Как да обясня на баща си, че има значение в какъв университет уча? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121328)
 Любов и изневяра (29740)
 Секс и интимност (14379)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6478)
 Здраве (9607)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3184)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18563)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Как да обясня на баща си, че има значение в какъв университет уча?
преди: 8 месеца, 4 дни, прочетена 941 пъти
Баща ми продължава да ми повтаря как било най-разумно да се запиша в някакъв лесен университет и да не му мисля много. Вика ми да съм ходил във Варна понеже е наблизо или дори в моя град. Аз въобще не проумявам това негово поведение, уж родителите искат да се гордеят с постиженията на децата си, да постигат много, а той ми говори тези неща. Вика, че там се завършвало лесно. Как може да се разсъждава по подобен начин? Всеки път като ги чуя тези аргументи изпадам в когнитивен дисонанс.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 месеца, 4 дни
hash: 978cbee65a
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

1.   Ще ти кажа нещо. Завършил съм 2 елитни европейски университета- Кьолн и Виена и досега съм нямал АБСОЛЮТНО НИКАКВИ предимства при кандидатстване. Винаги са ми давали некви задачи и от тяхното решаване е зависело дали ще ме вземат или не. Скъсал съм си гъза от учене буквално за нищо един вид.

Така че запиши нещо лесно за завършване, освен ако не гониш научна кариера, тогава може би университета е важен. Ако искаш да работиш след като завършиш, наблегни на социалните умения и техническите такива, нужни за професията. Избутай каквото може, живей си живота и знай че дипломата за висше е просто една лъскава хартия. На НИКОЙ не му пука къде си завършил.

 
  ...
преди: 8 месеца, 4 дни
hash: 453c1053a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Каквото и да завършиш, ако е в български университет, няма никакво значение. Всичките ми колеги, които завършиха с отличие уж трудни специалности - едни останаха да живеят при родителите си, трайно безеаботни, вечни клиенти на бюрата по труда. Други издуха корема и гледат деца на пълен работен ден. Трети работят не по специалността, работа за средно образование. Четвърти... няма да те плаша с техните случаи. Истината е, че ако нямаш връзки и няма кой да те препоръча, ще свършиш като една от тези четири категирии хора. Шефовете масово си търсят любовници, а техните любовници в повечето случаи са Човешки ресурси и от тях зависи дали ще те наемат на работа, тъй като те интервюират кандидатите. Отделно са със средно образование и не веднъж съм бил пряк свидетел как не наеха човек с диплома, упомената в СиВи-то, даже му се подиграха зад гърба. Толкова за родното образование и дипломи.

 
  ...
преди: 8 месеца, 4 дни
hash: 3ebc06e0f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Не казваш подробности за каква специалност става въпрос и за кои гредове и университети, но като цяло е прав. Не е важно какъв университет си завършил, а какви контакти и качесства имаш.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 4 дни
hash: 6a427afbb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Идеята на баща ти е да си изкараш диплома, а не да се откажеш след първия семестър и да кажеш, че специалността която си записал е трудна и не е за теб.
Завърших преди години и над 50 процента от моят курс не завършиха понеже изпитите бяха трудни и се отказаха.

 
  ...
преди: 8 месеца, 4 дни
hash: 7ec4d5859e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Баща ти просто разсъждава практично а ти още си с розовите очила на лицето и за това няма как да го разбереш, но на кратко ще ти кажа като капитан, че на никой не му пука къде си завършил а какво можеш, а това зависи изцяло и само от теб. Намазаните позиции ся запазени и накрая най вероятно като повечето хора ще си държиш дипломата просто в рамка.

 
  ...


...
преди: 8 месеца, 3 дни
hash: 1238861d64
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Баща ти вероятно смята че не може да си позволи изръжката ти в уни което в далеч, а ти изпадай в каквото си искаш.
В крайна сметка си пълнолетен човек учи където си искаш не е нужно да искаш позволение от родителите си къде да учиш, но и те не са длъжни да заплащат твоя избор, ти може да искаш да учиш в Австралия, но дали баща ти има 7000 за самолетен билет, за да те прати там и отделно да плаща квартира семестри храна и т.н.
Питаш ли го него какви емоционални състояния преживява като чуе че негоявия пръдльо искал еди си какво което струва дадена цена, кой ще плаща???

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 3 дни
hash: 82296dfc84
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Слушай го

 
  ...
преди: 8 месеца, 3 дни
hash: 33e5276493
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Няма никакво значение в кой университет учиш. Всичките са пунта Мара.
99% от студентите изобщо не работят по специалността си и/или изобщо не са искали да учат това, което учат. Същия процент и завършват просто заради парите или просто да имат някаква работа.
Преподавателите са също толкова мотивирани. То май и от там идва.

Аз завърших, докато работех едновременно, сериозна кариерна работа. Не можех да рискувам да отделя 4 години от живота си за нещо което няма да ми даде бъдеще. И се оказах прав. Дипломата си мога да си я завра в задния двор.

Имам супер успешни приятели без средно образование дори. Говоря ти за хора, които вземат над 12000лв заплата. Ти си прави сметката.

 
  ...
преди: 8 месеца, 3 дни
hash: cd0fb97c2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Пичове, връзки ви трябват за да се ИЗДИГНЕТЕ в кариерата, не за да ЗАПОЧНЕТЕ работа. Ако още не сте го разбрали, значи сте си профукали времето в университета. Това време трябва да се използва за ШЛИФОВАНЕ на личността, за социални умения, като да можеш да разбираш що за човек седи срещу теб след кратък разговор. За изграждане на МАНИЕРИ, ако щеш да можеш да различиш шаран от ципура и такива неща. Soft skills повече, гарнирано с малко теория. Началните позиции са технически, вече по-високите ключов е човешкия фактор- дали можете да спечелите доверието на някой и така. Удивително колко много хора не са наясно с това.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 3 дни
hash: d6e013a8a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Няма значение, това е.

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 3 дни
hash: f881507558
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Разсъждава така, защото няма амбиция. В България да не завършиш е... трудно, меко казано. Имах колега, който учеше в Стопанския в Студенстки град и буквално го гледах как преписва от други курсанти дипломната си. Аз завърших СУ и честно казано най-трудното бе да се занимавам с малоумната им неорганизирана администрация. Имах позната от УАСГ, там да влезеш е трудно, да излезеш... не чак толкова. Имах и колеги кюрди, които буквално български едвам говореха, но пак завършиха. Така че няма какво да се косиш дали е лесен или не. Куцо, кьораво и сакато докторант вече става. Не ходи баш в най-лесните дупки, защото там пък буквално нищичко няма да учиш и после ще се чудиш защо нищо не знаеш.

Завърши поне нещо с някакъв престиж, защото това после ти дава увереност най-малкото. В България (а и доста места по Европа) се завършва лесно, освен ако не е някоя наистина сериозна специалност (медицина, математика, физика, химия и подобни). Не залагай на най-лесняшката, защото после ще ти е кофти.

 
  ...
преди: 8 месеца, 3 дни
hash: ccf442ed0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   АВТОРА

Благодаря за отговорите. За съжаление и вие не сте ме разбрали. Аз нямам желание да ходя в университет пълен с двойкаджии и хора, които само ще се напиват. Защото именно такова е нивото в по-слабите вузове.

Но да кажем, че хипотетически сте прави. Какво ми предлагате в такъв случай, да си остана да уча в моя град, да ида в някакъв онлайн университет или най-добре нищо да не записвам? Какви са опциите според вас?

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 3 дни
hash: ccf442ed0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   АВТОРА

Аз разбирам вашата логика, от университета няма смисъл. Дипломата е просто хартийка. Но по тази логика и от училището няма смисъл. Даже вече може по закон да си тръгнеш след 10-ти клас. Вие бихте ли го направили?

 
  ...
преди: 8 месеца, 3 дни
hash: bdf3c7ecd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Към какви науки си се насочил? Разгледай още веднъж държавните университети във Варна. Няма да сгрешиш.

 
  ...
преди: 8 месеца, 3 дни
hash: 31c9948372
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   За жалост в България всичко е пародия. На преподавателите не им се занимава (повечето).

 
  ... горе^

...
преди: 8 месеца, 3 дни
hash: fc6d125412
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Авторе, достатъчно университети има във Варна. Избираш си специалност и записваш, буташ каквото може, ориентираш се какво ти се работи, осведомяваш се какви умения се искат за тази работа, придобиваш ги, в същото време се буташ по разни странични дейности, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРАВИШ ЕРАЗЪМ ЗА 2 СЕМЕСТЪРА и накрая излизаш подготвен за работа, блясваш в интервюто, решаваш им задачите и почваш. Оттам насетне печелиш доверието на шефа.

Не търси престиж на ВУЗ-а защото в България тази дума е чужда. Тука е селяния навсякъде.

 
  ...
преди: 8 месеца, 3 дни
hash: 63027ebbec
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Баща ти до голяма степен е прав, въпреки че не е ясно какви са неговите мотиви, за да те съветва това. Доколко ще успееш да вземеш от това, което може да ти предложи университета, зависи предимно от теб самия. Дори и така обаче твоята реализация зависи повече от това какви връзки имаш, какви контакти можеш да си създадеш, колко амбициозен си, къде ще работиш, за да натрупаш професионален опит. Дипломата се нарежда чак след тези фактори.

 
  ...
преди: 8 месеца, 2 дни
hash: 84ca36841b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Като знам СУ, че е кръгла нула... вярно няма значение. Единствено, ако ще учиш нещо за държавна работа, по-добре София. Да направиш връзки отрано.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 2 дни
hash: 3187e81ea6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Запиши задочно учи и работи, трупай опит и контакти, учи езици. Нова мога да ти препоръчам. Нивото е ниско, други качества са важни. Аз завърших ЮЗУ в Благоевград пълна пародия, карах други квалификации, учех допълнително, работа винаги от jobs. bg не си подам по връзки и препоръки и стигнах до топ позиции, заминах за чужбина, тук не знаят що за университет е това, опита ми в големи компании беше плюса за добра работа. Каквото и да избереш учи допълнително не за диплома, а за знания.

 
  ...
преди: 8 месеца, 2 дни
hash: 2379abede3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Към какво си се насочил? Каква специалност, професия? Прави са хората, а аз го изпитах на гърба си дори. Класически зубър съм и като ученичка и студентка инвестирах цялото си време в учене. Ходих редовно на лекции, учех и завърших с 6. Резултат - назад съм в професията за разлика от колеги, които не стъпваха на лекции и ги късаха по изпити дори. Просто те започнаха да работят още по време на следването. Ако става въпрос за спор за университети в България, тогава баща ти има право. Навсякъде преподават едни и същи хора, а материята като цяло е много стара. В ПУ например учат програмиране на хартия. Пишат на листи! Масово програмистите са със средно образование и някакви курсове за програмиране. Просто няма смисъл да отидеш в университет, да изсипеш една камара пари, да загубиш време и накрая за една диплома, неподплатена от знания. Виж, за чужбина бих се замислила, като основното преимущество е, че от 19 си сам в друга държава и трябва да се учиш да се справяш сам. Няма по-добър университет от живия живот.

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 2 дни
hash: b0fb0ff474
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   АВТОРА

20, говориш глупости. Първо твърдиш, че в ПУ учели програмиране на хартия, а след това казваш, че нямало значение къде учиш. Напротив, точно това се опитвам да обясня, че ако идеш в някакъв по-слаб университет нивото ще бъде много по-ниско именно заради по слабата конкуренция.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 2 дни
hash: b0fb0ff474
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Автора

19, тоест аз съм прав? Баща ми се опитва да ми пробута малки университети дето никой не ги е чувал като ЮЗУ в Благоевград.

 
  ...
преди: 8 месеца, 18 часа
hash: b4bb2b25a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Като човек с три дипломи - твоя баща е прав. Дадох сума ти пари за образование, имах добри оценки, дипломни с отличен. Накрая на работното място - шуробаджанащина, интриги и никой не се интересува какво можеш или къде си завършил. Нямам идея моите колеги какво са завършили.. Отделно в България образованието се превърна в пародия, всичко е формално и точене на държавни пари. Завършваш и изобщо не знаеш нищо по специалността си, остарели методи, стари учебници. Диплома да имаш и това е..

 
  ...
преди: 8 месеца, 1 час
hash: 66ddeb54b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   23, съгласен съм че висшетп образование в България е ужасно и за това си мисля, че ако ида в по-добър университет няма да е чак толкова зле.

Автора

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 29 дни
hash: 91cafb43c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

25.   Баща ти ти говори така от своя житейски опит, защото е видял, че в много случаи хората завършват едно, а работят съвсем друго! И често, дори работят неквалифицирана работа, въпреки висшето си образование.

Така, че - помисли много добре и определи следните две неща:

1. Какво имаш желание да учиш и да работиш след това
2. Това може ли да ти носи необходимите средства за препитание

И ако си определил първото, а на второто отговорът е да, тогава действай!


Давам ти примери, за да ме разбереш по-добре.

Аз примерно имах интерес към писането на стихове и разкази, и исках да стана писател. Но като се ожених, се отказах от тази идея, защото видях, че не отговаря на условие 2. - Не може да носи достатъчно средства за препитание.

Другото, към което имах( и все още имам)влечение са компютрите(софтуер).
Затова по-късно завърших задочно компютърна специалност, и работя на компютър и в свободното си време се занимавам с компютърни проекти.

--------------
Имах моя близка роднина (вече почина - Бог да я прости! ), която винаги е искала да стане начална учителка - завършва това, и го работеше цял живот. И беше доволна и удовлетворена от работата си.

Имам братовчедка, която искаше да стане лекарка - кандидатства и влезе да учи това, и цял живот работи като лекарка и беше доволна, сега е вече пенсионерка.

Познавам и хора, които цял живот се лутат без професия, и работят каквото намерят - но това не е добър вариант!

Затова трябва да определиш: какво искаш да работиш и как можеш да го постигнеш!

Успех!

 
  ...

...
преди: 7 месеца, 28 дни
hash: 2024b2b2c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Ама ти не казваш каква специалност искаш да учиш.
За много малко специалности има значение университета, в който учиш. Поне в България е така.
Например, ако учиш архитектура - най-добре в София, защото на другите места специалността е нова.
Ако учиш медицина - дали я учиш в София, Плевен, Пловдив или Варна - няма разлика. Програмите са уеднаквени, университетите подготвят навсякъде добре.
Ако искаш програмист да ставаш - направо не се занимавай със старите университети, а курсове карай в Софт Уни на Светлин Наков.
И
Иначе като цяло баща ти има право. Ти най-вероятно си от Шумен. Какво по-логично да запишеш във Варна. Хем е и най-хубавия град в България.
Ако кажеш каква специалност искаш да учиш, по-лесно ще ти дадем съвет дали има значение в кой университет я учиш

 
  ...
преди: 7 месеца, 26 дни
hash: 57b5b51e85
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Като цяло, в повечето случаи наистина няма значение къде си завършил. Дипломата, независимо от това с какъв успех си завършил, е нещо като входен билет, за да те приемат в клуба на някоя правно урегулирана професия (лекар, архитект и др. ). От друга страна, ако завържеш подходящите контакти по време на следването си, лесно ще ти бъде да се реализираш след това.
И, да, българското образование нищо не струва в сравнение със западното, убедих се лично, когато записах второ висше в чужбина.
Не казваш каква е специалността, която искаш да изучаваш, но правилно ти е казал №25. Давам ти идея и храна за размисъл, ако знаеш английски - в Скандинавието университетите имат доста онлайн програми, които за граждани на ЕС са безплатни, а доста ще те озорят като изисквания. Помисли по въпроса - докато ти тече следването в българския университет, можеш да получиш и западно висше образование.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker