Мисля, че разликата в стандартите в България и чужбина вече не е толкова голяма - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121395)
 Любов и изневяра (29756)
 Секс и интимност (14389)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4707)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18580)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Мисля, че разликата в стандартите в България и чужбина вече не е толкова голяма
преди: 8 месеца, 9 дни, прочетена 2555 пъти
Не предполагах, че някога ще го кажа, тъй като съм фен на емиграцията, но като направя една бакалска сметка за тричленно образовано семейство, което иска да си купи жилище, се оказва, че реално няма разлика в стандарта между София и голям немски град.

Давам конкретни цифри. В София:

Общ нетен доход: 5-6 к, говорим за образовано с добри работи семейство все пак.
Разходи за живеене: 3. 5-4 к.
Типична вноска за прилично жилище: 1. 6-2 к

Горе-долу излиза сметката, макар че няма да пестят.

Във Франкфурт:

Общ нетен доход: 4. 5-5 к евро
Разходи за живот: 2 или малко повече
Типична вноска: 3 к.

Да кажем с детските ще са на нула.

Т. е. реално стандарта излиза, че е същия.

Няма нужда да ми казвате колко съм прост, какъв бакалин съм, колко е относително и какъв русофил съм (русофоб съм между другото и поддръжник на лошата гейропа, така че русофилите и псевдопатриотите са свободни да ме обиждат, чувствата са взаимни). Аз си знам, че съм си прост, но говорим в общия случай. Разбира се, съгласен съм, че в София много други неща като инфраструктура, чистота, уреденост, селяния и други са далеч по-зле. Оставяме на страна и, че за да стигнеш до кредит въобще трябват много пари, но да кажем, че и на двете места ако спестяваш всяка възможна стотинка и печелиш малко над средното, е възможно за 10 г. да ги спестиш, а може и родителите да ударят едно рамо.

Данните съм ги взимал на база разговори с познати, от сайтове за недвижими имоти, numbeo за разходите за живот и от сайтове подобни на moitepari по отношение на условията за кредит. Може и да не са напълно достоверни и затова питам как е по ваши наблюдения. Направих проучванията по повод на това дали има смисъл да пращам дъщеря си да учи и после живее в Германия.

Между другото според мен е много вероятно в следващите десетилетия разликата да става все по-малка. Не че ние ще се оправим, то е ясно, че няма как да стане, а по-скоро че ще ставаме по-малко зле в сравнение със запада. Но това е друга тема, а и може да греша.

Вие съгласни ли сте с бакалските ми сметки или според вас греша? Моля да говорим по същество, а не на база патриоти/чуждопоклонници. Ясно е, че всеки си има убеждения, но говорим конретно за стандарт в случая.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 53

преди: 8 месеца, 8 дни
hash: ba68553e85
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

1.   Вярно е на българина рязко му се качи стандарта.
Заведения, чистачки, пищни рожденни дни с аниматори и агенции, почивки по 2, 3 пъти в годината. Бедните отдавна избягаха, останаха само по-заможните. До преди 5 - 10 години тези неща ги нямаше, сега само Марков и дрехи и маратонки се носят, глезотии, спа, и подобни. Преди 10 години като си купех от чужбина нещо марково, тука не бяха и чували.

 
  ...
преди: 8 месеца, 8 дни
hash: 255a64f069
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   С тези заплати няма нужда да емигрирате. Но малко хора са с такива заплати, дори и с висше образование. Най- добре си е в България.

 
  ...
преди: 8 месеца, 8 дни
hash: c3d02d9e6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Като минем в евро ще е още по-малка разликата... ако някога се случи...

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 8 дни
hash: 1c3413e218
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

4.   Сметките ти са изначало грешни. Дори и в сравнение с някои държави да можеш да си позволиш горе долу същите неща има много по-сериозни проблеми в България.
Може да ти взимат по-малки данъци, но дори и парите от тях отиват в джоба на някой, а не в инфраструктура или социалната система като в Германия. Излизаш от вас в България мръсотия, мизерия, разбити пътища, несъбрана смет, неработещо осветление.
И това са малките проблеми. Неактуална, неадекватна образователна система, особено във висшето образование.
Неработеща и Неадекватна медицинска помощ. Несъществуваща законодателна власт и Изпълнителна власт пазеща мафията и корумпираните политици.
Прекалено ти е ограничено мисленето, за да ги осъзнаеш тия работи като повечето българи, затова копаем дъното

 
  ...
преди: 8 месеца, 8 дни
hash: 1f4cd5f56a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Сметката ти наистина е бакалска, защото София не е България.
Но дори и да сравняваме само тези два града, вярваш ли си, че съотношението на семейства в София с месечен доход 5-6 хиляди лв. е същото като на семействата с 5 хиляди евро във Франкфурт?

 
  ...


...
преди: 8 месеца, 8 дни
hash: bfd0f236d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Горе-долу е така с някои основни разлики. Понеже подхвана Германия ще я давам нея като пример.

Там по-добре е, че храната им е доста евтина спрямо заплатите, а в БГ храната е една от най-скъпите и най-голям % от доходите отиват за храна.

Жилищата навсякъде са бая пари, като гледам не само в България ипотеките са за по 25-30 години, в цяла Европа е подобно положението, леки рсазлики може би(казвам може би) има в Скандинавските страни, но там имат съвсем различна данъчна и социална система.

Бакалската сметка от другата тема, - как с 'няколко години' работа в чужбина ще събереш за жилище в България, отдавна не отговарят на действителността, за няколко години най-много да събереш пари за самоучастие(20-30 хиляди евро) и то айко си доста добре платен и не пилееш за глупости. След самоучастието, Пак ще трябва да теглиш кредит...

Така, че да, що се отнася до достъпност на жилищата, навсякъде на Запад е така, - храната, дрехите и други удобства обаче са по-добре от България и това е основната разлика.

В БГ имаха собственост хората, да живяха бедно, но България е била една от страните с най-много лична собственост на глава от населлението.

Има статистики. Горе-долу по 27м2 се е падало лична собственост на всеки българин (в сметката влизат и децата), като почти всяко семейство е имало по 2 жилища - апартамент в града и извънградска вила(къща).

Жилищни кредити е давала само държавата(банка Дск) и един апартамент се е изплащал от заплати за 12 до 15 години, в зависимост от размерите, а гарсионерите за 8-10 години. Цитирам статистики в момента, ако не вярвате потърсете в интернет информация.

А защо е било евтино ли? Защото не сее е живеело на кредит и дълг, хората са консумирали, толкова колкото произвеждат, а сега има много балонни заплати - по 5-6-7 хиляди, хората харчат неизкарани пари(на кредит) и образуват дълг.

Няма как апартамент 2023 г. да тие евтин, като материалите са скъпи, горивото е скъпо, разрешителните са скъпи, машините са скъпи, а да не говорим за цената на труда - от 1500 лв за обикновения работник, до 3-4 к за строителен надзор и архитекти и до 5-6 за разни унжинери и управители на фирми.

И тази цялата цена накрая ляга върху крайния купувач под формата на 200к за жилище.

През соца панелките са строени от държавата със строителни войски дето са бачкали за кажи-речи едното ядене на ден. Затова е било евтино и са били по 10-15 год кредитите.

Сега и БГ я чака същото дърво като на Запад - високи цени, но и високи заплати - и всичко на кредит - и бизнеси и жилища и коли.

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 7 дни
hash: d991a6a1f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

7.   Стандартите ще са същите, когато утре всеки в София кара последен модел мерцедес, бвм или фолксваген. Докато виждаш автомобили на по 15 години на всеки ъгъл значи разлика има, даже не разлика, а пропаст.

А и имай предвид, че ти сравняваш един средностатистически немски град със столицата на България. Ела да видиш извън София какво е положението, защото ако излезеш от Франкфурт доходите си остават същите. Докато ако излезеш от София те пада до около 2-2, 5к. Даже не знам откъде ги извади тези 5-6к за София.

 
  ...
преди: 8 месеца, 7 дни
hash: 35e4c17154
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

8.   В която и държава да си работиш ли на заплата или доходът ти е подобен на заплата, винаги ще си на 0 или с малки спестявания, които няма как да ги вложиш разумно и да си на печалба. Цените навсякъде са такива, че разходите и инфлацията ти изяждат парите. Станахме като съвременни роби да работим за подслон (наем или кредит), храна и облекло.

 
  ...
преди: 8 месеца, 7 дни
hash: 0694368282
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

9.   Пак глупости се ръсят.. къде точно в тая окаяна, долнопробна държава България, хората вземат по 6 хилядарки месечно, че и чисто ха ха ха? ! И шепа народ да ги взема тия пари, те пак са в ЛЕВА, а НЕ в евро.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 7 дни
hash: 554139080c
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

10.   Аз живея от 25 години и ще ти кажа мнението си. Германия не е това, което беше преди години, икономиката е в тежка рецесия. Ние с мъжа ми, който е немец, сме решили, след 2-3 години, когато дъщеря ни завърши висшето си образование, да продадем къщата си тук и да се преместим в Австрия. Предимството ни е, че можем да си работим в хоум-офис. И тук имаме доста висок доход, но има много неща, които все повече и повече ме дразнят. Германия беше за мен новата ми родина, вече не е. Не искам повече да подкрепям т. нар. социална пазарна икономика, да наливам десетки хиляди по здравни, пенсионни каси, данъчно, а когато искам да си направя профилактично изследване, да получа час за след 7 месеца. На мен лично ми се повръща от Германия. В България по никой начин няма да се преместим. Нашият избор е Австрия. Много наши приятели, немци също гледат навън. Моят съвет, не пращайте дъщеря си в в Германия. Много е опасно за млади момичета, ежедневно има изнасилвания, атаки с нож. Ситуацията е кошмарна. Честно казано, става ми страшно мъчно, когато пиша всичко това и носталгично. Къде остана прекрасната, спокойна, подредена, чиста Германия, в която преди много години дойдох и намерих нов дом. Тъжно...

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 7 дни
hash: d528ed21e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   В ОК 10% могат да си вземат жилище по статичтика от миналия месец.
Всъщност, няма нужда от статистика. Вижда се с просто око, че във всяко общество има разслоение. Навсякаъде има бедни, живеещи в лоши условия, които не могат да се изхранват нормално. За децата им няма голяма възможност за добро бъдеще.
Това, че има луксозни стоки и някой си ги купува от главната улица, не засяга цялото население.
За емиграните се отнася същото. Има една малка част, която е добре платена. Евентуално, могат да наемат добро жилище в добър квартал, децата да посещават добро училище и т. н. Повечето работят гърбава работа, живеят в мизерни квартири, с децата в училище е сложно.

 
  ...
преди: 8 месеца, 7 дни
hash: 720f3fd379
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   4, да бе, това е ясно. Аз и в темата го казах. Просто в случая говорим за чисто финансовата страна на нещата.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 7 дни
hash: 720f3fd379
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   2, не мисля, че за София и за образован човек това са редки заплати. Даже мисля, че повечето образовани ги изкарват, а някои и доста повече. Вярно че за фаянсаджия/тираджия са доста малко, но все пак :)

 
  ...
преди: 8 месеца, 7 дни
hash: 720f3fd379
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   5, добре колко според теб взима средно един висшист с работа по специалността в София? Искаш да ми кажеш, че малко хора взимат 2, 5 к, така ли? Доколкото съм чувал, дори продавачките по моловете и по Били и тем подобни взимат по 1500-1800 лв в София. Дори в моя град знам със сигурност от мои познати, че взимат 1200-1600, а нашите заплати са доста по-ниски от софийските. Ако касиерките в Джъмбо взимат 1500-1800 в София, защо висшистите да не взимат 2, 5-3 к?

Не знам, не съм гледал на всеки висшист в София фиша, но все си мисля, че 2, 5-3 за София въобще не е рядка заплата. Да не говорим, че един плочкаджия ги взима да ти оправи банята за седмица-две. Потвърждавам го, защото в моя град толкова ми искаха майсторите и всички бяха заети за поне 3 мес. напред. И това пак казвам, е в провинцията.

Не знам, може и наистина да греша, ама от наблюденията си това мога да кажа. Лично съм бил свидетел неведнъж, че дори и най-бедните и пропаднали хора вече не се хващат за 1000 лв дори в малките градове. Та ако дори в малките градове всеки втори бачкатор иска 1500 лв, защо в София висшистите да не искат 2-3? Даже бих казал, че това е мизерна заплата предвид днешните цени на стоки и предвид наемите в София.

 
  ...
преди: 8 месеца, 7 дни
hash: 720f3fd379
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Т. Т., братче, имай малко уважение към авторите на темите. Всеки коментар ти е за тоя соц? Сега темата за соц ли е? Разбирам, че милееш за бай Тошо, ама така отклоняваш темата и не казваш нищо полезно.

 
  ... горе^

...
преди: 8 месеца, 7 дни
hash: 720f3fd379
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   7, добре, според теб колко взима средно висшист в София? 1, 5 ли?

 
  ...
преди: 8 месеца, 7 дни
hash: 720f3fd379
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   9, говоря за двама и то образовани. Нима образован човек в София е толкова трудно да взима 3?

 
  ...
преди: 8 месеца, 7 дни
hash: 720f3fd379
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   9, какво значение има дали е в евро или лева? Важното е съотношението между доход и разходи? В Германия както заплатата ти е в евро, така и наема/жилището ти е в евро? В България заплатата ти е в лв, но и жилището и стоките ти са в лв. Дали ще изкарваш 2 к лв и ще плащаш 1 к лв наем или ще изкарваш 2 к евро и ще плащаш 1 к евро наем, не е ли същото? Нека гледаме цялята картинка, а не само заплатата. По тая логика в Ню Йорк средната заплата е 13 000 лв, ама дали там 13 000 лв ще имат същата покупателна сила като в София, как мислиш? В Ню Йорк прилична квартира ти почва от 5000 лв?

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 7 дни
hash: e4b663ad0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

19.   Към 1, “бедните отдавна избягаха” а да ти е минавало през акъла, че навънка сме честните хора, които искаме с труд да постигнем всичко, без далавери, без кражби не сме наследили именията на мама/тати/баба/дядо.
Защото всичките ми курсове, дипломи и професионален опит не се ценят от българския чорбаджия, а се гледа как да те прецакат с всичко и да ти платят най-малко. Затова теглих майна на цялата държава и в момента на Запад ме ценят ПЕТОРНО повече. Да, правилно чу. И мога да си позволя всичко за разлика от местните “богати” и разлигавени лекенца, които не знаят какво е да си роден в държава с индекс на човешко развитие под този на Беларус/Русия и някои африкански държави.
По-полека с генерализациите, че ти липсва очевидно житейски опит.

 
  ...
преди: 8 месеца, 7 дни
hash: e7f1fe7dfb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Двуетажна къща с покрит басейн и 2000 кв. м. двор на 15 минути от безбожно скъп във всяко едно отношение град, около 500 000 евро. Със заем, в зависимост от какви вноски можеш да плащаш, се изплаща 25г.
Но знаеш, че оставяш капитал на децата си, чиято цена се вдига с всяка изминала година.
Плюс имоти в центъра на София и до нея.
Няма място за сравнение, защото просто животът тук и там е различен.
Всеки сам си решава къде да го живее.

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 6 дни
hash: e80a839363
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

21.   В заглавието сравняваш България с чужбина, в темата конкретно София с Франкфурт. България не се свежда до София, Франкфурт не отразява цяла Европа, камо ли чужбина. Не стига това, ами и само сравняваш доходите на уж двама души. Другите въпросни данни от numbeo или подобни никъде не ги излагаш. Оценка се прави чрез представителна извадка, не чрез едно сравнение, което може спокойно и да си го съчинил (повече по тази тема после). Сравнението ти е малополезна анекдота, статистически погледнато.

По данни на НСИ, средната нетна в София продължава да е около 1, 700 лева. В столицата конкретно (без областта София) се докладва уж средна нетна малко над 2, 500 лева. Това означава накратко, че въпросните софийски заплати не ги получават повечето българи, което отхвърля България (и част от София) от класацията. Въпросът ти се свежда до сравнение на едни от най-високите заплати в страната със някакви горе-долу средни във Франкфурт. Това вече ти казва какъв е стандартът в България: зле.

А и как така се получава нетните ви доходи да варират между 5, 000 и 6, 000 лева? Какви са тези заплати, които един месец са 2, 500, а друг 3, 000? Съмнителни, вероятно измислени. Дори и да не са, трудно ми е да повярвам, че толкова "образовани" хора стигат до такива нелепи заключения. Цялата ти тема е "там изкарвах толко, тук толко, не съм фил, не съм фоб, няма да се оправим, ама вие карайте по темата". Следвай си собствения съвет ако искаш да се кара по темата, никой не го интересува чий фил/фоб си.

Ето Евростат какво казва на тема GDP per capita:
https://ec. europa. eu/eurostat/databrowser/view/TEC00114/default/map? lang=en

България си е пак на дъното в ЕС, по традиция. Можеш да гледаш и други източници или икономически оценки, България пак си е зле. Единственото с което ѝ остава да се "фука" е че не е толко зле колкото Северна Маймундония или Сърбия. Това мисля е достатъчно показно относно животът в татковината: на лошо ниво и по международна, и по нашенска информация.

Не знам какво се мислиш, че доказваш, авторе, но на мен ми звучи като самозалъгване. Изкарвал си някакви пари в Германия, нещо се е или ти си осрал, сега се мъчиш да се убедиш, че стандартът ти у Софето не е занижен. Ако искаш да видиш живота на средния софиянец, бачкай нещо за по 1, 500-1, 700 нетно и после обяснявай как си на едно ниво с немците.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 6 дни
hash: 92f5c99275
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   21, не че нещо, ама кой освен продавачки в Била взима 1500 лв в София? Даже и те вече взимат повече. Сам казваш, че по статистика средно се взима 2500 лв в София. Е, за семейство с двама работещи 2 х 2500 колко прави? А и в статистиката участват и чистачките на МРЗ, а се предполага, че образованите кадри с добра работа взимат над средното, за да се получи средно от 2500 лв. Не знам какво толкова се хванахте за тия заплати в София от 2500-3000 лв, все едно са някаква химера. Ами извинявайте, ама при 700-800 лв наеми за гарсониерка, 2500 лв и то за образован човек с добра работа много ли ви се струва? Ами че ако според вас висшистите взимат по 1500 лв, неквалифицираните трябва да взимат макс. 1000 и да плащат 800 лв наем и с останалите 200 да ядат, отопляват, обличат, лекуват и пътуват до работа. То математически не излиза сметката.

 
  ...
преди: 8 месеца, 6 дни
hash: 03f3868c51
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Авторе, ти се оказа, че дори не си софиянец, ама ни говориш за софийските заплати. За какво въобще се опираш на данни и статистики от интернет като ти своите си ги съчиняваш и пишеш наизуст?

 
  ...
преди: 8 месеца, 6 дни
hash: 5843c3ee48
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   23, добре, дай конкретни цифри. Колко взима един висшист в София? 800? 1000? 2000? Колко?

Аз точно затова питах дали сте съгласни и ако не, да кажете какви са всъщност цифирте. Всеки може да каже, че не е съгласен, но никой не пише какви са реалните цифри. Т. е. "не знам как е, ама не е така".

На всеки коментарищ тая част писах да ми отговори, а никой не писа нищо. Само се заяждате, но никой не се ангажира да напише конкретно.

Ето аз в моя град например мога да кажа, че висшист с добра професия (не говоря за мед. сестри например) взима поне, ама поне 1500 и то ако е на най-ниското ниво? Ако е на малко по-високо ниво, отива на 2-3 к. Айде за висш мениджмънт няма да говорим. Дори и учителите взимат над 2 к чисти. Виждал съм им фишовете и го казвам със сигурност. Нима искате да ми кажете, че вече софиянци са по-ниско платени от провинциалистите?

Това ли се опитвате да ми кажете?

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 6 дни
hash: 5843c3ee48
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Пак от автора

Т. е. да разбирам, че ме съветвате да пратя дъщеря си да учи на запад? Защото аз не искам да тя да живее в държава, в която ще получава 1500-2000 лв заплата, дори да е учила и да живее в най-развития град.

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 5 дни
hash: e80a839363
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   22, казах изрично в предния ми коментар (21), че София се дели на две административни зони: София-град и София-област. Да, в София-град има тенденциозно по-високи заплати. Това не значи, че всички софиянци работят в ИТ или са на такива позиции:

- баща ми години бе учител, заплатата му далеч не бе такава;
- майка ми преди изкарваше малко над 2, 000, но това бе с висок държавен пост;
- мой близки в ИТ бизнеса изкарват хубави пари, но...
- техните приятелки пък не изкарват толкова в техните не-ИТ професии;
- позната рботеше в отдел на МВР с години, стигна само 1, 500 нетно;
- аз работех в София до 2020-та, мен с тригодишен стаж, чужд език, образование и нощна смяна ме държаха на хиляда триста и нещо нетна.

Средната заплата в столицата е завишена, защото там са много от държавните звена, най-големите инвестиции и доста международни фирми, сред които сегашния ИТ клон на икономиката. Има пак предостатъчно хора в града, които не получават такива доходи. Не знам как НСИ си подбират извадката, но за съжаление съм чувал от моя бивша състудентка (тя работеше там) колко кадърни са някои от служителите. Да кажем, че са точни (не знам).

Това пак не променя факта, че само в една част от България (столицата) можеш да видиш по-добри средни доходи (пак според НСИ). Заплатите в други населени места въобще няма да са като на софийски програмист, не и в мнозинството.

Разсъжденията ти до момента ги свеждаш до "ако един висшист не взима еди-колко, невисшист сигурно взима по-малко", което не е вярно. Колко изкарваш се свежда до вид професия, стаж, конкретен работодател, а и понякога чисти връзки. Никой, ни в България или чужбина, няма да плаща само защото си образован. Еднакво образован бях в България и навън, казах колко получавах у родината, сега за в пъти по-неквалифицирана работа ми дават по-хубави пари, нормални часове, гъвкавост, приятна атмосфера, че и по-добри застраховки. Получавал съм оферта и по специалността си, но нямам намерение да се местя (там началната бе два пъти колкото сегашната ми).

Българският стандарт е нисък и негъвкав. Ако изкарваш много, имаш някаква социална мобилност. Ако не, си заклещен. Чужденец може лесно да се премести в България, ако има средствата. Българин много по-трудно ще набави средства (пари, най-вече), за да се премести в чужбина. Нямаше да работя навън, ако у нас напосоки раздаваха големите кинти, както ти си го представяш.

 
  ...
преди: 8 месеца, 5 дни
hash: 5843c3ee48
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

27.   26, ако е така, ще трябва да пращам щерката да учи на запад. Кви са тия смешни заплати в София? Че аз в провинцията взимам 3 к, а жена ми 2 к. Тя София е станала по-зле платена от провинцията и то с цени на имоти по 200-300 к евро. Станала е ебати смешния град, честно.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 3 дни
hash: c88cc0b35d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   БЪлгария е с най-нисък БВП ма човек в ЕС, на бялото не може да се каже черно.

 
  ...
преди: 8 месеца, 3 дни
hash: 5843c3ee48
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   28, това е малко относително. Може да е по-ниско, просто защото е по-евтино за живеене. По-важно е да се гледа съотношението между среден доход и средни разходи за живот, вкл. наеми и цени на жилища, т. е. покупателна сила. Разбира се, и други неща като качество на инфраструктура, здравеопазване, социална политика, престъпност, климат, манталитет, рискове от политически сътресения, войни, природни катаклизми и др. също имат значение. Също и дали твоята професия конкретно се котира.

Например за ИТ е по-добре да живее в България, защото средната заплата за такъв в бг е 2000 евро, а в Германия 3 000 евро нето. Да, ама в София вноската на тристайка на центъра ти е малко над 1000 евро и дори да изплащаш апартамент, пак може да живее с останалите 800 евро спокойно. Докато ако реши да си купи апартамент в центъра на Франкфурт, остави дето няма да му остават пари за живеене, а заплатата му няма да стига само за вноската, защото там апартаментите гонят милион евро да не кажа, че са и над милион. Да не говорим, че същия ИТ може да живее в някое бг село или в по-евтина държава с хубава природа и климат, където за 100 000 евро ще си купи хубава къща, а в същото време да работи дистанционно в Германия за 3000 евро заплата. Тогава тая къща ще я купи за 4 г., нещо, за което във Франкфурт ще му трябват 40 г. Вместо това за тия 40 г. в евтина държава може да купи 10 къщи и да си докарва още една немска заплата само от наеми.

Ако говорим за лекар например, тогава наистина е по-добре да се живее в държавата с по-високия БВП.

 
  ...
преди: 8 месеца, 3 дни
hash: 0140443ffa
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

30.   Влезте обратно в реалността на 21 век и осъзнайте какво се случва. Живеем в консуматорско общество, който развива бизнес, има шанс за оцеляване в България. Професиите не са оценени подобаващо в България. И като теглиш чертата - няма смисъл от инвестиция образование, освен ако не отидеш да работиш в престижно място и държава.
Ето ви реални суми - в България висшисти могат да взимат:
- 1200 лв новозавършил кадър
- 1500 лв с 1-2 години професионален стаж, дори три
- между 1800-2000лв ако е бил във фирмата няколко години, доказал се е, искал е повишение и тн
- 2000-2500лв при частни случаи (наистина е добър специалист, и то по-добър от останалите и може да се пазари на интервюто, защото липсват кадри и действително има глад за специалисти.

Изключение са IT специалистите и някои по-съвременни професии пак свързани с технологиите. Като теглиш чертата, между 1500-2000лв взима един специалист, разликата между него и работника от Кауфланд е че специалистът 'печели' от това да седи зад бюро, вместо тежък физически труд. Затова е учил, за да не се мъчи с физическа работа, не за пари.

 
  ... горе^

...
преди: 8 месеца, 2 дни
hash: b72058a05e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   Май нещо те е напекло нещо слънцето авторе….. Абе кажи ти колко взимаш колко си образован и как живееш. Остави какво ти се искам да е. То и на мен ми се иска, както и на 2, 5 милиона българи, които емигрираха. И аз съм от тях. С жена ми и двамата сме в чужбина и не работим. Чисто взимаме 2300 социални помощи. Разходи плюс наем 1300 евро на месец. Чисто на месец ни остава 1000 евро. Освен, което имам и бизнес на черно с, който си докарвам по още 1000 евро чисти пари на ръка на месец. Нямам намерение да ставаме роби на шефове или на банки за да си купува къща, която ще изплатиме малко преди да се пенсионираме, ако доживее до тогава. Ходим по два пъти в годината на почивка. Я във Франция на море и в Швейцария на планина, я в Хърватска на море и в Италия на планина. Имаме си прелична кола, имаме си и мотор в градския транспорт не сме се возили от години. Имотите в момента са скъпи на всякъде. Изкупуват ги разни тарикати мафиоти и след години ще ги продават на още по-безумни цени. Който иска да си ги купува. Та това за стандартите. Когато двама безработни в България почнат да живеят така ела да пишем пак. За вишистите не знам.

 
  ...
преди: 8 месеца, 2 дни
hash: 5843c3ee48
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

32.   31, аз писах и по-горе. Гл. счетоводител съм в провинцията и взимам близо 3 к чисто, някои месеци малко повече, жена ми като сестра взима около 2 к. Живеем добре, не се лишаваме от нищо и даже спестяваме по 1-2 к. Но за втори апартамент или чисто нова кола не мога и да мечтая. Или поне трябва сериозно да се изнасилим. Относно заплатите в София, осчетоводявам и една софийска фирма и всички заплати са над 3 к чисто. За мен е загадка как всички софиянци висшисти от този форум взимат под 2 к. Дъщерята на един колега пък завърши американския в Благоевград и още преди няколко години почна стартово на 2 к в София. Имам познати и в Порше лизинг, там няма да казвам какви са заплатите, защото няма да ми повярват и ще трябва да водя глупави спорове.

 
  ...
преди: 8 месеца, 2 дни
hash: baf33c4544
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

33.   Ето номер 31 ви каза как стоят нещата.
Където и да си ако не се занимаваш с далавери, измами и т. н цял живот ще си на дъното. Човека си ви го каза, ако не сте разбрали вгледайте се във хората около вас и ще ви се изясни всичко.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 12 часа
hash: 9babd19394
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

34.   До номер 29:

Като IT специалист взимащ 13 000 лв. чисто и имащ собствена IT фирма, ще ти кажа следното.

Да - в България жилищата са доста по-скъпи от на запад, ама и стандартът е много по-нисък.

Лесно можеш да си вземеш евтина селска къща, ама като пак трябва да идваш до града за провизии, медицински услуги и др. е малко безсмислено. А и по селата върлуват роми. Има места дето не са за живот.

София пък е презастроена (мутрите си перат парите строейки нови кооперациийки с надути цени), инфраструктурата е под всякаква критика, улици с дупки (в "европейска" столица), мърсотия, цигания, поне битовата престъпност е по-ниска от европейската (засега).

Тъй че не гледай само "цените на имотите", а и средата и района в които се намира жилището, щото често те са определящи за "цената".

България е бедна балканска държава - нормално е жилищата да са доста по-евтини от тези в Германия, но не прави от това "генерален извод", че е "по-добре да се живее в България". Нищо подобно. :)

И забравяш друго - не всеки може да стане (и не е редно да става) IT специалист. А в България има 60 000 - 70 000 такива специалиста (в които включвам и служители в call center), което е малко.

Предвид, че имам фирма и търсим хора и се избиваме за кадри с конкурентите - това е малък пазар. Верно, че това са 1% от малкия ни народ, ама не се опитвай да вадиш "генерални изводи" с такава малка извадка.

 
  ...
преди: 8 месеца, 4 часа
hash: 720f3fd379
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

35.   34, да бе ясно, но аз говорех от финансова гл. т. Пък вече дали си заслужава по-ниската цена, всеки сам си преценява.

А дори да говорим за качество на живот извън чисто финансовата част, има хора (не съм от тях), за които голяма част от качеството на живот е да са до близките си, да говорят езика си, да не се налага да свикват с чужд манталитет, да има с кой да си пият ракията вечер, да не са самотни по празници и др. И са готови да преглътнат някоя и друга дупка и корупция в името на това да се чустват у дома. Така че това с качеството на живот е доста индивидуално за всеки.

 
  ...

...
преди: 7 месеца, 28 дни
hash: 2f6deafa9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   35 ама дори да говориш езика ако се преместиш от Варна в София или от София във Варна все едно си в чужда страна, защото манталитета си е по-различен. Езикът е един и същ, но си има местни говори, които се различават. За природата и климата да не говорим - едно е море, друго е долина заобиколена навсякъде от планини и т. н.
Има страни, които са почти като у дома - Хърватия, Словения много ми напомнят за моя роден град, само където са чисти и подредени.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 28 дни
hash: 669196cc59
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

37.   Заради хора като 31-ви да те е срам да кажеш че си българин. Натресъл се и си живучка на соц. помощи човечеца. Еднакъв със сигани, араби, пакистанци и подобна сган. И си мисли че е тарикат. СРАМ!

 
  ...
преди: 7 месеца, 20 дни
hash: b72058a05e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

38.   37 Дори много от местните си живеят цял живот на социални помощи. И ти, ако можеше да се уредиш цял живот да не работиш щеше да го направиш, ама не си успял и сега те е яд и говориш глупости. Българите имат лош имидж на запад заради корумпираните ни политици и мизерията до която докараха България, а не че някой живее на социални помощи в страната им. След като българите изгониха комунизма и се обрекоха на мизерия, аз реших да си го построя на запад. Кое е срамното? Че съм си уредил живота? Бегай да чишкаш.



От 31

 
  ...
преди: 7 месеца, 18 дни
hash: 2f6deafa9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

39.   Мен ме шокира това, че нещо, което в България струва 3 лева и нещо при тях струва 1. 50 евро, тоест около 3 лева при по-високи заплати.

Да, да си ИТ няма смисъл да отиваш в Германия, но ако си учител, преподавател в университет или бачкатор определено има смисъл. Стига да можеш да им търпиш студения манталитет.

Аз никога не бих живял в Германия, просто не е моето място, там се чувствам зле като енергия. В една съседна Австрия се чувствам по-комфортно.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 14 дни
hash: 17c81c9a6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

40.   38/31, почвай да спестяваш от помощите. Не те знам в коя чужбина си, ама Западнала Европа е в канала, ако не си разбрал. Особено от една година. Та времето на помощите вече е минало - много станахте на клона - "нещастни" бягащи от война, такива като теб, т. нар украински бежанци, които в България си почиват на издръжка на държавата втора година срещу 2400 месечно и подобни. Ако си в Германия, до края на годината ще ти светне за какво говоря.

 
  ...

...
преди: 7 месеца, 14 дни
hash: 4d705ffcd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

41.   Рамо от роднини, четете съседните теми, те не си дават полагащи се 2-ри 3-ти къщи на името на синовете си, случайно да не ги продадат и да си купят жилище по свой вкус. Това да подпомогнат младите го могат много, но го правят малко.

 
  ...
преди: 7 месеца, 12 дни
hash: 8e13119c39
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

42.   Ама Франкфурт не ти е критерии, за разлика от България хората живеят в малки населени места, защото в Германия и в сеата има много работа и фирми. Малцина могат да си позволят да плащат всеки месец за ипотека 3000 Е предполагам имаш предвид. Масата живеят под наем и плащат толкова, колкото биха плащали ако имат ипотека. Наемите стават все по-високи. Аз си кухип къща близо 300 000 Е в хубав район на Германия естествено с ипотека, за справка в София жилище е 200 000 Е. Да сравняваш стандартите няма смисъл, некоректно е да сравняваш само топ квалифицирани, и чистачки, работници трябва да са платени и да живеят достойно.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 12 дни
hash: b72058a05e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

43.   31/40 Моите комшии всичките работят. Не са квалифицирани, но работят на пълен работен ден. Е и? Карат трошки за по 1000 евро, не знаят какво е да отидеш на почивка или отидеш на ресторант. С жена ми два пъти ходихме тази година на почивка един път в Париж един път на море в Хърватска. Догодина планираме пак Париж и България. Когато работехме нямахме време за нас. Цялото ни време отиваше за началниците ни, които караха скъпи коли ние трошки, че като трябваше да прибера жената от летището отказа да ме пусне от работа. Теглих му една една майна отидох прибрах си жената и от тогава си живеем живота. Разработвам един бизнес на черно, който отделно ще ни носи през ден някоя друга стотачка, няма да плащам една стотинка данък приход, пък който иска да ходи да си става някъде раб, тоест роб.

 
  ...
преди: 7 месеца, 12 дни
hash: 5b6c65432c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

44.   Ле ле чата коментарите за заплатите в София как всички взимали по 2000-3000 лв. и се питам отваряли ли сте Джобса скоро да видите какви заплати дават, иначе изискванията са за висше и език. Явно коментиращите тук са от типа " нашия човек" и не им се е налагало скоро да гледат обяви и да ходят по интервюта. Вместо да пишете глупости отворете обявите в Джобса за София и разгледайте масово колко се предлага ако не си IT или "наш човек ".

 
  ...
преди: 7 месеца, 11 дни
hash: c1a69a15d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

45.   До 43 - Поред ият социалист-паразит. Зарадо такива като тебе, криенето на данъжи е не просто етично и правилно, ами е морално задължение. Който не работи - няма да яде!

 
  ... горе^

...
преди: 7 месеца, 6 дни
hash: 702e489137
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

47.   България има един от най-ниските БВП ППП на човек и ИЧР в Европа - това е неоспорим факт!

 
  ...
преди: 6 месеца, 23 дни
hash: 2297c8de7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

48.   Реално само селяните от затънтени села останаха. Поне от моите познати. Който има дом вече се връща, а те където и да са ще плащат цял живот наеми, така че за тези хора е по-добре в чужбина. Почти всички, които няма къде да живеят в България си киснат там. Имат само някоя наследствена съборетина, дето и пари нямат да я стегнат и път до селото няма. То като си свикнал в чужбина и плащаш 1000 паунда, евро наем, какъв ти е зора да се прибираш и 1000 лева да плащаш? Иначе който има дом не му излизат сметките да плаща луди наеми в прехвалената чужбина, дори и единия да отиде да изкарва пари, живее като плъх и нищо не изкарва накрая. Само дето се разделят семейства.

 
  ...
преди: 5 месеца, 3 дни
hash: 0c6bfbdf8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

49.   То на теория много хубаво, ама колко хора извън София, пък дори и в София, взимат такива пари? Това, че познаваш хора, които изкарват по 10 хиляди, не означава, че 90% от хората не изкарват около и под 2 хиляди, а цените в магазина са същите или дори по-високи отколкото в Германия, за Испания да не говорим. Единственият плюс тук е, че масово имаме собственост, но ако от малко градче и живееш в София, пак си под наем, така че ако нямаш апартамент в голям град и този бонус ти отпада. Отделно вече са нематериалните причини, правилата, които се спазват от всички, спокойствието, че няма да те блъсне пиян/дрогиран на пешеходна пътека, по-ниското ниво на престъпност и т. н. Точно това кара младите хора да емигрират, не са само парите.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 2 дни
hash: 05fe330916
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

50.   Струва ми се, че сравняваш българин с доста добри доходи спрямо германец с най-обикновени. Дали няма германци с 8000-9000 евро заплата? А тия 5-6К дето ги раздаваш тук колко често се случват? Това, че познаваш 20 човека с толкова и предполагаш за още няколко хиляди някак игнорира милион с доста по-малки заплати.

 
  ...
преди: 4 месеца, 28 дни
hash: c2595d6050
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

51.   Авторе, леко си се объркал. Нетните доходи на семейство в Германия (говорим за завършили университет в Германия) надхвърлят 4, 5к евро. Че аз сама изкарвам нетно над 3к, при положение, че работя в отрасъл, където не се плаща кой знае колко добре. И нямам таван за качване на заплатата. По твоите сметки, мъжа мит трябва да изкарва 1, 5-2к евро, ха ха. А ако погледнем инжинерите и лекарите, ми то тогава мъжете няма нужда да работят.

Разбира се, сигурна съм, че има семейства, където доходите са такива, но това е в долната част на средната класа. За сметка на това, заплатата, която си дал за София е над средното. И как ги сравняваш двете неща?

 
  ...

1-50 от 53
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker