Бъдеще - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121291)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14371)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Бъдеще
преди: 11 години, 2 месеца, прочетена 1678 пъти
Здравейте! Аз съм десети клас и все още не съм решила какво да следвам. Постоянно се карам с мама точно на тази тема. Тя ми предлага дадени специалности, които обаче аз не харесвам, а тя моите ги отхвърля. Истината е, че скоро си изясних с какво точно искам да се занимавам - политика. Щеше ми се да следвам "Международни отношения", но тя каза, че това не е печеливша специалност и ми предложи Академията на МВР с история, тъй като моето изискване е да следвам нещо с история. Не знам дали трябва да се вслушам в нея... и ме е страх за бъдещето ми. Сякаш имам изгледи за добро бъдеще, уча в елитно училище и т. н., но адски много ме е страх. Има ли шанс да се занимавам с политика дори и да следвам в Академията на МВР? Да послушам ли майка ми? В крайна сметка това е моето бъдеще, моят живот и аз трябва да си избера начина, по който да си изкарвам прехраната. Как мога да разбера коя е подходящата за мен професия(защото не съм сигурна, че политиката е моята специалност, не съм сигурна въобще в себе си)? Какво да правя?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 2 месеца
hash: c416757f23
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей, мило момиче! Аз съм 11 клас, не знам какво искам да уча и работя, но се чувствам доволна, че тепърва ми предстои да се запозная с различни неща, да пробвам и да направя своя избор (кой знае, може първият избор да не е окончателен).
Относно политиката - наясно ли си дали искаш да си политик, да работиш в политически екип (като ПР например) или да си политически анализатор (политолог)? Ако искаш да си политик, не ти трябва политическо образование за това - политиците могат да са ветеринари, актьори, финансисти, земеделци, полицаи. За политолог, разбира се, ще ти трябва такова, а за ПР съответно можеш да учиш Медии, Връзки с обществеността, някакъв мениджмънт.
За да влезеш в политиката, трябва да се причислиш към някое движение или партия, което въобще не е трудно (стига да избереш на кого симпатизираш и да имаш 18).
За да си полезна на тази партия, на обществото и на себе си, те съветвам да правиш това, което ти е наистина интересно и вълнуващо. Понеже не си сигурна за политиката - включи се в някаква организация, защитавай някаква кауза, води си блог, говори пред хора, търси изяви - политикът е човек с множество изяви и ако на теб не ти харесва да обръщаш внимание на хора или да анализираш проблеми и да взимаш отговорни решения, значи няма да те бива. Разбира се, зависи дали просто искаш да си политик (общински съветник или депутат, който цъка едно копче и взима заплата) или искаш да изпъкнеш и да добиеш популярност. И един съвет: в 10 клас няма да те вземат много насериозно, така че не изпадай в крайности, дръж се достойно и разумно. И се пази от компромати! :D Един ден да слушаме и за тебе, че си въвлечена в някоя далавера.
:)
Първо те съветвам да се ориентираш от коя страна на политичската сцена искаш да стоиш. Ако искаш да анализираш, да говориш и да пишеш за политически процеси - учи политически науки. Но работа по специалността се намира много трудно! Ако искаш да бъдеш политик, специализирай в нещо друго - сигурност, борба с престъпността, право, антитероризъм, ИТ сигурност, икономика, ако щеш и ядрена физика да учиш - няма да ти е излишно, особено в сегашните кризи :) Има специалност политическа икономия също. Но не заробвай цялото си обучение на политическите науки - на мен са ми интересни изключително, но няма да се отдавам изцяло на тях, поне засега не виждам причина да го правя, но имам време да взимам решения какво ще уча. Ще си търся късмета на повече академични поприща.

И последно (мале това дали ще го качат толкова дълго) прочети за Кристиан Вигенин, евродепутат от левицата. Доколкото знам прави някакви академии. Търси и такива възможности. А, не те знам откъде си, но ако имаш възможност да видиш някой от големите политици на живо - възползвай се, хубаво е да усетиш обстановката.

И чети трудни философски и политически есета - ще се запознаеш с материала.

Спирам дотук, дано от всичкото което изписах, намериш нещо полезно И ОКУРАЖАВАЩО, разбира се. Аз много мразя да ме свалят от небето, когато ми се прииска да летя в облаците.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 7d3add9942
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Майка ти си няма и най-малка представа какво е доходоносно и какво не. Международните икономически отношения са много високо платени, стига да имаш късмета да си намериш работа. Пък и като завършиш Международни отношения бакалавър, една възможност за магистър ти е Национална сигурност, така че- и вълкът сит, и агнето цяло. Да не говорим, че терминът "идеална професия" не означава само да се плаща добре, а на теб да ти харесва, да се чувстваш можеща и сигурна, в това, което правиш. От моя випуск има толкова много учещи право заради престижното име, и толкова малко, които наистина искат да се занимават с право. 10ти клас не е късно да си намериш призванието. Добре е, че поне знаеш с какво искаш да е свързано- с История. Много хора и за това даже не са сигурни. На мен винаги са ми харесвали всички науки- химия, физика, биология, география... Накрая в 12ти клас избрах биологията съвсем произволно и оттогава, нито за миг не съм съжалила за това ми решение. Понеже специалността ми не е популярна в България и не мога да я практитувам там получавам критики заради избора ми от хора, които учат икономика, а в училище едвам връзваха тройка по математика. Любимата ми фраза е тази на баба ми " Като те бива толкова по химия и биология защо не станеш лекарка, ами си се записала да учиш някакви глупости? " Не слушай хората, дори роднините си, само ти и единствено ти знаеш какво ти харесва най-много. Родителите често се опитват да реализират мечтите си чрез своите деца, като ги насочват към специалности, които те самите не са могли да завършат като млади.
Изборът си е твой. Чети много справочници за университети и все ще намериш нещо, което ти харесва. Ако то не се счита за достатъчно платено или добро от майка ти и кажи, че няма да го учи тя, а ти! Хората правилно са го казали "По-добре да си най-добрият чистач на света, отколкото некадърен лекар". Успех ти пожелавам!

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 3ba6770552
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   "В крайна сметка това е моето бъдеще, моят живот и аз трябва да си избера начина, по който да си изкарвам прехраната. "

Сама си отговорила. Време и майка ти да си припомни това. :)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker