Има ли други, които се чувстват повече като у дома си в чужда държава отколкото в България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124186)
 Любов и изневяра (30574)
 Секс и интимност (14660)
 Тинейджърски (22060)
 Семейство (6732)
 Здраве (9764)
 Спорт и красота (4771)
 На работното място (3345)
 Образование (7434)
 В чужбина (1705)
 Наркотици и алкохол (1130)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1770)
 Други (19283)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Има ли други, които се чувстват повече като у дома си в чужда държава отколкото в България?
преди: 20 дни, 10 часа, прочетена 520 пъти
Имаме невероятно красива страна, но още от детската градина хората в България се държат твърде зле с мен. Учителки, съученици, колеги, дори случайни продавачки обикновено са дръпнати с мен.

Живях в две различни страни в чужбина. Всяка беше различна като опит. В първата местните бяха още по-сложни към мен от нашенците. Ей така без причина.

Във втората едва ли не се държаха като да срещат стар приятел. Заговаряха ме по улицата. На работа шефката ми се държеше като майка с мен. Направо съжалих, че нашите не са имигрирали с мен като дете там, че да имам шанс да съм с приятелски настроени съученици и учителки, които се държат майчински, а не като кучки. Имах доста късмет там, но в същото време самата земя и място ме депресираха. После за кратко бях в страна, в която ми беше спокойно, но местните ме игнорираха.

Наскоро посетих една друга страна и ме споходи неочаквано чувство. Чувствах се сякаш съм си у дома. Някак самата земя по която стъпвах се усещаше като моето си. А никога не ми е била мечта да посетя Залцбург. Отидох само защото се ядосах, че Германия се усеща като отвратително място. Има тежка, гадна енергия и хората са супер злобни. В Мюнхен една местна в метрото ме изгледа като да съм отрепка.

Интересното е, че в Германия се чувствам отвратително дори и за ден да съм. Само като мина границата към Австрия и веднага започвам да се чувствам като у дома си. Някак повече у дома си от колкото в България, въпреки, че не съм луд по тяхната култура и език. Самото място много добре ме кара да се чувствам. Още първия път като бях в Австрия ме посрещнаха с усмивка на летището, а в метрото във Виена русо местно момиче флиртуваше с мен, тотално различно отношение от това на онази в метрото в Мюнхен. Аз дори не харесвам немския език и имам други любими държави, но се чувствам необяснимо като у дома си в Австрия. Интересното е, че втората държава, където местните се държаха супер с мен също е от бившата Австро-Унгарска империя. Дали да опитам да уча немски и да търся работа там?

Има ли и други, изпитали такива чувства в чужбина?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 20 дни, 6 часа
hash: 66ce45b9c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   В България хората са груби факт, но в чужбина западна Европа порядките са други, злоба не съм видяла. Напротив прекрасно, възпитано отношение. Днес бях на лекар в Германия прекрасно отношение, лекарката ми знае, че не съм кръшкачка, тя болнични не дава ей така, предложи ми 2 седмици, отказах, предпочитам една и да работя. Мило и възпитано отношение и такова получавам, втора среща с данъчната ни консултантка, завърши, че много и е приятно да работи с мен, всичко подготвено, подредено надписано, как няма да и е приятно. Моя приятелка в Австрия били растисти, груби.... И аз съм живяла в Австрия отношението към мен е било добро, уважение. Много такива като теб пострадали от грубо отношение в България, но самите те груби и нацупени и се чудят, защо някой ги бил изгледал, като отрека. Българите все някой ги гледа, ама как те гледат не се усещат. Мен що не ме изгледа някой така, а и ти как реши, че така те гледа. Проблема е в теб, помисли си как ти се държиш извън България, защото в България грубостта е норма. Питам продавачката дали има еди какво си в България, тя ми се зъби и ми посочва какво да купя, коя е тя да решава. Просто си излязох.

 
  ...
преди: 20 дни, 9 мин.
hash: b95f6a3733
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Не бъркай лицемерието и дифолтната любезност с доброто отношение!
Аз, например, се чувствам страхотно в Испания!
Но се чувствам страхотно и в България!
Зависи с какви хора общуваш, според мен...

 
  ...
преди: 19 дни, 21 часа
hash: 0464c987f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Нещо здраво ти куца и се чудиш кой ти е виновен.

 
  ... горе^
преди: 19 дни, 8 часа
hash: 11f78b8002
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   1 Ами не е така, в Австрия коренно различно се държат с мен спрямо в Германия, а и на двете места аз съм един и същи. В Австрия дори ме сваляше една местна в метрото, докато в Германия пък в метрото една местна пикла се държа така сякаш самото ми присъствие в купето я дразни, хем нищо не съм й направил. Немците са доста по-злобна нация, може би просто не е моето място прехвалената Германия.

2 какво лицемерие, държавата не е Западно Европейска. И да ти кажа местните като в България доста се оплакват. Качих се на влака за Прага и един местен ми говори из целия път. Част от разговора беше как в неговия град имало промишлено замърсяване и заради мините не живеели дълго хората там. Такова нещо немец, който току що си срещнал няма да тръгне да ти говори. И не беше старец, а някъде на моята възраст. Просто словаците са по-приятелски настроен народ явно. Поне към мен. Там се чувствах повече сред свои от колкото в България, факт.

3 аз какво питам, ти какво отговаряш! Като не си изпитал влечение към чуждо място, не се обаждай!

 
  ...
преди: 18 дни, 23 часа
hash: aed2c9089d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Аз от години съм в Англия/ Лондон и се социализирах там, като 1/3та от приятели и познати са ми българи. На работното място пък съм единствения българин, но се разбирам най-добре с колегите си от Източна Европа- поляци и румънци. Често си купувам българска храна и дори жена ми е българка.
Прибирам се когато мога в България за да видя родители, родственици и стари приятели, но вече не е същото. От година на година все повече усещам България като нещо отминало и далечно. Не знам как да го опиша. Дори на чисто битово ниво вече не знам как функционират нещата в държавата. Например лятото трябваше да отида на преглед в болницата. Искаха ми някакво направление, което трябвало да взема от не знам си коя рецепция на втория етаж, после ми казаха- Не, трябва да слезете на първия, после трябваше да вляза в някакъв кабинет... Абе голяма щуротия.
Същите неща преживях и по разни други учреждения, където трябваше да ходя на място от гише на гише, вместо за една минута да направя същите стъпки, но онлайн. Имам чувството, че в България всичко е супер сложно.

 
  ...


...
преди: 18 дни, 21 часа
hash: 0464c987f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   до 5 от 3 - това с влечението потвърждава, че ти куца нещо заедно с оплакванията къде как те гледали и ти говорели.

 
  ... горе^
преди: 18 дни, 2 часа
hash: 11f78b8002
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Къде е дамата която почувствала Испания като своя дом? Нейното и подобни мнения ми трябват, други коментари нямат конкретна връзка със зададената тема.

 
  ...
преди: 17 дни, 10 часа
hash: c236a3078c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Честно казано не мога да кажа, че лично съм страдала от лошо отношение нито в България, нито в чужбина.
Но е факт, че в България повечето хора са като постоянно ядосани, сърдити и готови за пореден скандал, като част от житието.
Доста показателен случай в най-обикновена баничарница:
Влизам, поздравявам с усмивка, а продавачката намусена първо блокира. Гледа ме като нещо екзотично в зоолигечска градина, поздрави втори път-пак с усмивка защото изглеждаше като да не разбира какво се случва и си поръчах каквото исках.
Приготви ми поръчката, платих, благодарих и пожелава приятен ден. На излизане вече тя се провикна след мен "хубав ден и на Вас"!
Следващите няколко дни в които ходех там, ме посрещаше усмихната и тя, беше запомнила от първия път, че ми харесват по-припечени баничките и без да и казвам избираше от тях, пожелаваше ми приятен ден преди мен дори.
Явно просто са свикнали хората на лошо отношение и защо да обират негативни настроения на сума ти и клиенти.
Иначе НЕ, никога не съм се чувствала у дома в България.
Първо мислех, че е града, който иначе много обичах тогава, обичам си го и сега, но не моето "у дома".
После си мислех, че е страната.
20 г живея в страната, в която най се чувствам като "моето" но пак не "у дома". Обиколих доста държави, в някои места се влюбих, някои като че ли душата ми разпознава без да съм била преди там, но в крайна сметка осъзнах, че никъде на тази планета не съм "у дома".
Като да съм на туризъм, временно и някой ден ще се върна в моят

 
  ...
преди: 15 дни, 21 часа
hash: 11f78b8002
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   9 ох кака искам и аз да почувствам "моето" някъде. Мисля, че на Балканите само в Сърбия и Северна Македония съм се чувствал така, а извън Балканите в Австрия.

 
  ... горе^
преди: 15 дни, 21 часа
hash: e2803ad579
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Ами разбирам автора донякъде. Аз самата съм в Германия и я усещам много "моя". България ми липсва, определено. Но сякъш Германия е част от мен. Още като ученичка я посетих и се влюбих в езика и в културата. Мечтаех си - един ден да живея тук, да говоря немски, да познавам ежедневието и порядките на местните хора. И ето, че след 10-на години се озовавах тук и мечтата ми се сбъдна.
Но иначе бих се съгласила, че немците са особени хора. Аз самата въпреки непрекъснатите ми опити да се социализирам сред немците не се получава особено успешно.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker