Има ли значение специалността? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121391)
 Любов и изневяра (29756)
 Секс и интимност (14387)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4707)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18578)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Има ли значение специалността?
преди: 10 години, 8 месеца, прочетена 2187 пъти
Здравейте! Тази година завърших средното си образование и смятам догодина да кандидатствам. Тук няма да задавам въпроси, свързани с оценки и шансове за влизане в този или онзи университет, тъй като и сама мога да си изчисля съответните балове и да реша къде и с какво точно да кандидатствам. Друго ме притеснява. Завърших Професионална гимназия, при това със специалност, която не е никак престижна. Така се стекоха обстоятелствата при мен, приеха ме в хубава паралелка, но в последствие поради лични причини се наложи да се прехвърля на самостоятелна форма на обучение, като смених и специалността. Инициативата за последното не беше изцяло моя, но станалото - станало. Това, което ме тревожи сега, е че на дипломата ми пише "Специалност: Техник-технолог(... )Производство на(... )". Не искам по никакъв начин да обидя или да подценя хората, които са завършили с такава специалност. Но знам, че където и да се явя за работа, т. е., където и да покажа дипломата си, това винаги ще се набива на очи. И най-вече, имам амбицията да кандидатствам в добър университет, а се питам дали ще има някакво значение с каква точно специалност съм завършила средното си образование. Защото, да речем, когато при кандидатстване се взима предвид оценка от дипломата, има разлика дали тази оценка е получена например в елитна гимназия, или в ПГ с произв. специалност (т. е. в първия случай висока оценка се получава по-трудно).
Та въпросът ми е, когато кандидатстваш в университет (напр. с Право или Информатика), взима ли се под внимание къде и с какъв профил си завършил средното си образование? Или че си завършил като частен ученик?
Ще се радвам да получа мнения и съвети. Благодаря предварително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 8 месеца
hash: 81e5f59f91
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не, няма значение и точно поради тази причина университетите са пълни с пробивни и нахални селяни, получили лесно оценките си и дошли да превземат "големия град" :(

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: f2f0f3563d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

2.   Не, няма. Аз завърших с отличие Финанси в УНСС, сега работя като дюнерджия в Аладин :)

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 8810c03176
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Малко кофти изказване от номер 1, но като цяло е вярно. Публична тайна е, че в по-малките градове и училища високите оценки се пишат доста по-лесно. Просто защото критериите са занижени. И понеже няма никакво значение какво средно си завършил и къде, подобни практики наистина са причина в университетите да влизат по-лесно ученици от малките населени места, които всъщност са с по-висок бал.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: d230369d38
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   няма никакво значение каква форма си завършил, нали имаш средно!
За такова каква специалност искаш да кандидатстваш, няма никакво значение какво си завършил.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 943f1e8312
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   От автора:
Много благодаря за отговорите!

При мен лично успехът от дипломата няма да има кой знае какво значение, защото за специалностите, към които съм се насочила, изпитите са решаващи, за двете ми евентуални "първи желания" дори не участва оценка от дипломата в бала. Така че аз не съм сред привилегированите, а дори съм в известен смисъл ощетена, понеже съм се подготвяла сама и ще разчитам на знания, изцяло получени от учебниците ;)

 
  ...


...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: f5d22f8309
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Няма значение И кой университет си завършил! Имам приятели, които завършиха най-долните гимназии и после записаха някакво висше, колкото да завършат някаква специалност и всички живеят и имат по-добри професии от всички други включая и мен, които гледахме да завършим по-престижни специалности и университети!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 7ccbaf9cd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Гледам много хора се оплакват, че след завършване на престижно висше, нямат никаква реализация. Да, държавата е виновна до голяма степен, но като гледам колко се, , учи'' в тези университети, как повечето са добили опит само от дискотеки и купони, ми става ясно защо после не можели да си намерят работа. Как искате да стане това, ако дори английския не го знаете на много добро ниво? Не съм на мнение, че с много учене се преуспява, но със сигурност един човек, с каквато и да е специалност, може да работи в сферата, за която се е готвил сериозно. Ако не стане тук, то в чужбина. Друг е въпроса, че повечето хора ги МЪРЗИ, учили са неща, които не са им по желание, или имат кусур други извинения и причини, но това не им дава правото да изкарват държавата, ВУЗ-овете, другите хора за своя неуспех. Тоест, имат всички вина, но основната е вашата. И тя може се състои от редица и най-различни грешки.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker