Смисалът на образованието в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121257)
 Любов и изневяра (29725)
 Секс и интимност (14366)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4702)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18543)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Смисалът на образованието в България
преди: 11 години, 5 месеца, прочетена 2648 пъти
Аз съм студент 3-ти курс който си задава въпросът какъв е смисалът от висшето образувание в българия и какъв е смисалът всеки тук да е вишист? 80% от студентите тук нямат идея как ще се реализират след като завършат какво ще правят и защо. Имам приятели които са вече 2-3-ти курс и те буквално не знаят какво учат. Ако ги попиташ какво учат не могат да отговорят, дори не знаят какво означава специалността им и с какво трябва да се занимават. Тук и най големия дебил може да стане вишист, а дори не осъзнава че губи 5 години и маса пари за един документ който 90 на 100 от случаите не им служи за нищо.
Не ми пука за другите, проблемът е там че в тези 80 % съм аз. Уча нещо от което не се интересувам. Губя си времето вече 3-та година защото нашите искат да имам ''някакво бъдеще''. Когато завъших гимназията бях съгласен. Още 5 годинки училище какво толкова. Сега не е така. Сега знам че искам друго, нещо което няма нишо общо с електротехниката, нещо което ми харесва. Знам какво е и как да го постигна, но не мога да зарежа университета заради нашите. Не се съобразявам за нищо с тях, поне това им дължа. За тези 3 години са се набутали с хиляди заради мене а аз ей така да заеба всичко.
Не искам съвети, знам как да постъпя но просто ме терзае това че съм загубил толкова време и ще загубя още. Просто споделих едно мнение.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 5 месеца
hash: aa341bca71
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Факт е, че безработицата сред висшистите у нас е 4%, докато средната безработица в страната е 12%.
Висшистите у нас взимат и много по-големи заплати.
Между другото, само 25% от българите имат висше образование, което е много малко... средно в ЕС са над 30%
Грешно е впечатлението, че всеки имал висше, дори са твърде малко висшистите...

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 8f5c6f5758
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   В абсолютно същата ситуация съм, само че аз съм четвърти курс. Знам какво уча, но не го уча и не искам да уча това. Баща ми, ми е пратил поне 15 000 пффф... чак изтръпнах, а аз имам 10 изпита, което означава, че сигурно трябва да повторя последния семестър, ако си искам дипломата(още 1000 лв)
Чудя се дали просто да не прекъсна, но не знам какво да кажа на родителите си, а и вече съм 4ти курс. Имам колеги, които са прекъснали и сега лъжат родителите си, че не са. Това пък ми се струва още по неловко. Цялата ситуация е абсурдна и не знам какво да правя. Бих се опитал да завърша тази година, но явно съм хванал алергия към курсовите ми работи и изпити, защото всеки път ми става лошо, като си помисля за тях.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: d3a94fc29d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Преди 20 години това нямаше как да се случи - 3 курс и да не знаеш каква ти е специалността? ! Да не говорим, че хора с правописа на автора изобщо не можеха да си правят илюзията, че могат да учат във висше учебно заведение. Ами то висшето образование не е задължително. Явно 90% от завършващите училище обаче са изпаднали в заблуда и не го знаят.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 6725bec848
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз тази година завършвам. Та и аз се питам, има ли смисъл да уча за висшо.

В България е така, че да имаш и 3-висши, пак може да си безработен или на минимална заплата за благодарност, че си учил и похарчил толкова много. :/

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: a210131df6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Какъв е смисълът на образованието и в чужбина, или на Марс, ако щеш, ако "уча нещо от което не се интересувам"? ! Учи нещо, което те влече и в което си добра. Нали не искаш да работиш за 310 лв, или да си лайночистачка в чужбина?

 
  ...


...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: d3a94fc29d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   №1, къде точно в страна от ЕС висшистите са повече от 30%. Там повечето изобщо не се натискат да учат в университет, макар че реализацията им сигурно би била по-успешна от тук.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: aa341bca71
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   6, във всичките скандинавски страни например...

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 9cad184d4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Принципно подкрепям номер 6.
В България е нисък процента на висшистите, ама ако направим процентно съотношение между българи висшисти и българи в страната, процентът ще бъде доста по-висок. Ако кажем, че циганите са половин милион при тях висшистите сигурно са под 5%. Също така за мен трябва да се обърне внимание и колко млади са с висше. И като процент хора с висше между 20 и 35 години сто процента е в пъти по-висок от тези между 40 и 60 години. От класацията изключвам хората в нетрудоспособна възраст, които също са голям дял от населението.
Иаче по темата както казах подкрепям номер 6. Когато учиш нещо, което ти доставя удоволствие ти се самоусъвършенстваш. Изключвам лекари и други по-тежки специалности, но като цяло като обичаш професията си дори и да не получаваш нужните познания в университета сам ги придобиваш, тъй като проявяваш интерес. Познавам много добри ИТ специалисти с високи заплати, които нямат диплома за висше. Примери много. Въпросът е, че в България единствено е практика да влезем нещо просто да имаме диплома и да учим без дори да се замисляме какво ни се работи. Факт е, че и сме доста "неподвижни" така да кажа - учиме нещо, трудно го оставяме и почваме много поради различни причини, трудно се местим да живеем в друг град като изключим София и т. н.
Иначе ползи от висшето има доста - научаваш се да четеш академична литература и да мислиш аналитично. Висшето най-вече е да те научат как да мислиш, как сам да си намериш информация, да вложиш малко логика и т. н. Това са не само познания, но и качества на даден човек.
А конкретно за твоя случай - завърши бакалавъра и направи магистратура по това, кооето харесваш. Дори и да я караш с една година повече демек е за 1, 5год, а за 2, 5год не е болка за умиране.
Ана

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: a210131df6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Хора, в чужбина е друго. Тук дори да имаш висше образование, може да не работиш това, което си учил, поради липса на работни места (я виж ти). Толкова ли гений имаме тука, че няма място за други хора? Тцтц...

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 00ad6d91fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Преди да започнеш да развиваш теории на тема "смисълът на образованието", няма да е зле да се научиш да пишеш! Не искам да съм от тези, които се хващат за правописа, но това "смисАлът" и неграмотните изречения, които пишеш ме дразнят.
Няма да е загуба на време, ако учиш нещо, което те интересува. Образованието ще ти бъде от полза! Не случайно родителите ти влагат пари в това.

 
  ...

...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: eb48e0c2b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Ти специално имаш нужда от основно образование.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: da99d89ab3
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Млади ми момко, смисълът на образованието, както в България, така и навсякъде по света е един индивид да може и да знае повече, от колкото е знаел преди да се образова. Във всяко учебно заведение се предлага учител или лектор, който може и обикновенно иска да научи младежите на нещо, това дали вие искате да научите е отделен въпрос, но никое знание в бъдеще няма да ти е излишно. Дори да учиш индийска филология, пак това може да ти бъде полезно в бъдеще, само трябва да откриеш начин да приложиш наученото.
Виждам от писанията ти, че си на мнение да учиш за да не работиш, но истината е, че ученето ти предлага да разбираш какво работиш. Сега си открил и вече разбираш, че с тази си специалност ще се наложи да работиш, но която и да избереш пак ще се наложи да я работиш. Винаги можеш да завършиш магистратура с избраната от теб специалност или да запишеш второ висше.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 724645c4e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Здравейте, аз съм авторът. Искам първо да кажа на любезните хора които ми направиха забележки за правописа, че използвам фонетика единствено за форуми или сайтове като този следователно като пиша бързо без да мисля е възможно да бъркам някои букви. Може да не съм кой знае колко умен, но мога да говоря и пиша правилно на собствения си език.
С номер 8 съм съгласен на 100%. Никога не съм бил добър ученик, никога не съм и се надявал да следвам. Просто влезнах колкото както каза ти да имам диплома. Просто осъзнах че човек може да се реализира в сфера от която той се интересува стига да знае каде да търси и какво да прави.
Благодаря на всички за коментарите.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 90a7e5e5ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Някои казва, че в скандинавските страни процента на висшистите бил голям-възможно е. Финландия е страната с най-добро образование и най-много образовани хора по статистика, може би и в Швеция и Норвегия да е така. Но пък това не е цяла Зап. Европа.
За Англия мога да кажа, че повечето хора с един изкаран колеж и са си оправили живота. Не си дават зор за повече. Много рядко учат висше, или го учат в последствие ако им трябва в работата. Но като цяло не се натискат да учат висше.
Аз когато работех към местната община само най-големия шеф и още 3-4 души мениджъри имаха завършено висше. Това от близо 2000 души дирекция и служители по райони в цялата област. Не можех да го повярвам в началото, но така си беше. Там се цени повече опита/стажа, а и ги пращат на допълнителни квалификационни курсове ако имат нужда за издигане нивото на работа.... и така. Не са луднали да учат за престиж само, както е у нас. А пък и повечето в БГ не го и работят като завършат, защото няма къде.

Към автора
С тоя правопис-"смисАл", образУвание...
Аз като видя неграмотно написан текст ме дразни... Сега всеки завършил -и с тройки и четворки и Сульо и Пульо са се юрнали за висше. Само, който не е записал, той не е завършил.... егати... и после се перят, че са висшисти... Ама с тоя некачествен материал сега, какви специалисти излизат- не ми се мисли, ама кой го интересува.
Жалко е наистина, че млад човек така си губи времето само и само да има някакво диплома без интерес, а и къде ще се реализира не се знае.
Има ли въобще работа сега за техническите специалности в БГ-къде са работещите предприятия? В нашия град например всичко отдавна умря.
Аз навремето завърших и техникум по електротехника с профил промишлена електроника, освен гимназия. Но прецених, че няма смисъл да уча инженерна специалност по нагоре, просто така ми подсказа интуицията. И наистина след няколко години закриха големите ел. технически предприятия в нашия голям град и инженерите останаха без работа. Така от зор хората станаха търговци. С това се препитаваше и нашето семейство известно време, след което заминахме за чужбина, където сме и сега.

Моят съвет към теб -завърши бакалавър, не го зарязвай(все пак си вложил сили и средства) и после за магистратура се огледай за нещо, което ти допада и може да имаш по-ясна реализация.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 789dd004e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   На грешен път сте - целта от образованието, не е да си "висшист".
Ако имате аналитичен ум и сте трудолюбив във всяка професия ще се оправите, но ако не ви е заложено и за хирург да учите и за готвач да учите - нито хирург ще станете, нито готвач. Единици са добрите хирурзи, единици са добрите готвачи. Пожелавам Ви да сте от единиците.
Преди 20-25 години също имаше брак, но сега брака е повече от 80%. А какво се учи е друг въпрос.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker