Убиха ми мотивацията за учене! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Убиха ми мотивацията за учене!
преди: 4 години, 3 месеца, прочетена 1246 пъти
Много бих искал да дадете своето мнение за да започнем някакво обсъждане на тези проблеми.

Вече въобще не ми се учи... а си спомням в началото на учебната година се бях мотивирал... ама тези "учители" които идват за едната заплата всичко развалят! Аз съм 11 клас, така че мога отговорно да заявя, че училището ме научи само и единствено на това как да преписвам. Да учиш от контролно за контролно е най- ужасното нещо. При това имайте в предвид че в днешно време никой не ти казва каквото ти трябва нито пък го пише в учебниците, трябва да си го търсиш в телефона...
постоянно ни заплашват какво сме щели да правим ако останем без телефони, ами аз да ги питам какво ще правят ако те останат без мултимедиата... всеки втори урок се преподава с презентация, а учителят стои на стола и чете какво са му написали на презентациата, да добре ме разбрахте, това не са техни презентации, а взети от интернет! Минал съм през толкова учители и мога отговорно да заявя че най- зле са младите учителки! Имал съм учителка на около 25 години по литература... пълен ужас, две изгубени години... добре че отиде да ражда.
Същата история е и с математиката, госпожа на 30 години, която чисто и просто не можеше да решава задачите и за това даваше най- лесните. Сега имаме господин, средна възраст, който чисто и просто преписва от учебника. Учителите от по- старото поколение също не са цвете за мирисане, особено често се срещат такива които пък въобще не влизат в час... ама пак казвам че по- старите учители които са на по 60 са много по- добри в преподаването, отколкото онези които четат от учебника. Всеки знае примери за изключения естествено. Само да вмъкна че и учениците са същата история, като си спомня колко учители сме разревали. Те затова бързат да се пенсионират.
Няма да продължавам, ама накратко- възмутен съм...
Никой не му пука за образованието, визирам обикновените хора, па камоли за министрите... общо взето ми е жал за следващото поколение...

И сега всички форумчани ще ме полеят с мръсотия какво се оплаквам, ама какво говоря аз, все още нищо не съм видял от живота... ама то всеки бърза да избяга от училище и да не се върне. Да знам че първо трябва себе си да променим и после света но все пак ваичко което се случва е толкова демотивиращо.

Благодарен съм на училището, че ме научи да чета, пиша и смятам.

Много бих искал да дадете своето мнение за да започнем някакво обсъждане на тези проблеми.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 3 месеца
hash: 2fc2987960
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   И аз така се чувствах през всичките си ученически години. Учителите много обичаха да ни казват, че някой ден ще се сещаме за тия години с умиление, че са ни най-безгрижните и ще искаме да се върнем в тях. Още чакам да ми домъчнее :) Може би като остарея и забравя какъв цирк е било всичко, ще се сетя с добри чувства за безкрайните часове, в които се опитвах да чуя какво говори учителя, докато всички в гласа крещяха, гонеха се, разливаха вода, палеха хартии, вдигаха прах дотолкова, че да не може да се диша, влизаха и излизаха, когато им хрумне и какво ли още не. Може би тогава ще забравя как учителите, в опит да научат всички на най-елементарните неща, повтаряха един и същ материал с месеци, а моите мозъчни клетки стенеха. Сбогом математика, която много обичах и на която бях много добра, сбогом химия, която в последствие ми трябваше за кандидатстване и се наложи да я науча сама, сбогом литература, в часовете по която гледахме филми, защото класа не можеше да чете :), сбогом физика, когато дойде нова учителка и започна да ни кара да пишем на дъската план от нейна тетрадка и после просто да го препишем (дори не се стигаше до преписването в тетрадките), сбогом, сбогом, сбогом!

На училището вече не можеш да разчиташ, че ще те образова. Младите учители до скоро са били тройкаджийте на класа, аз лично имам една съученичка, която се научи да чете към 4-ти клас и разправше и още разправя, че ще "запише за учителка" и макар лично в нея да се съмнявам, че ще го завърши (защото ще запише, ако поиска, тъй като университетите са просто едно продължение на комедията на българското образование), просто няма да има търпението да чака 4 години, за да го завърши. А я си представи сега колко като нея имат търпението! Ама разбира се - работен ден - фиксиран, заплата - фиксирана, работата - можеш да я претупваш всеки ден, че даже ще излизаш и да пушиш в задния двор с децата :), ваканция - лятна, зимна, пролетна... Ех, че рай! Хич не им е зле. А че са част от разрухата на цяла една държава - кой ти го мисли! И това само от страна на учителите, а учениците! Такъв зоопарк няма никъде по света, а уж сме интелигентни създания, Homo sapiens, разбираш ли...

Няма оправия, приятелю, съжалявам да го кажа, но нещата са в кафявата гама :) Напълно те разбирам през какво минаваш, разбирам отлично и липсата ти на мотивация. Аз най-много я усетих в 9-ти клас, малко и от 10-ти. Тъй като външно нищо няма да се промени, а ще става по-зле (внимателно подбирай университет, защото и там е същото в повечето случай), тогава ти сам трябва да си вземеш нещата в свои ръце. Учи сам тези предмети, които обичаш и които после ще ти помогнат в кандидатсването, чети си книги - имаш време, щом не те занимават с домашни и изпитвания, спортувай, гледай документални филми, развивай хобитата си и така. Спасявай се, защото се затъва в такава среда, казвам ти го от личен опит. Надежда има, не се отчайвай, просто забрави за вината на учителите, съучениците, държавата, политиците, родителите, програмата, учебниците и всичко и започвай сам! И сам воинът е воин :)

Успех!

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: bc22bbe59c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не се безпокой, ако мислиш, че гимназията е гадна пиши едно висше да видиш как се убива мотивация.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: cf59faf1d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Реши какво искаш да учиш и си учи само по предметите, които ще ти трябват. Последните години така се прави.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 39a48e62af
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Излизай в самостоятелна форма на обучение и ги заеби всички тея глупсоти. Последнит 2-3 годни в гимназията са тотална загуба на време и нерви!

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 45b8ebd74f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   За съжаление авторът не единственият ученик, който споделя това мнение . явно образованието в Бг е пълна пародия.
Така един учител по математика в МГ !!! напълно уби мотивацията на дъщеря ми и на целия й клас да продължат да се занимават с математика, а децата имаха потенциал - класирания по състезания и олимпиади в 6 и 7 клас. Още ми е тъжно.

 
  ...


...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: b0f17e71a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Ех, номер 1, наистина ти се е отразило образованието зле...
"и там е същото в повечето случаЙ"???
" И сам воИнът е воИн"???

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 2fc2987960
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 6, не си се научил да не се изказваш неподготвен: https://kaksepishe.com/voin-voyn/ :)
Първият ти пример пък е просто lapsus calami. Провери в нета що е то последното. Ако имаш нужда, разбира се, защото на теб образованието ти се е отразило много добре.

Поздрави, номер 1

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 93f1e94d6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   6, воИн си се пише така:)

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 2150422b1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Това е образованието в България, не само в твоето училище, ами и в моето беше така и може би вече 99% са така. Ако ти се учи висше - чужбина най-добре. На много по-високо ниво и се цени високо.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: a43cc4580a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Първи курс съм студентка.
Уча специалност за която се иска много четене, учене и прочее.
Последните ми години от гимназията бяха пълен кошмар. Не само ми убиха мотивацията, направо ме заровиха 4 метра под земята. Когато поисках да мина на самостоятелна форма на обучение ми отказаха, защото според мен щяха да загубят пари. Не се оплаквах от хората в класа си, многократно в някой от поредните ни свободни часове сме си говорили какво се случва и как нищо няма да излезе от нас, понеже никой не ни създаде навика да учим.
Никой не ни научи как да се оправим в банка примерно, как да действаме, как да се оправяме с нотариуси когато, примерно, си вземаме кола. Сами се научихме. Никой нищо не ни спомена за ходене по инстанции.
И до ден днешен не ми се е налагало да ползвам котангенс. Абсолютно ни оставиха ей така, цъкайки си на телефоните, ядейки в час, защото така ни свикнаха. Слушали сме обиди от учители как за нищо не ставаме. Имало е дни дори в които от 7 задължителни часа, поради липса на дисциплина или отсъствие на учител, съм карала само един час. На мен лично последните 2 години ми писна съвсем и почнах да го карам през просото и без това на никого не му пукаше.
Милиони пъти са ме заплашвали с изгонване, само веднъж отодох на съвет и получих наказание обществено полезен труд. Копах двора. Голям праз, много вдъхновяващо.
Когато влязох в 8ми клас заплашително се говореше как ако ни хванат с цигара ще ни изключат. Да, тогава имаше такива случаи. Но след 8ми клас многократно са ме хващали с цигара, дори не са ми се карали. Сядали сме и на кафе с някои от учителите, свестните от тях, те поне ни приемаха като приятели, не като неандерталци и сме си говорили за много много различни неща от учебния материал.

Зам. директор ми преподаваше по предмет, който никъде другаде не се изучава в училищата(както и още няколко такива предмета и това сега ми помага в университета, пък и бяха част от профила ми) и ни разказваше как ученици от много по долни класове са го заплашвали с нож. Такива неща. Трагедия.
Дипломата ми е 5, 37. Без помощта на училището(която по принцип е задължителна). И един сертификат на хвърчащ лист за компютърни технологии, който ни го наложиха да го изкарваме в 10 клас. Не разбрах защо, тъй като важи една година, но още си го пазя, ей така, за спомен. Дори не е цветно принтиран.

Това, на което се радвам от въпросното училище е, че учих т. нар. мъртви езици, 3 на брой. Един от тях в момента ми помогна да си изкарам изпита по латински, щото' то и в университета не ти преподават кой знае колко. Това е позитива за мен.







Не хаби нерви, нищо няма да се промени. Грижи се за себе си. Няма да те оставят да не завършиш. Чети си от нета или книги и това е.

 
  ...

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 29021a1272
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Като знам в днешно време кои стават учители, съвсем нормално и логично ми се струва написаното от автора.
Въпросът обаче е друг - защо някой трябва да те мотивира? В ерата на интернет няма нужда учителят да ти дава цялата информация, съвсем спокойно можеш да си я намираш и сам. Има толкова много учебници, статии, видео клипове... Знаеш ли колко съжалявам, че всичко това го нямаше, когато бях ученичка? Но днес се възползвам от това на макс и не ми трябва учител, за да ме мотивира. :)
Интересно защо обвиняваш само учителите, а не и родителите ти - могли са например да те запишат на СИП, частни уроци, да ти купят литература... Погрешно е да се смята, че само учителят има роля в образованието - всичко започва от семейството, преминава през училището, но личностният фактор си остава най-важен. И аз съм имала кофти учители, но това не е проваляло стремежа ми към знания. Всичко е до човек.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker