Защо за човешки ресурси се учи висше? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121275)
 Любов и изневяра (29729)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18550)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Защо за човешки ресурси се учи висше?
преди: 6 месеца, 24 дни, прочетена 593 пъти
Не омаловажам труда на хората, които работят това, но чак да се гърчиш четири години в университет за такава професия ми се струва супер нелепо и странно. Дори без средно човек може да прецени, че Мария със средно, средно-специално, или висше образование, е по-добър вариант, отколкото леля Пена от квартала, която на 2 думи прави 10 грешки, говори на "ти" и смята до 100 с калкулатор. Според мен, работата на ейчарите е основно да представят фирмата пред дадения кандидат, да обяснят в какво се състои работата му, да преценяват хората и да отсяват неподходящите кандидати, които веднага си личат, обикновено. Не виждам къде ще приложат четири години учене в университет. Да, със сигурност, ще трябва някакво обучение, но не повече от вътрешно-фирмено. Пак напомням, не искам да обидя никого, просто ми е интересно какво толкова учат четири години. А ако някой има магистратура, или докторантура, не знам...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 месеца, 23 дни
hash: b6d225967f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   ха ха, то да не е само да избираш между двама, планове, обучения, много отговорности. В България подбора е ужас, работех в международна компания и като дойде госпожицата човешки ресурси психолог избираше само най-неподходящите.

 
  ...
преди: 6 месеца, 23 дни
hash: 7d0cc82910
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   HR-ите не се занимават само с интервюта за работа.
Поне във фирмата в която работя е така - занимават се с неща от това да пратят картичка за РД на всеки който има, до това да определят кой какви бонуси към заплатата да вземе - според свършената работа.
Освен това се грижат за работната среда (ако на някой му се счупи стола или му е тъмно - оплаква им се и те имат грижата да решат проблема).
Разрешаването на конфликти между колеги също е тяхна работа.
и много други глупости, с които никой друг не би искал да се занимава. Най-вече работата с хора, без да можеш да ги напсуваш в лицето когато го заслужават, изисква сериозно обучение и опит.

 
  ...
преди: 6 месеца, 23 дни
hash: fa36f64c62
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Защото университетите предлагат тази специалност понеже има желаещи, да я научат.
Работя във фирма за човешки ресурси без да съм завършил специалност човешки ресурси. Научих се да практикувам професията в процеса на работа.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 23 дни
hash: b68d42300e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Аз пък съм на мнението, че и още тряба да учат. Не знам къде ще го учат, но нека се научат на емпатия и състрадание! "Ще Ви се обадим". "Ще получите отговор до 2 седмици". Познато ли ви е? После знаете ли какво следва? Нищо. Нула. Zero. Няма отговор. Сякаш дори не съществувате, не сте провели нито разговори, нито интервю. Бил съм в 4 големи компании, като съм провел интервюта с над 10 (не са много, но в България няма индустрия). Това са големи западни инвеститори, абе - големи корпорации.

От ден 1 в първата фирма ги гледам к'во правят - пият кафета и тракат с токчета из коридорите. Всичките. До един, до една! Не можеш да ми кажеш, че нямаш време, при положение че от 08:00 до 16:00 си излизал да пушиш / пиеш кафе поне 5-6 пъти. И то без задължителните почивки от 2х15 и 1х30 минути. Един разговор с кандидат трае между 3 и 30 минути (в зависимост от процеса и дали разпитват преди директно да поканят на интервю). И не се бъркай по името. "Човешки ресурси" са там, за да защитят фирмата, когато или ако някой от работниците се е почувствал пре*бан и си търси правата. По-правилно би било да се казват "фирмени офицери".

 
  ...
преди: 6 месеца, 23 дни
hash: 3d521b67c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Че то има ли такава специалност? Трябва ти учене 4г, за да знаеш какво е да си учил висше. Защото иначе ще си въобразяваш, че са голяма работа и много умни (висшистите). Мислил(а) ли си по тая тема?

 
  ...


...
преди: 6 месеца, 23 дни
hash: d027f7dfc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Явно не си запознат/а напълно с професията на тези хора. Нищо чудно при все, че в България наистина не дават вид да са учили 4 години. Работата на HR не се състои само в това да ти звъннат, че си поканен на интервю или да гледат СВ-та - на такава длъжност може да се хване и човек със средно, като помощник или асистент. HR-a трябва да е насреща при всякакъв проблем на служителите. Давам ти пример - жена е обект на някакъв вид сексуален тормоз от колега - проблема се води до човешки ресурси. И тн тн, неща от всякакво естество. Трябва да умееш да говориш пред хора, в моя предишна работа от HR ни правеха въвеждащи обучения във фирмата. Като цяло се изисква доста емоционална интелигентност за тази работа и по лични наблюдения забелязвам, че не всеки го бива.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 22 дни
hash: 7eecc4d2b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Не, не ти трябва висше образование за тази длъжност, защото HR-ките в България обикновено са любовници на шефа.

 
  ...
преди: 6 месеца, 22 дни
hash: 64e655ea68
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Интервюиране, обучение и подбор на кадри, информиране на служители за правата им, но най-вече защита на интересите на фирмата. Не, не им трябва висше, само малко ноухау. HR-ите не са там за интервюиране, синко, те вардят фирмата от подсъдимост и негодни кадри. Реално такава позиция има бая отговрности, но у БеГенцето всичко си е по селски, все пак.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker