Проблем с документите ми в Германия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121367)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14384)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6480)
 Здраве (9610)
 Спорт и красота (4705)
 На работното място (3186)
 Образование (7310)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18571)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Проблем с документите ми в Германия
преди: 11 години, 2 месеца, прочетена 4062 пъти
Здравейте!
Реших да потърся съвет тук и се надявам някой да може да ми помогне!
Фризьорка съм по професия и искам да замина да работя в Германия.
На няколко пъти ми отказват документите, защото изискват брой часове, които съм изкарала, а такава практика в България да се вади подобен документ няма.
Имам майсторска диплома и въпреки това не я признават и само ме бавят...
Да сте се сблъсквали с подобен проблем? Да имате приятели с подобни проблеми? Търся съвет... благодаря.
А.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 2 месеца
hash: 7cb0cae03a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Авторке, преведи и ЛЕГАЛИЗИРАЙ дипломата си. Ако си намислила, къде искаш да работиш или имаш на място познати - да отидат с легализирано копие на дипломата ти в т. н. Zeugnisannerkennungstelle. Чака се около месец, излизат със становище за легитимността на дипломата ти - би следвало да е позитивно, ако е издадена след 2007 г.
Много ще е от полза, ако можеш да приложиш някакъв документ - превод трудова книжка да кажем - от кога и , препоръки от работодатели - колко си работила и колко часова на ден ПЕЧАТ. Германия е доста формална страна. По принцип теоретично би следвало да ти признават дипломата, но истината е, че на практика не искат да допускат до пазара на труда хора с твоята професия от Източна Европа, защото подбихте пазара на този вид услуга и много паднаха възнагражденията - имат си много техни фризьори, които мизерстват и/или нямат работа. От 2014 г. ще можеш директно да кандидатстваш за работа (не ти трябва позволително, а просто регистрация, след намиране на работното място), но мисля, че пак е хубаво да си имаш становище от горната бюрократична служба - има я в големите градове и се ходи на място. В момента само българи с висше образование могат да работят без бюрокрации и то само по специалността си. Например лекари и информатици, икономисти и така нататък има доста вече.
И въпрос - не можеш ли с тази диплома да си отвориш салон в България? В Германия фризьорите са едни от най-зле платените хора с професия (разбира се чистачки, камериерки и т. н. са по-зле платени) и не знам как ще си покриваш разходите там с тази професия. Много наши момичета ходят да постригват на частно, но работят нещо друго иначе. Не знам - за човек с Майсторка диплома го намирам за леко унизително и чиста проба загуба. Аз идвам от малък град, моята съседка (не знам дали има изобщо Майстор) си отвори един нищо и никакъв салон в гаража на баща си, вчерашна пикла (на 24 г. е някъде) и си изкарва едни 2 бона на месец чисто (ПРОВИНЦИЯ, беден град!!!), има си име момичето и си е назначила още едно момиче, че не смогва сама.
Успех каквото и да решиш - който иска нещо го постига!
Ако удариш на камък с документите и нямаш човек да ти ги оправя на място, обърни се към IHK в Германия или към българската им организация в София АНК http://bulgarien.ahk.de/
Те разбират от такива работи, защото издават в Германия повечето дипломи за професия - поне ще те насочат и ще ти съдействат! Стискам палци!

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 8f5e3f9b6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   На мене също не ми признаха дипломата. Исках да уча в университет в Германия. Бях дала куп пари за подготовка, но уви. Искам да уча икономика но съм завършила моден дизайн като средно образование в България. Искат ми приравнителни
изпити. Общо 6 на брой. Сега се замислям за Ausbidung. По закон имаме право да работим без разрешително ако имаме висше образование или професия по която поне 2 години сме работили. За жалост този закон никой не го изпълнява. Аз мисля, че ако успееш да си намериш работодател, който да те назначи няма да има нужда от признаване на дипломата ти. Става трудно но не и невъзможно.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 7cb0cae03a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Номер 2 - признали са ти дипломата като т. н. Fachabitur. Ти можеш да си продължиш да учиш същото като средното във Fachhochschule, което се явява вид висше. Просто за нещо друго нямаш достатачно хорариум общообразователни предмети. Сърди се на училището си, което не ти е осигурило такъв хорариум и най-вече на себе си, че не си учила в нормална гимназия, а си избрала бивш техникум (след 8 клас без изпит).
Не съжалявай за нищо, защото и университетите нямаше да можеш да завършиш, защото цедката е жестока и с този техникум просто не си готова да минеш през нея

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker