Професия "Сценарист" - НБУ или НАТФИЗ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121389)
 Любов и изневяра (29756)
 Секс и интимност (14387)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18577)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Професия "Сценарист" - НБУ или НАТФИЗ
преди: 3 години, 5 месеца, прочетена 1901 пъти
Здравейте! В момента съм 12-ти клас и съм пред огромно дилема относно това къде да кандидатствам. За щастие, поне съм решила какво. А именно - искам да уча за сценарист. Още от малка имам талант да пиша и съчинявам разни неща като приказки, разкази, истории, дори преди няколко години започнах да пиша роман, но все още не съм го завършила, а и не съм много сигурна дали изобщо става нещо от него. Наясно съм, че тази специалност не е честно срещана в днешно време, особено в България, както и че няма добра реализация, и може би заплащане, за нея, но въпреки това искам да се занимавам с това. Родителите ми уж бяха съгласни с избора ми на професия, в 9-ти клас, когато за първи път им споделих, но напоследък вече не са. Майка ми иска да уча за медицинска сестра, защото смята, че това е най-доходоносната професия и най-успешната тук в България... но според мен не всичко е пари. По-важно е желанието, това, което аз искам и ми харесва. Имахме доста спорове по тази тема и в крайна сметка не стигнахме до консенсус. Но аз все пак продължавам да проучвам тази професия и открих, че в НБУ и НАТФИЗ в София има специалност "Филмово и телевизионно изкуство", където мога да стана сценарист. Но сега въпросът е - кой от двата университета е по-добър? И за двата съм чела и чувала както плюсове, така и минуси и затова не мога да реша. Много ще съм ви благодарна, ако можете да ми помогнете с избора!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 5 месеца
hash: 2fb80f4671
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Като вътрешен човек директно ще ти отговоря: където и да запишеш специалността, истинска реализация има само с връзки. Това е игра, в която става дума за пари. Много пари. И ако ставаше само с талант, досега щеше да си чула за десетки проспериращи млади сценаристи, които се изхранват от това в милата ни родина. Както виждаш, въртят се едни и същи имена, останалите гладуват, гладуват, пък сменят амплоато. Университетите ни бълват артистични кадри, които после цял живот припечелват като аниматори по Слънчака.

Не го казвам, за да те плаша.
Казвам го, за да знаеш къде отиваш.

Желая ти успех!

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: e5aa162104
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   От авторката: Много ти благодаря за коментара! Значи, в крайна сметка, връзките наистина са от голямо значение за тази професия. Аз обаче съм чувала, че точно поради причината, че се въртят само едни и същи имена навсякъде, започват да се търсят "млади и проспериращи" сценаристи (както ти се изрази) и все пак може да имам някакъв шанс без връзки... или според теб е напълно невъзможно?

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 6d4137a3a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   И двата университета имат своите плюсове и минуси, както сама си споменала.

НАТФИЗ е име с утвърдени традиции. В този линк ще можеш да намериш малко повече информация за специалността Драматургия: https://natfiz.bg/course/dramaturgiya/ Знай, че кандидатстването е изключително трудно - голяма цедка е, мнозина не влизат в първия път. Има препоръчителна литература, която е добре да прочетеш. Както и е желателно да отидеш на подготвителните курсове - независимо че не са особено евтини. Плюсът е, че дипломата тежи, както и ще имаш възможност да създадеш ценни контакти и връзки.

В НБУ има специалност "Кино и телевизия", където имаш опция за спецализация Кинодраматургия. Приемът е значително по-лесен в сравнение с този в Академията. Позитивите са, че университетът разполога с много хубава база с модерно оборудване, както и гъвкава учебна програма. При висок успех имаш възможността да запишеш и втора специалност след успешно завършен четвърти семестър.

В София има и театрален колеж "Любен Гройс", но за него нямам много сведения.

Обмисляла ли си да запишеш някоя филология? Някои драматурзи са с филологическо образование. Или Журналистика?

---
Де думите на майка ти да бяха истина... За съжаление, трудът на медицинските сестри не е толкова добре заплатен, колкото заслужават.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 36b46e9343
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм чувала за много добре заплатени мед сестри в София. Това е професията на бъдещето. Но, ако теб не те влече не виждам защо ще го правиш. Моето лично мнение е, че всички професии свързани с кино, телевизия и театър са само с огромни връзки. Пример - Сашо Кадиев, с какво той е по-добър от средностат. българин? И всички други в ТВ, радио, театър и т. н. Така, че определи си приоритетите, искаш ли да учиш нещо, което ти харесва, но няма да го работиш или би насочил усилията си към нещо, което е търсено и ще го работиш? Най-доброто за себе си, което можеш да направиш е да намериш нещо, което ти харесва и е търсено. Не се подлъгвай по престижното, не избирай нещо, само защото е престижно. Ако трябва си дай време, не бързай да записваш, но и не се оставяй без професия. Като за начало можеш да си задаваш въпроса защо, докато не намериш причината, поради която искаш да го запишеш. Да знаеш, че в медицината има място за всички. Една сестра може да работи най-различни неща, ако щеш и в детска ясла, дори в училище. А за учител какво мислиш? Там ще си режисьор и сценарист, вдъхновител и продуцент. Ако си добър, може да си и обожаван. Един театър, една пиеска, можеш сам да си измислиш и да научиш децата как да я играят. В търсенето на професия бъди креативен. Ако загледаш биографиите на известните актьори, ще видиш, че имат роднинска връзка с други актьори. Там случайни хора няма. Те дори в тв то, за едно глупаво време се избиват, а ти мислиш за сценарист. Не е лошо, мечтите са хубаво нещо, но според мен ще си загубиш времето и парите, ако нямаш връзки.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: e5aa162104
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   От авторката към номер 3: Благодаря ти и на теб изключително много за коментара! Линкът, който си пратила за Драматургията в НАТФИЗ аз съм го чела и проучила. Знам, че е влизането там е доста по-трудно от НБУ, но пък за НБУ съм чувала, че обучението там не е на много високо ниво и накрая нищо не знаеш от това, за което си учил. Освен това е доста по-скъп университет, защото е частен, чувала съм също, че няма общежития към него, доста е далеч от центъра на София, понеже е в квартал Овча купел и затова доста се колебая все още.

Що се отнася до това дали съм обмисляла да запиша някаква филология или журналистика... Да, обмисляла съм го. Баща ми даже искаше българска филология да запиша, но аз мисля, че учителите също не взимат кой знае каква голяма заплата, а и просто не ми допада. Колкото до Журналистика... всички, които искат да учат това, записват тази специалност в Софийския, от моя клас има едно момче, което се е насочила именно натам, също и една моя приятелка, но аз не знам... За журналист май също ми трябват връзки и май също трудно се влиза

 
  ...


...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: e5aa162104
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   От авторката към номер 4: Много ти благодаря за съветите, които ми даде! Ще продължавам да обмислям въпроса и надявам се да успея да преценя кое е наистина нещото, което съм склонна да уча и работя и в същото време да е нещо, което ме влече и има къде да го практикувам... тези две условия малко трудно ще ги съчетая, но все пак ще опитам.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 6d4137a3a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   В НАТФИЗ таксите също не са ниски. Да, в НБУ са по-високи, но при висок успех имаш право (на дори пълна) стипендия. По въпроса с общежитието - да, НБУ няма свой блок в Студентски град, но поне преди имаха заделени определени места в блокове на други университети.

С Българска филология не се реализираш единствено и само като учител. Иначе аз бих ти препоръчала Славянска филология.

---
Журналистиката в СУ е на ниво. И връзките се създават в хода на следването и практиката. Това важи и за киноиндустрията.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: a8e4af7031
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Здравей,
Аз уча “Журналистика” в Софийски и не си заслужава. За съжаление, поддала съм се на колективното мислене, че “щом си се хванал на хорото - ще го играеш” т. е инвестирала съм прекалено много време и по-добре да си взема дипломата.

Мога да кажа, че се припознавам в твоята мечта, защото самата аз искам да бъда сценарист. Това, което мога да ти дам като съвет, събран от хора, които са обвързани с развлекателната сфера е: Българска филология е една чудесна специалност, която ще ти даде богата култура и ще те научи да пишеш. За голямо нещастие обаче в тази сфера се пробива с връзки, а НАТФИЗ е мястото, което може да ти го даде.

Надявам се да съм била полезна. Успех!

Поздрави,
М

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker