Имам ли нужда от психотерапевт - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121365)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21905)
 Семейство (6480)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4705)
 На работното място (3186)
 Образование (7310)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18571)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Имам ли нужда от психотерапевт
преди: 2 месеца, 16 дни, прочетена 664 пъти
Здравейте, на 19 години съм, студент първи курс в София. От известно време обмислям да отида на псхихотерапевт, защото мисля, че имам нелеки проблеми. Ще започна с това, че съм отраснал само с майка ми, защото баща ми, ни е изоставил преди да се родя. С нея винаги сме живели трудно, защото едва успявахме да си плащаме сметките (затова първата ми работа беше на 13 години) и стана още по-лош, когато тя заживя с мъж който беше алкохолик и той и семейството ни се отнасяха с нас, кото с парцали, и историята завърши като той влезе в затвора, заради тормоза който упражняваше. След това имах горе-долу нормален начин на живот. След като завърших училище, заминах да работя за лятото на морето, като там си изкарах много добре, запознах се с нови хора, имах връзка с момиче, но не се получи защото замина в чужбина, и успях да събера някакви пари. Обаче след почнах следването проблемите пак почнаха. Първо мисля, че направих грешка със специалността която избрах. Второ в момента тук нямам никакви познати и приятели освен роднини и най-добрия ми приятел който е в София, затова много често се чудя въобще има ли смисъл да седя тук. И наскоро си напуснах работата, защото шефовете и колегите бяха отвратителни и заплатата беше малка. И като за капак семейните ми проблеми се усложниха, като в момента майка ми и сегашния ѝ приятел, постоянно ми звънят да им пращам пари, защото са затънали в проблеми. И вече просто се чувствам изгубен в живота и наистина не знам на къде да тръгна вече.

Та според Вас трябва ли да потърся помощ от психотерапевт или психолог, или просто трябва да спра да се мисля за жертва и да се стегна? Ще се радвам да прочета Вашите съвети и мнения.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 16 дни
hash: 20f0c9ebb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Не ти трябва терапевт. Мисля че е време да поставиш граници на тези които описа.
За теб, продължавай да работиш, когато си ядосан или отчаян, работи още по-силно, докато това чувство изчезне.

 
  ...
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: 5b46186e49
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Мога да ти кажа само Евала! Бориш се сам не чакаш на готово. Сам си написал отговора на въпроса си, стягай се! Млад, здрав, мъж, сега е момента да хъсълваш. Доколкото разбирам нямаш добри финанси за това те съветвам да не ходиш на психолог. Започни нова работа, смени си специалността. Спри да пращаш пари на майка си тя е голяма жена, ще се оправи, нека приятелят и да започне да бачка. Инвестирай в твоето лично развитие, изкарай някакъв курс по език, ит, та дори и майсторски винаги ще ти е от полза, може като втора работа да правиш бани например.

 
  ...
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: 325d480e28
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Съжалявам, че си имал такова преживяване. Не личи от историята ти да имаш нужда от психотерапевт (бърнаут, психични разстройства, депресия), но ти най-добре знаеш как се чувстваш и дали си спестил някои факти. Все пак може да ти помогне да разговаряш с някого, да получиш напътствия или най-малкото разбиране. Щом го обмисляш даже, не знам. Също така не е евтино. Друг вариант е да ходиш на фитнес или лостове или да тренираш нещо. Така най-добре ще оформиш психиката си и ще насочиш енергията си към нещо позитивно.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: c2745aef97
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Ако смяташ, че си сгрешил със специалността, сменяй я или търси работа с потенциал за развитие още сега. Ако не си в София, къде ще отидеш и имаш ли приятели там? Доста е важно са си заобиколен от хора, на които можеш да разчиташ. Терапевтът няма да ти намери работа или приятели вместо теб. Ще се справиш, действай.

 
  ...
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: 9352de333d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   С какво ще им плащаш на тези терапевти, като не си на работа? Не ти трябват те, трябва ти работа, по-силна воля и характер. Като не ти харесва специалността, запиши нещо друго, само да не стане да не ти хареса и то, мисли хубаво. А майка ти и гаджето им като имат проблеми да си ги решават сами. Като им трябват пари, да си ги заработят. Гледай себе си и оправяй твоя живот.

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: a5aa9f9f45
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Доста неприятности имаш на главата и за това си зациклил. Просто, трябва да си подредиш приоритетите.
Първият е да помолиш майка ти да не те притискат, защото ти е достатъчно сложно в момента.. Нейният Ромео да се хваща на работа. Същото се отнася и за нея.
За специалността го обмисли добре.
Мисля, че е тъпо да напускаш София, защото нямаш познати. В който и БУЗ да отидеш, всичко ще е ново и ще трябва да се адаптираш.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: e0945175d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Един съвет от човек с подобна съдба. НЕ се връщай обратно в средата на токсичната обстановка, имам предвид семейството. А относно въпроса ти дали имаш нужда от психотерапия - ДА, имаш. Ако беше безплатно всички щяхме да ходим, който каквото иска да казва и да ме убеждава, че терапията не помага. Ами напротив хора. Когато имаш съсипано детство, неизживяни мечти, невалидирани чувства, просто няма как в един момент всичкото това да не ти окаже влияние на качеството на живот. Особено при взаимотношенията с партньори, приятели и най-вече със себе си. Ти си все още на 19 и си осъзнал нуждата ти от помощ, аз съм на 25 и твърде късно усетих колко осакатен е бил животът ми от детството, та чак до 22-23г. Друго като съвет ще ти дам е да работиш сериозна работа, учи се, бори се и не се отказвай. Стреми се към високи доходи, защото за да водиш качествен живот трябват пари. И в никакъв случай не харчи пари за глупости, а си спестявай. И на последно място.. ти НЕ си човека, който трябва да влиза в положение на незрелите си близки. Да се спасяват, а на теб кой ще те помогне?

 
  ...
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: 539982c74d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Намираш си работа, махаш този специалност, прехвърляш се нещо, което ти харесва, на ма ка ти казваш, лъжеш ако трябва, че едва свързвашфдвата края взимаш заеми, защото пращаш ли ще стане още по-лошо. Мисли за себе си, потърси специалист, приятели и само напред. Добро момче си.

 
  ...
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: 7d5028159c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Аз работя като психолог от доста време, но от нещата, които изброи не виждам конкретна нужда да ходиш на психолог.
Ако е просто да се оплачеш, може и на приятел да го направиш.
Случили са ти се лоши неща в живота, но не фатални.
Млад и здрав си - огромен ресурс е това.
Номер 1 ти е дал добър съвет - бачкай здраво, спортувай, учи и контактувай повече с хора. Нещата ще се наредят

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: 3f9d375c31
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   На 13 години първата ти работа.
Ужас.

Аз мисля, че е добра идея да отидеш на психолог. Ще се почувстваш много по-добре. Самият ти.
А и не пречи да се стегнеш и да се бориш.
Ще е добре пэрво да подредиш мислите в главата си..
Няма са се мислиш да жертва ако отидеш.

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: c6cfc4d57e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Всичко ще се нареди след време. Не губи надежда!

 
  ...
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: 355629124d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Въпреки че номер 9 казва, че наистина няма нужда да отидеш. Аз разбирам че номер 9 е специалист. Той го работи. Мисля, че не е грешка да отидеш поне веднъж. Ще намериш пари отнякъде ако трябва и назаем ще вземеш. Трябва да отидеш. Дори и ти самият да си спокоен. Бъди малко по-решителен. Ако искаш да отидеш някъде не го мислиш много а решаваш. И отиваш. Така де. Аз ако искам да отида някъде не се колебая а а отивам действам. Така и ти трябва. Да.

Не сЛушай изобщо мнения, които ти казват да не ходиш. Защото защо да не може да си подредиш мислите. Така повече ще се объркаш. Ясно.
Ще се почувстваш малко по-добре ако отидеш или просто някой те изслуша. Дори да е само приятел. Чао.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: c7e0bcb8ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Извинявам се, ако обидя някого, но аз лично от психотерпевт полза не съм видял, а съм ходил на няколко такива. И не, защото самата психотерапия не работи, а защото няма специалисти в бг. Ходих уж на най-добрите, а бяха пълна трагедия. Остави да ти помогнат, ами дори елементарен подход нямат, че поне да те накарат да се почувстваш добре дошъл. Ебати и психолозите. Оставап с усещането, че си на простутка, която гледа да те свърши за 5 мин, да си вземе парите и да те разкара, че да приеме следващия. Не че съм ходил на проститутка, но като метафора го казвам. По същия начин се чувствах и аз.

 
  ...
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: eed9d5565c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Според мен - нямаш нужда от психолог/психиатър!

Това са си нормални житейски проблеми!
Има много по-тежки ситуации и неща в живота - хора инвалиди, без ръце и крака.
Има един прекрасен и потресаващ документален православен филм, казва се Форпост, за отец Михаил от Украйна, който е създал приют за бездомни и болни деца(подобно на нашия отец Иван от Нови хан). В момента в този приют има повече от 400 деца.

Няма да давм връзка, защотонапоследък ги трият. Напиши в You tube Форпост православен филм, каналът е Православна вяра.

Знай, че живота е борба и човек не трябва да пада духом, а трябва да се бори и да продължава напред! Каквото и да се е случило и да се случи - винаги има изход и надежда!

Трудности, скърби, болки и проблеми всеки човек неминуемо има в живота си.
Само, че човек трябва да си направи и изводите от такива събития!

При мен именно поредица от подобни събития ме накара да осъзная суетата на земния живот и да се обърна към Бога!

Изходът от това състояние е един: Да се обърнеш към Бога, от цялата си душа и сърце и постепенно да се въцърковиш(в православната църква).

Върви и поговори с някой по-опитен православен свещеник за твоята ситуация!

 
  ...
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: d24a04b7fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Такъв род проблеми тръгващи от семейството са сложни за решаване и отнемат много години. То не е въпрос само дали да отидеш на терапевт. Ами можеш ли изобщо да намериш подходящ, колко ще ти струва, ще успееш ли да работиш над себе си, щото не е само да ходиш. Принципно деца на такива "самотни майки" имат много прости проблеми... на теория. То си личи и от това как приказваш:

"защото баща ми, ни е изоставил преди да се родя"

Децата на самотни майки имат силната нужда да оправдават майките си. Не баща ти ви е изоставил, той не е бил никога баща. Майка ти просто е спала с някакъв образ, без да се интересува иска ли да е баща, ще поеме ли отговорност, що за човек... Това си личи и по "следващите" с които се е захванала, и особено с това тя и поредния и "приятел" да търсят пари от теб, вместо те да ти помагат да вземеш образование. За съжаление имаш токсична среда, и в повечето случаи решението е да си финансово независим и да се отделиш изцяло от нея.

 
  ... горе^

...
преди: 2 месеца, 14 дни
hash: 00f4f8a19f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Без да те познавам, смятам, че всичките тежки неща, които ти се случват, могат само да те калят. Нормално е това да те товари. Към всяко нещо, което ти се случва имаш право на избор как да реагираш. Един психотерапевт ще те абонира за по 400лв на месец или на седмица да глождиш с всичките аспекти от живота ти, които те непредразполагат.
Звучиш сякаш си наясно как стоят нещата в живота и същите пари можеш да хвърлиш в това да се поглезиш - почивка, отдих, фитнес или дори спа процедури. Нещо да се почувстваш сам по-добре. Не е нужно да оправиш всечий проблеми сам.
Има и безплатни варианти за психоанализа и разтоварване - един от тях е да се изгубиш сред природа, откъсвайки се от натоварващото ежедневие и немислейки за нищо.
Според мен не ти трябва психотерапевт, има и по-добри начини да се погрижиш за себе си.

 
  ...
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: 3d671ec29f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Ти самият се опитваш да бъдеш психолог, опитваш да си играеш с човешките души, затова пускаш подобни теми. В това няма нищо лошо, от подобна комуникация човек също развива виждането си за живота. Но стани по внимателен при съчиняването на темите, защото понякога и дребни, незначителните неща обезсмислят написаното. Първо се представяш 19 годишен студент, първи курс, а после описваш проблеми в работа, и отношения с колеги и работодатели!? Нещо не се връзват нещата. Но дерзай, човек от опита се учи!

 
  ...
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: 111caee424
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Абе аз мисля. че е добре да отидеш.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 11 дни
hash: 111caee424
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Какво странно има номер 18. Много студенти учат и работят.

 
  ...
преди: 2 месеца, 11 дни
hash: 9a3e85eeeb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   До номер 18 от автора

Не знам защо не Ви се връзват нещата, явно за Вас е нечувано студент да работи и да се издържа сам. Пък и е излишно да казвам, че не съм се задържал много на тази работа.

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 10 дни
hash: ef200ba30b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Ами да де. Аз те разбрах отлично. Много студенти учат и работят.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 7 дни
hash: 378148c0b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Психолозите нямат вълшебна пръчка. Помагат за това човек сам да осъзнае проблема, за да го реши със свои сили. Да смени гледната точка и да се види с нов поглед. Оттам да смени и владеещите го емоции.
Мисля, че един добър психолог може да ти повлияе добре. Но ако ти не си готов да се погледнеш отстрани, няма да има много смисъл.

 
  ...
преди: 2 месеца, 5 дни
hash: 984c1f7b44
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Според мен имаш нужда.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker