На кръстопът с денталната медицина - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121179)
 Любов и изневяра (29705)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

На кръстопът с денталната медицина
преди: 7 години, 8 месеца, прочетена 1388 пъти
Здравейте!
Аз съм мъж на 22г. В момента съм 4 курс дентална медицина в МУ София. Проблемът идва от това, че осъзнах след дълго време, че тази специалност НЕ Е за мен.
Самите съмнения започнаха още преди 1 курс. Освен в МУ София ме бяха приели фармация в СУ. Бях се насочил по-скоро към фармацията, но родителите ми все повтаряха да не ставам
"прост аптекар" (тяхно мнение).
Записах дентална медицина, но до ден днешен се разкайвам горчиво за избора си. Въпреки неимоверните ми усилия, не се справям с денталните предмети. Търсих съвети и помощ, но без резултат. Очевидно е, че не ставам. От този курс се работи вече с пациенти, но аз не мога да ги лекувам. Проблемът е, че родителите ми много инвестираха в мен. Не съм за тази специалност, но не знам как да им го кажа. Всички в семейството очакват да завърша дентална медицина и да я работя. Последните 3 години постоянно избухват скандали във връзка със следването.
Бих се радвал някой да изрази мнение по въпроса, по възможност без обидни коментари. Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 8 месеца
hash: 8a1516ccdf
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз уча фармация в момента 1ви курс в МУ-Варна, но обмислям смяна на специалността, нещо морско примерно, все пак съм от морската столица. Или пък да завърша фармацийката и след това да запиша едно задочно КММ или Корабоводене. И едновременно да играя на двете места. Днеска ми хрумна тази идейка, смятам че ще се получи добре. Брато, винаги можеш да станеш това, което си искал или да си промениш мнението и да направиш нови неща, не слушай родителите си или когото и да било, защото животът си е твой, сам го изживей! Слушай интуицията си.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: d4c2c69d79
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   А защо не специализираш ортодонтия? Много е доходоносно и според мен по-леко от това да оправяш кариеси и тн.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 0b78900aa8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Здрасти...
Аз съм 2 курс Кинезитерапия МУ-София и родителите ми страшно много искаха да уча нещо подобно , за което в момента аз съжалявам и всеки ден се отчайвам, защото не ми харесва, а те също инвестираха в мен и не ми се почва нещо друго от начало.... Това е прополян живот в нещо нежелано.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 95aa5b49f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ох, какво да ти кажа, била съм в сходна ситуация, само че не съм учила дентална медицина. Проблемът с твоята специалност, е че си доста ограничен откъм избор какво да правиш, ако искаш да се реализираш и финансово. Тоест.. трябва да си терапевт, клиницист или както искаш го наречи - да ремонтираш зъби. Не знам дали е при вас, но хуманната медицина могат да се занимават с фармацевтика, клин. проучвания, преподавателска дейност и дъра-бъра.
Избягай от тоя стереотип "мързелив", "нереализиран", "без висше" и т. н. Отговорно е това, че разбираш ситуацията - преди да си направил нещо в устата на хората, както се казва. И най-вече - НЕ си втълпявай, че за друго не те бива!
Фармацията е хубава специалност, но по мои наблюдения в МУ е по-добре, отколкото СУ. Ако смяташ, че не е късно да почнеш отначало (първокурсник) - дерзай. Едва ли ще има проблем да се прехвърлиш фармация в рамките на МУ - така и така си плащал три години подред семестриални такси.
Ако пък искаш, дай си отдих - намери нещо в jobs, което да не иска строга квалификация на този етап. Дай си 2-3 месеца да си припомниш чуждия език от гимназията, който ти е най-силен, и стреляй. Ако имаш бизнес идеи, бъди смел - но зависи с какви средства разполагаш.
Много е напрягащо, виждала съм човек, който прекъсва медицина след година-две следване; но родителите му не го съдиха, подкрепиха го. Момчето в момента работи в склад, но поне не се мъчи с нещо, което не му допада. :)
Жив и здрав, момче!

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: e10b6a7949
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Родителите ти са виновни. Като цяло медицината е престижна и добра професия, но не е за всеки. Ти със сигурност си умно момче, но си поредното дете на мама и на тате дето "ще запише" да учи "хубава специалност" щот после ще взема хубава заплата и щот заплатите били по няколко хиляди лева. Не се прави така приятел. Трябваше да разбереш какво е истинското нещо, което обичаш да правиш и да се занимаваш неотлъчно само с него.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker