Как да стана автомобилен дизайнер? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Как да стана автомобилен дизайнер?
преди: 5 години, 11 месеца, прочетена 3114 пъти
Здравейте, скоро правя 30. Следвах Бизнес администрация и комуникации. След няколко никакви работи в сферата на финансите и счетоводството разбрах, че не са за мен тези неща. Не искам по цял ден да седя на Ексел или да се занимавам с отчети. Като дете и през тийн годините ми се занимавах със скечове на автомобили. Сега си ги открих и обективно погледнато хич не са зле. Занимавах се и с графичен дизайн като тийн и студент. Но графичните дизайнери като че ли са по-зле платени от индустриалните? Късно ли е да станеш индустриален и в частност - автомобилен дизайнер на около 30? И как да го направя, да се запиша да уча дистанционно в университет или онлайн курсове по AutoCAD и подобни програми ще са достатъчни, стига да натрупам портфолио?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 11 месеца
hash: 631a8b4ede
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Чувал съм за велики цели, ама ти наистина не си поплюваш. Автомобилните дизайнери се броят на пръсти. Дори в киното е по-лесно да пробиеш като актъор в холивуд.
Нищо не казвам. Невъзможни неща няма, зависи колко си откачил и колко си готов да дадеш, но все пак помисли, дали си готов да платиш цената.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: f5d2c09443
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Не, не е късно. Успех!

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 5d3433a631
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Здравей. Аз съм човека който ще ти обясни ясно и точно за какво става въпрос тази професия. Българските автомобилни дизайнери се броим на пръсти наистина. Познавам 4-ма българи от които единия работеше в Ферари другите двама в Рено и един в Порше. Уча вмомента точно това Transportation design или Automotive design някои го наричат, във Форцхайм Германия - Това е мястото от където излизат най-добрите автомобилни дизайнери. Има и други университети разбира се в Калифорния, Пасадина- там ще ти искат 100 000 долара за обучението (В Италия Милано в SPD е 16000 евро на година за сравнение) или в Англия в Ковънтри също е добър вариант но в Германия е най-доброто място според мен.

Така... като за начало трябва да имаш няколко основни задължителни неща за да влезеш в тази индустрия:

1. Много добър английски език да владееш, без него никъде не става. Повечето университети искат сертификат IELTS или TOEFL за да те допуснат да учиш. А в Германия искат и немски и английски да знаеш.

2. Много важно даже основно нещо е да умееш да си представяш уникални форми на автомобили и ги презентираш чрез скициране на ръка. Скетчинг!!! Ако това не умееш то забрави за тази професия.

3. Да умееш да говориш пред публика за да правиш презентации на концепцията си.

4. Моделиране с пластелин (не такъв какъвто използват децата ами професионален)

5. Много пари за начало за да влезеш в университет за 4год бакалавър ако нямаш дизайн бекграунд или 1 год. магистър ако си учил преди това дизайн. Аз съм от втория тип. Там придобиваш не само знанието, но и връзките с хората и фирмите които после ще те наемат на стаж.

6. Много нерви и търпение. Пътят е бодлив и тесен както се казва. Конкуренцията е ужасна!! Особено като си представиш колко много кандидат-дизайнетчета идват от Китай и Русия. Просто трябва наистина да си много ама МНОГО добър в това което правиш за да те хареса някой и да те наеме. Това е сериозно и не е за подценяване!

Дано не си се отчаял, но такава е реалността. Ако мислиш че ще се справиш с тези неща пробвай, защото си заслужава и заплатите са добри. Но тази работа няма да те направи богат или нещо такова. По-скоро придобиваш вътрешно щастие и усещане.

УСПЕХ!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 50bf7213ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Не искам да казвам, че е невъзможно или късно, обаче нишата за автомобилни дизайнери ми се струва много, много тясна. Което означава, че трябва да си много добър, за да те забележат. Не знам дали може въобще да започнеш направо с автомобилен дизайн и то без специално образование, в чужбина гледат на образованието.

Отдели време за проучване. Проучи къде има такива специалности в чуждестранни университети и какви условия се предлагат. Ако искаш дори пиши на някои автомобилни производители, нищо няма да ти струва просто да питаш какви изисквания имат. Проучи биографии на известни дизайнери т.е. какъв професионален път са имали. Потърси във форуми мненията на млади дизайнери, които са завършили тези специалности и са направили първите си стъпки. Всичко това са мнения и информация, които ще ти създадат по-ясна представа и ще можеш да прецениш дали може да направиш нещо.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 0ec8407b1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Формотворец на коли (на английски: automotive designer) се става изключително лесно. Тази професия се практикува от десетки хиляди хора по Света. Най-вече е нужно да имаш правилно пространствено усещане (достоверни и приложими в практиката пропорции) и въображение, раждащо красиви и функционални форми. Една от най-големите грешки на доста колеги е, че рисуват колите с 30-цолови джанти, двойно по-нисък таван и доста по-голяма широчина, което само по себе си на картинка може и да е яко, но пренесат ли се тези форми в триизмерното пространство, всичко изглежда много по-различно и недотам добре. Затова винаги се придържай към истинските размери и пропорции. Едно оформление на кола е истински добро тогава, когато е впечатляващо при производствения вариант.
Познанията и опитът с програма за триизмерно проектиране (най-използваните в областта са Alias automotive и Catia ) помагат доста, но не са задължителни, тъй като повечето формотворци създават рисунки, които след това се използват от главните формотворци като основа за окончателното триизмерно моделиране. Естествено, ако само искаш да рисуваш коли, заплащането е по-ниско, а конкуренцията - по-голяма, тъй като това е по-лесно и се владее от повече хора.
Аз самият работя като формотворец на коли и съм един от мнозината самоуки в областта, без да са следвали в специализиран университет. Никое знание не идва бързо и лесно, затова трябва да се заредиш с търпение и постоянство, но упорит ли си, има голям шанс плановете ти да се увенчаят с успех. :)
Може да прочетеш и темата ми тук в раздел "На работното място", която е със заглавие "Съвет към трайно безработните". Там съм написал някои по-общи напътствия.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker