Гръцки език - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121422)
 Любов и изневяра (29764)
 Секс и интимност (14390)
 Тинейджърски (21909)
 Семейство (6483)
 Здраве (9612)
 Спорт и красота (4708)
 На работното място (3191)
 Образование (7312)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18586)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Гръцки език
преди: 10 години, 7 месеца, прочетена 4906 пъти
Здравейте на всички :)! Първо да ви се представя. Момче на 16 съм. В момента живея в чужбина, но скоро ще се връщам в България и имам доста свободно време - имайки предвид, че няма за какво да уча тук като така или иначе ще се прибирам. По принцип съм любознателен човек и много бих искал да знам повече езици. В момента знам, говоря и така нататък.. 4 езика (вкл. и български).

Още от малък исках да науча колкото се може повече езици. И сега съм се спрял на южните ни съседи. В семейството ми доста често слушаме гръцка музика (просто ни харесва) и не знам дали от там е дошла страстта и желанието ми или от това, че дядо ми работеше в Кипър преди 10-тина години. Но важното е, че имам желание, а до колкото съм разбрал - без значение колко труден е един един език за учене, разбиране, научаване и т. н е нужно желание (най - вече).

Искам да попитам дали някой от посетителите на сайта говори гръцки (бил е в Гърция или още е) и що добре знае гръцки в говорен и писмен вариант? И дали някой може да ме упъти към някой добър online сайт в които мога да се упражнявам. Или да ме посъветва по някакъв начин какво точно трябва да уча. Вече започнах с азбуката (като за начало) и що годе я знам на изуст (писмен и говорен вариант). Или дори още по добре ще е ако на някой му се занимава да преподава гръцки на непознат :D - няма да откажа.

Благодаря предварително на всеки отзовал се на темата ми :)!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 7 месеца
hash: 2466e122f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

1.   Моята майка живее в Гърция и я посещавам при всяка ваканция. Първият път като отидох не знаех и дума, е знаела съм текстове на песни, но не и преводът им. За 3 месеца лятото научих няколко думи и това беше. После зимата- се запознах с мои набори и започнаха да ме канят да излизаме. Покрай тях започнах да разбирам основната идея на това, което казват за 1 месец, но им отговарях на английски. После лятото започнаха да ме карат да се опитвам да им говоря на гръцки и така се получи. В момента- след 2 години само ваканции в Гърция и говорене- мога да се разбера с хората на всякакви теми, на уличен език както се казва, но граматиката ми е зле. Има падежи- променя се предлога в зависимост от рода на обекта. Като граматика е нещо като немски, но може би една идея по-лесно. Писането- знам азбуката, но има едни странни правила-имат 2 с-та и в зависимост от това къде се намира в думата се слага едното или другото, три, четири начина да напишеш И с комбинация от две букви (да кажем: ??- еи). Нямах време да чета учебници по гръцки, защото бях заета с английски и немски в езикова гимназия и си ми остана така недовършен. Затова мисля, че най-добрата стратегия е учебник по граматика и правопис комуникацията с хора, които го говорят, по принцип много обичат да те учат на езика си и на традициите си, от чист национализъм, така че все някой ще се съгласи да ти говори на гръцки. Има сайтове, в които си търсиш penpal -по принцип са за английски, но понякога може и например гръкът да иска ти да му помогнеш да си подобри английския, а той да ти помогне за гръцкия и така. Аз така се запознах с едно момиче от Колумбия и ме учеше на испански.
Като сравниш английски, да кажем, с гръцки, гръцкия ще ти се стори много труден, но ако го сравниш с немски, или български- защото и нашият език си е голям ад за чужденците, ще ти е лесен. Равнявам го по трудност с испанския може би. Но е много красив език, много експресивен и древен. Не съжалявам изобщо, че имам познания в него, въпреки че не мога да го използвам в цял свят или в работата си.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 2e1845fedf
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Аз уча старогръцки. Уча го от лекции на преподавател и от учебник. Според мен като за начало трябва да се научиш да четеш и пишеш буквите. Започни да учиш думи и изрази. Предполагам, че падежите са останали и в новогръцкия. Научи как се променят думите в различните падежи, спреженията на глаголите, времената.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 24b9490079
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

3.   Aз владея този език както говоримо, така и писмено. Граматиката му е доста трудна, като се има предвид, че е изключително опростена в сравнение с древногръцката. Освен "и"-тата, за които пише номер 1, има и две "о"-та, две "е"-та, има и ипсилон, който мойе да е и "и", и "в(ф)" и т.н.

Важно, според мен, е да учиш освен правописа на една дума и нейното произношение, защото при лошо такова, могат да се получат много нелепи изречения. Ударенията също са с голямо значение - учи се да пишеш с ударения.

Задължително е да учиш с учебник, а още по-добре е да имаш и нещо акустично (cd), за да чуваш произношението.
Разбира се, най-старият и изпитан начин е да научиш езика там, където се говори. Аз лично го научих за по-малко от 2 месеца, но през това време не съм говорела български.

Успех!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: baf6e9f2a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

4.   ОТ АВТОРА :

Предварително искам да благодаря на всеки отзовал се на темата ми :).

До номер 1 # Интересна история и много ми се иска да съм на твоето място и да ходя често до Гърция :D. Все още не съм бил там, но мисля, че скоро време ще отида :). И аз имам "познати" които живеят там и може и да успея да завържа нещо.

Относно българския и немския... знам как стоят нещата там. И двата езика ги знам (живея в Германия в момента :) ). Немският не е много труден (в сравнение с българския). Труден е за хората които го изучават от България (или от друга страна в която НЕ се говори немски). При немския език се изисква много време прекарано единствено в слушане, защото има много специфични думи и начини на изговаряне - трудни за възприемане. Същото се отнася и за гръцкия.

До номер 2 # Относно изразите и говоренето с това се справям много добре. Голям почитател съм на гръцката музика и всяка една изречена дума от някой изпълнител мога да я повторя без да се запъна и без дори да си личи, че съм чужденец. Единственото което е, че не знам какво казвам :D.

До номер 3 # Идеята за CD-то ми хареса и мисля, че в най - скоро време ще си купя едно (и повече) :).


До ВСИЧКИ преди този коментар #

Благодаря Ви отново за тъй изчерпателните коментари които дадохте. Исках само да кажа само, че вече уча гръцки (2-ри ден :D ). Надявам се да се справям добре. За сега съм научил азбуката (на изуст, произношение, правопис), числата от 1 до 100 (правопис, произношение). Дните, месеците, сезоните, времето (дата, час, минута и т. н) местоименията (произношение, правопис). И продължавам нататък - уча всичко което ми попадне и за което има някаква информация в Интернет :D.

Относно това за ( ??, ??, ??, ??, ??, ??, ??, ??, ??, ??, ??, ??, ??, ??, ?? ) вече съм наясно с тях, но трябва да се упражнявам. И в момента смятам да наблегна малко повече на граматика (лично мен ме интересува само сегашно, минало, бъдеше, свършено вр. , защото те са най - важните и най - често се употребяват). След това правописа, произношението, употребата им. И вече колкото се може повече думи (значение, правопис, произношение). Не съм тръгнал да изучавам гръцкия перфектно/безупречно, а просто от обща култура. До толкова, че когато (някой ден - надявам се :D ) отида в Гърция да мога да се оправя. Спокойно и свободно да общувам както с местните, така и с туристите и имигрантите. Мисля, че и на нашето черноморие трябва да се срещат гръцки туристи с които да се опитам да завържа разговор :).

Благодаря още веднъж на всички, продължавам да следя темата и съм отворен и за други съвети и предложения :)!

?????????? xD :)

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 488677c597
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Браво, ???? ??? ??? ???? ????????!

От номер 3

 
  ...


...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 5932d7ddb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Запомнете: Всички съществителни от среден род, които окончават на – ? преместват ударението в род. пад. ед. и мн. ч. с една сричка към края на думата.

?????

Падеж

??. (Ед. ч.)

????. (Мн. ч.)
?????????? Именителен ?? ???-? ?? ????- ?
?????? Родителен ??? ??? - ?? ??? ????-??
????????? Винителен ?? ???-? ?? ???? - ?
??????? Звателен ???-? ???? – ?

Като ???? се скланят ?? ????? - дете, ?? ???? -хляб

?????

Падеж

??. (Ед. ч.)

????. (Мн. ч.)
?????????? Именителен ?? ???? - ? ?? ????? - ?
?????? Родителен ??? ????? - ?? ??? ?????-??
????????? Винителен ?? ???? - ? ?? ????? - ?
??????? Звателен ???? - ? ????? – ?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: b8803c56d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

7.   Абе пийте мпира и да не ви мпука!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker