Глупава ли съм? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121385)
 Любов и изневяра (29754)
 Секс и интимност (14386)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18577)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Глупава ли съм?
преди: 1 година, 2 месеца, прочетена 827 пъти
Доста съм несигурна заради академичния ми успех. 12 клас съм. Като бях малка до 4 клас бях отличничка. От горе до долу 6 и само една, най-много две петици. Даже не ми се налагаше да уча. В 4 клас математиката ми стана трудна. Почнах да изкарвам четворки. За първи път чак толкова ниски оценки. Да имала съм двойки от втори до 4 клас, но те не бяха на знания. Класната ни я мързеше да пише забележки за това че съм си забравила линията например(или нещо друго) и и беше много по-лесно да ми напише 2. Тези двойки тогава не бяха на незнание. След 4 клас смених училищата. Отидох в елитно училище. Голяма грешка. Когато кандидатствахме директорката каза "Щом на такава възраст изкарва четворки значи е мързелива. " и се почувствах ужасно. В новото училище математиката беше ад. На входното изкарах 2. Според мен лично(сменила съм много учителки по математика) не всеки става за учител по математика. В 10 клас разбирах всичко, но имахме нова госпожа. Явно само аз разбирах с нея защото другите се оплакваха. Благодарение на нея изкарах 4 на матурата в 10 клас. Да не говорим че в 7 клас на матурата изкарах 2. Пет стотни не ми бяха стигнали за 3. С часове ревах тогава. А тогава съчучениците ми за четворките и петиците си реваха. Абе мъки бяха в периода 5-7 клас. По всичко без много да уча имах 4. Но математиката... Сега ако се върна в периода 4-8 клас, бих изкарвала 5 и 6, ама тогава бях тъпа. Но от 4 клас почнах много четворки да изкарвам. От 1 до 4 клас успехът ми е бил около 5. 25 до 5. 50. От 5 до 9 около 4. 50(в 7 клас беше 4. 90). 10-11 успехът ми спадна на 4. Сега в 12 клас успекът ми е 3. 98. А мисля да следвам. Това е истинска шега. Мои приятели изкарват петици. Дъщерята на най-добрата приятелка на майка ми е 3 години по-голяма от мен и следва в Германия. Завърши с 5. 70. А аз тук дали ще завържа 4. 30? Когато приятели ме питат за оценките ми аз винаги ги лъжа. Когато не ги лъжа ми казват "Учиш в циганско училище, а изкарваш такива оценки. Виж ме, аз съм в елитна гимназия и изкарвам 5. 50. Засрами се и се стегни. " точни думи от най-добрата ми приятелка. Но както е казал един съученик от 7 клас "Брат ми е 12 клас и ми каза, че четворките са равносилни на шестити. " но пак се чувствам глупава. Аз даже не мога да уча по дяволите. Все се разсейвам. Изгубена кауза съм, но не искам да разочаровам нашите. Обичам ги и заради тях ще следвам, ама съм глупава. Даже те не искат да го приемат. Все ги питам и те ми казват че съм умна и почват лекции как не трябва да утвърждавам че съм глупава, защото наистина ще стана такава, но аз съм си глупава.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 2 месеца
hash: 9d39fdb0ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Авторке, ти последно в елитна гимназия ли учиш или в циганско училище? Повярвай ми, контекста е важен. Иначе до въпроса ти - ти не си мързелива, а страдаш от прокрастинация. Прочети какво е това в интернет, мисля, че ще си отговориш на въпросите.

Аз бях също така. От 1 до 4 клас изкарвах основно шестици и петици като падах до четворки единствено по български. След това между 5-ти и 7-ми клас успехът ми спадна (аз си останах в старото училище). Започнах да изкарвам двойки и тройки. Но тогава беше наистина много трудно заради множеството нови часове - история, география, химия, биология и т. н. След матурите влязох в елитна гимназия. Тогава започнаха проблемите. В началото по английски госпожата ми пишеше само двойки, беше много трудно и по математика. В седми клас на матурата имах отличен, а в МГ-то изкарах първата си шестица едва в 11 клас. И така тегаво си вървяха нещата - успехът ми падаше и в 10-ти клас стигнах до това да имам тройка за годишна оценка по биология. По другите предмети бях с четворки. Всички останали вземаха стипендии, а аз така и не успявах дори да се доближа :( в 11 клас нещата почнаха да се подобряват. Имах отличен по биология за първи път. Не по всичко ми вървеше, но имаше прогрес. В 12-ти клас бяхме повечето време онлайн така че няма какво много да кажа, учихме си онлайн - беше напрегнато, трябваше да се подготвяме за матурите. Но ако трябва да обобщя, реално съзнателен човек станах едва в гимназията. До 7-ми клас повече учех по инерция и дисциплина. След това обаче често си задавах въпроса какво трябва да променя и често се подтиквах да се захвана. Ами, истината е, че постоянно отлагах. Това е главният признак за прокрастинация... ако имаше кой да ми каже... нямаше да чакам до 11-ти клас. Не става дума за никакъв мързел или че си глупав човек. Просто хората не разбират и ти казват това като най-банален отговор.

Ако имаш някакви други въпроси, питай. Пожелавам ти успех.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: f5da3f4ebc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   От авторката: От 5 до 7 клас учих в елитно училище, после се преместих в циганско, уж защото учителите били писали по-високи оценки, обаче повечето се бяха пенсионирали или напуснали.
Знам че страдам от прокрастинация от 10 клас. Точно когато почна онлайн обучението заради ковид. Преди това искам да се поправя че в 9 клас средния ми успех(базирано на годишни оценки) беше 5. Като почна онлайн обучението си виках "абе ще уча когато се върнем на училище, сега ще си дам малко почивка" и ето какво стана с малката почивка. Сега се насилвам да уча за матурите. Преди не ми беше трудно да се накарам да уча за матури, но сега... Не знам как да спра да бъда такава. В университета ще ми изиграе лоша шега.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: b563d582a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Ех тези нови "болести и страдания" все изтриват липсата на възпитание и наличието на чист мързел.
Номер 1 обясняваш лошият успех с прокрастинация, кажи моля коя е причината да страдаш от това "заболяване"? Според укипдецата вече трябва да учатедия причините са "живот изпълнен със задължения, които са безкрайни, лоша организация, липса на ясна цел, фрустрация, неудовлетвореност, страх от критика, ниска продуктивност, ниско самочувствие или неспособност за отстояване на мнение" На теб точно коя от причините те караше да отлагаш ученето? Имаше много задължения като петокласничка, или имаше липса на ясна цел или не учеше защото те беше страх от критика, или нещо друго, много ми е интересно кое точно пречи на ученик да си учи уроците?

Авторке не е от глупост, глупавите още от малки ги отделят в помощни училища, или им назначават ресурсен учител. Между другото от 1 до 4 клас много рядко има дете което е с общ успех под петица, в тази възраст почти всички са отличници, защото се учат неща които детето вече е научило от роднини, като обща култура и не е трудно да отговори на въпросите. В четвърти клас някой деца получават малко по ниска оценка, защото в уроците има неща които не са коментирани от роднините им у дома. В пети обаче с нови учителки децата вече трябва да седнат и да се подготвят уроците за другия ден, но те са свикнали като се приберат да си играят или да гледат анимации, и съответно отделят по малко време или въобще не се подготвят за училище, това разбира се води до пропускане на материал и ниски оценки. Повярвай всичко го пише в учебниците, но пропуснеш ли материал после трудно се наваксва, а ако не наваксаш оставаш с ниски оценки, а следващата година нижката се губи и съвсем не можеш да схванеш за какво иде реч. Самия факт че на входно ниво в пети клас изкарваш 2 означава че учебник по математика за 4 клас не си отваряла да учиш, който и учител да се опитва да те научи нещо от материала за пети клас, няма как да го направи, след като нищо не знаеш от материала за четвърти клас. Все едно ти да не знаеш колко е 8 делено на 2, а учителя да се опитва да ти обясни как се събират дроби.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 91da6b9572
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Не си глупава и дипломата не определя доколко си умен. Сядай и учи за матурите, защото те са важни. Има университети, които гледат само оценката от матурата по български.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 0daa290e5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Здравей,

Не, не си глупава. Системата ни е глупава, гледат се само едни оценки. Сега, разбрахме, че не те бива по математика, а в какво те бива? Българският език се учи с постоянство, виждам, че пишеш доста грамотно, това означава, че не си мързелива. Започни да развиваш интересите си и силните си предмети, това мога да те посъветвам. Явно математичка няма да станеш, но това не е като да е рядко срещано явление. Не се притеснявай, учи си, старай се, ще се наредят нещата.

 
  ...


...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 31ad1e4613
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Честно казано на мен математиката до 10 клас ми беше много трудна, защото не сядах дори да отворя. Завършил съм елитна математическа гимназия. В момента, в който седнах да уча по математика всичко ми стана ясно. Сега съм на практика единствения в потока в университета, който я разбира (не уча математика, но имаме математически предмети). Не мисля че си тъпа, просто математиката не е твоят предмет. Може би, не си най-високо интелигентната девойка в българската система, но като си гледам колегите в университета какво представляват си мисля, че дори и за теб има място в системата на българското висше образование. Препоръчвам ти да запишеш нещо с хуманитарна насоченост, а не точна дисциплина. Има много голям шанс да ти е трудно, на база това, което чета, но не мисля, че ще ти е невъзможно. Фокусирай се върху някаква филология и ще можеш да работиш в кол център и да изкарваш много пари. Ако имаш някакви интереси към неправителствени организации можеш да запишеш “ социални дейности”, много практично направление и ще получиш професия с кауза. Можеш да пробваш с педагогика или нещо от този сорт. Аз например в училище бях много зле по биология, география, история и всичките тия дисциплини, където трябваше да се запаметява информация. Изненадващо зле се справям да уча по предмети, по които не ми е интересно и да запаметявам информация по тях. Литературата много я обичах заради анализите, не заради самата литература, защото мразя художествени текстове, защото са много дълги, а аз обичам директно да се мине на темата. В общи линии ми беше по-интересно да чета самите анализи вместо текстовете и бях много добър в това да пиша анализи. Философията ми беше най-добрият предмет от всичките, по нея много добре се справях, защото много обичах да правя аналитични съждения и да разсъждавам върху идеи и концепции. Виждаш че всеки са му интересни едни неща, на друг-други. Алберт Айнщайн е казал, че ако измерваш капацитета на рибата по способността ѝ да катери дървета тя цял живот ще си остане с чувството че е неспособна да прави нищо. Има смисъл в това изречение. Маймуната може да катери дървета и да плува (тоест на практика може да прави двойно на една риба), но не казваме че маймуната е по-доброто животно от рибата, защото пък рибата е специализирана в това да плува много по-добре от маймуната. По този начин рибата макар и ограничена в това само да плува, може да стане най-добрата в плуването и да спечели медал за професионален плувец, а маймуната колкото и да плува, никога няма да достигне нейното ниво и винаги ще си е маргинално добра и в двете направления. Така че вместо да се разстилаш между няколко неща се фокусирай върху това, в което си най-добра (не е задължително то да е предмет в училише)

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 0b34809c6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   He.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 00d07e28cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Не е много лесно да се прецени точно какъв е умът на един човек, а и това няма връзка само с оценките в училище. Вярвам, че има и област, в която си добра, така че специалност за теб ще се намери. Е, и оттам нататък няма да е лесно, но животът е борба и има и по- неприятни моменти, но ти намери начин да останеш мотивирана и се научи на дисциплина и ще се получи!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker