Докторантура - недостижима мечта или постижима реалност? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121275)
 Любов и изневяра (29729)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18550)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Докторантура - недостижима мечта или постижима реалност?
преди: 1 година, 4 месеца, прочетена 848 пъти
Здравейте!
След 3 години и половина в университет, докато изучавам специалност, която реално ми носи удоволствие, се замислих за нещо. Ами защо не стана доктор? Толкова ли е трудно? Вместо да преподавам на ученици, да преподавам на студенти?
Всички колеги се оплакват, когато ходят на лекции, а аз обожавам да прекарвам времето си в университета. Харесвам 95% от всички преподаватели, които са ни обучавали, възхищавам им се. Цялата атмосфера в такова учебни заведение ме кара да се чувствам добре.
Жена съм, а това доста усложнява реализирането на мечтата ми. Виждам жените професори в моя университет. Повечето от тях нямат семейства, никога не са се омъжвали, други са успели да създадат свои наследници, но в семеен план са без мъже. Те нямат свободен ден, имат изпити и през уикенда. Струва ли си тази цена изобщо?
Трудно ли е да станеш доктор на наука? Бакалавър, магистър... ами доктор?
Имате ли представа как се стига до тази титла, струва ли си целия положен труд, изобщо взимат ли добри заплати или просто всичко е една слава.
Знам, че умните хора в България не са ценени, но за мен човек трябва да работи, с това което обича, имам предвид с определената наука.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 4 месеца
hash: c048ebe327
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Здравей,

Като кандидат-доктор на науките в ТУ-София, мога да ти дам моето мнение.

В България конкретно, доктор на науките не се става трудно. Имам се с едни преподаватели - доценти, декан и др. и директно си ми казаха, че като "техен човек" ще защитя докторантура лесно.

Макар, че аз съм "идеалист" и "работохолик", тъй че все пак ще си подготвя много добра докторантура за да не ги излагам.

И аз обожавам да уча, но ако се питаш дали си заслужава от към "кариерийно развитие" и "пари" - по-скоро не.

Първо, че заплащането дори за професор е меко казано "смешно" - около 1800 лв., а второ че дори да станеш доктор на науките в България, няма къде да се развиваш тук (или най-малкото "докторската степен" няма да ти е предимство). Не знам до колко тукашните степени се ценят на запад, но дори на запад висшето образование не се цени повече от реален опит в дадена наукоемка индустрия.

Иначе правилно си се усетила за това как би ти повлияло на личния живот.

Аз съм програмист и имам доста колежки IT мениджърки, които си останаха стари моми. Някои разведени без деца, други живеят сами, трети пък станаха лесбийки.

Една колежка дето замина за Франция, която е много симпатична и красива бизнесдама - и тя седи сама, дали щото "не може да намери правилния", дали заради друго, нз. Гледам напоследък само се снима с майка си. И проблемът не е да кажеш, при българките - и с германки IT-та се знам, и те са сами или са обърнали към лесбийство.

Наистина, до къмто 30-35 годишна възраст се ориентирай да създадеш семейство, защото за жените после е много, много трудно. Създай го - пък после мисли за кариера. Сестра ми така направи и сега се развива добре.

Надявам се коментарът ми да ти бъде полезен!

Поздрави!

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 3d8e974211
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Моме не си заслужава. Навремето моят професор ме отказа от научна кариера в археологията, като ми каза бягай от тук, говориш чужди езици, намери си работа в някой офис... И така години наред се занимавам с други неща, прекъснах, записах меринджейска специалност, сега ръководя персонал и получавам не лоша заплата... Не ми се мисли колко щях да получавам като музеен работник.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 94a662d853
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Номер 2, археология ли си завършил|а? Аз сега съм магистър по история и се чудя дали после да кандидатствам за докторантура. От една страна не ми се работи в офиси и частни фирми, но от друга заплатите в научната сфера наистина не са високи. А и съм чувал, че дори успешно да защитиш докторат към СУ или БАН, пак няма гаранция, че ще можеш да останеш да работиш там, ако нямаш връзки.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 0ac7454086
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Определено си заслужава, ако имаш намерение да се занимаваш с научно-преподавателска дейност. Но, за съжаление, успешно защитената докторантура не ти гарантира преподавателско място в университет. В университета, в който работя, се обявяват все по-малко асистентски места, поради намаляващия брой студенти. Ако се обявят места, са в областта на математиката, информатиката, тъй като в тези специалности се обучават повече студенти. Но дори и да работиш в училище, докторската степен ти носи около 120 лв над заплатата. За частния сектор зависи от работодателя.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker