Защо студентите-задочно нямат права? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Защо студентите-задочно нямат права?
преди: 8 години, 3 месеца, прочетена 5173 пъти
Защо задочниците имат по-малко права от редовните? Това е пълен абсурд според мен. Та нали те са станали задочно защото нямат финансова възможност. Например аз се бъхтя на работа, давам полвината си заплата за квартира(защото задочниците нямат право на общежитие) другата половина давам за семестриалната такса и буквално ям само хляб и сол. А работя 6 дни от седмицата! Ходя пеша до работа защото студентите задочно - НЯМАТ право на отстъпка в градския транспорт. Нямаш право на стипендия, дори да закъсаш, нямаш право да теглиш държавен студентски кредит. Писна ми вече! Дано някой политик го прочете и направи нещо, защото ще протестирам до край! В същото време съквартиранта ми е редовен, тяхните имат пари, не е работил никога и в същото време пътува с намаление до университета, дават му стипендия. Това е парадокса. Надявам се това, което написах да събуди всички борещи се хора като мен. Трябва да протестираме, защото никой няма да се сети сам да ни даде права..

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 3 месеца
hash: f4471ab8d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

1.   Ами учи редовно тогава!
Задочниците нямат права, защото са работещи и чак тогава са студенти. Какви права за 1-1,5 месеца лекции в годината, какво общежитие те гони? Ако задочниците имаха права, то поливин България щеше да е задочник в София и 5 г. да живее на общежитие.
Задочната форма на обучение е вид компромис. Тя идва от времето на комунизма и я има в такъв вид само у нас и може би в другите бивши соц. страни. Тогава просто много хора с висше е нямало, а партията прави университети в провинцията - идеята на задочната форма на обучение е да работиш в своя град и да учиш криво-ляво, което е по-добре от нищо.
Не е била идеята да отидеш ти в големия град, да плащаш квартири и така нататък. Добре е, че задочниците нямат права като студенти, защото злоупотребите щяха да са огромни.
Разбирам те иначе на човешко ниво, но никой не ти е длъжен. Аз самата учих редовно, работих 7 дни в седмицата ваканциите работих по 12 часа на ден, за да спестя някой лев, но ти гарантирам, че да учиш редовно е съвсем друга лига. 2/3 от студентите в София, които учат РЕДОВНО работят паралелно. Опитай и ти и стига мрънка. Светът няма да се промени вместо теб - направи си сметката и действително може би редовната форма е по-добра за теб, но те предупреждавам, че става дума за 5-8 часа лекции и упражнения дневно, много път между жилище-уни-работни места, а отделно ти свършват лекциите в петък и в понеделник те нарамват изпитите - вие имате сума ти време за учене. Пробвай се редовно ако мислиш, че е по-лесно, но си спести мрънкането, защото правилата имат своя смисъл и не само ти си нямал пари да учиш и работиш. Аз съм работила паралелно на 3 места, моят съсед е полусирак и продаваше домати на Женския пазар 4 години, на редовните студенти не ни е по-лесно и не се блазни от студентски заеми, защото заемите са за връщане. По-добре е да нямаш сега заеми. Трудно ти е, но след някоя и друга година си завършил и няма да ти се налага никога повече да ги работиш тези неща, а работникът без образование какво да каже - 45 г. тежък труд му престои - от неговите данъци ти искаш да си платиш образованието. Е, няма начин! Образованието след 12 клас е лукс. Ако не искаш да учиш - никой не те кара, но бъди благодарен изобщо, че имаш достъп до образование и таксите изобщо не покриват разходите по него, а държавата плаща 90% от разходите по твоето образование и бъди благодарен и на това.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 8489238b0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   такъв е законът - приема се, че студентите задочно получават заплата и учат между другото, докато тези редовно имат малка или никаква възможност да работят, затова получават повече облаги.
не можеш ли да минеш редовно? ако специалността не налага задължителни присъствия, можеш да се водиш редовно, а да посещаваш лекции със задочниците. освен това не можеш ли да си намериш работа с плаващо работно време и по-добра заплата?

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 32707f643a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   В повечето държави въобще няма задочно. Ако не можеш да се справиш с уни и работа, тогава не учиш. Не е задължително всеки да се набута в университет.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 616b0d5253
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

5.   До коментар 1:Не съм автора! Аз съм задочно обучение, за да мога да работя. Познай колко лесно си намирам работа като задочник. Навсякъде като чуят, че ти трябват 6-7 седмици за лекции и упражнения, плюс по 8 дни за практики и поне 6-7 дни за изпити, ти казват ще ти се обадим... Защо задочните студенти нямат право на стипендия? Нима ние не учим за изпити? За твое сведение конспектите за изпитите са еднакви и за редовно, и за задочно! За общежитията съм съгласен, но например за намаленията на картите за градски транспорт и за влаковете-не. При положение, че ти се налага около 3 месеца от годината да пътуваш. Защо пенсионери, редовни студенти и хора с ТЕЛК получават намаление, а за задочниците такова няма? Нима тези хора нямат финансови затруднения? Аз например работя не, защото не ми се учи, а за да мога да уча! Защото няма кой да ми плаща общежитието-100лв на месец(не, че щяха да ми дадат, защото живея в Софийска област), няма кой да ми плаща годишната такса в университета, няма кой да ми купува необходимите учебни способия, няма кой да ми плаща храната. За това работя! А не мога да си позволя да работя нещо почасово, защото 1-во трудно се намира такава работа и 2-ро парите, които евентуално ще получавам не биха ми стигнали само да си покривам ежедневните си разходи, а какво остава за разходите по университета. И не, не искам да получа образование на гърба на необразования човек, който ще работи 45г такава работа! Искам да получа образованието си от това, което са правили прародителите, родителите ми и аз самия в момента, а именно те са работели-следователно са плащали данъци (както и аз в момента), удържали са им пари за разни фондове(сама можеш да се сетиш, надявам се). И все пак като висшист се надявам да се сетиш за борбата, която са водели хората преди, а дори и в днешно време (Малала, надявам се знаеш коя е ), за какво е била, а именно за достъпно образование! Лека вечер!

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: df743cb77b
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

7.   Защото всичко е скапано.

 
  ...


...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 8fd1722f93
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

8.   Запиши се редовно и ще имаш права. Идеята на задочното обучение е, че не ходиш на лекции всеки ден (тогава защо ти е намаление за транспорта), но пък имаш време да работиш на пълен работен ден. Като не те устройва това положение и искаш същите права като редовните студенти, си завърши годината и се прехвърли в редовна форма на обучение от догодина. Така, че какво се сърдиш или се посвещаваш почти изцяло на ученето и съответно получаваш определени бонуси заради това или работиш и учиш задочно. Сам си избрал да си задочник, предполагам си проучил нещата и си си знаел, че нямаш право на общежитие, карта и т. н. не виждам сега защо се оплакваш. Освен това написаното от теб важи за всички избрали задочна форма на обучение. Не е нещо, което ощетява специално теб. Това са правилата и те важат за всички!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 9f76ee4195
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Защото задочното обучение не е обучение. Не може никой да ме убеди, че за има-няма месец може да се вземе толкова материал. Наречете ме луда, обаче понеже ходя на почти всички лекции и упражнения имам наблюдения. За упражнение трябва подготовка и четене. И не може да ти наблъскат за 8 часа на ден знания за 2 седмици и ти да ги запомниш. Като цяло самата идея е непродуктивна, а и таксите далеч не са толкова фрапантно по-високи в редовното обучение.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: ed08a31bf4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Веднъж българина трябва да разбере, че не е задължително всеки да е с висше образование. Радвай се, че изобщо те оставят да учиш задочно. Пълна пародия е тази форма на "обучение" - с 5 упражнения и 10 лекции на година ми взимали диплома за висше... Та те за това не ни признават дипломите на запад. Като нямаш пари за редовно, теглиш студентски заем, който се връща след като завършиш и си намериш работа (както е практиката по света).
Отделно пробвай да ходиш на упражнения всеки ден от 8, вечер до 5-6, след това лятото на практики, без стипендии, без заплати. Отстъпка от градския транспорт имаш, но това пак е просто един от многото разходи без да имаш каквито и да е приходи. Просто ще си мечтаеш да имаш работа и да изкарваш по някой лев за себе си.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: f952048c80
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Аз иакарах едно редовно и едно задочно и да ти кажа второто си беше песен!!!
Не знам какво се оплакваш, ако ходиш на работа ти се полагат допълнителни 20 дни отпуск на година съгласно Чл. 169, 170 и 171 от КТ.
Ако не ходиш на работа - все тая.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: d284978dfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

13.   Това, че учиш задочно и нямаш достатъчно лекции и упражнения не значи, че не полагаш същите усилия, защото конспектът е един и същ и на теб ти се налага да закупиш необходимата литература и да се подготвиш сам, а оценяването след това показва до колко добре всъщност си се подготвил и дали си придобил необходимите знания. Всичко според мен е въпрос на желание, и дисциплина на учене, защото дори да посещаваш всички лекции това не значи, че след това ще седнеш да научиш. Да оставим на страна стипендиите и намалението за транспорт, но нямаш възможност да изнесеш литература от библиотеката, защото си задочник и едва ли не престъпник и няма да върнеш литературата. Как се обяснява и това, че има индивидуални планове на обучение, в които редовни студенти посещават лекциите на задочниците, получават същите знания, работят, но имат правата на редовните студенти.

 
  ...

...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: dc0378a949
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Демокрацията би трябвало да дава равни възможности за развитие на всеки. И по между другото, като изключим българия, всяка една друга членка на ЕС има безплатни държавни университети. Прочетох мненията и на двете страни. И двете страни имат своето право. За жалост при нас, хората учат задочно, защото не могат да си позволят редовно образование. А относно това за вишистите, хора в българия има глад за специализирани кадри във всички отрасли, така че не се притеснявайте от броя вишисти. А относно това, кой какво е научил, вярвайте ми почти нищо приложимо няма да научите. Като човек с 4-5 години стаж в моята професия (учещ задочно) съм обучавал не малко завършили инженери, от водещи Софийски университети. Моделът на развитие на нашето обучение е не приложим, с работата ни. Трудно може да ме убедите, че е възможно човек роден на квартира (защото има и такива) е с привилегията да работи за да учи. Гледай те нещата по от далеч, за да видите целият пейзаж.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker