Какъв е смисълът от матурите, особено за тези които ще следват в чужбина?? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121391)
 Любов и изневяра (29756)
 Секс и интимност (14387)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4707)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18578)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какъв е смисълът от матурите, особено за тези които ще следват в чужбина??
преди: 3 години, 8 месеца, прочетена 2296 пъти
Кажете моля, аз като ще следвам в чужбина има ли някакво значение каква втора матура ще запиша и колко ще изкарам на тях? Имам чувството, че са я сложили просто като една пречка.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 8 месеца
hash: 40049d5956
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Абе вземи я ако ще с 3-ка да е, запиши например английски - елементарна е и дори не трябва да я мислиш.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 42b4001ed9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Човек ти поинтересува ли се изобщо какво искат за прием в чужбина? В Германия примерно ти искат висок успех в дипломата. И как се формира този успех? Ми с оценките от матурките главно. А и какво им се впрягате на тия матури, елементарни са.
;)

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: b1c072bb6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   В Германия оценките от матурите на децата завършили гимназия са вход за университета, т.е. няма други изпити, кандидатства се с оценката от матурата.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 9e18177da5
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   А все пак за да получиш безценната диплома за средно образование, която ти гарантира успех в живота, трябва да изкараш два задължителни изпити по 4 часа без почивка, щото "вие сте зрелостници"( така отговори квесторката като я питаха дали ще има почивка между отделните модули). Тази година се явявах, първата матура по бел ми дойде в повече, но се издържа( чак накрая ме заболя главата), но при втората имах силно главоболие още края на първия модул. По бел имах 5.68, на втората имах 5.35( не е зле оценката, ама само аз знам с какви мъки съм я изкарал). Приет съм в чужбина навсякъсе където кандидатствах, там ти гледат средния успех от дипломата и въпреки матурите, които са 1/3 от общия среден успех, имах отлична диплома. Матурите са безсмислени, за съжаление при мен протекоха гадно, но за 12 години " образование" съм се сблъсквал с много по- гадни и малоумни неща. За втора матура пиши или английски или някой друг чужд език. Аз се самопрецаках с по- трудна матура без да има нужда и сега съжалявам по много причини. Завършилите преди 2008 са можели да се освобождават от матури при средна оценка от даден предмет поне 5, но пък тези с тези с лоши оценки по повече предмети са държали не само 2 матури. Така и трябва, аз все пак съм полагал усилия да имам 5 и 6 през годините, а тези дето нищо не правеха и имаха 3 и 4 по много предмети накрая полагат и те две матури като мен. Не е справедливо, ама има много по- големи несправедливости от някаква си тъп зрелостен изпит, имаше хора обаче дето си и вдигнаха средният успех от дипломите щото писаха матура по АЕ, пък тя е елементарна и изкараха много високи оценки

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 9f0d46adf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   "Ми с оценките от матурките главно."

"Ми" ако си беше последвал съвета, да провериш, щеше да знаеш, че се гледат индивидуални оценки, за различни предмети, но голяма роля играят извънкласните дейности, резюмето и интервюто.

А самите матури са една безмислена пародя, на това, което някой преди 100 години е вярвал, че е било показателно, за зрелостта на един човек. Самото име е смешно. Матурата, която взех с 5.76, беше смешна работа и щях да я взема и в седми клас, може би с по-висока оценка, защото все още се трогвах от образованието в училище. Да ми бяха дали, да я направя тогава, да ми бяха дали и тази по английски и да ми бяха спестили 5 години!!! 85% от наученеот в гимназията НИКОГА, не ми е помогнало, а ако трябва да бъда честен, учих от Wikipedia, препоръчани книги от goodreads и един мегапак със списания за наука, които бяха В ПЪТИ по-добри от жалките учебници, които пренаписваха през година, и то по начин, неразбираем за човек, който няма 2-3 годни в академична среда. В смисъл - ако 13-14 годишен келеш учи и разбира повече от чуждоезично списание, отколкото от учебника на роден език, нещо верочтно е сбъркано с учебника!

 
  ...


...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 7246f5e69a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Матурите в този си вид нямат никакъв смисъл, от Европа ни натиснаха да имаме матури. В Германия избираш профил в 11клас примерно Химия и Биология и държиш матура по тях, за да влезеш в университет с този профил, тоест матурата ти е изход от средното и вход за университет. Матурата в БГ е минимум на минимума, за да може всеки да има средно образование. Ще дам два реални примера какво е нивото на матурата, имам една колежка, циганче, която работи от 11 клас при нас на смени, тя е полуграмотна и не е посещавала училище от две години, по нейни думи учителките са помагали, изкара двете матури с 3. 50. Аз завърших без матура 2005 г и влезнах в технически ВУЗ, всичките колеги имаха тройки на кандидат студентския изпит по математика. След две години в час по математика ни дадоха задачите от матурата, всички имаха между 4. 50 и 5. За какви матури говорим?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 8df9cf4a4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 2, не би трябвало оценките от " матурките" да ти формират 1/3 от средния успех в дипломата, защото 2 изпита по 4 часа не са критерий за нищо. При положение, че повече от 40 години е нямало задължителни матури, а тези, които са полагали матури, не са били толкова оценени, защото оценката от матурата влиза на мястото на оценката по даден предмет, ама като са 17- 18 предмета не се усеща толкова при ниска оценка от матурата. Матурите в този си вид са малоумни, защото накрая всички са равнопоставени, без значение какъв им е бил успехът по време на гимназиалното обучение. А и защото съм приет в Германия, мога да кажа, че за малко специалности ти искат 5. 90 - 6. 00 успех. Разбира се, колкото по- висок е успехът толкова по- добре, но с диплома около 5. 50 при повечето специалности ще те приемат все в някой от по- престижните университети. Също така има и доста хубави специалности, които са Zulassungsfrei, тоест не ти гледат успеха, единствено е нужно да имаш диплома за средно и сертификат по езика и те приемат.
Номер 3, те и в Бългания са вход, но пък правилно ли е в ТУ да се влиза с оценка по БЕЛ с коефициент 2. 9, а математиката е с коефициент 3. От моя клас има хора дето нищо не знаят почти по математика и физика, ама с матурката по БЕЛ влязоха. В Германия е друга система, но имай и предвид, че пресяването в повечето случаи не става толкова при кандидатстването, а по време на следването. Със сигурност в Германия матурите са повече и по- трудни, но там ги полагат тези, които учат в Gymnasium и те се допускат да кандисатват в университет. А тези от професионални гимназии нямат право. В България масово са от такива училища, защото тези от елитните гимназия( те са нещо като гимназиите в Германия) или отиват в чужбина, или учат някаква по- добра специалност. Освен всичко дотук, в Германия децата ги разпределят в какъв тип училище да учат още преди 7 клас на базата среден успех и мнението на учител, като ако родителят не е съгласен, че детето му не е в гимназия, то е допуснато да учи там, но трябва в последствие да покрие минимален среден успех. А в България имаш 2 изпита в 7 клас, цяла година трепериш и ходиш на уроци ако искаш за влезеш уж в тези елитни гимназии, а какво ще стане на изита никой не знае. Няма как да сравняваме България с Германия, тук цялата система е малоумна

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 8fa976870a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Аз бях първи випуск с матура, след дългото затишие. Беше през 2008 г. Винаги ми пишеха тройки, четворки в училище, а имаше съученици, които бяха мазнячите на класа и им пишеха шестици, дори само като се усмихнат и защото седят на първите чинове.
Е, на матурата те изкараха тройки, а аз 5. 10. Тъй че за мен има смисъл едно такова външно оценяване!

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 5787bf5065
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Какви са тези въпроси и разсъждения. Това е образователната система какво ще правиш после няма.никакво.значение и се радвай, че след българската матура можеш да учиш каквото искаш, защото в Германия децата още от 4 клас тръгват в различни посоки и вече за някои от тях пътя към университет е затворен.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: ed19d9aa33
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   И коя е пречката на елементарните матури? Това, че 5 години си спал, писали са ти 6-тици и сега трепериш да не изкараш 2 или 3. Знаеш ли, че за чужбина ти трябва и сертификат за език и на някой места и висока диплома. И това ли е пречка? Ми стой си в България тогава. Даже ще ти препоръчам УНСС.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker