Какво научаваме докато сме студенти?! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121532)
 Любов и изневяра (29802)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18607)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какво научаваме докато сме студенти?!
преди: 11 години, 9 месеца, прочетена 4318 пъти
Най-доброто образование е в България! Пъкета от знания в България който получаваме плащайки си семестрите не са само академични! В колко страни научаваш как се живее 5 дни с 5 лева? ! Ами драги читателю, това е възможно само в България. Знам че в България почти всички семейства са на прага на бедноста, някои дори на мизерията и знам, че по света ако те бива- живееш нормално, но тук не е така. Познавам безкрайно интелигентни хора, които не могат да свържат двата края, но тази история е за мене.
Аз съм студент във най-скъпия град за живеене в България, бюджетът ми е доста стегнат, точно сега съм изправен пред следната ситуация- 5 дни с 5 лева. Не за първи път съм изправен пред подобна ситуация, но преди е било примерно "3 дни с 10 лева", което повярвахте не е никък лесно. Но все пак 3 дни се изкарват, картофи, филии и още нещо, но се справяш. Този път обаче се получи греда. Родителите ми определено имат възможност да ме издържат, имат възможност да издържат още 2 деца, но не се получава номерът. От този месец съм на бюджет. На пръж поглед като ти дадът 500 лева за 20 дни изглежда добре, нали? 200 лева наем, 100 лева сметки, 50 лева учебници, 20 лева други пособия за унивеситета =420 лева... няма да коментирам повече сумата. Сега трябва да измисля как да се оправя с 5 лева!
Как се оцелява с 1 лев на ден!?
5 яйца = 1, 40... не е вариант
1 хляб= 1 лев.... ами само хляб?
Кило картофи = 0, 7 лева... ок може да се мисли върху това.
То дори кофичка кисело мляко + половин хляб е 1, 20 :D и това не става.
Не мога да измисля план-графика. Ако някой има идеи ще се радвам да ги сподели :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 9 месеца
hash: ac47382d32
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Аз съм учила в чужбина, но съм се издържала сама и съм имала така погледнато и по-малко пари от теб на разположение.
Мисля, че мога да ти дам няколко съвета

1. Намери си почасова работа поне събота и неделя
2. Копирай учебници и материали или ги взимай от библиотека или на заем. Винаги продавай старите си учебници!!! Когато стигнеш до завършване и без това информацията ще е остаряла, а и тогава ще имаш пари да си купиш материали, които са истински добри, не наложени от професорите.
Аз лично се научих да уча със скенирани учебници - разходи - няколко часа за труд за мен, 0 евро. По-нататък си купих с 300 зора лазарен принтер, на който си разпечатвах нещата, които ми трябваха на хартия. 3200 страници струват 45 лв. за мастило (при положение, че пълниш катушата), към 20 лв. хартия. Много по-евтино е от учебниците с две думи.
Ето ти още спестени пари
3. Спестяване става и от неща като телефон и интернет, ако прегледаш новите планове на операторите
4. Не пий безалкохолни напитки, а само вода, при възможност от чешмата. Ако е хлорирана, хлорът се изпарява. Има и филтри за чешмяна вода, освен това може да се преварява
5. Кандидатствай за място в общежитие, ако не искаш - търси си непрекъснато по-евтинка квартира
6. Носи дрехи втора употреба. Носи маратонки - с тях можеш да изкараш и зиме, и лете
7. Храни се ВИНАГИ вкъщи и никога навън. Готви винаги сам

....
Най-добрия начин да изкараш с 5 лв. 5 дни е да не оставаш с 5 лв. за 5 дни
....
Това научих аз в университета, а не беше български, а немски.
Никога не съм оставала с по-малко от 500 евро на сметката си, но съм работила на 3 места, а съм учила редовно обучение на два езика - немски и английски. Учебниците ми бяха американски и струваха втора употреба 50-80 евро, затова ги сканирах при познати или в университета.
Купила съм през цялото си следване 3-4 учебника. Накрая нямах никакви материали, защото всичко продавах.

Евтини рецепти - ориз с кетчуп, всякакъв вид макарони с доматен сос, картофи, ябълки, намалени стоки или такива с полуизтекал срок на годност.

... няма да се усетиш и студентските години ще минат. После става интересно - как да живееш с повече от 5 лв. за 5 дни - не си мисли, че да имаш пари е по-лесно от това да нямаш... имуществото задължава, идват отговорностите на работното място, стресът... студентството ще ти се види сладко. Наслади му се! Това са най-готините годинки в живота ти

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 9c0ca14161
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Ами, пич, трябва и да се работи заедно с образованието. От моята група (28 човека) почти всички започнахме работа още в началото на 2-ри курс. Няма как, не е лесно, ще ходиш само на изпити и ще видиш малко зор, но няма как без пари. Щом си правиш сметката за елементарни неща като хляб, мляко и картофи, явно бая си закъсал. Съвтевам те да не чакаш, ами започвай да търсиш работа.
Между другото 500 лева за 20 дни е доста зле. Животът поскъпна много, вече всичко под 1к на месец е мизерия.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: a3a6d41926
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   За да не ти се налага да преживяваш 5 дни с 5 лева, намери си работа! Каквото и да учиш, колкото и да ти е трудно, все нещо можеш да работиш!
Независимо от възможностите на вашите да издържат едиколко си деца, ТЕ НЕ СА ДЛЪЖНИ да те издържат! Над 18 си (щом си студент! ) и вместо да мислиш "план - график" как да купиш най-евтините продукти за 1 лев на ден, мисли график как да си намериш работа!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 549b305c82
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Учиш висше, което е добре, но не е добре, че не можеш да прецениш реално нещата. Разглеждай случката с 5-те лв от този ъгъл не 1лв на ден а 5лв за пет дни, така ще можеш да си направиш по добре сметката. Дори и в най скъпия град за живеене има места с по евтини стоки и има щандове за намаление в хипермаркетите на стоки с изтичащ срок на годност. Макарони от по 60ст за добър вариант за един от дните.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: df65bcafa2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Леле, човече. Това ако е истина... Омг. Боже, смили се над нас, хората. Ми аз ако съм на такова дередже не зная дали бих следвал, ма какво ли друго ми остава - по-добре почти нищо, отколкото нищо.. А като се замисля, че имам съученици Българи, които идват с 50-60 стотинки на училище (това не е за ден два, когато има 2 лв, примерно, то е изключение), ми аз, циганина получавам 5 лв. на ден за даскало. Майко мила, що си ме родила. Ей ей, оценете това, което имате, бе, хора. Ке умреме прости и младе у тая БГ. Ай. ай..

 
  ...


...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: ec1e9b98c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Честно казано много сте ми интересни тия, който работите на 10 места и учите едновременно РЕДОВНО. В каквито и форуми и сайтове да съм чел по темата много, ама много силно впечатление ми направи, че 70% и нагоре от тия, които работят и учат и то повечето редовно са жени. Няма как да не ме усъмни тая работа. Аз също съм горе долу в положението на автора на темата (точно 200 лева ми е наема на квартирата, около 100 лева ми идват сметките), а месечния ми бюджет е около 500 лева. Уча в Бургас и много искам да ми обясните как аджеба да си намеря работа на 20 години, кажи речи току що излязъл от училище без 1 ден трудов стаж (буквално). Отгоре на всичко едно 60% и повече от преподавателите ми държат на присъствието в часовете и си записват кой е тук и кой го няма. Направиш ли 2-3 отсъствия не ти дават подпис => не си заверяваш семестъра => изгаряш. Хайде обяснете ми каква работа да започна без ден трудов стаж, при положение, че всеки ден трябва да съм в университета (ученето дори не го споменавам, за него не остава време)? Най-вече искам да ми отговорят тия момиченца, които сами се издържат и учат(аз компаньон немога да стана).

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 95bc249703
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Нека ти дам друг вариант на разпределение на твоите 500лв. 50лв за общежитие 0лв за сметки, 20лв както ти каза за така наречените други пособия, а учебници се купуват 2 пати в годината. И какво стана сега? 20 дена с 400лв само за храна. Вярно е че държавата ни е кофти ама по кофти са лиглювците дето мранкат като тебе. Искаш да не стоиш гладен утиваш на общежитие. Не искаш в общежитие, работиш и си изкарваш разликата до нужната сума за живеене. Не ти изнася цялата схема, биеш шута на университета и си дириш щастието другаде.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 7e865065fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Подкрепям номер две - карай малко по скоромно - има общежития и евтини стоки. 200лв наем 100лв сметки са си лукс. Ако беше на общежитие щеше да спестиш поне 100лв от тези.
Що се отнася до работата - да хубаво е да я имаш, но все пак следваш. Добре е да се работи, но не винаги човек като работи може да вложи много мисъл в следването си - не знам доколко си струва и тук да се внимана, но все пак образованието е приоритетът, работата е второстепенната поне докато завършиш бакалавър. От друга страна като знам в нашите университети как се взимат изпити (да не засегна някого, но чувам какви ли не истории за преписване, за хора учили, ама получили 3, защото не били симпатични на преподавателя, други дето нищо не знаят с 5ци - абе просто шантава работа) не вярвам да ти натежи толкова да си намериш нещо почасово.
Според мен иначе 500лв, които ти осигуряват родителите ти са нормални пари. Не е нужно да те лигавят и да ти дават повече и ти да свикнеш вечно от тях - имам доста познати, които така тарашат техните, че няма накъде. Реално погледното 500лв за един студент са добри пари - общежитие 150лв, учебници еднократно някви пари, карта за градски транспорт 20лв, телефон и нет 35лв и оставаш с почти 300. Вярно е, че не стигат за заведения, квартири и т. н., но ти си се хванал 4 години да учиш, пък после като печелиш сам повече пари ще харчиш повече.
Ана

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 00149e8a54
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз да попитам тия, които предлагат общежитието като вариант какво прави ако:
-Родителите ми са в чужбина и от университета им пишат тавана за доход и аз отпадам автоматично от общежития. (като това не означава, че могат да ми осигуряват повече от 500 лева месечно).
-Всички общежития вече са заети и няма места.
Какво правим тогава?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: ac47382d32
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   До н. 7 от н. 1

Ще ти отговоря на въпроса - има работа, която е след лекциите, събота, неделя.
Аз съм имала 3 работи - една в бюро - почасово, две в събота и неделя (чистене, гледане на деца, градинарска работа, помощ на стари хора). Е, не съм търсила работа по специалността си, разбира се, не съм търсила високо заплащане. Много работодатели предпочитат студените, защото не им плащат големи осигуровки.
Въпрос на дисциплина след работа да седнеш да четеш, вместо да обикаляш барове и дискотеки.
На автора мога да кажа, че става и на свободен наем. Така съм живяла също. Просто се лишаваш от други неща.
Сметките са ти твърде високи. Търси начин за пестене!!! Ползваш ли климатик през лятото - откажи се, намали отоплението през зимата, дори го изключи, а учи в библиотеки - там е отоплено, търси начин да си набавиш зимнина от някакво село.

Правилно правят вашите, че ти пращат малко пари, авторе - трябва да се сетиш, че човек над 18 г. е редно сам да се издържа. Моите родители не са ми помогнали с нищо.
На моя най-добър приятел родителите му дори искаха пари от него, завърши си човека редовно и работеше. Днес има фирма и издържа родителите си и брат си, а е на 27 г.

Или се отказваш от екстрите в живота, или си намираш работа за поне 15-20 ч. на седмица. Аз съм учила и съм работила 30-40 ч. на седмица. Случвало ми се е да имам два изпита в два последователни дни, а между временно да съм на работа.
Колкото до храната - още в самото начало на месеца си разпределяш парите, така че да не оставаш с 1 лв. на ден.
Както писах горе - има и евтини решения - ориз, картофи, зеленчуци, месо всеки втори-трети ден, но от Лидл, разни продукти последно качество от селата... неща на промоции. Човек трябва да прояви малко или много въображение, да се научи да се пазари, да яде, каквото има.
Остават ти 200 лв. за живот, ако махнем фиксираните разходи - или намаляш фиксираните разходи, или търсиш начин да увеличиш дохода си, или и двете. Повечето студенти не разполагат с никакви пари от родителите си, мисли малко и търси начини за оцеляване.

 
  ...

...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 4c7a8b720e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Купувай си засищаща храна - мюсли, трици от диетичните магазини, около 4 лв. струват, може да ги ядеш с кисело и прясно мляко. Не знам какъв апетит имаш, но поне закуската ти излиза някакви стотинки, за обяд си купуваш нещо, за вечеря може пак да ядеш мюсли/трици плюс някакъв плод и салата.
Аз лично ям малко и това ми е достатъчно, но за мъж като теб май няма да ти се отрази добре на физическото здраве, в смисъл, ще отслабнеш и то доста.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 660f17cd37
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   Съкрати разходите да учебници колкото можеш. Взимай ги от университетската библиотека и учи повече от лекции. Естествено ако е възможно защото знам, че има откачени преподаватели които не те пускат ако нямаш техния учебник. Не можеш да искаш повече пари от родителите си защото ако са извън София както ми се стори едва ли ще имат възможност да ти дават повече, въпреки че ти твърдиш, че могат. Почни работа. Потърси някоя агенция за подбор на персонал и те ще ти намерят работа подходяща за студент като се има в предвид, че повечето време киснеш в университета ако си от тези де. Вземи си 1 стая за квартира има и за по 100-150 лв. Ако прекарваш повече време на вън и в университета няма да имаш големи разходи за квартирата. Тя ще ти е само за спането. Това е което от опит мога да ти кажа за пестене.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 6f17066a2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Пич, няма нужда да си намираш работа, намери си съквартирант. Ако разделите разходите за квартира и сметки ще си със поне едни 120 лева напред и ще ти се падат не по лев на ден, а по 9 - 10 лева на ден. Не се храни с буклуци, не е здравословно.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 00d732be80
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   По добър вариант са общежитията, но ако не те приемат си потърси по евтина квартира, също така и съквартирант! А ако не можеш да си намериш по евтина, си потърси поне 2ма съквартиранти или повече, в зависимост от това колко място ще има, на мен примерно не ми е проблем ако си вмъкна едно надуваемо или походно легло и така още един човек плаща пари. Както каза номер 14, много по облекчено ще се получи като си разделите сметките. За отоплението както казаха вече, ако не седиш много у вас няма да се налага често да хабиш ток, а когато си у вас обличай се по дебело и не усилвай климатика докрай. Ако готвиш може да си купиш газов котлон и така също ще пестиш от ток. Къпи се по икономично, не изразходвай всичката вода за да не се налага бойлера да загрява по 5 пъти на ден. Ако умееш добре може да си переш дрехите на ръка, вместо да пускаш пералнята. За телефона и интернета, лично аз съм доволна от изгодните оферти на глобул, 14 лв телефон и 7 лв мобилен интернет! Не става за теглене на филми, понеже тегли 4 дни, но има и по евтини интернети например за 15 лв, вместо за 20, цепите със съквартирантите и така. Взимай бурканчета със компоти, туршии, конфитюри, домашни манджи от село или от родителите си например. Има хляб и за 60 стотинки и е същия като този от лев и 50 примерно. Доста често в супермаркетите има щандове със оферти, където предлагат стоки на по ниска цена. Не винаги евтиното е некачествено! Това не означава да ядеш боклуци, но просто не се хвърляй на най-скъпото, подбирай... По пазарите също може да намериш по евтини и добри зеленчуци и др продукти. Попадала съм на кутия от 10 яйца за 2 лв. Друг вариант е със съквартирантите ти да си купувате заедно храна и така да делите, макар, че лично мен не ме устроива този вариант защото всеки човек яде по различно количество и не се знае дали аз ще се нахраня добре или той. Вложи въображение и изобретателност, за всичко си има начин. Аз предпочитам да живея малко по скромно (което не означава мизерно) отколкото да разхищавам парите на родителите си, които да не ти казвам как се блъскат за да ми ги осигурят. Не се отказвай да си угаждаш с хранене по заведенията, това би било зверски кофти, но го прави веднъж седмично примерно, малко ограничение трябва. Колкото по въпроса за намирането на работа разбирам, че е почти невъзможно да те вземат някъде без дори и един ден стаж, но потърси и не спирай да търсиш, не се отказвай, рано или късно все някъде ще те вземат, колкото да пада някой друг лев. Раздаване на флаери примерно мисля, че нямаш нужда от стаж. Трябва да преглътнеш гордостта и част от удобствата си, иначе няма как...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker