Защо студентските години се смятат за най-добрите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121323)
 Любов и изневяра (29740)
 Секс и интимност (14378)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6478)
 Здраве (9606)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3184)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18561)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Защо студентските години се смятат за най-добрите?
преди: 9 месеца, 14 дни, прочетена 1210 пъти
Тогава живях много по-бедно, не ми стигаха парите и трябваше да работя и уча, сменях квартири и едва си плащах наема и едва не станах бездомна, не се разбирах с всички колеги и някои се заяждаха с мен, нямах студентско гадже (а тези, които имаха не можаха да завършат после). Ако учиш в чужбина те възприемат зле, като имигрант...
Колегите ми също работеха и учеха масово след 1ви курс и едва завършиха, едва свързваха двата края... накрая някои се разболяха тежко от стреса, беднотията и начина на живот... Най-лесно беше ученето от този етап (бях избрала по креативна специалност и не ме късаха).
Нещо аз ли не съм рабрала или просто времената са се промили и студентските години не са толкова безгрижни вече както някога са били при по-старите поколения... от къде идва този мит, че това са най-добрите години?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 месеца, 14 дни
hash: 2a4e8fe8d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Най - добрите са в детската градина.
Аз не съм работела когато учех, лятото също. След като завърших започнах работа. Може би, ако родителите заплащат се считат за хубави години.

 
  ...
преди: 9 месеца, 14 дни
hash: e22e726e25
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Навремето предполагам са се считали за най-добрите години, при част от хората и днес са, но не при всички. Най-добри са ако си гледаш само ученето и кефа в свободното време, но повечето от студентите не са така.
За мен студентските години бяха тежки, учих трудна специалност и отделно карах платени стажове… Недоспиване и стрес яко.
Най-добрите години бяха след това, като си стъпих на краката, като се изнесох сам и малко се издигнах в работата.

 
  ...
преди: 9 месеца, 14 дни
hash: 493225bf24
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Хората не разбраха че без далавери и престъпления ги очаква точно тази мизерия. Който разбрал, разбрал.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 14 дни
hash: 34bf428370
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Не знам кой те приема зле, като завършил в чужбина ти го казвам. Това така - студентските години са най-хубави за онези, чиито родители са научили децата си, че всичко е аху-иху и им дават парички. Общаците в България за 50-100 лева с всичко. Ако дават на чавето 1 100-1 200 лева, то си им е перфектно да си ходят през вечер на наргиле барове, дискотечки и т. н. Ама за нас, чиито родители нямаха възможност, ни се налагаше да работим тежки 12 часови смени по складове и т. н., само за да преживяваме.

И по-добре. Това изгражда характера и знаеш какво струваш - щото някак си човек, който е минал през "Ада", ще му е много трудно да си преглътне гордостта и да бачка за 1 500 - 2 000 лева (при тази инфлация, където 2 неща в магазина са 15 лева).

А тези, където дъвчат наргилетата нон-стоп пак може да си имат претенциите, но рано или късно ще омекнат и почват да носят на гърба си шефове и техните любовници. Вземете за пример медиците. Те се скъсват от учене и бачкане, като след завършването си директно си заминават. Защото знаят, че усилията им значат нещо.

 
  ...
преди: 9 месеца, 13 дни
hash: 95f0a7dbfd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   За мен, а със сигурност и за бая други хора-това бяха най-кошмарните, брутални, гадни, отвратителни, скапани и жалки години в живота ми. Честно-в затвора да ги бях излежала, надали щях такъв ад да преживея. В тая окаяна държава, висшото е по-зле и от затвор, пълна идиотщина и кошмар.
И това го казва отличничка вземала стипендия за отличен успех...
Няма по-гадно нещо от университетите в България, говоря за държавните, не знам какво е положението в частните, не съм родена в богато семейство, че да знам.

 
  ...


...
преди: 9 месеца, 13 дни
hash: dbf86ebb9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

6.   Защото това са последните години, в които повечето хора имат мечти. След това повечето хора ги захваща сивото ежедневие - семейство, деца, от работа вкъщи, от вкъщи на работа. Малко са хората които наистина водят интересен и разнообразен живот. При повечето сивото еднотипно ежедневие убива и последните мечти останали у човек. Докато като си студент, дори и да нямаш много пари и да имаш доста трудности, в крайна сметка отговорностите ти са по-малко, ежедневието не е скучно, имаш мечти за бъдещето, някои хора изживяват първите си любови тогава... Та така. Но има и изключения де. Ти вероятно си от тях.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 13 дни
hash: 21df444f9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Най-добри са, защото повече от днешните "виШисти", са на безплатен курорт 4-5 години, мама и тате дават мило и драго, сина или щерката да има виШо. А изпити в днешно време, се взимат дори и да си на ниво кръгъл идиот, освен в половин дозина специалности, като медицинските, правото и още 1-2, другите и магаре да вържеш ще ги завърши.

 
  ...
преди: 9 месеца, 13 дни
hash: b3b3ba4428
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Има го този момент, че съзнанието позабравя лошите работи с цел да се предпази и пренарежда мислите за миналото в някакви розови нюанси.
И аз първосигнално си спомням за студентството като нещо розово, но като се замисля не беше съвсем така.
Първата година живях в най-мизерното общежитие и бяхме 6 човека в една стая с обща баня и тоалетна. Зимата беше студ, защото дограмата беше от старите дървени. Пълна мизерия и кочина. Точно тогава имах и несполучлива връзка и ми разбиха сърцето. Сега като 32 годишен мъж ми е смешно, но тогава възприемах нещата по съвсем друг начин.
По средата на втори курс пък баща ми почина... Бяхме зле финансово, майка ми по цял ден ревеше, а аз естествено бях в друг град.
Имах няколко връзки, леко екшън моменти, отново мизерия и яко бачкане с учене, но справих се.
Може би когато човек е млад и може да преживее по-лесно екстремни ситуации, знам ли.
Сега на тези години животът ми е доста по-стабилен от към емоционално и финансово ниво.
Но пък тогава мислих само за себе си, а сега мисля и за жена си и децата си.

 
  ...
преди: 9 месеца, 13 дни
hash: d73f62b4ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   И аз като се замисля, май това е било при по-старите поколения.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 13 дни
hash: 7f8b2bcce2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Защото тогава си млад и бъдещето е пред теб. Можеш да мечтаеш и да се стремиш към повече. Също така често е последният момент в който имаш относителна свобода, много хора след университета се женят и им се раждат деца.

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 13 дни
hash: 64574f47e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   И аз често съм си задавала този въпрос. Вероятно идва от безразборния секс и пиене

 
  ...
преди: 9 месеца, 13 дни
hash: b8ac5fcf9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

12.   Нямам представа как е било при другите, но аз в моите студентски години най-накрая получих някаква свобода.

Тогава хем си над 18 и вече родителите не ти висят на врата нон-стоп, хем си се ориентирал горе-долу какво искаш да правиш в живота си и започваш да се развиваш в желаната насока.

Честно казано училището е пълно с ненужни предмети, ставаш рано, нон-стоп си под родителски или учителски контрол, да за мен

годините като студент са едни от най-хубавите в живота. Всеки е живял бедно като студент и е ял филии, аз се е случвало и да си лягам гладен или недостатъчно нахранен. Е, и?

Добри и лоши това са моменти от живота, за мен студентството е символ на свобода донякъде.

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 13 дни
hash: 2431fd71d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Не ги цениш докато не влезеш да работиш в офис. И докато не видиш какви са изискванията по обяви. Все едно за фирмите си просто номер. Като студент все още имаш мечти. Ако работиш тежък физически труд или дори в офис от 9 до 5 нямаш интересен живот и мечтите изчезват.

 
  ...
преди: 9 месеца, 13 дни
hash: 9021f712a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Номер 5 - да, нали! Имах усещането, че излязох от казармата накрая, а не от университет.
След университета беше много по-добре живота... по-малко стрес, работиш по професията в офис, която си учил, а не някакви ниско платени студентски работи (продавач, сервитьор, чистач и тн)., пътуваш повече, стигат ти парите... сменяш си средата също. Предполагам, че ако човек е от богато семейство има по-леко студентство, защото не им се налага да работят... но повечето хора не са богати и много работят и учат сега и живеят на квартири с ужасните си съквартиранти (ала Биг Брадър)... чувала съм много хора да се жалват честно казано... Имаше и добри моменти тук там, но хората помнят само лошите неща като че ли...
Авторката

 
  ...
преди: 9 месеца, 12 дни
hash: 2431fd71d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   14 не всеки си работи по професията.

 
  ... горе^

...
преди: 9 месеца, 11 дни
hash: 566aec9a81
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   По принцип в повечето теми в Сподели се мрънка много, но толкова мрънкане като в настоящата тема отдавна не бях виждал. Ще се обоснова защо не съм съгласен с част от мненията горе.

Не съм следвал за висше образование и вместо това, навършвайки 17 години две седмици преди дипломирането ми в гимназията, започнах да работя. Бях единственият в моя клас, който не записа да следва медицина или право - двете специалности, на които всички се "точеха" поради очакваните големи заплати след това. В крайна сметка само един съученик успя да завърши право и да работи по специалността, а другите се хванаха на случайна работа от кол и въже. Докато бачках, живях при нашите до навършване на 26-годишна възраст и вкарвах всичките си пари за домашните разходи, включително и скъпите лекарства за майка ми, и почти не съм харчил пари за себе си.
Имам обаче поглед над някои мои приятели, роднини и съученици в онези години (след 1997-а). Почти всичките работеха (все пак беше в тежкото време непосредствено след Виденовата зима) и или живееха при родителите си, или в квартири. Никой от тях не беше в общежитие.

Каква е разликата? Ами, разликата е тази, че една квартира под наем струваше няколко пъти повече, отколкото се плащаше за стая в общежитие, съответно не мога да разбера недоволството на някои пишещи по-горе, че живеели в лоши условия и как, едва ли не, това били най-лошите години в живота им. Човек в такива случаи получава това, за което плаща. Съмнявам се, че оплакващите се не са имали възможността да се запознаят с условията предварително, както и че са нямали възможност да живеят под наем в собствена квартира (може и споделена). Само дето тогава нямаше да плащат нищожна сума за студентската стая, а доста повече пари. И сметките за ток също щяха да са "по-тлъсти". Мои приятели сториха точно така и решиха да си поделят една квартира, вместо да са в студентските общежития на Технически университет - София, където цареше пълен безпорядък и нощем всичко живо купонясваше с алкохол, цигари и свалени гащи поради последващите действия. Имал съм възможността да преспивам при мой приятел там, виждал съм купоните и оргиите по стаите, тичащите пияни пикли по гащи и джапанки с бутилка алкохол в ръка, така че съм пряк свидетел от колко долнопробни млади хора ще зависи бъдещето на България в близките години. Налагаше се и да отказвам предложения да си легна "с която пожелая" (по думите на познат на моя приятел там, който явно го раздаваше сводник) и с уверението, че срещу "20-50 лева на нощ правели всичко".

Та, да се върнем на това колко е тежко човек да учи и да живее в подобни условия, докато работи. Който е бил на квартира, знае, че това е много по-отговорно като разходи, отколкото е таксата в общежитието, която обикновено е 5-10 пъти по-ниска от едно жилище под наем. Моя позната преди 2 години плащаше 80 лева на месец в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", плюс 50 лева годишно за поддръжка на общите части. Ток и вода са включени в месечната такса. Ако сравним това с един наем от 600 лева плюс 100 лева за ток и още някакви пари за вода, то излиза, че в общежитието е около 9-10 пъти по-евтино (или 18-20 пъти по-евтино при споделена от двама души квартира). Да, условията са по-лоши от това човек да живее в самостоятелна или споделена квартира, но и разходите са неимоверно по-ниски!

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 9 месеца, 11 дни
hash: 3b21374d26
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Защото някой имаме късмет, други не.

 
  ...
преди: 9 месеца, 11 дни
hash: c424afa26f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Субективно. Не бяха толкова зле в началото за мен, към края станаха зле. Когато си студент си още де факто в даскало, няма спор. Все още имаш шанса да се напиеш със сродни души, което е рядък лукс след завършване. Това е причината да си ги спомняме с кеф: последната спирка преди да те връхлети животът и шибаните му реалности.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 10 дни
hash: 9021f712a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   "Не бяха толкова зле в началото за мен, към края станаха зле. " - и при мен беше така... 1ви курс беше интересно и забавно, но после свършиха парите и всички започнаха да работят и учат. Стреса беше голям също.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker