Защо в България има толкова много неграмотни хора?! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121286)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Защо в България има толкова много неграмотни хора?!
преди: 11 години, 10 месеца, прочетена 4456 пъти
Така, преди да сте казали каквото и да е, преди дори да сте го помислили (хаха) трябва да знаете че и аз не се разбивам да пиша идеално правилно в интернет, няма да е различно и сега - както пиша винаги така пиша и сега. но се възмущавам нечовешки много на тва колко УЖАСНО МНОГО ХОРА особено тийнейджъри има, които не могат да напишат ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ без поне 3 правописни грешки. не ми се иска да ставам от ония досадни хейтъри дето само поправят, обаче честно да ви кажа и на мен ми идва до гуша, тва е ненормално вече възрастни или почти възрастни хора, ако мога така да се изразя, да не могат едва ли не името да си напишат правилно. Говоря за грешки от рода на коЙто вместо коИто за множествено число, или чиС вместо чисТ, чеС(т)но, Оникален и тн.. разберете хора плашещо е :| Мисля, че има много спешна нужда да се вземат мерки по темата най-после, за да се спре тая простотия, защото не знам за вас, но аз лично не държа да се събуждам всеки ден с мисълта, че живея след оглупяло население, особено след като всички знаем колко велик народ сме били и виждаме как в момента се държим като пълни скапаняци и малоумници. Буквално срамим имената на предишните владетели, които са постигнали толкова много с пот на челото. Засрамете се, нямате респект към самите себе си...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 10 месеца
hash: b012014828
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей!
Пише ти тинейджърка на 15 години. Не съм маниак на тема правопис и пр. :)
За да те успокоя малко ще ти кажа, че англичаните допускат мега много грешки докато пишат. Не става въпрос за лигавене в интернет, съкращаване на думи или нещо от сорта. Просто 25-30... 40 годишни хора грешат, при писането на определени думи.
Аз ги знам тези неща, защото съм попадала в такава среда. В класът си миналата година имах един съученик, англичанин, и изкарвах повече точки на тестовете по английски от него.
Не е само нашият народ неграмотен, напротив.
Don't worry :)

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 484d81f4e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Има две причини
1. В интернет за пишещите коментари, теми контекстът е подобен на този на устната реч и за тях правописът не е толкова важен в такава ситуация
2. БАН от поне 50 год. спи и не прави цялостна реформа на граматиката и правописните правила, езикът се развива и принципът е, че една грешка става правило, когато повече от 50% от населението я прави. В другите езици не е така, немският беше реформиран изцяло преди години поради горната причина, английският днес има различни варянти и всички са верни (американски, австралийски, британски)...

Пример са дублетите в българския са „хляб“ и „хлеб“, и двете са правилни, но на половината от нас едното се струва грешно. Правилата за пълен и кратък член масово се бъркат - още от края на 19 век се говори за отмяна.

Разтворете някоя от книгите на бабите и дядовците ни - тогава са писали всяка втора дума с „ъ“ накрая, което не се е чело и народът се е бъркал, направили са тогава огромна реформа и днес имаме език без падежи, без глупави „ъ“-та накрая, но е време да се направи друга реформа, защото формално погледнато в момента над 50% от населението е неграмотно. Езикът служи на нас, не ние на него! Аз се радвам на „неграмотниците“, защото те ще определят правилата му утре. Благодарение на вчерашните „неграмотници“ днес пишем „просъществувам“ вместо „просъществувувам“, „на него“ вместо „нему“, „всъщност“ вместо „същност“, нямаме падежи и т. н.
За мен грамотно пише всеки, който разбирам, какво иска да ми напише и каже. Останалото са подробности.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 7e6465d6f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Защото никой не спазва закони, никой не уважава другия...защо децата вместо в час, предпочитат да отидат на кафе? Ако хората спазваха законите и имаше кой да стои зад тях, щеше да е друго. За жалост, само една атомна бомба ще оправи нещата :).

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 86fecc611e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Авторе
1. Начинът на правопис не трябва да предизвиква у пишещия старание. Това се заучава от 1 до 4 клас и ако детето е правилно научено, то би трябвало да пише машинално, без да се замисля с коя буква се пишеше и къде да сложа запетайка.

2. Децата не са виновни, че не могат да пишат. Родителите също са невинни, защото те може да са неграмотни, това не означава, че децата им, ходещи на училище, също трябва да са. Виновни са началните учители, защото това е тяхното задължение, да научат българчетата, да пишат на български, нали за това им плащаме всички ние.

3. Неграмотността съвсем не означава глупост. Населението "след", което се събуждаш не е глупаво просто е неграмотно.

4. Колко велик народ сте били, че не съм сигурна в твърденията ти? Ако говориш за Аспарух и следующите го царе, първо не са толкова велики, второ ние нямаме обща връзка с тях, дори не носим и капка от тяхната кръв. За 1330 години гените толкова са се променили, че няма в момента човек в България, който да има и 1% общо с Аспарух.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 8e86709d82
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Защото нямаме качествена образователна система, всичко живо нехае за случващото се около него. Всеки се е затворил в черупка, негодува с/у този и онзи след работа против колегите, шефа, съседите и т.н, а така не се променя нищо докато си мърмориш на носа.

 
  ...


...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 86fecc611e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   №2 е пропуснал обучението по български в пети клас "днес имаме език без падежи". Имаме си падежи: именителен /аз, ти, той.../, винителен /мен теб.../, дателен /на мене, на тебе..../, творителен /тичешком, бързешком, нощем, денем/, звателен /всяко обръщение е звателен падеж, като например АвторЕ, Пешо/ Думата майка в звателен падеж се превръща в мамо. И „на него“ и „нему“ са правилни форми на дателен падеж. Думите „всъщност“ и „същност“ имат различно значение как №2 да заменя думите в следното изречение " Какво всъщност е времето днес в Испания? мога ли да заменя с Какво същност е времето днес в Испания" не значи са две различни думи.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 52d6f5e508
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Наистина е отчайващо, а и да не забравяме, че повечето са тийнерджъри (6-7) клас, които не знаят защо ходят на училище. Не, всъщност знаят. За да правят в междучасието и часовете изцепки, които показват колко им е културата и възпитанието, но не и да учат. За тях това е доста далечно нещо. И за да не кажете, че съм някоя даскалица, ще ви спомена, че съм на 13 години, за 7 клас и знам какво точно се случва в училище. Но и на учителите вече не им пука колко знаем, защото не учим и няма и да се хванем да учим и буквално подаряват тройки ... Истината е, че българският народ като цяло е доста мързелив и е пълен мит, че българина е работлив ...

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 9f2ea705e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Защо ли? В дивия капитализъм всеки се бори за насъщния си и няма време да обърне внимание на децата си, затова. Колкото по-неграмотни хора има, толкова ще са по-послушни. Познайте кой има интерес от цялата тази работа :)

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 03548f3489
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Може би защото има хора, за които оцеляването е най-важното.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 6568addc35
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 4 е дал отговора защо. Също така и отношението на младежта за ходенето на училище е неправилно - общо взето се гледа как да препишеш, да не учиш, да отидеш на кафе и т. н. Когато самите деца не осъзнават нуждата да бъдат грамотни и нямат желание да се образоват, няма кой да им помогне. Както се казва с фуния в главата не могат да ти се налеят знания. Всичко е едно голямо нехайство и незаинтересованост към ограмотяването на населението.
Ана

 
  ...

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 86fecc611e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   №10 Не децата трябва да искат да учат, а учителите трябва да ги предразположат, щом те са в клас това е достатъчно за умния и желаещ учител. Учителите трябва да им предават материала, така че децата да им е интересно. Спокойно учител може да измисли интересни за децата изречения, в които да подчертае, къде се пише който, къде които. Ако изреченията са подходящи, децата ще запомнят това за цял живот. Ако им даде пример с "картофите, които не бяха сварени", никое дете няма да обърне внимание, но на изречение като "Хартийките, които хвърляте в час" децата ще запомнят, че тази дума се използва за множествено число. Ако учител спомене, че някой думи нямат единствено число и даде за пример думите "мангизи", "гащи" или "белезници", децата ще се посмеят, но и ще го разберат и запомнят, обаче ако даде за пример думи като "плещи", "порядки" или "кавички" никой няма да му обърне внимание. Учителят е този, който трябва да вникне в проблематиката на нещата. Да занимае мисълта им, и да дава примери с неща, който ги интересуват тях, а не него. Разбираш ли мисълта ми?

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 4c9d30d443
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ще кажа само : "Присмял се хърбел на щърбел". Ти сам видя ли колко дебилни грешки си направил.. Най-малкото, ново изречение се започва с главна буква, пише се ТОВА, не тва. Също се научи кога се ползва запетайката... Щях да се зарадвам на темата, ако беше написана интелигентно, но когато е написана по този начин, все едно иронизираш себе си...

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 6568addc35
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Номер 11 - Не мога да отрека, че в думите ти има истина и за съжаление повечето ни преподаватели явно не знаят как да си свършат качествено работата. Може би наистина си прав, че учителите имат най-голяма вина за неграмотността на децата. Въпреки това смятам, че родителите и по-големите деца имат също някаква вина за нещата. Имам позната, която когато се отучваха няколко почивни дни май месец, не пусна сина си на училищи (1 клас е), за да не се изморял само с един ден почивка (програмата му беше ФК и хореография). Когато се учеше по три дни пак не ходеше детето, защото нямало смисъл само за три дни. Това е явно родител, който не разбира важността на образованието и на създаването на навици в децата. Друга голяма грешка при по-големите е, че родителите им само се карат за оценки или им дават 1-2лв за 6 - без да им обяснят защо е важно те да имат добри познания. Самите деца от друга страна не проявяват почти никакво уважение към учителите - една част поне. Някой деца от по-малките класове се подиграват на други, че имали добри оценки и били зубрачи (поне по мое време зубрач беше този, който запомня информация без да я разбира, а не този, който просто знае). Имам чувството, че вече от 3-4 клас ги гони пубертета и пририоритет поне на девойките са гримове, лакове, момчета и т. н. Просто като че ли и поколенията се измениха и родителите не са толкова отгворни (подкрепям номер 4, че не родителите трябва да образоват децата си, но трябва по някакъв начин да покажат на детето си, че то е важно, а не да ходят при учителката и да разправят: "Защо детето ми има 4, а не 6? ") и най-вече много учители са немарливи. Сложна тема е това и като че ли няма един виновен, а всеки носи някаква вина - едни повече, други по-малко.
Ана

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 86fecc611e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Виж №13 Аз № 4 и №11 съм един и същи човек, говоря ти за деца, които са в училище. Тази майка дето не си пуска детето на училище тя ще си понесе последствията. А и края на май не е важен за един първолак те завършват на 24 май и дали ще отучва на 22 не е от значение каквото е научил за 8 месеца, това ще е. Начинът на възпитание на детето, всеки сам си избира, не можем да задължим родителите дали да подкупват децата си или не. Държавата ги задължава да ги пратят на училище и от тук нататък е наела преподаватели. Не е длъжен родителя да разбира и знае всички предмети. А може въпросът "Защо детето ми има 4, а не 6? " да се тълкува по много начини. Това може да се тълкува като "Как да помогна, какво да направя за да има детето ми 6". Объркани са родителите, всеки родител иска дете отличник и не знае как да постъпи с тройкаджия. Всеки иска успяло поколение. Не продават учебници "Как да бъдем родители? " затова не можем да се сърдим родителите, че не са си научили урока.
Големите деца са изпуснати от малки от самите учители, никога никой не е привлякъл интереса им. По принцип докато са на училище не е късно, но няма кой да се захване.
Напълно съм убеден, че единствено и само учителите са виновни за необразованите деца /който посещават училище/. Ако те бяха учители на място, нямаше да има необразовани. А ако и родителите обръщаха малко внимание, всички деца щяха да са отличници. Ако се замислим това никой не го иска, всички деца да са отличници, затова който родител обръща внимание, дете отличник, който не, просто детето евентуално няма да е пълен отличник.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 484d81f4e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Аз съм номер 2 и не смятам, че учителите или родителите са били виновни за неграмотността на младите- тя, неграмотността ходи по хората и между другото не е феномен на съвременните поколения. Всеки сам си е отговорност за собствената си грамотност.
По мое време имаше хора в 8-ми клас, които не можеха едно изречение (буквално) да напишат. През 1889 г., непосредствено след освобождението само 6% от българите изобщо са могли да пишат и четат. Поколенията на прабабите ни са били неграмотни. През 1912 г. вече 70% от българите могат да четат и пишат.

Днес сме на едно от първите места по това, че имаме над 97% от населението, което може да пише и чете. Т. е. почти нямаме аналфабети! Това е най-важното. Не всички ще стават висшисти в тази страна, има хора, на които им трябва да могат да си прочетат билетчето за градския транспорт и може би вестник „Шоу“.

Неграмотостта не ни е най-големият проблем, а че сме много зле при тестове като „четене с разбиране“ и „слушане с разбиране“ - не учим децата си да разбират с две думи написаното и казаното, защото не говорим, не комуницираме с тях, не се занимаваме с тях, а разчитаме едва ли не държавата да ни ги образова и възпита.
Вие четохте ли книги на децата си, когато бяха малки? Обсъждахте ли с тях домашните, уроците? Учителката няма как да бъде 24 часа с детето ви, тя има още 28 деца на главата, но вие имате само едно-две.

Освен това нямаме подготвени кадри, не знаем чужди езици и не спортуваме - и най-добрият български правопис не може да ти поправи колата, да ти работи във фабриката, да ти управлява фирма или да ни направи по-здрава нация.

Учителите иначе не са ни виновни, че не можем да си контролираме децата, да ги възпитаме и да ги научим на най-елементарни ценности. Ако ние не се занимаваме, то никой друг няма да ни се занимава с нашите си деца.

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 996aebc7b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Аз пък даже не живея в България и не мога да разбера защо хората пишат "незнам", "немога", "неискам".... "здравей те", какво "казах те". Какво е това чудо??? :O

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: e4a5bfe119
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Здравейте. Мене отдавна ме мъчи един въпрос:
Защо 99% от младежите (и не само) пишат на латиница в интернет (напр. скайп, гейм сървъри, малки форумчета, смси и т. н. ), където кирилицата не е задължителна?

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 30b774150e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Защото не четат книги. Преди да се пуснат за печат минават през проверка за правопис и грешките, особено в книгите преди 90-та, са малко. Как да се научат да пишат грамотно, след като се учат от неграмотното писане в нета?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 86fecc611e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   №2, 15 Новия закон гласи: всяко 5 годишно дете задължително да посещава детска градина по около 10-12 часа на ден. Истината е, че децата от 5 годишни до 18 годишни са будни повече време с учителите от колкото с родителите си, прибират се в къщи само за вечеря, 1-2 часа разговор и сън. Ако едно 5, 6, 7, 8, 9 годишно дете го водиш на училище или градина в 7 сутринта т. е. 30 мин след като си го събудил и го вземаш в 18 часа, то родителят има точно 2 часа на ден с детето си, защото нормалните деца трябва да ги сложиш да спят в 20часа. Ако учителката си клати краката по 10часа на ден, как родителят изморен от работа да научи измореното от целодневната информация дете, на писане и четене за 2 часа дневно, между временно да го нахрани, изкъпе, да го научи на лична хигиена, да поговори с него за проблемите му и т. н. и т. н.
Какво ги месиш хората преди 100 години сегашното общество е зависимо от писмеността. За мотиката и управляването на волска каруца, едно време, не е било нужно да четеш, но на сегашният автомонтьор /твой пример/ му е нужно за прочете етикетите на маслото и да ги разбере. Не да ми налее спирачна течност в двигателя на новия автомобил, видиш ли щото не можел да чете български, а в неговата работа има доста етикети на английски. На сегашният автомонтьор му е нужно да работи с компютър да чете нова информация и да се образова, всеки ден излизат все по нови и нови модели автомобили и всички са с бордови компютър, ако не може да чете автомонтьорът е умрял от глад. Ако за поправянето на колите не се искаше образование, всеки циганин щеше да поправя автомобили, ти в автосервиз циганин виждала ли си?
Ако ти искаш шефа ти да е необразован или държавата да я управлява необразован всички други искат обратното, следователно грешката пак е в твоя главен компютър, "всъщност и същност не е едно и също".

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 696ffcfbb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Купувайте компютри на 10 годишните и след няколко години ще сме най неграмотните хора на Балканите.
Правете си оглушки и обвинявайте учителите, защото така е по удобно.

 
  ...

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 86fecc611e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Компютрите №20 имат толкова вина колкото биличките в твоето детство. В днешно време без компютър е невъзможно и е добре децата от малки да свикват. Ти вярвам се возиш на автобус или автомобил, какво ще кажеш да те лишим от возене и да ходиш където и да е пеша или с каруца. Да лишиш новото поколение от новостите е най голямата глупост, ти като искаш живей в пещера като древните ни роднини.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: b709e570ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   №21, Казах, че е вредно за децата от 10 годишни да седят пред компютър, защото в интернет масово се пише неграмотно!
За това децата са такива, защото се възпитават от компютрите.
Не съм ти забранил да седиш пред компютър. И не мисля, че учителите имат вина. Ти не забравяй, че децата се държат като " древните ни роднини " в 21 век. Твоя замък е построен в една голяма пещера, приятелю.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 86fecc611e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   №22 Изглежда нямаш дете, децата вече от две годишни са пред компютъра, и не са толкова прости, че на 10 да не забелязват грешките на големите. Моят замък е в пещерата на пра пра.... дядо и си тежи на мястото, твоят е подкопан и виси в въздуха с опасност да се срути. Но ти на който учителите не са били нужни да се научиш да пишеш и да се научиш на други неща, не можеш да осъзнаеш това. На мен учителите са ми нужни точно за да научат децата на България, не са ми нужни хора, който да си клатят краката в училищния кабинет и да очаквам всеки родител да учи сам детето си.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: c14a0f711d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   23, аз съжалявам децата на толкова "мъдри" родители

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 058073b6d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   №14 да се научи да използва правилно й: "... деца(коИто посещават училище), пък после да се произнася компетентно.

 
  ...

...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 86fecc611e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Евалла №25! В 7 големи кометара ми намери една грешна буква!!!!
А аз в твоето изречение видях две грешки:
1. Запетая се пише: пред да, за да, преди да
пред "да" ако е употребено със значение "ако" или "за да" (да беше чул), (да направя нещо), "(да използва правилно)".
2. Неправилно е да се пише препинателен знак (:), когато цитиращ някого без да си споменал, че това е цитат, само при условие, че използваш думата "цитирам" може да сложиш двоеточие, след това изброяваш доводите си. Двоеточието е знак след който се изброява ( Той обичаше всякакви плодове: ябълки, круши, банани. )

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: e9e8b01e8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   Сериозно ли ще спорите кой пише по-правилно от другия сега :D Изглеждате смешно, темата е друга
от автора

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: b209571237
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Единствена вина за този проблем е в родителите!!! За да почнеш нещо да правиш, трябва да си мотивиран да го направиш. Задължение на родителите е да мотивират децата си да учат. Ролята на учителя е да ги научи.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 3852963354
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   Така е да ..доста са неграмотните в днешно време. И е срамота наистина.Поне да имат уважение към себе си,за да го имат и към останалите.За мен изключително изнервящо е да видя аС вместо аЗ.Доста хора я допускат тази грешка.
Трябва да се предприемат някакви мерки и то сериозни.До кога това ще продължава.И до кога подрастващото поколение няма желание да научи историята на България поне по важните дати и събития.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker