Самообразование - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121257)
 Любов и изневяра (29725)
 Секс и интимност (14366)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4702)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18543)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Самообразование
преди: 10 години, 7 месеца, прочетена 1903 пъти
Привет на всички :). Момче на 16 год. съм и имам въпрос към хората които са като мен. В училище имам добър успех, да не кажа отличен. Всичко с всичко е наред - нямам проблеми с ученето, социалния живот, семейство, приятели, приятелката ми и така нататък.

Ясно е, че в училище няма какво друго повече да научиш освен учебният материал за съответната учена година. Заради това повечето хора (говоря за аудиторията с по голям умствен багаж) наблягат на тъй нареченото - самообразование. Сами се учим, интересуваме се от всякакви различни и странични неща. Научаваме ги, разбираме ги, усвояваме ги и т. н.

Въпроса ми към този тип хора (ако въобще има такива като мен които се интересуват от всичко и са доста любознателни - без значение в коя сфера).

- На какво по точно наблягате? /Какво точно ви 'влече'?
(Как учите? Имате ли си някакъв начин - схема за учене? )

- Какво смятате са 'самообразованието', нужно ли е то?
(Мнение по въпроса и дали ви харесва/доставя удоволствие да научавате все повече и повече неща? )

Споделете част от това което НЕ сте научили в у-ще, а сами.


Самообразованието му е майката xD

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 7 месеца
hash: 7a52135583
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Нужно е, разбира се. В училище се учат неща, които като цяло не биха били приложими в реалния свят. Например, по литература, с всичките тези анализи "какво е искал да каже авторът". И не знам дали на всякъде е така, но заради часовете по литература, не се учи български език. Някъде след 7-8 клас предмета български език просто изчезва и започва едно диво анализиране на Ботев и Вазов, а учениците масово пишат "аС", "незнам", "здравей те" и тн. Пълно безумие, според мен, но тази система толкова е закоравяла, че едва ли ще се промени нещо.
Та към въпросите ти - уча в икономическа гимназия, но не ме влече да продължавам с това - икономисти без работа - пълно. Занимавам се сама с програмиране - уча програмни езици и т. н. - интересно ми е, а и има много бъдеще в тази сфера, защото търсенето на ИТ специалисти е голямо. Уча с много четене на теорията и още повече прилагане на наученото на практика, не знам друг начин да има :)
Друго, с което се занимавам, странично от училище, са чуждите езици. Те са ми като хоби, много обичам да уча по малко от различни езици - гръцки, турски, холандски, японски, финландски, немски, сръбски и разбира се най-сериозно уча английски, защото ще ми е най-нужен.
Та, така авторе. Самообразованието си е направо необходимо, според мен. Ако човек разчита само на училището, бая трудно ще му е. Сподели и ти с какво се занимаваш, учиш и т. н.
Успех

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 8114df1c17
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Със самообразование станах програмист. Четох книги и уроци в интернет. В по-късен етап и клипчета в ютуб. Сега вече има и уроци на български, както и цели "open universities", т.е. университети, в които може да членуваш онлайн и да им гледаш лекциите.

И да, в самообразованието е истината. Училището според мен е дори вредно, защото може да отврати някои хора от приемането на нова информация като цяло.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: e4d81abdb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Аз съм момче на 17 години. От 1-2 години много започнах да чета в свободното си време за всякакви работи в уикипедия - най-вече история. Дали за древните цивилизации като Древен Египет, Древен Рим, Гърция, древни области като Месопотамия и т.н., Средновековна история, откритията на Христофор Колумб и др. или дори за някои други неща, но ме влече историята и именно с история искам да кандидатсват някъде защото ми е много интересна и мисля, че наученото от интернет би ми помогнало доста в изпитите и за матурите... дори вече ми помага! :) Поздрави!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 9c5312d21a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравейте... отново, авторът е :).

До номер 1# Съгласен съм с теб относно литературата. Пълна безсмислица според мен. Понякога също така се чудя дали въобще авторът се опитва да каже нещо или просто учителите си нямат работа и ни задават тези глупави въпроси.

Относно от какво се интересувам аз и с какво 'запълвам' свободното си време. Също като теб си падам по езиците. Доста ме влече, но не като хоби, а малко по сериозно. И благодарение на това в момента говоря 4 езика и уча 5-ти :). Говоря български, турски, английски и немски. Българският си го знам като майчин език. Турският го научих по неволя и го владея доста добре. Английският в у-ще и отделно по уроци и сам, разбира се. Немският... от около 2 години и половина вече живея в чужбина - Германия, но през лято 2014 се връщам в България. И в момента изучавам гръцки език - доста добре се справям за сега. А за напред имам желание да науча и румънски :).

Също така доста се интересувам от история, география, бизнес, финанси, спорт (само някой определени видове спортове).

До номер 2# Благодаря ти, че даваш още един пример за това, че самообразованието е нещо наистина доста полезно, забавно, интересно и едва ли не... нужно в днешно време. Радвам се за теб, че си успял да се реализираш до такава степен. Продължавай само така :)!!

До номер 3# Абсолютно същият съм и аз. Преди известно време не съм и предполагал, че в wikipedia ще открия толкова много интересни неща за четене. Също като теб се интересувам от история. Както за миналото така и за настоящето. Икономическото положение както на страни в Европа така и по света. Географията и това да научавам все повече и повече за повечето държави било то местоположения, характерни неща, официални езици, култури и т. н. Наистина е доста интересно - всичко общо взето в wikipedia. :)


До всички преди този коментар # Радвам се, че има хора като мен. Надявам се да се повече от коментиращите :). А за тези които четат това и имат желанието за научаване на все повече и повече... то мога да им препоръчам като за начало да разберат какво точно ги влече. Може да започнете да гледате малко повече Nat Geo Wild, Discovery, Animal Planet и така нататък и така нататък. Също така да посещават малко повече Wikipedia, защото там наистина може да намерите всичко от това което ви интересува :).

Успех на всички и продължавайте само така. Ако ние не се научим то... няма кой нас да ни научи :).

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: c5022f9f74
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Абе то всичко е самообучение и професор да ти е учител на училище трябва да искаш да научиш въпросния материал и сам да седнеш и да го научиш. Според мен най- добре е самообучението да е свързано с някой предмет в училище на който да се наблегне мн сериозно и да го допълва. Иначе като метод за учене писането му е майката на всичко така се помни и разбира на- добре.

 
  ...


...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: b0c879f442
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Аз съм човек, който е любознателен и все повече и повече се образова. Научавам нови неща, чета енциклопедии на всякакви теми по биология, химия, история, география и т. н. И съм доста напред с материала в училище дори да не уча уроците, ако после ме изпитат имам 5 или 6. Незнам имам обща култура и представа затова е така. Четеш книги, енциклопедии и така се самообразоваш.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 06818b203a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ще си позволя да преведа едно понятие, за което не знам дали има български еквивалент (в уикипедиа намерих дефиницията на други езици, но не и на бг).
'Tacit knowledge' или на български - негласното познание, е този вид познание, което трудно може да се обясни от един човек на друг човек без да се налага да се опише устно или писмено.
Напрмер, да кажеш на някого че Лондон е столица на Великобритания, очевидно не е тацит познание, тъй като може да бъде описано или чрез думи или чрез посочване на географската карта. В голяма част такива са и познанията, които се добиват в училище, Но възможността да говориш друг език, да използваш сложно оборудване, или да правиш дизайн на сграда или машина, е тацит познание.
Според мен това е основната разлика между гимназия - университет. В университета човек сам си набавя информацията, сам открива неща, базирайки се на това, което е открито преди него. Така че е много важно човек да умее да отсява информация, и да се справя сам. След университета, следва работата, където отново ще трябва да се адаптира към новата среда и да се учи сам. Това да четеш енциклопедии и книги, според мен, е съвсем различно нещо, четенето обогатява общата култура, но за да стане един човек специалист по професията, която си е избрал, трябва да притежава качества като самодисциплина, увереност, умение да анализира информация бързо, а доста голяма част от уменията се добиват на място.
В този смисъл, аз самата поставям въпрос доколко образователната система в училищата е полезна за учениците, тъй като тези, които само наизустяват определен материал, всъщност не правят нищо. Винаги съм казвала, че трябва да има известно предизвикателство, което да окуражава учениците да влагат повече усилия, например да си правят собствено проучване за нещо, което да представят или чрез презентация, или чрез постер, или чрез някакъв макет. Така човек представя нещо, което е разбрал, очевидно щом го е и произвел сам. Още повече че е важно да се учат да говорят пред публика. Също да имат групови задания, за да се учат как се работи в екип, после цял живот ще работят в екип каквото и да работят. Глупаво е да се помнят някакви сухи факти, които могат да се проверят за 2 секунди в гугъл.
Защото човек като мен, който е завършил, и то с отличен успех, правейки си равносметка каква част от материала е влязла в употреба, ами това, което е влязло е точно този тацит познание, за което говоря, както и факти от света, които са важни, езиците и математиката най-вече. Но останалото, някакви детайли, сещам се как в малките класове по биология учехме за плоски и кръгли червеи и някакви неща, които никога няма да ми потрябват отново. Може би точно затова учениците трябва да си избират какво да учат след определен клас. Изобщо доста промени са нужни, които биха оживили целия процес и учениците, както и учителите биха се забавлявали повече.

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 665183a697
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   На 13 години съм, момиче, и се интересувам от много неща: литература, журналистика, история, география, бойно изкуство. Обичам да чета всякакви интересни факти във вестници, енциклопедии, сайтове...
До номер 1# : Литературата ми е един от любимите предмети, час, който го приемам като някакво приятно занимание. Г-нът ни казва, че литературата ни провокира мозъците, трябва да надникнем зад думите на автора. Понякога съм на мнение, че той не е искал да каже това, но.. Обичам да се самообразовам и натрупвам знания за обществените науки. История и география са едни от любимите ми предмети, макар г-жата по ГИ да има странна техника на преподаване. Обичам да седя и чета различни неща по история: за древните народи, за тайните, които са криели, за значими хора от миналото. Не съм съгласна с много неща от учебниците, примерно, че богомилите са лоши. Не знам защо учим толкова непрактични и сухи неща.. В часът по МТ повечето неща са безсмислени и не могат да се използват в ежедневието ни. Някой неща(особено по Биология) са претрупани. Ние трябва и сме задължени да вярваме във всичко, което пише в учебниците. Гъркът Тукидид с удивление забелязал, как хората са склонни да вярват на всичко, което им се каже, без дори да са сигурни, че се е случило. Учила съм, че земята е кръгла, не плоска, но дали наистина е така? Повечето "отличници" от училище излизат с наизустен материал, който дори те не разбират. Затова предпочитам да седна, да прочета нещо допълнително, да се обогатя, отколкото да назубря това и това.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 1be8b19754
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Аз съм малко по-голям, на 21 години и също ми харесва да се самообучавам в различни области и също уча сам езици и вече говоря свободно 5 и горе-долу още 3. Следвам програмиране, а това трябва сам да си го учиш. Мисля, че самообучението е добра идея, но за да се постигнат успешни резултати, трябва да се поставят конкретни цели. В началото може да е адски трудно, но с постоянство и опит човек подобрява уменията си да учи. Макар че имам още много да се усъвършенствам, мога да кажа, че сега съм по-добър "ученик" от колкото на 13-14.
Така че никога не е рано или късно да се пробвате да се самообучавате, полезен опит е.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker