Посещаване на лекции без да съм студентка - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121388)
 Любов и изневяра (29755)
 Секс и интимност (14387)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18578)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Посещаване на лекции без да съм студентка
преди: 5 години, 5 месеца, прочетена 1959 пъти
Здравейте. Ако някой е запознат да хвърли малко светлина по въпроса. Мога ли да посещавам лекции в даден ВУЗ без да съм студентка там? От преподавателя ли зависи? Много хора ми казват, че не може, понеже студентите си плащат за да получат образование, но аз по-скоро мисля че си плащат за да получат диплома. Става въпрос за АМТИИ.
Благодаря предварително?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 5 месеца
hash: 42ea58ad37
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   По принцип - да. Аз го правих. Лекциите обикновено са със свободен достъп. На лекциите често има много хора. Рядко преподавателят познава всеки студент лично и знае кой е от съответния курс и кой не. А как точно стоят нещата в АМТИИ не мога да кажа.

За съжаление много студенти си плащат точно за хартийката, а не за знанията. Не осъзнават, че дипломата нищо не струва без знания.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: cdfcaf70de
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   С каква цел?

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 80f8722636
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   В големите университети и специалности нямам как преподавателят да знае кой е негов студент и кой е външно лице. В моя университет - НБУ, преподавателите са казвали, че често има външни лица на техните лекции и нямат проблем с това, дори се радват, че някой иска да черпи от тяхния опит и знания, самия аз съм ходил в лекции на мои приятели от други специалности и никой никога не ми е направил проблем.
Но има някои лекции, коити са в супер малки зали и пръсъствието на други хора не е желателно, защото няма места за студентите... повече специалности имат ФБ групи и можеш да питаш там и ще ти кажат по-конкретно относно това, което те интересува

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: f9044a4021
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Амииии примерно в ТУ. Можеш да си влезеш на лекция и никой нищо няма да ти каже. Нито проверяват нито нищо. Даже много хора и не ходят. И аз съм се чудел. Цялото това знание което преподават фактически ти можеш да си го “откраднеш” безплатно, но за да се наречеш висшист трябва да си го платил и да си ходил на упражнения, и да пишеш протоколи, и да взимаш заверки, и да правиш курсови и дааааам... много готинко :3

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 0edf0e708d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ето това не могат да асимилират българите. За болшинството 'образованието' е хартийката.

Дипломата не е нищо повече от документ който удостоверява 'уж' положен труд за развитие. След взети успешни изпити, курсови работи и прочие, човек тогава получава и тази така наречена 'диплома'.

Когато човек плаща семестриални такси, плаща за 'образованието', което включва времето на лектора (тъй като лектора получава заплата от таксите на студентите и за това е и там), също така включва матерериали които се използват по време на практическите / дискусионни часове. Ако университета предлага разновидни услуги, включително и достъп до онлайн библиотека и четиво, или каквото й друго да се сети човек, това също идва от бюджет който е обвързан със такси. От събраните такси се калкулира и бюджет по който функционира университета. Де факто, плащат се заплати на преподаватели, купува се оборудване, плаща се за лицензи (било то софтуери или каквото й да се сетиш), поддръжка.

Семестриалните такси при това не са кой-знае какво. Обикновено е нещо от порядъка на 400 лева на семестър.

Въпроса е какво искаш Ти да постигнеш накрая? Ако ти е интересно нещо, лекциите не са всичко. Те се водят 'бонус'. Книгите са най-важното нещо а човек има достъп до тях и извън училище / университет.

Друга е работата, че хората във България виждат развитието си и полагат отговорност само на институциите и времето което прекарват във тях, вместо да отварят книги сами. Това е грешката във обществото.

 
  ...


...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: aa18d124da
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Аз, заради личен интерес, съм посещавала лекции по кризисен пиар на мой приятел в СУ "Климент Охридски". Нямаше никакъв проблем. От любопитство посещавах и лекциите по творческо писане на друг приятел в НБУ. Пак нямаше проблем. Днес аз самата съм преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски" и аудиторията ми е абсолютно отворена за всеки, който се интересува от руска литература, не съм имала разногласия с деканата по този въпрос, точно обратното - всеки слушател е добре дошъл, ако предметът ми го запали. Единствено, когато ползваме по-малки зали за заниманията, чисто технически е невъзможно да приемем външни гости. Моят съвет е, ако искаш да слушаш даден курс, да договориш това с преподавателя. Той ще те упъти на кои лекции може да присъстваш, на кои упражнения - не можеш, и така нататък. Но принципно висшите училища са отворени към желаещите да се приобщят към науката.
Когато аз бях студентка (завършила съм Литературния институт "Максим Горки" в Москва), при нас идваха прочути писатели-емигранти като лектори. Цяла Москва се събираше да ги слуша. Едва ни поемаше аулата. Но как да откажеш на обществото да види Йосиф Бродски и Наум Коржавин на живо (имах това щастие! ). Как да спреш студентите от университета "Ломоносов" да конспектират лекциите на светилото в областта на античната литература академик Гаспаров? А да пропуснеш професора ми по философия Куницки? А легендарния Лебедов? А специалиста по френска литература Карабутенко? Абсурд! Позор! Престъпление! Ако има академичен дух във висшето училище, към което имаш интерес, авторке, то със сигурност ще ти осигурят достъп до предметите, към които проявяваш интерес, без значение дали си редови студент или не.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 48db94cc73
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз бих ти платила, за да посещаваш моите очни и да ми пратиш после записките.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 509273603f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Да, можеш. Повечето студенти даже не посещават лекциите, защото това е загуба на време, а тези, които посещават, го правят, защото някои преподаватели от време на време отчитат присъствие и на края на семестъра ти дават 5 точки бонус за това или пък по време на презентацията казват за определена точка от плана "това често го има на изпита". Или присъстваш, за да имаш какво да прочетеш по време на сесията - от записките, които водиш. Презентациите са много сбитите варианти на темите от конспекта за изпита, така че ако не водиш записки по време на семестъра, трябва да отделиш огромно количество време, четейки огромните теми от конспекта.

Сега, да обясня защо лекциите са загуба на време. Някой горе е написал, че това са безплатни знания. Не, не са! Това са "знания", които можеш да намериш в много по-добре обяснен аналитичен вариант, ако знаеш чужди езици като английски, немски, френски, руски, китайски и др. На лекциите не откриват пред теб нов свят, пълен със знания, които никой не знае или не може да намери. "Знанията", които получаваш по време на лекциите са знания от типа "температурата на повърхността на Плутон е -270 градуса", т.е. безполезни и кратки. Ако искаш да станеш специалист по нещо, имаш нужда от умения, а не от знания. Никой не ти плаща за това какво знаеш по дадена тема, а как можеш да имплементираш въпросното нещо. А за да станеш специалист трябва да можеш да наблюдаваш, да пипаш, да експеримемтираш, да стигнеш до заключения на база визуални наблюдения. 15-те лекции на семестър, по време, на които лекторът като папагал повтаря глупости и очаква студентите да си водят записки, вместо да им прати презентациите и 10-те упражнения на семестър по време, на които 7-8 души от една група "работят" заедно върху неща, нямащи нищо общо с реалността... Това не е образование. Глупавите лекции и остарелите упражнения трябва да отпаднат и да има само лабораторни занятия, по време на които студентите да могат да водят записки на база наблюдения, работейки самостоятелно под надзора на преподавателя. Да придобиват умения за работа в реална обстановка. По време на лекциите професорът постоянно повтаря "сега представете си..." и шари по дъската, опитвайки се да имитира 3D обекти с 2D такива, вместо да ми покаже истинската апаратура и въпросното явление или процес в действие. Това трябва да спре!

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 7ae88a7fdf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Аз като учех във ВИНС-а и аз това съм се питал. Не може ли някой, който не е студент да си влиза в лекции? Принципно може. Никой няма да тръгне да го пита защо е там. Даже гаджетата на някои колежки са идвали, за да се видят в лекциите.

По би имало смисъл да посещаваш упражненията, но там са само определени групи от 20-тина души, а не цял поток и няма да те допуснат. А и стаите са малки. Поне при нас беше така, но в този университет не знам, все пак той е за изкуства и може принципа да е по-различен.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: f425a7399a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ако е в Аула - да. Но ако е в стая за 20-30 човека и курсът се познават, ще е... сещаш се, странно. Не, че не можеш да излъжеш нещо, но, ако се отвори дума и пред преподавателя може да ти направят проблем, иначе в аулата няма проблем

 
  ...

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: df950b08db
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   На лекции може да влезе всеки, но след като не си студентка няма да те допуснат до изпит и съответно няма как да получиш диплома, но ако искаш да ходиш просто защото ти е интересно и искаш да научиш нещо по дадената дисциплина-няма проблем. Преди години сестра ми идваше с мен на една лекция, просто защото и беше интересно. Така, че особено ако става дума за огромен курс от над 100 човека няма никакъв проблем да си влезеш, да си седнеш и да си слушаш. Никой няма да те пита дали си от този курс или не си.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker