което е било преди десет години вече не е. Пандемията също се отрази много.

Първо, в цяла Европа има хипер инфлация, и понеже
стандартът на живот е доста по-висок (това означава че наеми, цени, сметки, данъци са значително по-високи от Бг), което впоследствие прави безсмислен животът ти там (след заплата удържане на данъци, сметки, наем и тн). Тоест ако ще заминаваш и завършваш там - трябва да си отличителен, над средното ниво (награди по време на следването, конференции, запознанства и тн), за да се уредиш на значително по-добра заплата от останалите. Ако учиш някаква измислена специалност, забрави. Да работиш на средна заплата, ще е загуба на време. Ако имаш потенциала за нещо наистина свръх, тогава да, чужбина е правилното място.

Някой написа че повече българи са се върнали отколкото заминали, и то след пандемията. Вярно е това изказване. Вече се случва обратния процес, и също така аз лично вярвам, че въпреки многото ни кусури, в България има неразвит потенциал и може много да се развият нещата. Напълно е възможно след 10-тина години, ситуацията да се промени и то по ред причини.

Друга причина са мигрантите в Европа. Наистина са много. Нямам нищо против хората, не съм расист, но имай предвид че в момента, в който на теб ти удържат 40-50% данък, а някоя арабка с 3-4 деца, която също така и не работи, се разхожда по цял ден по улицата, ами хич няма да ти е приятно ти да си утрепан от работа, и само да се сетиш как с твоя труд й плащаш помощите на нея и децата й.

Тези неща младите хора няма как напълно да ги осъзнаят преди да ги преживеят. Също така, национална заблуда е постоянно да величаем другите народи, а да плюем по себе си. България има критични проблеми за решаване, но въпреки това изобщо не е в това окаяно състояние, за което я смятаме. Западните държави имат проблеми от друго естество, които също са доста съществени, и реално ако теглиш плюсовете и минусите и на двете, малко се бият.

Най-накрая ще ти кажа че освен общите политически и социални ситуации, всеки човек си носи и съдбата, така че за един може да е чудесно да замине, за друг не. Затова е много погрешно хората да се ориентират по стадото. Важен е мотивът ти да е точен защо искаш да заминеш. Например добър мотив е ако имаш страст към сфера, която не е добре развита в България т. е. можеш да намериш реализация в чужбина. Например изкуствен интелект. Но ако просто следваш стадото, хич не мисля че е добра идея. Особено ако не си толкова ученолюбив.
Иначе относно държавите, които си изброил: Германия (най-практичен избор), Белгия (много висок стандарт, ако успееш да се набуташ там, да), Швейцария (още по-висок стандарт, няма много българи, трудна интеграция, реално попадаш сред много богати хора, а ти си никой, според мен нереалистичен избор въпреки че хора всякакви), Франция (по-нисък стандарт, и
доста обеднява, самите французи се оплакват, лично мнение: Франция следва Испания и Италия в обедняването си), Англия (също непрактичен избор вече заради Брекзит, което също значи студентска виза за теб). А за държави около и по Скандинавието - Норвегия (супер висок стандарт, космически цени, рядко имат чуждестранни студенти), Дания (имат политика за взимане на чуждестранни студенти, преподаване на английски, но отново космически цени) и пропуснахме Холандия, която всъщност е една от дестинациите, в която май има най-много българи.

Нахвърляйки ти всичко това имаш да мислиш за няколко различни аспекта:
1. Специалност и проучване за реализацията й (включително заплащане, признаването й в отделни държави) Например ако учиш право, няма да можеш да практикуваш в друга държава, доколкото знам, а в днешно време гъвкавостта е важна. Не се знае къде ще те отвее вятъра след 5 години
2. Оценка на политическа, социална и културна среда и сравнение между България -чужбина.
3. Решение какво ти е твой личен приоритет (пример: да учиш нещо рядко, различно в чужбина, пълна отдаденост, липса на социален живот или приоритет да учиш икономика в София и да ходиш по купони). Уточнявам че това е безпристрастно мнение, нахвърлям ти просто примери
4. Какъв е мотивът ти да заминеш
5. Финансов план как ще се осъществи това (най-вероятно щом питаш за чужбина, семейството ти има тази финансова
възможност, така че сигурно тази точка поне е решена)

Общо взето това е. И накрая лично мнение - мисля че е крайно време да престанем да се мразим самите себе си, и родината си, и най-накрая да почнем да развием нашето си, и да вложим усилията си тук, в България. Това е вид на мисленето, което надскача тривиалното, лесното и комфортното. Така мислят големите умове, тези надраснали комерсиалното. Дори и да заминеш, знай че винаги ще имаш дом тук. Ще разбереш думите ми не сега, а когато му дойде времето.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 864e4b85f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

11.   До Номер 10, Тоя па имало хипер инфлация. И тая тема се напълни с Копейки. Хипер инфлация има в Русия, където всички цени са с 60% нагоре след санкциите и след войната. Не са умрели, имат проблеми, ама е трудно и там.

В Русия няма мигранти ама можеш да влезеш в затвора без никакви причини или да паднеш през прозореца... Който иска да си ходи там.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: c992e28259
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

12.   И аз писах подобни теми като бях 11-12 клас. Отстрани изглежда лесно. Напрактика е майка си и баща си. Според мен е напълно ок да отидеш в чужбина след висшето си, но не и след училище. Просто целият стрес ще те съсипе. Търсенето на квартира и високия наем са голям проблем. Не виждам защо трябва да си го причиняваш. Най-малкото трябва поне да се пробваш в България с университета. Да, на запад може да са по-добри, но как ще го оцениш, ако не си видял тук какво е?

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 9792d9fc75
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Много ме кефи като тръгне българина да с.. е по чистите и уредени с глад и лишения държави на предните поколения. Поне да се поинтересува защо са спретнати и уредени, а той гледа да се закачи на хранилка като циганите, да цъка с език и да гледа като теле в железопътен вагон. А ако може и някоя извънгабаритна европейка с портокалова кожа да го приюти под полата си от нашенецо по-щастлив нема да има.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 17030c8f30
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   На Запад свърши хубавото, сега хубавото е по на изток, но не на Балканите - Чехия, Словакия, Унгария, Полша.

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 17030c8f30
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

15.   "повече българи са се върнали отколкото заминали"
пълни глупости, върнаха се по Ковид и сега пак заминаха повечето като видяха какво е да работиш в България ако не си ИТ и нямаш чичо владика или политик.

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 872d8b2d24
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Аз искам да емигрирам в селото ми в Северозапада. Нашите са против, защото смятат, че ще се пропия. Хич не ми пука за Европа, Русия, САЩ или София.

 
  ... горе^

...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 25252a07f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Отидох да уча в чужбина след гимназията и честно казано, отчасти съжалявам и често се чувствам така, сякаш първо трябваше да завърша бакалавърa в България. Само се oблъсках, измъчих и разболях от стрес накрая.
Иначе поне образователната им система е по-лесна от българската и не са ме късали толкова колкото в България... ако наистина отиваш заради по-лесното, по-практичното и по-малкото учене на запад, а не за да емигрираш, но все пак по-малкото учене означава, че работят повече, за сметка на това.

 
  ...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 1e75d630ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   17, коя държава? В различните държави е различно.

 
  ...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 2335fe2c3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

19.   "Само най-отчаяните и/или неамбициозните с уредени животи от мама/тати остават в България. "

Толкова плоско изказване от някой, който твърди, че е умен. Ама явно твоите мама и тати не са те научили на възпитание щом с едно изречение показа какво злобно същество си. Това изречение показва и колко ти е ограничено мисленето и не знаеш дори 1% от причините, поради които хората остават тук.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 90a0aa3e44
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   "Само най-отчаяните и/или неамбициозните с уредени животи от мама/тати остават в България. "

Твоите мама и тати и те ли влизат в това число? Изказваш някакви крайни мнения без да имаш кой знае какъв опит в живота. Лапенце. Ама иначе се прави на умен и ни казва да не коментираме, след като говори тъпотии по наш адрес, истински палячо

 
  ...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: 6f080116a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Номер 2, според НСИ годишната инфлация е 3. 5 процента. Всичко е поскъпнало с повече от 3. 5 процента от миналата година наса.
НСИ са инструмент на властта в момента. Която се опитва всиячески да заблуди обикновения човек, че в България сега се живее прекрасно. Видиш ли българи се прибирали постиянно, вече почти няма инфлация. И какви ли не още глупости, които са публикували, но не съм ги погледнал.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 11 дни
hash: 6dc4525052
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

22.   19 и 20 явно се засегнаха от фактите, които казах, но те влизат в кюпа явно, защото НЯМА как с българска заплата ако тръгваш от нулата в живота без никакъв гръб/връзки, пари, имоти/ да изградиш пълноценен живот на възрастен в малката ни държавица.
- КАК се вдига сватба, прави семейство, гледат деца, купуват апартамент/6-7 годишна кола, ходи на екскурзии и курсове за професионално развитие с 2000 лв заплата?
- КОЛКО хора изобщо вземат 1000 евро заплата?

Няма нужда да ми отговаряте, защото сте ми ясни и двамата. Тати нагушен с пара и сте много силни и вилни. Или сте от ИТ специалистите, които в страната на слепците са еднооките с що-годе някакъв средноевропейски доход.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 11 дни
hash: 90a0aa3e44
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

23.   22, както казах - лапенце. Два шамара на живо ще те оправят, прави се на умен колкото си искаш в интернет. Явно не познаваш много успели хора в България и разсъждаваш с такива ограничени мисли. Който се труди, успява. Познавам много такива хора, ама няма да обяснявам в детайли, колкото и да говоря, светът ти ще си остане една малка топчица и няма да го разбереш. Емигрирай си в чужбина, хора като теб не ни трябват тук.

 
  ...
преди: 1 месец, 10 дни
hash: 17030c8f30
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Абе то в Чехия средната заплата не е мръднала много от както аз работих там през 2018 година. Само че там ми даваха средната заплата към момента там и то с работен български език, ако щете вярвайте. Тук в София с немски получавам под средната в момента. Та, може средната заплата да е много голяма, но колко хора реално я вземат не знам. Важно е да ти я дадат. Е, в една чужда държава без да имам каквито и да е познанства и връзки ми я даваха. Да, може би заради това, че говоря български. Но тук с немски не става работата, хем нали уж нямало кадри.

 
  ...
преди: 1 месец, 9 дни
hash: 551ff790e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   Определено всичките вуз-ове, най-вече софийският с правистите и математиците или медицинския са пълни с някакви си неамбициозни мързели и само си щракат с пръсти там. Ставате вече смешни

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 9 дни
hash: 25252a07f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   от 17 до 18 - в Шотландия

 
  ...

...
преди: 1 месец, 9 дни
hash: 6dc4525052
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

27.   Към 23, да, трябват ви Пеевски и Борисов понеже те са отражението на “успелите” в България. По-добре на Запад, където се ценят знаещите и можещите, а не гонзовците пред хора като Бербатов.
Видях как две поколения преди мен животът им и спестяванията им бяха смачкани и изплюти, е аз трябва да съм много бавен да си мисля, че същото няма да се случи с мен и децата ми. Ти вярвай в разкази за успели в България.

 
  ...
преди: 1 месец, 9 дни
hash: 90a0aa3e44
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   22, последно какво се опитваш да кажеш - че в България нямало амбициозни хора или че заплатите са ниски? Личи си, че ти е хаотична мисълта. Един амбициозен кариерист може да изкарва тройно повече от 2к. Ако не е държавен служител, ограничение за дохода му няма, стига да иска. Амбицията е една и съща във всяка държава, ама нали все нещо трябва да обвиняваме

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 9 дни
hash: 90a0aa3e44
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

29.   27, сега пък и политиците намесваме. Последно на коя мисъл се спираш - че сме неамбициозни, че сме бедни или че държавниците ни куцат? И не, не е толкова лесно за държавата да ти вземе бизнеса, ако това мислеше да ми отговориш

 
  ...
преди: 1 месец, 9 дни
hash: 66664bdca6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

30.   23 - Ужасяващ и тероризиращ патриархален тип, който налага волята си чрез насилие. Оле оле!

 
  ...
преди: 1 месец, 9 дни
hash: 90a0aa3e44
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

31.   30, да ти кажа много по-добре е, от колкото да обиждам цял народ по форуми. Такива лигльовци като теб само бой ги оправя

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker