Българска филология или Славистика? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121215)
 Любов и изневяра (29713)
 Секс и интимност (14362)
 Тинейджърски (21897)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7304)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18529)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Българска филология или Славистика?
преди: 2 години, 1 месец, прочетена 1226 пъти
Здравейте,
На 17 г съм и тази година съм в 11-ти клас. Имам желание след средното си образование да изучавам филология. Въпросът ми е относно специалност “Славистика” в ПУ, а именно дали наред с изучаването на съответния славянски език се изучава и Българска филология и дали след завършване студентите могат да се реализират в професии, обичайни за завършилите Българска филология като например учител по български език и литература? Тоест дали един студент, завършил Славистика има същите знания, умения и възможности както студент, който е завършил просто Българска филология?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 1 месец
hash: 3de1f2bd00
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   В СУ Славистиката е директно магистър, второто ти висше е Българска филология и можеш да преподаваш в училище. Във втори курс, ако не се лъжа, почват практитките в училище. Демек в Славистиката придобиваш знанията и по Българистика, имаш правото да си учител по БЕЛ. Практиката е по желание за славистите. За самата подготовка - ученето хем е двойно, хем не е достатъчно добро, защото програмите са леко съкратени. Не мисля, че излизаш с познанията по Българистика, които имат тези, записали конкретно това, освен ако не си мнооого старателен. Учиш две специалности.

Не знам как е в ПУ, това трябва да го пише на сайта им или се обади да питаш.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 76ef06f642
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Преди 7 години завърших, тогава беше Славянска филология. Изучавахме едновременно и избрания славянски език и всички литератури. Сега я разделиха - можеш да избереш езиковедски профил, мисля че добавиха и западен език, но не съм сигурна или литературоведски. С моята диплома съм с две професии - учител по български език и литература и специалист по сръбски и хърватски език и литература. Сега не знам как е, може би учител по език или литература, трябва да попиташ. Но аз имах практика в училище и в прогимназия и в гимназия. Мога да преподавам в от 5-ти до 12- ти клас. Българска филология избират - гимназия или прогимназия и след това могат да преподават или от 5-ти до 7-ми или до от 8-ми до 12-ти клас. Специалността иначе е прекрасна. Преподавателите са много добри. Това ми бяха най-хубавите години.
Паола

 
  ...
преди: 2 години, 13 дни
hash: 29306d239b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Нямам идея каква програма следва специалността Славянска филология в ПУ, но мога да те уверя, че тази в СУ не е актуализирана сигурно от самото създаване на специалността. Студент първи курс в специалността СФ в СУ и искам да изразя възмущението си. Приеха ме със сръбски и хърватски - трудно го превъзмогнах в началото, тъй като смятах, че имам достатъчен бал, за да бъда приета с полски или чешки, но уви... Не е нужно да споменавам с какви хора са ми изравнени знанията - хора, които не могат да направят елементарен разбор на изречение и не могат да различат частите на речта от частите на изречение. И как по-точно са с си минали матурите? Това остава загадка. И тези същите хора са били приети на някакво много задно желание, което ще рече, че са били приети с ниски оценки. Аз, която си минах матурата по БЕЛ с 5. 40, не успях да се поместя сред, , по-умните", а именно сред полонистите и бохемистите. Няма да описвам каква трагедия се рее и там. И не е ли по-логично да науча с какъв език съм приета преди приключването на трето класиране, а не в деня на началото на учебната година? Ако не ми хареса езика, да не се записвам изобщо. Още повече, че се записват хора, които не са тръгнали с нагласата да учат чужд език. В момента ми преподават четирима преподаватели по езиците (за някои от тях мога да изпиша цял ферман)- тотален излишък и претоварване. Все пак уча сръбски и хърватски, които са близки до българския, не уча полски.
Доколкото разбрах, повечето групи се разпадат, тоест не остават хора. Смятай за какво говоря. Факт е обаче, че получаваш голям спектър от знания по много дисциплини и съвместно изучаваш БФ, тоест излизаш с повече знания от студентите в БФ. Моят съвет е да се насочиш към нещо по-перспективно, защото очевидно изучаването на сръбски и хърватски няма да ти осигури реализация. Полският и чешкият може би са по-търсени донякъде. Надявам се да отпадна втория семестър, защото не мога да удържа на тежестта на стреса, който ми причинява тази специалност. И това е обръщение към тези, които са се насочили към тази специалост в СУ!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker