Да се върна ли да уча в България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121528)
 Любов и изневяра (29799)
 Секс и интимност (14406)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18607)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Да се върна ли да уча в България?
преди: 10 години, 7 месеца, прочетена 4170 пъти
Здравейте! Мъж (момче) на 23 години съм. Живея в Италия от почти 5 години. След като завърших гимназия дойдох веднага тук, уж временно, за да помогна на майка ми, която беше дошла 6 месеца по-рано, да си стъпи на краката. Бях решил да остана за една година и след това да се върна да уча в България.

Отначало беше добре, вълнуващо, нова страна, нови хора, намерих си работа в един английски бар, понеже не знаех грам италиански, а английския ми е перфектен. Работих, плащах сметките, излизах с тамошните, но не се чувствах добре. Липсваше ми нещо. Исках да уча, да се развивам. Понеже висшето образование в Италия е доста скъпо удоволствие, нямаше как да си го позволя. Обмислих възможността да се върна да уча в България, но нямах никакви събрани пари, а не мога да разчитам на родителите си за никаква помощ и в крайна сметка реших да остана.

Мина още една година. Залюбих се с една италианка. Голямата ми любов! Хаха. Бяхме заедно година и половина, всичко ми беше наред. Имах работа, пари, научих езика, излязох на квартира. Всичко беше 6! Разделихме се с нея поради ред причини. Останах сам, без никой, само няколко "приятели" от работа, с които нямам нищо общо. И един ден си дадох сметка, че годината която първоначално бях решил да прекарам тук се превърна в 4 загубени години, които никога няма да мога да си върна. Осъзнах, че съм оставил и ученето, което беше и все още е така важно за мен. Осъзнах и че, въпреки че в момента съм добре, утре мога да бъда уволнен от работа и да не знам какво да правя. Работа тук, особено за чужденци (българи) не се намира лесно.

Реших да се поинтересувам как стоят нещата с университетите тук. Оказа се, че бих могъл да си позволя да уча, но когато го споделих с работодателя си получих буквално следния отговор: "Избирай моето момче, или работата тук или ученето, аз хора, които не са ми на разположение на 100% не желая! "

След този отговор и понеже няма как да работя по 11-12 часа на ден и същевременно да уча, започнах да търся друга работа, която да ми позволява да уча и в същото време да изкарвам достатъчно пари, за да се издържам. Не намерих. Вече 6 месеца не намерих нищо. Или трябва да започна работа на половин работен ден, за малко пари, които няма да ми стигат да се издържам, или да забравя за ученето.

И така стигаме до преди месец, когато ми хрумна идеята да се върна в България. Колко ще му е да се върна? Какво ще изгубя тук? Работа, която не искам? Познатите, с които нямам нищо общо? На 23 години съм, без образование, без социален живот, какво имам да губя? Имам възможността да събера малко пари, да се прибера в България и да запиша висше. Имам много приятели и познати в София, ще си намеря работа и ще мога да се издържам. Въпроса е: "Заслужава ли си? "

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 7 месеца
hash: cdfddf9efd
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   В бюрото по трудa в Итaлия трябвa дa се предлaгaт безплaтни възможности зa обучение, кaкто зa безрaботни, тaкa и зa рaботещи млaдещи- до 26 год. потърси информaция, регистрирaй се в стрaницaтa им и ще нaмериш всичко.
Трябвa дa се регистрирaш в бюрото, кaто рaботещ, с цел подобрение нa рaботa или другa опция.
Зa Бг, честно кaзaно не съм много нaясно, от много години не съм тaм, но aко не съм си изхвърлилa дипломите, то е зaщото имaт сaнтиментaлнa стойност зa мен. тук имaх безрaботен период, имaх прaво нa борсa, тогaвa изкaрaх 2 безплaтни курсa, признaвaт ми ги не сaмо тук, a в цялa европa и имaт повече тежест.
A, поне дипломaтa от Бг ми помогнa дa зaпишa тук подобнa специaлност, сaмо 1 год, пaк безплaтно от борсaтa, въпреки, че рaботя и договорът ми е нa високa зaплaтa, но имaм семеен aнгaжимент( синът ми), което ми спaдa доходa.
Провери кaк стоят нещaтa преди кaтегорично дa поемеш към Бг, поне ще имaш бaзa зa срaвнение.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 3d38bae2fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   С тия 2 езика в България ще си намериш прилична работа много бързо и спокойно ще можеш да се издържаш и да учиш!

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: d78747290a
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Да, номер 2, умират работодателите в България за хора с италинаски, научен на улицата

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: d3ba7c116c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей, първо малко за мен, жена на 22 съм, уча в чужбина от 4 години, моята собствена философия за живота не е свързана с някакви идеалистични идеи (например че ако се върна в Бг, ще променя нещо, според мен едно общество стига до мечтания прогрес доста по-бавно отколкото си мислим), и съм човек реалист. Тоест, не е логично да ходиш в Бг, в такъв нестабилен момент за страната, когато царят протести и тн.
Най-важното е да се устроиш, където и да си, а когато родното не го предлага, не виждам смисъл да се самонаказваш. Другият вариант е да се биеш в гърдите какъв си патриот и да мизерстваш, да се опитваш да правиш нещо и целият ти труд да остава недооценен.
Щом знаеш английски, може да се ориентираш към англоговоряща страна. Тези 4 години не са ти загубени както ти чувстваш в момента. Те са житейски опит. Нищо не може да замени опита. Парите идват и си заминават. Аз имам колеги, които са по-възрастни и това не им пречи да учат. Както тези 4 години са минали бързо, така и следващите могат да минат по същия начин затова учи в чужбина. Моят съвет.
И още нещо, според мен е глупаво да споделяш на работодателя си за плановете си. Той много ясно че си гледа неговия интерес, а и дори може да ти е завидял, защото си млад и можеш да правиш каквото решиш. Ако си несигурен, и чакаш одобрение, няма да го получиш. Изборът ти трябва да бъде основа на това ТИ какво искаш, нито родители, нито приятели, нито работодател, няма да ти даде по-правилен съвет от теб самия! Така де, този живот го живееш ти. Много ясно, че изборът е риск. Но всичко в тоя живот е избор. Избери да се изучиш в чужбина, вече си свикнал да живееш навън, да работиш, и дори ще ти е по-лесно от други, които никога не са излизали зад граница и тепърва имат да се приспособяват. Пс, не е вярно, че ако работиш почасово, няма да ти стигат парите (не знам как е за Италия, но има и други европейски държави, проучи къде ще ти е най-добре).
Иначе изборът, за който ти си мислил - Бг е доста радикален, а радикалното освен в изкуството, в практиката рядко е на добре. Повечето хора на твое място щяха да останат там където са или пък да отидат в друга държава. По-сигурно ти е, в Бг едва ли те чака нещо добро. Не ми пука ако някой ще ме критикува за отношението ми към родната страна, но държавността няма нищо общо с родината, това че едно общество е недорасло, за да си изгради нормална система, е съвсем друга тема тъй че спирам дотук.
Успех и късмет! Бъди уверен и следвай мечтите си!

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 45717c3d46
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Не считай времето за загубено - ти си натрупал опит, който аз нямам. Ако наистина не те удовлетворява живота там и искаш да учиш и да се развиваш - прекрасно. Обаче трябва и тук да се издържаш по някакъв начин. Много от работите тук също няма да ти харесат. Много от приятелите ти в България са се променили. И тук ще намериш разочарования.
Идеята ми е - не се прибирай в България защото ти е кофти там. И тук не е много цъфнало. Бъди сигурен в желанията и намеренията си и тогава го направи. Ако си сигурен няма да имаш нужда от чуждо мнение, а ще бъдеш убеден, че това е правилното.

 
  ...


...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: ee9c33ba40
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Имам същия проблем...

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 3deba53eee
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Зависи какви са плановете ти за реализация. Някои професии в България вземат много добри пари и спокойно си живеят живота. Други - не толкова. Така че зависи какво мислиш да учиш и да работиш. Съветвам те да не се водиш по безкрайно черногледите мнения като на номер 4. Това всъщност не е толкова реалистично.

Ако бях на твое място, щях да се върна. Aз съм от хората, които чувстват, че са привързани към дадено място и култура (абе обичам си Българийката, бе). Така, че зависи ти какъв човек си, и както казах - с какво искаш да се реализираш.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 49f9ca7aed
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Защо не се ориентираш към някоя друга страна? Образованието в Дания е безплатно, Швеция също, плащ
аш си само личните разходи няма такса учене. Холандия около 1800 евро на година. Разгледай сайта на Инреграл. бг там пише къде, какво, как и на каква цена може да се учи, предлагат доста възможности за образование. България не е вариант според мен. В чужбина приемат само по документи, тест по английски, препоръка, диплома за средно. В Дания ако нямаш Тойфел или Йелтс, може Оксфорд тест, който струва 80 лв за разлика от предните два.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: b84fd42e40
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   И като завършиш в България, ще цъфнеш и ще вържеш. Ти знаеш ли пък в Бг колко трудно се намира работа особено за висшисти? И дори да си намериш колко ще взимаш? Пак ще мизерстваш. Но тогава ще те е яд много повече, защото ще си си загубил още 5 г. в учене, което ще ти коства много услия, защото няма на кого да разчиташ и трябва да учиш и да работиш едновременно. И не си мисли, че като се върнеш всичко ще е по старому. Сега не го осъзнаваш, но ако се върнеш, и в Бг няма да се чувстваш на място, защото ти малко или много си се адаптирал към Италия и пак ще си като чужденец. С приятелите няма да има за какво да си говорите, ще се видите 2-3 пъти и няма да е същото. От личен опит ти казвам. Знам, че не ти е леко, но и да се върнеш, няма да ти стане по-добре, дори и да учиш, пак няма да си решиш проблема. По-добре си стой там, поне ще живееш малко по-добре, а ако си намериш среда, а ти ще си намериш някога, изобщо няма да искаш и да чуеш за Бг. Ако искаш върни се само за няколко месеца, опитай се да си намериш работа, бачкай месец-два, виж се с приятели и ще разбереш за какво ти говоря. Просто няма да е същото.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 76bf76052a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравей авторе!
Моят съвет е да се прибереш в България. Вярно е, че в момента имаш работа и си добре, но без образование нямаш никаква сигурност, много лесно заменим си. А и щом за теб е важно да учиш…В България не само ще ти е по-лесно финансово с ученето (символични такси и тн. ), но и по-лесно да завършиш. Казва ти го човек, който след гимназията замина да учи в чужбина.
Ако все пак не ти се живее в Бг, можеш спокойно да изкараш само Бакалавър и после Магистратура някъде в чужбина. Все пак са само 3 години-да поучиш, да си стъпиш на краката, да си си у дома. А и сам го каза-нищо и никой не те задържа в Италия.
Знам, че доста коментари ще ти кажат да останеш, да не се връщаш…Че ситуацията в България е зле и тн…
Ами тя никога не е била кой знае колко добре. И все пак има хора, които успяват. Учат, работят, купуват си коли и апартаменти. И най-вече-имат живот сред приятели и близки.
А относно изгубеното време-на 23 целият живот е пред теб:)
Просто действай:)

 
  ...

...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 4e91b882de
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Не, не идвай в България, ще си съсипеш живота.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 673e4a7d83
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   В България изкарват пари в момента програмистите, стоматолози, фармацефти, пътуващите по кораби или редки професии като пилоти например. Другите икономисти, човешки ресурси, мед. сестри, учители, филолози, юристи дори гладуват. Рядко от тях някойще е на добра заплата и обикновено е намерил работата с връзки. Мисли много внимателно какво ще учиш тук!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 026773e61a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Номер 13, нещо не си много наясно. Това което казваш "юристи дори гладуват" е доста далече от истината. Имам роднини юристи, както и познавам лично нотариус. Ако може човек точно това трябва да "работи". Само ще спомена, че си купува пета кола и четвърта къща без няколкото апартаменти. Не е ясно, защо държавата е позволила толкова много да печелят тези хора, но говорим за много пари и в лева и в евро.

K-Man

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 6413055f3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Образованието в Скандинавските страни е безплатно и на ниво, което в България дори не знаят, че съществува. Щом парите са ти проблема :)

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: d096846f6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Да, в скандинавските страни образованието е безплатно, но пък стандартът на живот е поне 2 пъти по-висок от този в Италия. Така че може да не си даде парите за такса в университета, но ще ги даде за подслон и храна. Аз те съветвам да се върнеш в България и да завършиш тук. Ако не друго, поне ще спестиш доста пари. А относно работата - по-добре спести повечко пари в Италия, за да не ти се налага да работиш, докато следваш. Защото това е доста трудно, особено ако учиш тежка специалност. Успех!

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 80f58831c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Каквото ти е казал вътрешния глас, това е. Щом искаш да се върнеш, връщй се. само си избери специалност. Зависи и от кой град си. Ако искаш да учиш в София и не си от София, кофти.

Аз лично познавам три студентки първи курс медицина в София, върнали се от Щатите. вярно, те са платено, защото имат двойно гражданство, а ти ще трябва да кандидатстваш или да плащаш.
Рехабилитаторите тепърва имат бъдеще и у нас и в чужбина.

Идвай си!

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: f18a73760b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Заслужава си! Не заради кирливото ни образование, не заради смотаната системата и живота на българския студент,
а защото казваш, че там където си сега нямаш нищо. Е, поне се чувствай на родна земя! Зависи какво учиш, можеш да приложиш следната практика - финансов капитал от чужбина, за реализация тук.
Грозно, не-грозно, това е положението, защото само с работа не става!

А относно качеството на образование тук - всичко е въпрос на самоподготовка! Ако разчиташ на някакъв си професор, чиито основен доход със сигурност не е изнасянето на лекции, да внесе просветление и знание в живота ти - забрави.

Този свят принадлежи на самоотвержените. На тези, които се борят не със собствените си идеи, а за защитата им. Които не се борят с живота, ами с икономическото положение, защото всъщност там е оная вечна борба, за която все се говори.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker