Въпрос към програмистите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123466)
 Любов и изневяра (30361)
 Секс и интимност (14577)
 Тинейджърски (22024)
 Семейство (6662)
 Здраве (9731)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3296)
 Образование (7402)
 В чужбина (1692)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1762)
 Други (19116)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Въпрос към програмистите
преди: 2 месеца, 6 дни, прочетена 717 пъти
Здравейте, М19

Интересувам се от програмиране, по-конкретно JavaScript.
Заделям на ден по 3-4 часа на ден в учене на технологиите за front-end, като евентуално мисля да обходя и back-end след това.

Разбрах че сферата е костелива от известно време; конкуренцията е голяма, не се търсят кадри и т. н.

Исках да ви попитам дали е възможно да си намеря работа след година, когато съм понаучил основите, направил съм някой проект, евентуално изкарам някой стаж

Слаб съм с математиката, но логическото ми мислене е добро, също оформлението и дизайна.

Размера на заплатата не е водеща, ами да имам работа и някаква заплата въобще, също среда в която да гледам, да се уча и да се развивам.

Това което уча ми е интересно, но няма да ви лъжа, че ми трябва и работата, и това не бива да изненадва и възмущава никого, защото постоянно чувам, че едва ли не сме бигли наглеци, че за пари сме го правили - и това казано от устата на някой, който взима 4-8к. заплата в страна, където всеки втори укрива данъци и скъта всяка стотинка за себе си, да напълни догоре S класата, докато улиците стоят неасфалтирани.

Моля ви за разбиране. Удобно е да се критикува безразборно, когато някой вече е на заплата в сектора, или когато се е качил на влака са били добрите години.

Ще се радвам на практически съвети, не 'нравствени наставления'.

Благодаря ви за рабирането!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 6 дни
hash: c2f844984c
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Да знаеш, че в IT бранша заплатата расте на база не престой и вярност в една компания (японския модел), ами чрез честата смяна на работодатели. Много от пишман-програмистите са въздух под налягане, ама с якото его, че могат всичко, че са били част от разнообразни проекти - докоснали се до JS, Java, MySQL, Oracle, MongoDB, DB2, Kubernets, Docker, AWS, Azure, JENKINS, React, Angular, Vue, RHEL, SLES и т. н. и т. н., ама реално биографията им е: 8 месеца при тоя, 6 месеца при оня, година при трети, половин година фрийлансър (чети яката почивка на някой екзотичен остров, ама безработен за пред властите и фрийлансер за биографията). И като имаш предвид, че всеки работодател ти дава към месец-два, в които да се ориентираш в обстановката, да се сработиш с колегите... Сам можеш да прецениш пишман програмистите с якото его, колко реално разбират от това, в което са участвали редом с други по-опитни, но верни за своя работодател служители. И да, все по-често се случва работодателите да почват да забравят удобно лоялността и верността на своите дългосрочни опитни служители и вместо да плащат повече на опитните служители, то да актуализират разходите за месечни заплати само на новопостъпилите, и това с цел да могат да се конкурират с другите компании в пазара на работници.

Аз съм сравнително нов програмист - само с 3 годишен стаж. Като такъв и заплатата ми не е голяма. Да бях млад като теб - изобщо нямаше да се захващам с програмиране. Вместо това щях да се изуча за електротехник, или за човек поставящ ламиниран паркет, нещо свързано със строителството - хем се движиш, а не висиш по 10 часа на стол, хем вече си и много добре платен, просто защото не останаха майстори (дори нечитави) в България.

 
  ...
преди: 2 месеца, 6 дни
hash: 31f511643a
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Не, пазара е супер пренасочен и е на това ниво точно заради ей такива пишман самоуки програмисти.. "1 година ще понауча някоя технология и айде програмист".. Еми не става така..

 
  ...
преди: 2 месеца, 6 дни
hash: e0a72e151d
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Учи системно програмиране – С–С , вградени системи, програмиране за изкуствен интелект, така скоро ще си на гребена на вълната, а първите две никой не е отменял и добрите кадри там винаги са били добре откъм заплащането... във всяка индустриална машина има една линукс система с тъчскрийн, това ИИ скоро няма да го прави, но виж - хората да пишат по оптимизирани езикови модели, което става на С–С - това тепърва ще се разиграва докрай!

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 6 дни
hash: 4046c19274
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Авторе, много добре си се насочил.

Само, че е полезно да имаш превид две неща:

1. Наблегни първоначално повече на HTML и CSS, и едва когато ги усвоиш добре - продължи с JavaScript.

2. Добре е все пак да изкараш и някакви курсове - примерно към Софтуни - по няколко причини:
- ще придобиеш систематизирани знания(защото когато се самообучаваш може да пропуснеш някои важни неща)
- ще можеш после по-лесно да се хванеш някъде на стаж, особено ако покажеш добри резултати
- ще имаш докумнст за завършен такъв курс, който може и да ти потрябва

Относно PHP, Pyton, и MySql и други бази данни - това е съвсем друга бира. Добре е да имаш някаква представа и от тях, но според мен остави това за по-късен етап, освен ако не си вундеркинд!

 
  ...
преди: 2 месеца, 6 дни
hash: f4d11f8986
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   JavaScript е най-скапаният език, но затова пък масово използван. Ако ще ставаш програмист се насочи към C (не C ). Има и много други, но точно JS е голяма диария.

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 6 дни
hash: 9b93b377ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Авторе, не знам как си силен в логическото мислене със слаба математика, но ще ти кажа близък приятел с завършен Телерик и Софтуни пълната програма все още не може да си намери работа а това е вече над 1 година. Това е за град Варна. Повече шансове имаш в София, но имай предвид, че вече наемите за едностаен и двустаен варират между 800 лв - 1200 лв. Ако не си от София, трябва да започнеш на поне 2000 лв иначе някой ще трябва да те издържа. Не е розово положението, но напълно те разбирам и въобще не им обръщай внимание на критикуващите, че го правиш за пари. Работата е за пари, хобито е за удоволствие.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 5 дни
hash: 5ddc12a9a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   От 2, пренаситен исках да кажа

 
  ...
преди: 2 месеца, 5 дни
hash: 9650ebd527
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   "Да бях млад като теб - изобщо нямаше да се захващам с програмиране. Вместо това щях да се изуча за електротехник... "

Хахахахахахаха На комшията тревата винаги е по-зелена. Само дето строителите масово ги гледам на 40 мязат на 60-годишни и са с куп болести и трудови злополуки. Бачкат на прахоляк, мъкнат тежко, лятото на жега, зимата на студ, рискуват живота си по високите строежи. Нямат и стаж, защото масово не ги осигуряват. А това, че нямало строители изобщо не означава, че ще взимаш многото пари, защото се плаща само на добрите. Другите бъркат бетон по цял ден за 2 к.

Ти в живота си слагал ли си една тухла върху друга, за да си мислиш, че всичко, което хвърчи, се яде?

 
  ...
преди: 2 месеца, 5 дни
hash: c2f844984c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   от 1 до 8

Ти като ми прочете коментара, вложи ли разсъдливост и извлече ли информацията от него? Бях написал електротехник или монтажник на ламиниран паркет - не съм визирал алпинист санировчик, не съм посочвал гипс-шпакловчик, строител, павьор, ВиК майстор и т. н., които ги квалифицирам като по-тежки физически и/или по-мръсни. Ако ще ти е по-лесно да осмислиш информацията за потенциална хубава професия - дори комбайнерист вече е добре платена професия. Едно е да управляваш соц техника на 50 години, друго е да си комбайнерист на последен модел CLAAS, John Deere, на трактори Lamborghini и т. н. и т. н. - само да те светна, че някои от тези машини са по-скъпи от бентлита, да не говорим за луксозността на салона в тях откъм удобства за работа. Но в родния фолклор като се каже комбайнерист, тракторист и т. н. всеки прави асоциация със соц техниката от едно време, с жаркото слънце над нивата, калта и т. н. Авторът с тия 19 години лесно може да се обучи за оператор на някоя специализирана производствена машина и после да иска не малко пари за заплата. Може да се изучи за авиационен техник - имаш ли представа само за 8 годишен стаж след това какви пари падат? Да не говорим, че е възможно да обиколи света - пращайки го на различни места, където има моментна необходимост от авио-техник?

Това да седиш по цял на задника си, вторачен в един, два, три монитора - не е много добре - нито за зрението ти, нито за дебелото ти черво.

Но ако иска все пак да бачка зад компютър - винаги може да насочи поглед вместо към програмирането, то в кибер-сигурността. Не че в днешно време има добри кибер-специалисти, или има голяма полза от тях, ако дадена компания бъде нарочена за кибер-атаки от опитни хакери, ама е престижно за компаниите да кажат на своите клиенти, че имат на разположение квалифицирани служители по кибер сигурност. А последните стават все по-търсени точно заради споменатия престиж, който донасят на компаниите за пред техните клиенти, а поради търсенето - то и заплащането на подобни специалисти се увеличава.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 5 дни
hash: ce79870eb8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Не може някой да ти каже, какъв шанс имаш да си намериш след година работа с JavaScript. Все пак не се знае до какво ниво ще достигнеш в JavaScript и също не се знае от сега, колко ще са свободните места за JavaScript програмисти и какъв вид ще се позициите. Защото, ако търсят след година масово senior level разработчици, то шанса да почнеш след година е минимален.

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 5 дни
hash: 590f7845f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   От автора до 2. ''сакън'' да не ви вземем работата, защото пък вие сте били много мили и драги на поколението програмисти преди вас. Като ни наричате "пишман" програмисти, да не би пък вие да пишете по кода на някой космически апарат.

Пазара не е пренаситен заради нас, а защото имаше голямо търсене и в отрицателно кратко време бяха произведени много кадри, които да запълнят местата. Проблема обаче, е че с последствие позициите се запълниха, докато курсовете продължават да се продават като топъл хляб. Подобно печатането на парите и последвалата инфлация.


до номер 6. Какви технологии е изучавал, на какво ниво е. Благодаря

 
  ...
преди: 2 месеца, 5 дни
hash: 9650ebd527
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   9, все тая дали ще си строител, ел. техник или каквото там си избереш. Нито са толкова високо платени, колкото си мислиш, нито работата им е толквоа яка, колкото си мислиш. А скъпо платените професии са точно мръсните професии, точно защото никой не иска да ги бачка. Ако си мислиш, че цял ден ще си човъркаш кабелчета в кабинетчето и ще взимаш 3 к дълбоко се лъжеш. Ще взимаш ако си точно алпинист, фаянсаджия и т. н., от която работа ще мязаш на развалина още на 40. То ако се взимаше 3-5 к са лекичка и чистичка работа, нямаше да има недостиг на кадри. Ти дори това не си разбрал, освен че виждал подобни професии само на картинка и си нямаш представа какво е истинска работа, но пък ревеш, че ти е мноооооого трудно в офисчето на климатик.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 5 дни
hash: 7d7e5f03d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   От номер 6 до номер 11, c-sharp. Нивото му бих казал, че е за джуниор.

 
  ...
преди: 2 месеца, 4 дни
hash: 14b9fc656e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Програмазмът е професия с над 40 годишна история. Всичко, което може да бъде написано като код, като оптимизации, и като подход към проблемите, вече е било написано за това време.
Сега системи с изкуствен интелект се обучава върху този вече написан код и за части от секундата предлагат все по-сложни програмни решения, като някои от тях вече предлагат и възможности за самооптимизация.
Съвсем скоро - до 2-3 години, вече ще има общодостъпни такива системи, които, стига да им опишеш достатъчно детайлно и еднозначно проблема, който искаш да решиш, ще ти пишат код на какъвто искаш език - от Assembler (за съответния процесор) и C - до Python, Rust и нагоре!

Както някой беше написал по-горе, започвай да се занимаваш в разучаването и използването на ИИ-системи - за програмиране или за каквото решиш. Там е бъдещето, особено за млад човек като тебе!
Ние, програмистите, ще се влачим по корем още 5-10 години, с намаляващи доходи, докато накрая ни изхвърлят отвсякъде или ни преквалифицират на някакъв вид оператори на ИИ.

 
  ...
преди: 2 месеца, 3 дни
hash: 9b93b377ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   От номер 6 и 13 до 14, напълно съм съгласен с мнението на 14. За съжаление, това се очертава. Вече няма такива заплати. В момента тези, които взимат 10к лева са хора с над 10 год. минимум стаж и работят за няколко човека и НЕ не работят по 8 часа на ден и после вкъщи. Работят по 12 часа и то решават сложни задачи. Тези които са постоянно при семейството след работа взимат по малко пари между 4 до 8к. За над 10к хората си късат гъза от работа и се лишават в някакъв момент дали от семейство, дали от хоби, удоволствия и прочее. В сферата съм и не препоръчал на автора да става програмист защото просто толкова много материал трябва да научи докато почне да изкарва прилични пари, че ще е на хляб и трици поне 2-3 години ако въобще дотогава се търсят джуниори.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker