Какво да уча след 12 клас - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121553)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14408)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18617)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какво да уча след 12 клас
преди: 11 месеца, 13 часа, прочетена 714 пъти
Здравейте, аз съм момиче на 19, току-що завършило средното си образование. Въпросът какво да запиша в университет ме измъчва, а време нямам, започна подаването за висшите заведения. Бързам да кажа намирам се в това положение, защото преди година мислех едно, сега друго. Исках да уча архитектура или интериорен дизайн, но разбрах, че не е моето нещо. Рисувам добре, но рисуването не ми носи удоволствие и удовлетворение, в детството си съм се занимавала с рисуване на няколко пъти, заради таланта, който учители са забелязвали многократно, но въпреки това тази дарба ме затормозява и не искам да се занимавам с това. Най голямото ми желание в избора на професия е среда на публична изява, конкуренция. Не съм добра в езиците, инженерните специалности също не са моето. Искам да се занимавам със спорт или нещо свързано с него, но всички ми казват че е късно. Искам да избера нещото, в което да посветя живота си, да карам хората да се възхищават и гордеят, но най вече аз да чувствам това лично удовлетворение, което липсва в живота ми. Моделството и рекламата на дрехи е мечтано за мен, но знам че в България няма реализация без познати. Наистина нямам идея, а не искам да се оставя така, имам нужда от помощ а време няма. Ще съм благодарна ако някой ме посъветва за специалности с така желаната за мен среда на изява!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 месеца, 29 дни
hash: dec60ba2d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Не ми стана ясно какво точно искаш до работиш. Избери си професия и виж къде се учи за нея. Би трябвало да си избрала вече, след 7-ми клас, давай в същото направление.

 
  ...
преди: 10 месеца, 29 дни
hash: 4142e81eae
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Като те слушам, мечтаеш да бъдеш учител

 
  ...
преди: 10 месеца, 29 дни
hash: 1835363e7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Мъж на 32 години съм със следните завършени курсове: заваряване, електротехника и графичен дизайн. В момента със студент по екология. И какво си мислиш работя, естествено, че нито една от изброените професии. Може да завършиш много неща, но да те харесат и на теб да ти хареса неквалифицирана работа, при която е нужно само средно образование. Ако е за работа, не ти трябва диплома, работи си със средно. Ако е за знания, запиши се да учиш, но не очаквай работа по специалността. Не искам да те разочаровам, но аз уча за 5-та професия и ползвам само знанията от всичко, без да го работя. Не си мисли, че дипломите вършат някаква работа. Хората гледат опит имаш ли и така те назначават на работа. Второто, което е, ти като нямаш опит и започнеш от нула, ще си като муха без глава и ще те махнат на 3-тия ден, както направиха и с мен. Не се справяш с работа и вън. Ще те овикат или просто културно ще те освободят по взаимно съгласие, а може дори и да те уволнят или да те освободят по желание на работодателя. Започнеш ли да правиш бели като нямаш опит и така стават нещата. Ти не знаеш, ама на мен са ми ясни нещата, защото съм минал през всичко това. Бедна ти е фантазията какво те чака. Дано да попаднеш на хубаво място, ама в частния сектор хубава работа няма, нито хубави заплати и осигуровки.

Пиша го всичкото това не да те плаша, а да ти кажа самата истина как стоят нещата в България и по-конкретно в българския бизнес. Много хора учат едно нещо, ама не го работят. Ако ползват поне знанията от научното в техни проекти, ще е хубаво, ама повечето от тях не ползват никак знанията за нищо и излиза, че са си загубили времето да учат. Аз поне ползвам знанията за мои проекти, без да го работя.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 29 дни
hash: 1acb1bde7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Все едно чета себе си. Вече започна подаването на документи, а аз все още не съм кандидатствал. Просто нищо не си харесвам. И не е като да си меня мнението по сто пъти. Аз разглеждам вариантите, но постоянно удрям на камък. Инженерните/технически специалности са монотонни и с ниско заплащане, ИТ не го харесвам, финансите също не са за мен. И така се оказвам в задънена улица. А реално аз искам да е нещо което хората като гледат какво работя ще се възхищават. Може би дизайнер на коли бих се радвал да бъда, но е нереалистично (разбира се за теб като момиче модата повече ти подхожда). Та нямам никаква идея какво уча. Колкото и да търся различни варианти не се получава да намеря нещо и това ме влудява. Сега затягам и подаването на документи, заради което майка ми ми се ядосва. Напълно заслужено де, кой знае колко гадно им правя на родителите си. Най-вероятно сега вечерта отивам да подам документите онлайн, че не остана време пък после ще решавам къде да се запиша. Но за съжаление теб в коментарите едва ли ще те разберат другите хора. Реално самата ситуация да не знаеш какво да учиш, но да не се смиряваш с тази идея ни докара до това забатачено положение. Не знам какво може да се направи, но аз знам какво е и ти пожелавам успех.

 
  ...
преди: 10 месеца, 29 дни
hash: 77a106ec2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   И аз бях като теб и в крайна сметка записах специалност, която включва в себе си направления от много други. В ТУ е, казва се Мениджмънт и бизнес информационни системи.
Всеобхватна е - разглежда мениджмънт, човешки ресурси, маркетинг, реклама, бизнес анализ, бизнес етика, презентиране, програмиране, бази данни, компютърни мрежи, интернет протоколи, как работят рутерите и телефоните, плюс всички стандартни инженерни предмети.
Точно защото е всеобхватна е силно вероятно през голямата си част да е скучна (спрямо индивидуалните интереси), но със сигурност измежду всички предмети ще се намери поне един, за който да си кажеш "това е".
И след това винаги можеш да се специализираш в това нещо.

 
  ...


...
преди: 10 месеца, 28 дни
hash: 12cfb5f743
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   До 1, от автора
Не мога да стигна до желаната професия, защото нямам към кого да се обърна за помощ. Ето точно това което търся не мога да го намеря в никоя професия, а отделих година на това да се интересувам от видовете професии и това което носят в себе си като отговорности и задължения.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 28 дни
hash: 12cfb5f743
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   До 2. от автора
За съжаление далеч не мечтая да бъда учител, и нещата което със сигурност не искам да завърша е филология.

 
  ...
преди: 10 месеца, 28 дни
hash: 37bdc9dc5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Към авторката - щом ти се отдава рисуването, значи може би имаш дизайнерски наклонности -> дизайнер на дрехи (макар, че в България е трудна реализацията), интерьорен дизайнер, дизайнер на уеб приложения (тук се включва и UI & UX, котио са много търсени на пазара), графичен дизайнер (за реклами, лога, постери, билборди... отново доста търсено) и много други. Не е задължително да е обвързано с рисуване, но определено е плюс, че го умееш. Ако намериш нещото, което ти е интересно измежду изброените, може би това е твоето призвание.

"Най-голямото ми желание в избора на професия е среда на публична изява" - тогава предлагам журналистика, или спортна журналистика, за да бъде обвързано със следващото ти изречение: "Искам да се занимавам със спорт или нещо свързано с него". Друго предложение пак в тази насока - copywriter.
Или пък създател на съдържание или по-известно като дигитален маркетинг или поддръжка на социални мрежи. Има възможност за развитие какво в писането на постове, така и в създаването на подходящи флеъри за тях (където пак се включват дизайнерските ти наклонности). Ако страницата, която поддържаш е обвързана с мода или спорт, ще се преплита и с другите ти интереси.

В много от по-големите компании напоследък има тенденция да се назначава човек, на който отговорността му е да се грижи за обстановката в офиса и това служителите да се чувстват добре - занимава се с офис партита, организация на тиймбилдинги, тематична украса (коледна, великденска... ), това да се сплотява екипа, било то с игри, куизове, различни награди...

Съветът ми към теб е хубаво да си помислиш какво точно ти е интересно и какво искаш да правиш, но гледай да е в рамките на реалистичното. Това дали е реалистично можеш лесно да го разбереш, като отвориш сайтовете за търсене на работа и по ключови думи/сектори потърсиш желаната професия. Ако има обяви и не са 1-2, значи в това нещо има развитие и можеш спокойто на тръгнеш по този път. Обявите за работа могат да ти дадат и горе долу представа какви умения трябва да притежаваш.

 
  ...
преди: 10 месеца, 27 дни
hash: d08f40541e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   До 8 от автор:
Благодаря за съветите ще се поинтересувам от нещата, за които ми спомена по-обширно, може да имам късмет да намеря своето нещо!

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 25 дни
hash: 9749858923
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Здравей, авторке!

Аз се намирам в същото объркано положение :/ и номер 4 също го разбирам напълно. Записахте ли нещо? Аз още не :/ Мама и баба ми се карат, затова как досега не съм избрала нищо. Поне татко ме подкрепя, казвайки, че мога да си почина година, за да направя правилния избор, но не искам да разочаровам мама. Проблема е, че имам много интереси, а и както знаете трудно е да се реализираш в България, за съжаление. С години избирам специалност :/ Вътрешно желая да съм дизайнер - или интериорен, или моден. Но се страхувам, че изкуственият интелект ще замени дизайнерите. Видях със собствените си очи как ChatGPT прави дизайни за секунди, а на графичния дизайнер му отнема часове, или по-малко, но зависи. Много хора ми казаха, че съм несериозна и се държа по детски. Напротив! Замислям се сериозно какво ще уча 4 години, за да не си пропилея времето и парите! Нямам много възможности, не търся престижен университет, търся специалност, която ще ми е полезна, не само за да я работя, но и в ежедневието. До сега се занимавах с онлайн продажби (подобно на дропшипинг) и ми се отдаваше. Наложи се да спра с продажбите, защото учех за матурите :/ Пробвах да се занимавам с графичен дизайн, но дълго се задълбочавах пред лаптопа и получавах главоболия, може би съм по-чувствителна. Поради интереса ми към продажбите, търся подходяща икономическа специалност. Проблема е, че не ме бива в математиката и не я обичам.

Напълно Ви разбирам, как се чувствате! Според мен, това че търсим отговори на въпросите си, вече е сериозна постъпка.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker