Дайте съвети за учене на нови неща (всякакви тематики) - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Дайте съвети за учене на нови неща (всякакви тематики)
преди: 3 години, 6 месеца, прочетена 1013 пъти
Здравейте,
на 21 съм и живея в чужбина. Всеки ден срещам нови хора и ми се случват различни ситуации, за които не винаги съм подготвена. Много ми се иска да уча нови неща всеки ден, става въпрос за различни езици, факти, хакове, нови умения, абсолютно всичко. Дайте предложения за сайтове и различни методи. Ще съм много благодарна!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 6 месеца
hash: a8b2091092
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Типичният любопитен човек сам си открива темите за изучаване. Ти не си! И 10 опции да ти топнат тук, няма смисъл.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 6951728bc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Чети много книги, енциклопедии, гледай лайф хакове в YouTube, учи езици с приложения...Днес е много лесно да се намери всякаква информация, каквато искаш.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 2347e7bbdb
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Научи се да говориш с животните, като научиш езикът им. В повечето случаи е по-сложен от английският, но след това ще останеш изненадана колко по-съобразителни и разбрани са от блондинките. Мисълта им не винаги е мащабна като при човекът, но за сметка на това е по-концентрирана от него, също както са нещата при зрението им. Което ги прави незаменими помощници при решаването на конкретни проблеми. Все едно да смяташ наум или да имаш калкулатор. Странното е също, че независимо къде се раждат и дали имат или нямат контакт по между си, те говорят на един език, който знаят по рождение, докато при хората езиците се учат и са различни и страшно много в зависимост къде се раждат по света и така хората не могат да общуват по между си, ако са от различни места. Например, ако кажеш на някой от Азия "Ела" или "Махай се" той въобще няма да вдява за какво иде реч. Докато ако кажеш пис пис на котка независимо къде я срещаш по земното кълбо, това на нейният език означава "ела", а ако и кажеш "пссст" това означава махай се. Веднага те разбира, не прави фасони, знае кога си прав, не спори, не ти надува главата като и кажеш да млъкне и не ти създава главоболия. Кокошката също. Обаче е изключително важно да знаеш произношението, иначе няма да те разбере въобще какво и казваш. Затова е важно да слушаш как се изговаря и да можеш да изговаряш по абсолютно същият начин. Пис пис и Пссст са единствените прости думи без сложно произношение, но другите няма как да напиша, защото в азбуката няма букви които да отговарят на тези звуци. С особена сила това важи за кокошият език. По-труден е от китайският. Например "Крау улаау влуу" означава "Разкарай се бе боклук". Така се пише с букви, но звучи по съвсем друг начин. Ето как (00:09 до 00:11)
https://www.youtube.com/watch?v=bLkaGEu6MZs
Като им научиш езикът може и идеи да ти дават. Това например да набия пироните в главата на особено важни личности за маските и да въведат носенето им от всички и навсякъде ми го даде като идея един петел порода Ню Хемпшир като го питах след много безсънни нощи как с един куршум да отстрелям два заека-фръцкането на блондинките и разпространението на заразата. Двете най-досадни неща които съм срещал. Обаче понеже даде невероятен ефект, на българинът му стана широко около врата, извади си носът от маската и осра всичко. Че и рипа като му кажеш да го прибере. Сега като го питам какво да правя, той ми каза "Еби ги тия недоразумения, остави ги сами да се Локдаунат".

Чорбаджията на курникът

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: b50ba17d49
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   А иначе:

- Ако искаш да пробваш нов език, Duolingo e мнгоо добър старт. Можеш да схванеш бързо основни неща за повечето езици и ако ти хареса - да посветиш повече време на даден език.

- Готвене - супер интересно е като хоби, защото хем ще си правиш супер храна, хем ще ти е забавно, а това занимание е с потенциал да впечетли семейтво и приятели, някой романтичен партньор. Също така работи и добре за започване на разговори. А ако мнгоо задобрееш, дори може и кариера да ти стане!

- Четене. Goodread. com може да те накара, да заобичаш наново литературата, ако някой задръстен учител те е накарал да я намразиш.

- Свирене на музикален инзтрумент! Аз имам ел. китара и когато не ми е на кеф, просот си я пускам към amp-a, слагам слушалкиет и си свиря, дори и в 1 през нощта.

И това са много малко от нещата, които можеш да правиш.
Сайтове като Udemy и LinkedIn имат курсове за почти всичко, което си мислиш, че може да се научи дистанционно. Програмиране, работа с офис програми, финанси, математика, музикални инструменти и прочие...

А за интересни факти ще предложа следните канали в Youtube: Vsauce, Smarter Every Day, Numberphile, Tom Scott, Mark Rober, както и мнгоо други, които YouTube ще ти предлага, ако ги гледаш редовно. Тези са повече за наука, инженерство и математика, но има много канали за литература, философия и прочие. И разбира се - Wikipedia. Не е GoogleScholar, но определено е дообро място, за научаване на нови неща.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 7f2d4e7a73
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Duolingo е приложение за учене на нов език. Френски, испански, всякакви има.

Има различни приложения с цитати от всякакви хора, само трябва да потърсиш.

Можеш да намериш аудиокниги, които да слушаш в транспорта, когато можеш. Стари класики, нови философски и мотивационни книги, много неща. Пишеш audiobooks в магазина на Google/Apple, ще намериш желаната апликация. Аз редовно слушам Meditations, авторът е ясен.

Podcasts. Имаше едно приложение Google podcasts, понякога се появява в магазина, понякога не. Такива разгвори и дебати на различни теми са доста интересни, аз харесвам Science vs. Интересен подход към различни тематики, но има подкасти на всякакви теми.

Безплатни електронни книги има навсякъде, само трябва да потърсиш в търсачката. Старите древногръцки класики, римски автори, много творби са налице на английски, немски, френски, руски, каквото ти трябва. Един сайт за книги е b-ok.org (или bok.cc), там можеш почти всичко да намериш.

Реторика, това е нещо, което си заслужава учене. Има една книга A Rulebook for Arguments, там можеш да срещнеш някои логически грешки, как да се дебатира и проверяват източници, различни работи.

Списъкът е безкраен. Ако вече нямаш, можеш да инвестираш в евтин таблет за тези неща. Аз така си държа книгите, аудиокнигите, приложенията за езици и всичко останало.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker