Изпит по Зъботехника - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121391)
 Любов и изневяра (29756)
 Секс и интимност (14387)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4707)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18578)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Изпит по Зъботехника
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 2739 пъти
Ще бъда много благодарен ако в тази тема хора, които са минали през изпита по Зъботехника в някой от МУ, Пловдив, София, Варна споделят опита си.
Колко точно е труден излита по моделиране, каква точност изискват спрямо представения модел, голяма ли е конкуренцията, дали курсовете, които се взимат преди изпита пожелание са по-скоро задължителни за взимането му, има ли разлика между бала за кандидатите държавна поръчка и изцяло платено обучение.
Ще е супер ако споделите нещо и за изпита по етика отново за специалност зъботехника.

Благодаря много, важно ми е.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: b17368657e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   И аз ще кандидатствам тази година. Ще следя темата.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: b73cf6fdda
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Изпитите в Пловдив са по моделиране и етика.
За курса който се предлага от самия колеж, лично на мен много ми помогна, но не е задължителн, голяма част не бяха ходили на този курс, а на частни уроци при преподаватели от университета или някъде другаде без значение. Курса е само 3 дни, но обясняват важни неща и ако го искаш и се стараеш ще се справиш... На изпита по моделиране изискват, но на тях им е ясно, че няма как човек който до сега не е учил такова нешо да го направи перфектно, а и моделите които са дадени за гледане не са перфектни...но все пак трябва да причиа на зъб хаха... Да направиш основните наклони на зъбите, туберкули и фисури.... Конкуренцията стряно този изпит е много птносителна при меб имале хора, кпито предни години не с а ги птиемали, ходи ли с ана оше курсове и разбира се. Станали по-добре.. Има си конкуренция, но не е невъзможно.... Етиката е малко на къснет, зашото изпитите се привеждат ещв няколко дни всеки ден се пада разли9на тема, зависи... На устен викат всеки, т 3 или 4 кумисии бяха съшо на късмет е при коя ше се паднесш, защото умаше такива който не изискват кой зн колко, по разбрани са и те пускат с по висока оценка, но и има такива които за най малкото се заяждат... Йо тази гофина бала е доста нисък... Винаги има начин стига да го желаеш.. Но до колкото съм чувала варна е по-добър вариант

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: f7e214ba2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Към номер 2. Благодаря много за подробната информация. Варна не е вариант за мен. Тъй като ще ми е достатъчно трудно да уча тази специалност и да работя дори на 4ч., а няма кой да ме издържа. Сам ще си плащам и платеното обучение. Също така до колкото съм пил са на кантар двете Унита.
Та, относно изпита по моделиране. До колкото разбрах е 5ч. Аз един модел на резец в много по-малки размери с корена, но без стойка го правя за 1. 30ч. вече почти перфектно. Предкътник с корен последно 3 часа си играх, но ще се подобрят Според теб тези 5 ч. достатъчни ли са да се направи добре модела. До колко се гледа дали размерът отговаря, колко често може да се ходи до модела. Също така, изглежда че ти вече учиш това. Според теб каква е възможността да се работи на 4 ч след лекциите. Контролните чести ли са, трябва ли да се учи след лекции през седмицата често? Иначе за курсове при зъботехник не мисля да ходя, но приятелката ми зъболекар ми помага от време на време, а и ще отида на 3дневния курс.
Ще се радвам да споделиш каквото друго се сетиш за специалността и професията.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 9bfecaa88f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Някой има ли информация колко горе долу е заплатата на зъботехниците. По-конкретно на тези, които работят в чужди лаборатории?

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: b73cf6fdda
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   5 часа са достатъчни да, щом и казваш, че се справяш за по малко... До самия модел не можеш да ходиш, само на около един метър от него, затова може да работиш над това да го правиш на око... До колко се гледа размера, ами колкото може да се соближиш до реалния. (на модела) е най-добре, но сега трудно е да стане, при положение, че не си се занимавал с това преди това, но ме се притеснявай, оценяванеро не е чак толкова строхо и детайлно... Важно е суотйошенеито коронка корен, пеадистал задължително, туберкулите, отсечката на фисурите, наклона на сакия зъм, на страните му и на корена/ите... За работа е много трудно, може нещо за през уикенда, през седмицата единствено след 17:00. Защото през повечето дни програмата е до късно.. контролни, както ги наричат в МУ колкоквиуми, има за всяка дисциплина поне по един за семестър, зависи от преподавателя прави и други тестове, но оценките не зависят особено, казват пе зависят за оценяването на изпита, но не мисля, че има такова нещо... Също някои от дисциплините нямат изпит а текуща оценка, което е по-добре разбира се, тя се решава с тест накрая, и реферат, по преценка на преподавателя.... Дали трябва да се учи сшед лекции, ти си решаваш, но съват, учи, защото още на първатта сесия, ще разбереш че си направил грешка, че ен си упил, просто е много трудно толкова материал на веднъж.... Не е казано д аучиш всичко веднага и на изусти да го зубриш, просо е хубаво още като се взема да се прочете, после ще е мнпго по-лесно за учене за изпит.. Иначе ти си решаваш дали д аупиш... За колквиумите си пише темите така че няма да ти е нужен всичкия материял, но з аизпитите в сесията ти трябва всичко, зашото не знаеш каква тема ше се падне....
Какво още мога да ти кажа.. Ако ти харесва наистина и смяташ да го работиш записвай се, но не очаквай д анаучиш много.. След завърлване според мвн поне, ако през тези 3 години не ходиш в лаборатория, според мен е невъзможно да започнеш да работиш.... Иначе със сигурност ше трябват още курсове след това...

Щом има кой д сти помага е много добре, а щом казеаш и че се справяш перфектно и да не си давай оарите за частни уроци, и 3 дневния курс е достатъчен (за сръпби хора де хаха) в твоя слупай мисля че и че ти е предостатъчен, защото казваш че и тоята приятелка ти показва нещата така че... И успех!

 
  ...


...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 9bfecaa88f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До номер 5 от автора.

Относно стажовете по време на следването. Те уреждат ли се от колежка до няква степен? Кога се случват, в 3ти курс ли? Заплащат ли се? До колкото разбрах от зъботехници сам си ги търсиш в лаборатории щ, взимат се малко пари, работи се по 12ч., дори и малко събота и на края на стажа може и да ти предложат постоянна работа, така ли е? А докато тече стажа, в случай, че е по време на обучението, съобразен ли е с лекциите?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: b73cf6fdda
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Лаборатотии сам си търсиш да, работата в тях е много относителна, много зависи как ше се разберете, на какви йора попаднеш...не всички плащат всъщост до колкото знам, защото по времето когато си там ти трябва да имаш упражнение и все едно ти е обучение... Лаборатория си търсиш 2ти курс, мисля че за летния семестър, като си има часове в програмата в кпито сте по лабораториите... Някой ако не си намери лаборатория кара упражение със преподавател в колежа...Иначе 3ти кърс летен семестър целия е само в лаборатория, нямаш лекции и всипко друго, целия семестур е в кабораторията която си си намерил....
Да ако в лабораторията харесат как работиш в голяма вероятността да ти предложат работа за след стажа.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 1b4cbe6a29
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Здравейте и аз се интересувам за изпита по етика понеже искам да кандидатствам в медицинския колеж в Пловдив.. Някой знае ли къде мога да намеря примерни изпити и на устния какви въпроси задават вярно ли е че те питат защо си избрал специалността ти на 1 място понеже аз искам да кандидатствам с рехабилитация.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 9bfecaa88f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   До номер 8, а имаш ли представа в какъв диапазон се въртят заплатите в лабораториите в Пловдив и дали твърдо заплащане и процент от изработеното или само твърдо. Благодаря за останалата информация, мисля че е доста детайлна.

До номер 9, имаш 25 тестови по материята е учебника, после есе в общи линии по една от 14те теми от конспекта. Най добре е да си ги развиеш предварително. След това ти правят интервю и те питат защо си се насочил към тази професия. В учебника като гледам материалът по Етика е не повече от 100 страници. Всичко останало е право и държавно устройство, което няма връзка с изпита.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: b73cf6fdda
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Към номер 9, питат защо си избрал специалността да.
Зависи на коя комися попаднеш, ще те питат само това, иначе по темата която се падне питат, ако искаш нещо да допълнеш примерно.. Затова докато чакаш за устен може да си прочетеш темата...

 
  ...

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 9bfecaa88f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   А относно изпита по етика.
Тестовите задачи трудни ли са, до колкото разбирам има и отворени въпроси. Има ли въпроси съдържащи имена на философи и конкретни цитати или не са чак толкова детайлни?
Относно темата, която трябва да се развие. Под формата на Есе ли трябва да се пише и също така изискват ли да се споменават конкретни имена на философи и цитати или се гледа повече личната морална гледна точка над съответният въпрос?

Относно изпита по моделиране в Пловдив. За Варна чух, че се бачка с кухненски ножове (поне за курса), голям и малък. Същия ли е случая и с колежа в Пловдив или се използват нормални моделажни инструменти?

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: a443ca8768
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   В Пловдив за изпита по етика няма да има тема, а само тест и мотивационен разговор (интервю)

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: b73cf6fdda
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   До номер 10. От номер 8.
Не знам дали питаш за заплащане по време на стаж, което някои предлагат ( не на всякъде дават възнаграждение по време на стаж). А за след завършване не знам, но след завършване ще е до както се уговорите или кадето попаднеш... Като цяло парите не са малко.. Примернонза изработване само на една коронка.. Не знам дали е удачно да казвам цени, но с една коронка, една дневна надница е покрита, която със сигурност няма да е само една... Но тъй като няма да работиш за себе си в началото, разбира се ако нямаш възмижност това да се усъществи... Това не те бърка особено, защото всички пари от това което си изработил з а жалост не отиват при теб..


Извинявам се, че след толкова време отговарям! То и не помогнах по тоди въпрос особено

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 9bfecaa88f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   До номер 14 от 8:

Благодаря за отговора. И за преди/след стаж питах. Но като цяло очаквам да не се заплаща по време на стажа, който в крайна сметка ти се води като част от упражненията и се извършва във времето за обучение. Още повече, че едва ли ще съм много полезен в този период.
По-скоро питах за финансовата част на нещата след 3г. обучение. Ако трябва да бъда по-конкретен ме интересува именно заплащането в случай че работиш в чужда лаборатория, тъй като не очаквам в скоро време да имам възможността, самочувствието и уменията да си отворя собствена. Горе долу около каква сума се въртят възнагражденията в големите градове (едва ли има значение за конкретната професия), на каква база се заплаща, твърдо и процент, само процент, какъв процент от изработеното и т. н.
Като цяло заплащането далеч не е единствената движеща сила за мен в решението ми да кандидатствам и уча зъботехника, но предвид колко пари ще дам за платено обучение, 3г. още учене и факта че ще съм на 30 като завърша, определено не е незначително.
По мои сметки и проучвания. Една коронка метало-керамика изкарва около 80лв. на лабораторията. Прави се за 2.30ч. Предполагам че от тези 80 собственика е нормално да прибере 15 за разходи, 40 за себе си и да плати 25 на зъботехника, който я изработва. 3 коронки по 25лв са ти 75лв. на ден. Това са ти 1500лв. на месец. Реално ми се струва адекватно да сте се договорили за 700 ли колкото е твърдото за специалността и фактически 30% от изработеното.
Ако сметките са ми близки до реалността не виждам пречка дори младши зъботехник да прибира поне 2000 на месец.
Ти зъботехник ли си? Ще се радвам ако някой, който е такъв ми сподели малко от кухнята в тази насока, би ми било едно немалко спокойствие за в бъдеще.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker