Дилемата - дипломна работа или държавен изпит? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121278)
 Любов и изневяра (29730)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9603)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18551)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Дилемата - дипломна работа или държавен изпит?
преди: 1 година, 8 месеца, прочетена 1289 пъти
Здравейте, вече съм 4-ти курс специалност българска филология в ПУ. Започвам да си задавам вечния въпрос, който споменах в заглавието. Имам нужния успех, с който мога да пиша дипломна работа по литература(това е моят интерес), но колебанието ми е огромно. Не се плаша от самата работа по нея, а от това, че нямам достатъчно време да я напиша по наистина добър начин.
Разбира се, няма гаранция и, че ще успея да се подготвя добре за държавния изпит.
Аз работя на пълен работен ден, уча задочно и времето не ми стига никак. Много колеги ме съветват да пиша дипломна, понеже обичам да пиша, да се ровя в книги и да изследвам литературата. Но дипломна работа от 60 страници не се прави за два месеца. Другата страна е държавния изпит - аз ще искам да се явя по литература, той включва цялата българска литература, изучавана в 4-те ни курса обучение. Звучи стряскащо, но поне до този момент съм наблягала на нея и с няколко месеца здраво учене може и да се получат нещата.
Ако някой е писал наскоро дипломна работа и то по литература или се е явявал на държавен изпит, моля да ми даде някакви впечатление и от двете възможности. Знам, че в повечето случаи е индивидуално. Макар и задочно, повечето които ще пишат дипломни работи не работят. Времето понякога те притиска. Не съм започнала да пиша дипломна още 2, 3 курс, както някои правят, не заради друго, а защото в свободното си време чета художествена литература, която е задължителна за всеки изпит по литература и е в огромен обем.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 7 месеца
hash: e1c3aea0e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   И двете имат и плюсове и минуси. Аз имах държах два държавни изпита и трябваше дипломна да защитя.
Ако се спреш на дипломна те съветвам да е на тема, по която не е писано много. На преподавателите им е писнало от едно и също. Директно ни казаха "Стига с този "Тютюн". Мен например много ме беше яд че едва след дипломирането ми открих автори като Владимир Зарев и Яна Язова. Сега ако можех да върна времето щях да пиша дипломна за трилогията на Зарев. Но по време на следването едвам изчитах всичката задължителна литература, за нещо странично почти не оставаше време. А мисли и за възможността след това да я разшириш в докторантура.
Ако решиш да си на държавен изпит много внимателно състави темите си, по които ще учиш. Ще ти кажа и моята грешка. Единият от въпросите е за творчеството на Яворов. Аз подготвих темата си изцяло върху неговата поезия. На изпита въпросът беше "Драмите на Яворов" И много хора изгоряха. Много от въпросите могат да ги разделят по този начин. Може да се падне да направите и съпоставка между двама автора. Конспектът е просто ориентировка.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 0f396816e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Според мен дипломна работа е по-добър вариант. Ще си фокусираш вниманието върху конкретна тема; ще отделиш време да проучиш темата ще събереш ресурси; ще си я напишеш грамотно и ще спазиш необходимият обем страници. Ще имаш ръководител, който ще те насочва по време на изработката и ще ти поправя грешките.

При държавният изпит ситуацията е по-гадна. Трябва да се подготвиш върху целия материал, който изучаваше през 4-те години в университета и трябва да развиеш конкретна тема в обем до 5 страници(на други места може да са различни изискванията за обем страници). През цялото време ще се намираш в напрежение, тъй като времето за протичане на финалния изпит е от порядъка 3 - 4 часа. Ще чувстваш, че не всичко знаеш за изпита и ще искаш само да свърши този кошмар.

Аз завърших техническа специалност преди 4 години с дипломна работа. Имах време да си напиша дипломната работа; успях да събера необходимите източници и да ги прочета; спазих необходимите изисквания: правопис, брой страници, цитиране, графики и т. н. Успях да представя дипломната си работа в срок и ми олекна. Всъщност аз имах избор дали да избера дипломна работа или държавен изпит, но след кратка дилема избрах дипломна работа с тема и ръководител.

Имам приятели хуманитари и също така и приятели медици, които минаха с държавен изпит. Всички ми казват, че беше много голямо напрежение през цялото време. Не всички успяха да си вземат изпита от първия път, но след втория път неиздържалите минаха.

Затова те съветвам да избереш дипломна работа. Пожелавам ти успех и винаги напред!

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: f8138773c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Здравей! Аз не знам какво точно да те посъветвам, но те поздравявам за услията, които полагаш и интелекта, който имаш, личи си. Пожелавам ти много успех!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 1aeca9470c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Здравейте, аз съм автораката. Много ви благодаря, че се отзовахте. Както винаги много мисля преди да взема решение и все още нямам такова. Всъщност сякаш оставям нещата да идат до решението-държавен изпит. Просто ме е страх, че няма да се справя за това време. Буквално ще имам 2 месеца да я напиша, а то е крайно недостатъчно. Още на единия изпит един от професорите ми предложи и аз така и не му дадох отговор. Сякаш ми се струва по-вероятно да се подготвя за 1 месец и половина за държавен изпит, отколкото за дипломна работа. Все пак още малко ще помисля.
До но номер 1:
Ако ми се падне такава тема, просто ще е някакъв невиждан късмет.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 6f92912f55
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   В моя университет можеше само дипломна работа. Аз си мислех "Дано да ми пишат 3, повече не искам", накрая ми писаха 5.

 
  ...


...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: bf8df9d86a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Бакалавърската степен завърших с държавен изпит, магистратурата-с дипломна работа. Ама какво да ти кажа, много е индивидуално. Бях се подготвила за тежък изпит, а той се оказа едва ли не по-лесен от изпитите през семестъра. С дипломната работа беше обратното, мислех си, че ще мине леко, все пак уж имах много време да я напиша, но избрах трудна тема, ръководителката ми не беше на разположение и изобщо си беше кошмар. Писаха ми 4 и още не мога да го преживея. Така, че не знам какво да те посъветвам, но го обмисли много внимателно.
Успех!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker