Две години за една в университета? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121302)
 Любов и изневяра (29735)
 Секс и интимност (14373)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Две години за една в университета?
преди: 11 години, 29 дни, прочетена 5105 пъти
Здравейте, всички. Имам един въпрос - възнамерявам да кандидатствам в медицинския, но 6 години ми се струват много време, та искам да попитам дали мога да ускоря процеса и да вземам две години за една? Възможно ли е изобщо, при положение, че смятам, че мога да се справя с материала? Но ако все пак не успея, какво става? Благодаря предварително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 29 дни
hash: 9ea9c29286
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

1.   НЕ, НЕ може. Нямам намерение после да ме лекува лекар, завършил за 2 години. Ще дойде при теб с главоболие, а ще се прибера в катафалка. Не, мерси. Ако наистина искаш да се занимаваш с медицина сядай и учи както трябва, защото после хора ще спасяваш. Ако ти се струва много се насочи към друга професия.

 
  ...
преди: 11 години, 29 дни
hash: 99257bf61d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Хаха смяташ да кандидатстваш и още не са те приели, а вече мислиш и по две години да вземаш? Ти какво да не си някой гений? ! Медицината никак не е лесна и има да учиш мн неща затова и годините са повечко - няма как да стане наведнъж.

 
  ...
преди: 11 години, 29 дни
hash: 8f3345b702
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Какъв лекар ще стане от теб, ако така бързо искаш да завършиш!? Който гледа лесното, накрая гризва дръвцето!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 29 дни
hash: da59382a8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   В икономочиския сигурно ще можеш да вземеш материала, ама в медицинския трудно. В крайна сметка там нещата са с наслагване - като математиката. Първо трябва да знаеш да събираш и изваждаш, за да можеш да решиш уравнение. А трябва да можеш да решиш едно уравнение, за да се справиш после и със система от уравнения и т. н. Тоест няма как да учиш едновременно материал, за който ти трябват познанията от миналия учебник, който още не си прочели докрай и не си усвоил.
За къде си се разбързал? Дали са 5 или 6 години - разликата е прекалено малко на фона на цял живот?
Ана

 
  ...
преди: 11 години, 29 дни
hash: a3f4849d38
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Естествено, че не може! Специалността медицина обхваща огромен обем енциклопедични знания и толкова много часове практика. Ако 6 години не ти се учи, кандидатсвай за друга медицинска специалност, като мед. сестра, лаборант, зъботехник или др. Въпреки че тяхното обучение е 4 години и там има много, много учене.

 
  ...


...
преди: 11 години, 29 дни
hash: 8f3345b702
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   До авторката - защо си правиш труда да пишеш в този форум, като виждаш какви хейтъри са тук. Тука хората са - "Акъл - море, Глава - шамандура" :)
Българите са като вълците - видят ли някой по-слаб, веднага се нахвърлят върху него да го изядат :)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 28 дни
hash: 53810c8507
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От авторКАТА, момиче съм.
Да, смятам, че мога да се справя с материала, не знам има ли смисъл да споменавам, че дипломата ми е отлична и имам награди от състезания по биология. Писах тук, за да попитам дали е възможен вариант, в който да ускоря процеса, а не да се чувствате лично застрашени "да не излезете в катафалка". Целта ми не е да претупам нещата и да си мързелувам, а да си спестя 3 години. Освен това, номер едно, няма ли да предпочетеш лекар, който успешно се е справил с образованието си два пъти по-бързо от другите? Надявах се на съвет, не на назидания.

 
  ...
преди: 11 години, 28 дни
hash: 1d5c4143fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

8.   Не учи медицина, ако не ти е интересно и ако 6 години ти се струват много. Ще ги пропилееш ей така... И нали знаеш, че 6 год. са само 1/3 от образованието ти? После ти трябват още 4 години специализация... Това е специалност за хора, които просто искат да се занимават с това и с нищо друго... и са отдадени на нея и няма такова "6 години ми се струват много".

 
  ...
преди: 11 години, 28 дни
hash: da59382a8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Авторке, приеми, че повечето искат да ти дадат съвет, а не да те назидават. Пътят, по който си тръгнала е вече изминат от някой хора. Когато човек иска да има добра образование и да вникне в нещата има нужда технически от време, за да усвои нещата. Отличието от училище е лесна работа и няма нищо общо от отличието в университета. В училище те изпитват на малко материал - дори матурата по БЕЛ е върху два учебника, които пряко сили правят 800 страници, материалът се изучава две години, някой ходят на частни уроци и т. н. Изпитът ти за влизане в МУ по биология е пряко сили 600 страници, а да не говорим, че химията е макс 400 страници, а задачите са падат от един сборник с 400 задачи. Тоест, ако си го решил този сборник с разбиране няма начин да не влезеш. Все пак ти се пада задача, която си я решавал. Да не споменавам само, че повечето хора дори се готвят 2 години за влизане в МУ. Дори и да се готвиш само от тази години сравни обема ти за вход в университета с обема материал за един семестър.
В университета 800 страници са ти един изпит, а имаш 5 или 6. Да не говорим, че в училище се седи по една смяна, а в университета първоначално си по цял ден. Тоест можеш да учиш вечерно време, въпреки че цял ден в университета е доста уморително и събота / неделя.
За мен трябва да си вундеркинд, за да успееш чисто физически да се справиш. Тук не искам да те подценявам. Иначе има една приказка, че всичко е възможно стига да искаш. Щом искаш да направиш нещо, действаш по въпроса и го правиш. Начинът е следният:
1. Явяваш се на изпит
2. Влизаш в медицинския
3. Отиваш в канцеларията на университета и ги питаш дали можеш да запишеш повече предмети.
Имай предвид, че програмата на университета е съставена спрямо нормалната натовареност на студентите. Тоест, ако запишеш предмети и от 2ри семестър най-вероятно лекциите ще се засичат с други твой лекции от 1ви семестър и чисто времево няма да можеш да посещаваш и двете. Тогава естествено можеш да учиш само от учебниците - т. е. има решение.
Иначе що се отнася до въпроса ти, отговорът ми е: "не". Предпочитам човек, който е завършил за 6 години вместо за 3. Ето ти и причините:
1. Имал е време да асимилира информацията, да я повтори, потрети и т. н.
2. Вярвам наистина, че за да вземеш една такава специалност за двойно по-кратко време трябва или да си дете гении или да си плащаш изпитите и това много хора ще го помислят. Живяла съм в чужбина и мога да ти кажа, че гледат много странно на някой наши дипломи с 6, 00, защото при тях изискванията са високи и наистина трудно се изкарва 6 - камо ли по всички предмети. И не говоря тук за умни и тъпи хора, а за проста математика - тук на матурите ти трябват около 25 верни отговора за 3. Най-много да станат 51. В Германия някой от изпитите са от -100 до 100 точки. За всеки грешен отговор имаш -1 точка, за всеки верен 1 точка, за неотговорен 0. Тоест от 100 въпроса и макс 100 точки, ти трябва да имаш минимум 51 точки, което не са 51 верни отговора, защото все някъде са ти взели по една точка. Общо взето се връзват едно 65% верни в повечето случай за 3. 6, 00 се изкарва с до 2 макс 3 грешни отговора от 100 или над 90 и няколко %. Идеята ми е, че като кажеш на един чужденец имам пълно 6, той наистина се чуди как си изкрала по всичко 6, а като кажеш че имаш висока диплома взета за 3 години вместо за 6 и то по медици наистина повечето ще си помислят, че или си вундеркинд или дипломата ти не отговаря на техните стандарти.
Замисли се защо хората са казали, че е 6 години следването. И в Европа няма медицина за 3 години. Те хората са преценили за колко време колко неща могат да се научат.
Идеята ми е, че технически това, което казваш е възможно. Питай в университета, пробвай се, желая ти успех в начинанието. Друг е въпросът, че е много важно качество да си даваме реална оценка в живота на възможностите си и на ситуациите. Повтарям не искам да те подценявам и искрено се надявам да успееш.
Ана

 
  ... горе^
преди: 11 години, 28 дни
hash: 53810c8507
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ана, благодаря много, наистина.

 
  ...

...
преди: 11 години, 20 дни
hash: 6c1d477d90
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Не мога да си представя как ще стане чисто практически. Материала, който трябва да се мине е много като обем, но и има много практика-ходене в база, практически упражнения, практически часове в групи. А те са в определено време и по определена програма и хронологичен ред.
Аз сьм учила за мед. сестра когато беше 3 години и си беше доста натоварено. Не мога да си представя как медицината с всичката практика, упражнения и учене да се вземе за половината време.
Може да питаш в учебен отдел, но не вярвам да може.
Това, което си мислиш може да стане само по някои по-теоритични специалности като например социологiя, някои икономически специалности, в които може да се подготвиш в кьщи и да се явяваш само na изпити. Там можe задочно и дори дистанционно да се учи.
Не напразно за медицината(дори и в мед. колеж сьщо) няма задочно обучение-нужно е много време и трябва практика... А после се учи и за специалност, но на практика се учиш цял живот, защото непрекьснато излизат новости и трябва да си в час с тях. Медицината е тежка и консервативна специалност и такава гьвкавост на обучението едва ли е вьзможно, изисква време и с бьрзане не става. Не случайно казват, че това не е само работа, а е призвание и най-вече посвещение-изисква много години учене и отдаденост на работата, а и не е за всеки това.
Ако много бьрзаш по-добре си избери нещо друго.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker