Мразя специалността си - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121556)
 Любов и изневяра (29811)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6490)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3195)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18615)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Мразя специалността си
преди: 2 месеца, 27 дни, прочетена 666 пъти
Здравейте.
Студентка съм 1 курс в специалност свързана с компютърни науки. Първият семестър мина добре, изкарах задоволяващ резултат. Проблемът е, че никога не съм се интересувала от компютри. Аз съм социална личност и не си представям работното ми място да е стая, в която цял ден да съм пред компютъра. Избрах специалността, защото исках да предизвикам себе си. Бих се гордяла ако получа тази диплома, но не знам дали бих работила това и дали бих се справила по нататък. През свободното си време чета основно психологически статии и книги. Исках специалност, която да ми носи стабилни доходи, но не знам дали сама бих постигнала нещо, защото работата с компютри изисква доста самостоятелна подготовка.
Колебая се дали да уча: туризъм, педагогика или психология. Не знам как да постъпя.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 27 дни
hash: caad70d5f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Изкуствения интелект изяде хляба на ИТ-тата. Хора с години опит, преподаващи дори по университетите не могат да си намерят нова работа, какво остава за някой току що излязал от университета. По добре плочкаджия, майстор нещо.

Един от многото.

 
  ...
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: 16df87db43
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   По-добре се откажи, докато не е твърде късно. Ти самата казваш, че не би работила това. Колкото до другите специалности, не те познаваме и е най-добре ти самата да решиш. Но внимателно, за да не се подведеш втори път.

 
  ...
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: c3617895e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Правилно си осъзнала, че каквото и да завършиш после ще трябва да го работиш. Дипломата не ти гарантира нищо. Има хора в тази сфера, които програмират от 12 годишни и дори не им се е налагало да ходят в университет, за да се реализират. Но им харесва и работят много. А в момента и пазарът се свива, така че дори хора със завършено висше и опит не могат да си намерят работа.

Действително основно нещо, което е от значение, е начинът на живот, който ще водиш. Като гледам специалностите, към които си се насочила, изглежда че искаш да работиш с хора. За някои от тези неща не ти трябва диплома. В сферата на туризма има много позиции, които не изискват висше. Психологията е супер, ако ще ставаш терапевт или социален работник, но има и много хора, завършили тази специалност, които са на позиции, които не изискват диплома. Педагогиката обаче е различна. Само педагогика ти върши работа за начална учителка. Ако искаш да преподаваш нещо конкретно, ти трябва подходяща специалност и паралелно или след това да учиш педагогика. Например, ако искаш да преподаваш информационни технологии, може да си продължиш с текущата специалност и да вземеш факултативни предмети, които ти дават педагогически квалификации, или след това да правиш магистратура за педагог по информациионни технологии 2 години.

Накратко, реши какво точно искаш да работиш и проучи дали действително ти трябва висше за това. Няма лошо и да учиш просто от академичен интерес, стига да не се заблуждаваш, че това ще ти даде някакво предимство по-нататък и да не съжаляваш за вложеното време и усилия. Кариера се гради, чрез усилена работа, а не чрез събиране на дипломи. Така че си планирай нещата и си използвай оптимално времето и усилията. Търси начини да започнеш да трупаш реален професионален опит в сферата, която си избрала, възможно най-скоро.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: 28be3726e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Защо мразиш специалността си, след като си я избрала преди 5 месеца? С всички мечтани от теб няма да видиш пари. Със сегашната можеш да работиш в различни области, които те влекат.
В туризма заплатите са малки.
Педагогика трябва да търпиш подивели деца. Парите пак не са купища.
Психология -трябва да слушаш мъката на всеки по цял ден.

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 7cff4e6445
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Виж сега - не взимай прибързани решения. Щом си записала компютърни науки - може да не и случайно - все имаш някакъв минимален интерес към това.
Не е дадължително да станеш програмист, хардуерист и т. н. Има много професии - свързани с компютрите, които предполагат много общуване с хора.
Напр. - тест инженер, quality assuarance, продуктов мениджър. Проджект мениджър - който координира дейността на различни отдели по даден проект.
Търговец, който предлага и продава софтуера или хардуера на дадена фирма и т. н.
Технически съпорт - да подпомагащ клиентите в използването да дадения софтуер или изделие.
В тези професии ще бъде ценна и твоята комуникативност и познания в сферата на общуването с хора


Възможностите

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 9b754da63a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   До 1 - Ей го още един, който един ред код не е написал през живота си ама тръгнал да разсъждава за ИТ сферата.. Свиване на сектора има, но няма нищо общо с изкуствения интелект. Свиване има, заради масовото наемане от компаниите на куцо и сакато през 2020-2021, нездравословно надуване на сектора. Сега просто се изчиства и стабилизира, а такива свивания са циклични, имаше подобна ситуация около 2002 и 2008. Бай ти Ганя обича такива изказвания, да се самоутешава, щото много им се дразни на заплатките ама за съжаление няма да си ходят скоро. ИИ само ще ги направи по-бързи и продуктивни.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 8648806817
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   1, грам представа си нямаш какво е изкуствен интелект. Ако ИИ е способен да замени един senior dev, значи може да замени 99% от другите професии ;)

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 0d08512141
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Компютърни науки с педагогически профил? Има социална страна, няма да потънете в самоизолация. Предложенията на № 5 звучат добре също.

 
  ...
преди: 2 месеца, 24 дни
hash: 0e0cec7963
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   7, senior dev е само един ползвател. Реално не произвежда нищо. Отделно зависи от ток, интернет връзка и т. н. Само нашата смешна икономика е 30% ИТ (при това аутсорс), 30% хазарт, 20% туризъм и 20% проституция. Какво постигнахте с ИТ за 35 години в икономически аспект за държавата? Икономиката си е все по-шитава от година на година. Ти може да си се напечелил (за тукашния стандарт), но какво от това като всичко останало ти е леш? По-чисто ли ти е навън? По-културни ли са ти съседите? По-качествена ли ти е храната? По-добро ли ти е здравеопазването? По-здрав ли си?

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 23 дни
hash: 7018d59666
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Това, че си се записала компютърни науки - не значи, че трябва непременно да работиш на компютър!

Доколкото си спомням за тази специалност, аз докато учих, тази специалност беше към педагогическия факултет, и просто трябва да придобиеш педагогическа правоспособност, и ще можеш да работиш като учител по информатика.

Ако при теб не е така - ще изкараш след това една магистратура с педагогически профил за една година - и готово!

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 23 дни
hash: 4a8b109a5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Прехвърляй се в нормална специалност.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker