Английски език - може ли да се научи на 46 години - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123656)
 Любов и изневяра (30419)
 Секс и интимност (14593)
 Тинейджърски (22032)
 Семейство (6686)
 Здраве (9740)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3314)
 Образование (7408)
 В чужбина (1696)
 Наркотици и алкохол (1127)
 Измислени истории (801)
 Проза, литература (1766)
 Други (19157)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Английски език - може ли да се научи на 46 години
преди: 1 месец, 25 дни, прочетена 412 пъти
Какво мислите по въпроса? Може ли да се научи език на тази възраст и колко време ще ми отнеме. Вечер се опитвам да гледам филми на английски по някоя друга серия.
Не виждам особен напредък. Има ли и други, като мен на тази възраст да се опитват да научат език за първи път?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 24 дни
hash: e1a5176ec6
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Може. Щом има желание.

 
  ...
преди: 1 месец, 24 дни
hash: b7ce5e7de0
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Може, стига да имаш желание

 
  ...
преди: 1 месец, 24 дни
hash: f3391afcc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   В момента тече програмата за работещи и безработни 3 нива по английски безплатно, кандидатстването е онлайн. Виж в интернет.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 24 дни
hash: 50d7bd3835
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   смело и само напред! Разбира се, че ще го научите! Английският е много тъп език, но лошото там е, че никоя дума не подсказва за своето значение толкова, колкото би подсказвала. Под-сказвам - казвам нещо, като използвам смисъла от друго нещо, казвам нещо тихичко. Ето това би се случвало, ако учехте немски, но на английски - не.

Затова, ако наистина искате да го научите, следвайте тези стъпки и след половин година ще имате сносен английски, след една година ще се добре, а до година и половна НЕПРЕСТАННА работа (това е важно) МНОГО ДОБЪР:

етап 1:

1. две срещи на седмица с частен учител (20 лв е за английският), при които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО той е ДОБЪР професионалист, и ЗАДЪЛЛЖИТЕЛНО следва Вашите интереси и въпроси в 50% от времето - даже и да става дума за Ц2, пак да Ви обяснява - така не само учите, така засилвате и мотивацията. Ако сте искал да кажете: "Многоуважема и високопочитана ерудинара моя съпруго, бих искал да Ви уведомя, че днес въпреки огрмното ми чувство на дълг, не ще ми бъде възможно да извхърля боклука, поради следните причини... " то човекът би следвали да е в състояние да Ви го обясни. През другите 50% вървите структурирано.

2. всеки ден учите по един час минимум по следната схема:
15 минути четене с разбиране, 15 минути писане, 15 минути слушане с разбиране, 15 минути говорене. Четенето и слушането винаги трябва да задминават с малко нивото Ви, но с малко, не повече от 20-30%! Ако е необходимо - леко ще намалявате скоростта, но трябва да разбирате! Винаги трябва да са на интересна за Вас тема, ако е да са еротични разкази или технически текстове за строителство на плавателни съдове - това няма значение, ние сме големи хора, при нас мотивацията трябва да се посъбуди.

Започнете от самото, ама наистина от самото начало, с говоренето, както Ви го описвам, НЕ ЧАКАЙТЕ НИВО, Вие така, чрез практиката ще се увлечете да го направите. Как се говори сам, без партньор - ами, опишете си стаята, опишете какво виждате около себе си, как се чувствате, какво е казала жена Ви вчера, накъде смятате да отидете, защо политиката на България е такава, къде е Вашето село... ето така ще имате теми за разговор, създавате си ги - гледайте в началото да са леснички и да се справяте, но винаги с малко предизвикателство! Отделно от това има онлайн стаи за разговори, пробвайте и тях!

Отделно от тези занимания трябва да си учите думите и да си правите зададените Ви от уроците упражнения, като трупате въпроси за следващия път 15-минутките.

3. ВСЕКИ ДЕН се заливате с английска реч за слушане даже и ДА НЕ Я разбирате - това, заедно с другите елементи от методиката, е необходимо за възбуждане на речевият и езиков център в мозъка, с неговият механизъм за овладяване на език. Пускате си я тихо и нека си Ви е другарчето през деня, най-добре е даже да НЕ Е в слушалки, а като фон.

В момента, в който имате малка увереност - някъде на третия месец, минавате на етап 2, като ЗАДЪЛЖИТЕЛНО запазвате етап 1:

1. телефонът минава на английски
2. всички търсения в гугъл минават на английски
3. всякаква литература минава на английски - техническа, художествена.
4. филмите минават изцяло на английски БЕЗ български субтитри, но с английски. Ако Ви е малко трудно - пипате скоростта, но давате назад, Вие се учите, ще стане и по-лесно.

Ако следвате тази методика - до 6 месеца ще говорите сносен английски, до 1 година много добър и до 1. 5 година много добър!

И възрастта НЕ Е оправдание - майка ми на 43 научи английски за да може да си намери някаква работа, след като държавицата ни по онова време беше разгромена. Сега, години по-късно, обиколи Европа няколко пъти надлъж и нашир и си перка на английски като стара софийска буржоазка... хич не й дреме... :D Някой път ги смайва.

Още повече - ученето на език в по-зряла възраст Е ЕДИНСТВЕНАТА ДОКАЗАНА превантивна мярка срещу болести на ума - Алцхаймер и Склерозата бягат като дявол от тамян от хората активно изучаващи чужди езици, и ученето на език развива мозъка също колкото и математиката.

Аз умея 4 езика на ниво B2–C1 със сертификат и Ви уверявам, че методът ще проработи, НО НЕ ПРАВЕТЕ ПАУЗИ!!! всеки ден трябва да се занимавате както Ви го давам и да намерите ДОБЪР учител, който си знае материала и може и желае в 50% от времето да кара "off road" (да завършим нарочно с англицизъм - за амбициране)!

 
  ...
преди: 1 месец, 23 дни
hash: a7b573f795
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Благодаря много на всички за коментарите. 5. Много благодаря за подробния коментар. Щеше да е хубаво да си пиша с теб на английски всеки ден :-)
Ще се опитам да следвам препоръките

 
  ...


...
преди: 1 месец, 23 дни
hash: c1b83e9ace
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Разбира се, че може. Но да започнем от там, защо си решил/а, че не може, заради възрастта?

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 23 дни
hash: d7cf130c37
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Реално до В1 е достатъчно за приличен разговор.

 
  ...
преди: 1 месец, 23 дни
hash: 35ff9c7360
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Да главно заради възрастта и заради това че не можах да го науча до сега. Опити много, но успеха е трагичен. Започнах да гледам вечер Netflix и се надявам да успея да започна да разбирам какво говорят. Имам още много път да извървя и се надявам да успея да го науча на прилично ниво. За момента само слушам разговорите.

 
  ...
преди: 1 месец, 23 дни
hash: 35ff9c7360
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Как да разбера на какво ниво съм? Нивото от речниковия запас ли се определя и как се разбира колко думи знае човек?

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 23 дни
hash: a7b573f795
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   8. Не искам да се задоволява с B1. Бих искал да достигна наистина свобода на разбиране и говорене. Не знам колко време ще ми коства

 
  ...

...
преди: 1 месец, 23 дни
hash: b7b85c517d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   до 6. няма за какво - следвайте този метод, той ми е "подарък" от лингвист и ще успеете сякакш на игра. Вие, реално погледнато, и сега харчите толкова време, просто без структура и методика - тоест - по - добре да влагате един час всеки ден по методика, отколкото два без никаква! Проблемът е да намерите учител, който наистина знае И БЪЛГАРСКИ И АНГЛИЙСКИ на такова ниво, че да може да не спазва ниворазделянето - А1 - Ц2, и по този начин да го карате по метода. Обикновено филосовстват като дърти даскалки пред нов компютър....

Има и още нещо, за което забравих.

как се учат думите - казахме, че освен по 1 час всеки ден по дадения начин, трябва да си минавате редовния материал от уроците, където са Ви давани думи от редовния материал, и от въпросите, които Вие сте питал. Така, значи ще има и думи за учене, приспадащи към подготовката.

Как се учат? Думите се учат по следния начин - преди да влезете в едночасовката трябва да сте имал вече един път в който сте ги минавал и на глас или с по едно-две записвания и повтаряния на глас сте ги минал писмено. Думите се учат като трябва да минат през Вас по колкото се може повече начини - устно, писмено, говоримо, четимо. Та, минал сте ги веднъж, давате си време - след два дни влизате в едночасовката - там задължително ги използвате, това значи - минавате ги вече втори път. Ще се убедите как от два пъти се запомнят... напрактика то няма да са два пъти, а повече - в първият път Вие сте ги минавал четимо, говоримо, писмено, във втория път - четимо-говоримо. Тука идва тънкостта - те са във временната памет. Тя трае между 5-15 дни за повечето хора. Хванете се по записки кога започвате да забравяте учените думи, тогава отново трябва да ги минете четимо с изговаряне, или да ги използвате за писането на някакъв текст. Така те ще се възбудят и мозъкът Ви ще ги прехвърли към постоянната памет. Психология. След това Вие ще ги имате вече, но.... пасивно. Тоест, знаете ги, но трудно ги ще ги вадите за разговори или писане. Затова и Ви казах - говорете и пишете още от самото начало.

надявам се да съм бил полезен. Методът работи безотказно и напрактика е много лек - има хора, които прекарват по половин час в тоалетната или блеят в телефона по 2 часа на ден, аз Ви уверявам че по този метод за един час на ден, плюс малко допълнителни за уроците и подготовката за уроците до 6 месеца ще имате сносен английски, а до една година добър, до година и половина B2-C1, НО както казах - ако плътно го спазвате и НЕ правите паузи - слушате подкасти за разбиране, четете текстове, пишете, говорите и постоянно се заливате с подкасти за фон, така речевият център в мозъка Ви ще се пробуди и ще почнете по някое време да го "лепите от въздуха" сякаш тоя език....

11. - прочете какво написах тук и по-нагоре!

10. Комплексно е. Има и два типа ниво - тестово и реално. Тестовото е винаги по-високо от реалното и това много нашенци го усещат като отидат да учат в чужбина.... оценява се по речников запас, ниво на разбиране, умения за писане и това се усложнява според нивото. За Ц1 и Ц2 трябва да разбирате и диалектите и жаргоните, разни изрази дето ги няма в учебниците и да сте развил чувство за езика, каквото и майчините носители имат. На тестово ниво има много хора, които познавам за немски, хвалят се - имам Ц1 ама... не било баш Ц1. Няма лошо, всеки се учи... Та, за отделните нива има и един минимален речников запас, който трябва да е АКТИВЕН... да стои на изчакване и да може да се използва.

По този метод, като добавите и каквото Ви написах за ученето на думите ще се справите по-лесно и бързо от ИИ... ;)

Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker