Да следвам ли Туризъм ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Да следвам ли Туризъм ?
преди: 7 години, 5 месеца, прочетена 4235 пъти
Здравейте ! Искам да уча Туризъм, реших го наскоро като цяло не съм от най силните ученици през годините не съм учил по география много много ( не само по нея) да не кажа хич :) , но за сметка на това мога да кажа, че с английския съм на чудесно ниво. Като цяло само в английския ме бива, а не искам някаква гола фиология, но всеки ходи да учи за това трябва да си избера специалност а именно Туризъм. Чудих се, чудих се и реших него.
Имам няколко въпроса.

1. Лесно ли се влиза в специалността Туризъм в СУ и по какво точно трябва да държа изпит ?

2. Учи ли/ Има ли някаква математика в Туризма в СУ ?

3. Как и от къде трябва да се подготвя за кандидастване ? (Имайте предвид че имам много малка обща култура по география..)

4. Каква е разликата м/у "Туризъм" в СУ и "Икономика на туризма" в УНСС

5. Каква е конкуренцията в специалността

6. Трудно ли е обучението като цяло за тази специалност.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 5 месеца
hash: f90f7d88d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Наскоро четох, е завършилите туризъм с най-ниска реализация от всички вишисти - едва 19%! Помисли отново.
Помосли и какво може да научиш за тези 3-4 години? Едно нищо! Това е много малоумна специалност, която с нищо не те подготвя за пазара на труда

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: f0f8c64d0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

2.   Трудно ли е? Ако имаш проблеми с трудните неща по-добре ходи общак на някой строеж.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: a42a143bee
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   В СУ имаш предмети, както с географска, така и с икономическа насоченост(според сегашния учебен план). Преди разликата беше, че в СУ(ако не се лъжа) изцяло преобладаваха предметите свързани с география(топография, физическа география, туристически ресурси и др.), а сега, гледам, са вкарали икономически предмети(маркетинг в туризма, финанси, счетоводство, статистика, микро и макроикономика). Ако си в икономически университет(УНСС), ще учиш туризма, откъм икономическата му страна и с икономическия инструментариум, който за всички икономически специалности е общ и включва математика. Това е разликата.
Не е трудно и спрямо целта ти - да си имаш нещо друго, освен езика - идеята е добра. Вярно е, че е с най-висока нереализация, но имай предвид, че това е общата тенденция, а от индивид до индивид разликата може да е голяма. За знанията и уменията си, си отговорен само ти, не разчитай само на образователната система - вероятно затова и реализацията е слаба.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: b97f52f0f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 2, коментара ти показва, че нямаш особено голям умствен багаж. Строителите не взимат никак малко пари в развитите държави. Чичо ми работи в Западна Европа по строежи и взима по 100 евро на ден, или около 3000 евро на месец. Интересно ми е какъв процент от хората в България, дори с висше, взимат заплати от порядъка на 3000 лева? Защото на мен и двамата ми родители имат висше, но ме съмнява, че дори общият им доход достига толкова, камо ли по отделно. Казвам го като студент в България, отвратен от ситуацията в държавата и нямащ търпение да се махне.
Иначе до автора, учи това, което те влече! Реализация можеш да намериш със всяка една професия. Ако обаче тръгнеш да учиш нещо, което не ти допада само защото имало повече пари, си изгубен. Успех!

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 6e49ac1d8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Ако нямаш връзки се откжи. Имам много познати завършили тази специалност и работят понастоящем като сервитьорки, бармани и всичко друго, но не по специалността си. Успех!

 
  ...


...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 062debf6e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Уча туризъм, но не в София. Относно трудно ли е? Има си балообразуващи оценки и задължително ДЗИ или приемен изпит. Сядаш,учиш по гео, ако както казваш не си се старал за оценките, поне сега да изкласиш с добра оценка. Пробвай с изпит и след това с ДЗИ, ако не те удовлетворява резултата. Чела съм за СУ и изпита, писмен е въпроси свързани с предмета геофрафия и поне тогава беше, че може изпита ти да е по български с който също да влезеш. Но най-добре разпитай студентите от там или в самото гише за информация, понеже не винаги в интернер е достоверно и разбираемо.
Относно трудно ли е влизането? Не! В групата ми има едвам завършили и все пак влязли, защото са изкарали 5 или 6 с преписване. Това го казвам от страна, че повече гледат крайният ти резултат, от колкото какво си имал през годините (а и масова практика в балообразуването е удовената оценка на ДЗИ, което вдига и самият бал доста).
В моят университет учихме висша математика първият сем, след което продължихме и със статистика. Имаш микро,макро - икономики, трябва да разбираш малко или много от счетоводство, защото една от опциите е да си мениджър.
Относно икономия в туризма или просто туризъм, завършваш все бакалавър специалист по туризъм. За по-голяма реализация или конкретна специалност, играе роля магистратурата ти. Ако решиш туризъм и искаш да пробваш няколко унита, не губиш нищо. Разлика в тази сфера играе единствено специалността "хотелиерство и ресторантьорство" и се сещаш каква е и сам.
До коментарите, че нямаш реализация? Вярно, трудно е след като завършиш да вземаш 2хил заплата, но ще позволя да поспоря. В България, освен да си политик и да крадеш от държавата, няма начин да получаваш с чували парите и при това да са честно изкарани. Какво искате да кажете критици, че всеки юрист или лекар е с 10000% гаранция (защото все в устите на хората е това,че са едни от най-добре платените специалности) . Има си студенски практики за почти всяка специалност, която е освен шанс за реализация, но и шанс за постоянна работа.
Моят съвет е да запишеш това, което те влече, за да ти е интересно и да те грабват после лекциите. Ако не ти харесва специалностра идва и нагласата и към дисциплините ,а така става и трудно за учене. Все едно аз да бях следвала за лекар, оценките биха ми го позволили, но нямаше да е моята среда. Не мисля, че само аз разсъждавам така по този въпрос.
А до това добро решение ли ще е - туристи винаги ще има, независимо летен или зимен сезон е. Както и болни хора, които да развиват медицината, така и нуждаещи с от адвокати! Всичко е до желанието на човека да си намери работа!
П.С.- не винаги трябва да си човек на човека, че да успееш
От една горда студентка, записала и учеща туризъм!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: d440a73e0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Благодаря за отговорите! А смятате ли, че е възможно да вляза с оценките от ДЗИ (Анг. Език и БЕЛ)

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: b97f52f0f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Излишно е да питаш каквото и да било в този сайт, защото отговорите на 99% от пишещите винаги са едни и същи - отрицателни. Само виж за какво става въпрос в различните теми.

"Да уча ли Туризъм? " - Не
"Да уча ли Право? " - Не
"Да остана ли в България? " - Не
"Да напусна ли България? " - Не

Общо взето, каквото и да попиташ, винаги ще се намери някой, който да ти каже колко е лошо и че не трябва да го правиш в никакъв случай. За съжаление българите сме много добри в това да намерим причина защо нещо НЕ може да се случи, вместо да намерим начин да го направим и за това сме се докарали до тук. Учи това, което ти харесва и ще работиш с удоволствие 30-40 години! Успех!

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 80b2fda018
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   И отново съм номер 6.. Географията ако те плаши сега като ДЗИ, туризма не е за теб. В университета ще ти дойдат дисциплини, където географията ще ти се стори песен, а без нея като основа трудно ще разбираш лекциите. Пример по география учиш определенията /което после ще ти играе роля на теория в унито/ как са се образували пещерите, бреговете, планините и всеки процес свързан с тях. В университета като ти кажат научи за изпита всеки бряг по нашето черноморие, как се е образувал или планина с подробностите, ще търсиш отговорите като определения от знанията ти от средното. имаш време, влез в МОН и си принтирай всяка матура по география от 2009 до 2016. И да си купуваш сборници с други тестове файда няма, защото са същите въпроси от МОН. Наблегни на практическите задачи, тоест картата на България и на света, там ти е гарантираната 3ка. Купи си само сбито помагало с темите за последната задача, ще ти се сторят дълги. Друг съвет, от всяка тема извлечи най-важното, за да го запомниш, а вече подробностите ще ги донаучиш от самата тестова част.
Аз до последно исках да се занимавам с рисуване, но това ми е по-скоро хоби... Реших география и туризъм няма и 3м преди май месец (аз винаги съм уважавала предмета, но не съм вниквалс в него, а и си е друго уроците). Нямах време и дейстеах така както описах по-горе. Минах я с 5*45, просто трябва упороство и вникнеш в предмета, не да зубриш.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: c1d9adc6c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Номер 4 съгласен съм с теб за номер 2 но останалото, което си написал са абсолютни глупости. Първо в Западна Европа данъчното облагане е прогресивно тоест колкото по - голяма ти е брутната заплата толкова по - големи са удръжките, не е изключено в един момент да ти взимат половината заплата само удръжки, значи, за да взима 3000 евро нето би трябвало да прави около 5500/6000 бруто - хаха успех с това! Но чичо ти най - вероятно работи на черно, без договор по 12/13 часа, 6/7 дни в седмицата -така може и да си докарва такъв доход, но за Западна Европа това не са кой знае колко много пари, особенно в големите градове където апартамент в хубав квартал ти е от 1000 евро нагоре и ти говоря за боксониера тоест нещо от сорта на 25/30 кв. м. Второ дори не намирам за смислено да обсъждам колко по - хубава и лека е работата на родителите ти като висшисти. Дали можеш да изкараш на толкова голямо физическо натоварване докато станеш време да се пенсионираш? Не ме разбирай погрешно, не казвам да стоиш в България, но просто си свали розовите очила и си избий от главата, че там едва ли не мед капе по улиците и парите ти падат от небето, лесно няма никъде! Авторе не мисля, че с тази специалност ще имаш добра реализация.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker