Живот в чужбина и образование в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124187)
 Любов и изневяра (30574)
 Секс и интимност (14660)
 Тинейджърски (22061)
 Семейство (6732)
 Здраве (9764)
 Спорт и красота (4771)
 На работното място (3345)
 Образование (7434)
 В чужбина (1705)
 Наркотици и алкохол (1130)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1770)
 Други (19283)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Живот в чужбина и образование в България
преди: 16 дни, 23 часа, прочетена 236 пъти
Здравейте хора, обикновено въпроса се поставя на обратно - нещо от сорта на "да уча ли в чужбина"?

Минаха има няма 10 години откакто съм завършила средното си образование и до скоро бях доволна от живота и работата си. Но от известно време насам съм си наумила да запиша един малко закъснял бакалавър в България, евентуално в ПУ Пловдив.
Мъжа ми ме подкрепя, финансово ще се справим. Но съм несигурна как ще се случат нещата - пътувания, изпити, лекции...

Реших да прочета мнението на някой друг непознат, че не се знае откъде човек ще получи "прозрение".

Какви препъни камъни бих имала по пътя си?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 16 дни, 4 часа
hash: 2572a022c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Направете го! Няма нищо по-силно и ползотворно от взетото осъзнато решение! В моето рожденно семейство картинката беше подобна. Направо си спомням как майка ми завършваше! Та, значи учене и майчинство се комбинират отлично, но преди всичко - майка ми ми е разказвала как като видела самолет си казвала, че ако иска да бъде на него, трябвало да завърши това, дето си била избрала. Тя е била отличничка от другата епоха в основния техникум по химия в страната, завършила с медал, учила полувисше (брат ми се появил), но го взела просто на майтап със знания от техникума и не ѝ стигнало... Стигнала до ръководител качество и ръководител производство... сринала се системата. Оттам започвам да си я спомням - гледаше ме мене, учеше задочно, малко ходеше на работа и зараждаше любовта ми към науката и техниката, покрай нейното учене. Накрая? Главен специалист в една техническа агенция и от повече от 25 години сертифициран одитор, но и тежък инженер в областта ѝ, по качество. Не ѝ дават да се пенсионира - съчетава уменията, нужни на одитор по качеството, с инженерните умения, така извън агенцията, могат да я пращат сама на одити - понеже има техническата квалификация. И още? На година ходи на поне по 10 командировки в най-различни страни, говори английски като стара реститутка и стандартът ѝ не е това, какъвто е бил около срива на системата. Когато и да рече - може да си купи една чисто нова кола, без кредити, когато и да ѝ се прииска - може да си хване първия самолет нанякъде (което и правят често с една бойна група лельо-баби) Купи си преди време чисто нов Фолскваген, обикаляше за оферти, те ѝ обясняват неща за кредитите - тя казва, ама аз кеш я искам колата - те малко се учудваха на тия години една хрисима женица така да им говори, но - ЕЕЕЕ, то тогава ще има допълнителни отстъпки - хайде 6000 евро надолу от цената. За първите няколкото години му навъртя около 60-70к километра в Северна Гърция. А дали работи? Да, постоянно и до 10. 00 вечерта, под график, с крайни срокове, но поне, по нейни думи, казва, че има защо...

та, дано съм Ви бил полезен и да съм Ви повлиял мотивиращо, пак казвам - Няма нищо по-силно и ползотворно от взетото осъзнато решение, то ще предизвика събития, а те други, и когато решението е желано и осъзнато няма как да не излезе нещо добро от него!

 
  ...
преди: 16 дни, 4 часа
hash: 6e1738332a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   И за какво ти е всичко това? . Безмислено, по-добре учи в чужбина и не задължително висше. Къде си? Има толкова варианти.

 
  ...
преди: 16 дни, 2 часа
hash: 0b3fb283d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Според мен е доста налудничева идея да учиш в България, живеейки в чужбина. Не защото в България образованието не е на ниво, напротив. Но не мисля че ще е възможно от организационна гледна точка. Ще трябва да посещаваш лекции. Много от преподавателите не те приемат сериозно ако не присъстваш на часовете им и те виждат само на изпитите. Може би ще има и практически предмети, как ще ги учиш?

Според мен би било много по-добре ако се поинтересуваш за бакалавър на мястото, където живееш. Ще ти е много по-лесно. Освен това, после дипломата ти веднага ще има приложение. Ако завършиш в България, най-малко ще трябва да харчиш пари за превод, апостил и подобни. За какво? Според мен, ако ще учиш нещо, най-добре то да има реално приложение в твоя живот. Т. е. после да ти служи за да кандидатстваш за по-добра работа. Не си усложнявай живота и проучи какви са възможностите там, където живееш.

 
  ... горе^
преди: 16 дни, 2 часа
hash: c35754279e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Ако е задочно, нямаш проблеми. Ще идваш примерно октомври и март за по две седмици очни и декември и май за изпити. Единствения проблем е, че ще трябва да пътуваш 4 пъти в годината.

 
  ...
преди: 16 дни, 2 часа
hash: 7d1e91cd9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Никакви, но за какво ти е тоя ПУ? Или искаш да изпиташ какво е да си студентка в България даради купоните?

 
  ...


...
преди: 15 дни, 1 час
hash: c35754279e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Завърши нещо, което има някаква реализация все пак. За какво ти е този ПУ? Дори в бг трудно ще ти помогне, камо ли за чужбина.

 
  ... горе^
преди: 14 дни, 11 часа
hash: 2167e859d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Към номер 2 : В Германия съм. Наистина има много варианти тук и аз самата го осъзнавам. Но като започнах да се интересувам как бих могла да се специализирам в дадена област ( педагогика ), кръга взе много да се стеснява. Отчаях се! И ми дойде тази идея. Точно заради това и писах тук.

Към номер 3 : Благодаря много! Абсолютно същите доводи имам и аз, но мъжът ми "ме натиска " за варианта в България, при положение че ние дори нямаме намерение да се прибираме в родината.

Към номер 5 : Купоните отдавна съм ги минала и без да съм била студентка :)


Към номер 6 : Брееее, какво му има на ПУ?
Аз нещо не съм осведомена май. А не мисля че живея твърде дълго в чужбина.

 
  ...
преди: 14 дни, 10 часа
hash: 3e2e64e862
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Номер 3, не искат апостил за дипломата ти от България от поне 10 години поне в държавите от ЕС. Говоря от личен мой опит и опит на познати - само превод и нищо повече не ти трябва. Тоест ще ти струват около 20-30 лв всичкото.
Авторке, ако учиш задочно и живееш в чужбина екстра ще ти се напаснат нещата, не ги слушай повечето коментари, защото коментират колкото да пуснат нещо, без реален опит, с който да допринесат в темата.
Ж25

 
  ...
преди: 14 дни, 3 часа
hash: c35754279e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   от 6 до 7

Казвам го съвсем добронамерено. Не казваш нито каква специалност ще учиш, ни къде смяташ да я работиш, за да ти дам по-адекватен съвет. Но ако ще я работиш в Германия, има голям шанс работодателите да не вземат дипломата ти на сериозно, освен може би ако не се квалифицираш допълнително в Германия или не приравниш дипломата си. Ако пък ще работиш в бг, не очаквай дори 2000 лв заплата, защото масово заплатите са 1, 5-1, 8 к и то при кофти условия на работа, отделно че има шанс въобще да не можеш да се уредиш на работа, защото ако не си забравила, в бг все още е голяма шуробаджанащина.

Може би има смисъл единствено ако е медицинска специалност, която ако знаеш немски, може да си я работиш в Германия. Всичко друго е пунта мара в твоя случай.

 
  ... горе^
преди: 11 дни, 21 часа
hash: 6e1738332a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   И аз съм в Германия дори не съм си признала дипломите, само преведох и изпрящах със св-но ми.
Какво си завършила в България?
Ниво на езика?

Аз работя в офиса на голяма компания. Никой не му пука за нашите дипломи, предимство опита ми от България и езиците.

Мой познат завършил провинциален университет в малък град, но с с стабилен опит и езици, смени няколко държави, дори не са му искали измисленана диплома.

Педаготика е твърде сложно и изисква поне 2 специалности за да можеш да работиш в училище, иначе можеш, не се изисква образование Betreuung след училище, водиш ги на обяд докато учителите са в почивка, занимаш ги следобеда. Нърсят в доста училища.

Дипломите се признават в Бон, можеш да се ориентираш лесно в интернет, както и да се обърнеш към бюрото по труда, има различни признавания на дипломи, в Бон е относително нова възможност.

Но без добро ниво на език и стратегия за търсене на работа, нищо не става. Има посреднически фирми, но не Zeit фирми, които се занимават с директно търсене на работа.

Може да изкарате курс и да станете Tagesmutter няма изисквания за педагогическо образование.

Още неща мога да споделя от опита си, но без конкретни данни за образование и какво искате точно е трудно.
В бюрото по труда, както и в интернет има тестове за професионална ориентация, ако работите имате право отново да се обърнете към бюрото труда и да започнете Ausbildung, ниво В2 на езика обикновенно, има опция за краткосрочни курсове примерно към Червения кръст 6 месеца и може да работите пак тип педагогическа работа, игри, подготовка за празници в институции с деца, възрастни хора.
Въобще куп възможности. Абсолютно безмислен разход, стрес, пътуване иначе за една абсолютно ненужна диплома. В Германия поне, докато се учи се плаща Ausbildung. Има 2 варианта, при работещи напуснали доброволно работа, има 3 месеца спиране на обезщетениено за безработица и след това се плаща, като през трите месеца има здравно и социално осигуряване. При необходимост се посещава езиков курс, за да се достигне ниво на езика за учене, попълва се обикновенно тест общ за да видят познанията ви общо има куп такива тестове в интернет.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker