Избрах ли правилната специалност? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121358)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14382)
 Тинейджърски (21905)
 Семейство (6480)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3186)
 Образование (7309)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18569)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Избрах ли правилната специалност?
преди: 3 месеца, 21 дни, прочетена 428 пъти
Здравейте! В момента съм първа година "Българска филология" към СУ. По принцип вече трябва да съм втора година, но имах една година след училище, в която не учих, защото исках да избера правилното нещо. Много хора ми препоръчаха именно тази специалност, защото българският език, правилата и писането ми се отдават. С нетърпение се записах и започнах и бях сигурна, че ще ми е по-лесно, но уви нещата стават все по-зле и по-зле. Не искам отново да прекъсвам, защото така изобщо изоставам от приятелите и връстниците си и не искам да изглеждам несериозно, че се отказвам и от това нещо. Надявах се, че може би някой тук е учил тази специалност и може да ми даде някакъв съвет как да се справям с огромните количества информация или поне дали няма да ми олекне малко по-нататък, след като съм посвикнала с нещата? Сесията ми започва скоро и съм повече от ужасена.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 20 дни
hash: 90e44d1379
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Нормално е и не е от специалността. На всеки, който му пука и иска да се представи добре, му е много тежко първата година. Втората и особено третата и четвъртата ще ти е доста по-леко. Има и го това, че искат да ви респектират в началото.

 
  ...
преди: 3 месеца, 20 дни
hash: e29cc0f7ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Здрасти! Ще го кажа пак и пак, понеже в този форум ми се налага стотици пъти да го пиша. Специалност в университет НЕ СЕ ИЗБИРА защото е елитна, НЕ СЕ ИЗБИРА защото е модерна, НЕ СЕ ИЗБИРА защото еди си кой свако или Костадинчо скараджията така бил щял искал някакси да каже. Гледа се реализацията след това. Има ли такава? Колко е обширна тя? Какво изисква практикуването? И също заплащането спрямо други сектори. Наистина изумявам се как много "деца" записват някаква екзотична специалност и мислят само за простото учене и накрая завършват и са като "абе чакай малко, ко прайм ся? ! "
Три примера:
-Записва чавето нещо екзотично, езици-мезици, латино-еквадорска фиология, завършва и хоп на касите в Лидъл да го гърчат за 1500 лева, живее в квартира за 400лв ще умре от глад.
-Записва нещо модерно, има търсене ама като се търсят 500 човека, а има 2000-3000 човека малко сложно става като например с ИкономиСтити.
-Записва нещо където има търсене, има недостатъчно предлагане. Камък! Скъсваш се от учене, стартираш на 800лв заплата евентуално (може би даже неплатен стаж година, две) и после след 5-10 годинки я си на 2500-3000лв (ЕВЕНТУАЛНО).

Мисълта ми е не виждам никакъв смисъл да губиш 4 години от живота си за да работиш нещо с доход равен или по-нисък от този на сервитьорка, доставчик и МНОГО по-нисък от майстори и самоуки хора с умения и занаяти. Живота стана адски скъп, имоти, храна, всичко. С такива доходи повече от салама и пръжлоклата от кауфландя не можеш да си позволиш. (демек химия и говна).
Но ако смяташ за нормално да изплащаш 20 години ипотека, да се молиш всяка сутрин колата ти да запали, да се надяваш детето да не се разболее втори път, иначе ще трябва да гладувате седмица или просто да не можеш да си позволиш нищо по-различно от почивка до Долно Уйно давай!
Послепис:Знам, че не е по темата отговора ми. Просто ме боли като виждам как хората масово правят тези грешки и после съжаляват жестоко.
Послепис 2:Ако мислиш да ставаш учител/учителка по Бг и литература поинтересувай се съвсем сериозно какви са им доходите, какви са им отговорностите (не, не е отиваш в 8 и се прибираш в 13) и евентуална друга реализация. (малко няма).


Стрелата

 
  ...
преди: 3 месеца, 20 дни
hash: f929d417eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Винаги е притеснително да се явяваш на изпит. С времето малко ще свикнеш. А дали специалността е правилна - ако искаш да станеш учителка - да.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 19 дни
hash: 47c6b29c4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Специалността ти е хубава. Учител никой не иска да бъде в днешно време. Така че тази специалност ще се търси все повече. И аз съм филолог, но месец след като завърших получих шанс за работа в спедиторска фирма. Сега съжалявам че не търсих работа като учител. Но съм решила от лятото да се преориентирам. Спедиторската работа е ад.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker