Успял ли е някой да подобри английския си сам? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121346)
 Любов и изневяра (29746)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6479)
 Здраве (9608)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18564)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Успял ли е някой да подобри английския си сам?
преди: 1 година, 4 месеца, прочетена 956 пъти
Привет на всички. Много ми е интересно дали някой от вас е успял да научи английски сам ( разбира се ако е имал основа преди това)?
Като ученичка учех в езикова гимназия с английски и руски. Винаги съм се оправяла в чужбина и горе долу го говоря и основните граматически неща ги знам, но проблема, че много думи съм забравила, а както е известно в английския една дума, може да означава много неща, освен това имат и доста синоними.
Решила съм да се опитам да го подобря сама, като започна да чета книги на английски и когато срещна някоя непозната дума да я записвам няколко пъти. Как мислите, да ли ще стане? Някой от вас пробвал ли е да подобри езика си сам и какви методи сте използвали?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 4 месеца
hash: f78364cb9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   В гимназията така и не бях седнала да уча граматиката, но всяка социална мрежа ми е на английски, харесала съм изцяло английски страници, както и гледам единствено видеа и филми на този език. По-жаргонни фрази можеш да научиш по чуждестранните форуми. С акценти можеш да се запознаеш по филмите и видеата.

Като цяло даже в разговори с чужденци, ще ти е от по-голяма полза жаргонът им, отколкото да спазваш граматическите правила и да се чудиш кое как беше.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: a216e7c7cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Без да те обиждам, това което описа е леко парадоксално...
Хем се оправяш с езика в чужбина, хем някакви думички с "много" значения ти се пънат. Още повече, става на въпрос за Английски - език, който се използва почти всекидневно от почти всички млади хора не само у нас, а и по цял свят.
Друго, когато човек забравя език, значи реално нивото му не е високо. Пример - и с Българския имаме много думи синоними, но нямаш тези затруднения, нали? Ясно е, че няма как да е ти е на същото ниво, но логиката е такава. Ако си с високо ниво, със сигурност ще има отделни думи (предполага се рядко), които ще срещаш за пръв път, но няма да ти е проблем да разбираш значението им от контекста, в който се използват. Ако си започнала да приемаш даден език от ранно детство е едно, а от гимназията е друго. Не те опреквам, но трябва да си наясно какво е реалното ти ниво за да не се "изхвърляш" с нещо, за което нямаш базата да учиш сама.
Не си описала с каква цел искаш да го подобриш - изпит за владеене ли ще полагаш с цел прием за следване/намиране на работа (къде)/комуникация с партньор или друго? Едно е да се занимаваш с инженерен английски за публикации в журнали, друго е да си говорите с приятели за ежедневието. Затова няма как да бъда по-конкретен, но ще ти дам общи насоки.
За справка, сам съм се подготвял за явяване на TOEFL iBT (97/120) и понеже му изтече годността преди няколко години и не ми се явява да се "доказвам" нон-стоп, преди 2 години си взех CPE (С2 от Кембридж се казва вече) с общо 213/230 (макс от диапазона на граматика, мин на четене, средно на говорене, писане и слушане), който е безсрочен (пак могат да ти искат по-скорошен, но важното е, че няма "срок на валидност"). Резултатът ми от първия се равнява на ниво С1 от Европейската рамка за владеене на езици, а втория - С2 (роден език). Голяма част от явилите се на изпита бяха ходили заедно на подготвителен курс (съдейки по приказките докато чакахме да влезем), но когато отидох да си взема сертификата забелязах, че половината не си бяха взели успешно изпита. Обобщено казано, подходът ми работи. Това го препотвърдих и след като си изкарах 5 други международно признати сертификати за преподаване на езика, които наблягаха върху педагогиката и методики за преподаване.
Ако до този момент си разчитала само на това, което получаваш в училище - лоша работа. Това е крайно недостатъчно за да се нарече дори и "база". Хората си мислят, че има някакви врътки от типа на "нов", "сюблимен" и т. н. метод (кухи наименования), но истината е проста. Език се подобрява по същия начин, по който си научила родния си език - дълбоко потапяне. Разбира се, би било добре да имаш учител на място, който да ти набие граматиката и фонетиката от самото начало. Аз не можах да се класирам за детска градина и си стоях вкъщи пред телевизора - въртях постоянно канали на Английски и Руски. Това до голяма степен ми вкара фонетиката в главата, както и доста голям речник по съответния език. Четох комикси, слушах и песни (предимно на Английски). Играех компютърни игри в мрежа с хора от цял свят и имаше необходимост да си подобря езика за да мога да комуникирам с тях. В днешно време има подкасти, видео стрийминг и т. н. - избор да ти е проблема. Важно е да ти е приятно, а не да гледаш на това като на някакво досадно нещо от ежедневието. Другото важно е постоянството - може да не отделяш часове на ден, а между 30-60 мин. Това с писането на думи като папагал няма да ти е от полза (помага ако учиш Китайски/Японски поради безобразно големия брой канджита). Непознатите думи ги проверявай в англо-английски (вместо българо-английски) онлайн речник за разяснение, примерна употреба в контекст и произношение (с вариациите между Американски/Британски, ако има такива). Гледай да разбнообразяваш инструмента (книги/разговор с някого/подкаст/музика/игра/тв и т. н. ) и разбира се - темата (няма да има голяма полза да гледаш само сапунки и да не може да обелиш две изречения по някоя научна тема, например).
Ако целиш да се явяваш на изпит за сертификат, само ще кажа, че си намираш значителен брой примерни тестове от минали сесии и ги проиграваш на хронометър. По този начин ще свикнеш на формата и ще имаш достатъчно време да си провериш нещата (аз имах време за проверка на проверката и да си клатя краката 5 мин. до края). В процеса ще откриеш и определени последователности за улеснение към всеки от типовете въпроси. За говорене и слушане - писала си, че се оправяш и няма да се описвам. За писане - гледаш да си направиш няколко шаблона (и наизустиш) за всяка от задачите, в които лесно да вмъкваш заучени фрази и по този начин да се фокусираш единствено над темата, която ти се е паднала. Няма перфектна изпитна система, която да отразява 100% от знанията ти и да не те ощетява по някакъв начин, но общото е че всички си имат и слабости, които могат да се използват от теб за да си повишиш резултата (не говоря за преписване/зубрене до забрава на идентичност/пищови/смс с отговорите и т. н. тъпотии, а за умния начин да си вземеш изпита).
В заключение, за високо ниво на владеене на език се предполага, че може да се оправяш с почти всякакви ситуации и тези изпити са структурирани да симулират именно това - ще ти се падне текст за екстремен алпинизъм, ще слушаш лекция по квантова химия, ще говориш какво смяташ за стойностно в живота и ще пишеш отговор на някаква безсмислена правова/битова ситуация, за която ще се чудиш какъв е бил и смисълът да се коментира (освен да прецаква) - реален пример. Така че, разнообразявай си източниците. Успех!

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 0f0d9f5b30
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Гледай филми на английски с английски субтитри.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 0243a767b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Включи си телетекст на английски.
Пиши си с чужденци на английски.
Изтегли си например "телеграм" и влизай в групи, които си пишат на английски.
Търси всякакви варианти за комуникация на английски.
Говоря общо 7 езика, 4 от които свободно и на високо ниво. Само два от тях съм учила в училище, два у дома с родителите ми, останалите сама ;)

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 6889da8d41
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Бих те посъветвал всекидневно да гледаш новини и филми на английски. Така ще си в час и няма да забравяш.

 
  ...


...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 389eef075c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Аз лично работя почти изцяло с английски език и го научих от видеоигри и четене на всякакви неща в интернет писани на английски. Но с
И го говоря с колеги и дълго съм работил в англоговоряща среда. Така, че може да ти се получи, но гледай да има с кого да практикуваш.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 8d68943909
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Това с книгата ми се вижда малко примитивно, честно казано. За английски има страшно много материали, трябва само да се разровиш. Има доста безплатни приложения в плей стора с тестове, има и такива с обяснения на граматика, както и за учене на думи. Можеш да си купиш и някоя английска граматика, не са толкова скъпи. По-горе са ти дали съвет да гледаш филми на английски с английски субтитри - това също е добър метод, слушането на юъуб видеа също може да ти помогне. Има дори цели канали в ютуб специално за учене на английски, а най-вероятно има и фейсбук групи, където да си помагате с други хора. Освен това, когато учиш, гледай да учиш и граматика, не просто да наизустяваш някакви думи. Успех!

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: d5bd92f7c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Има много добри сайтове за учене на английски :Gymglish ;Duolingo;Elllo. org; Wall Street English...
Влизаш във всеки един, някои искат такса, други -не, избираш си един и започваш по нива. Има обяснения и на граматика. Има слушане, транскрипция, нови думи, граматика, упражнения.
Горните съвети да се учи само по филми и слушане са съвети на лаици, които вероятно правят по 3 грешки в изречение и си мислят, че знаят английски. Ако го знаят нивото им не превишава А2- без граматика.
Език не се учи без граматика и с налучкване.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 259d0af81b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Английски съм научил чрез телевизия, игри и четене на статии и подобни работи. Имал съм формално обучение, но то само изглади ръбовете, основата я бях изградил аз. Език се учи с практика, няма друг начин. Четеш, говориш, слушаш, повтаряш. Толкова.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 058b5047b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Ами може да се каже. До 7 клас бях двойкаджия по английски, но 9ти клас имах второ място на състезание по английски в гимназията. Честно казано и аз не съм много сигурен как го научих, но предполагам, че е покрай многото игри и филми.

 
  ...

...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 3cce1b9076
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   И аз съм завършила английска паралелка и нивото ми беше средна работа, обаче ме беше страх да говоря. Заминах да уча в чужбина и страх не страх, с времето свикнах да говоря с хората, макар и понякога да правех грешки. Като се върнах, реших, че е време да вдигна нивото и умишлено гледах филмите без субтитри, четях книги, а и доста чатех с хора от цял свят. Така, че да, щом имаш основа, с четене и гледане на филми става. Разбира се не винаги разбираш всичко, но от контекста схващаш и с времето става все по-лесно и по-лесно и докато се усетиш си научил куп нови думи само от сериалите, които си изгледал.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker